MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

«Διπλωματική νίκη» η Κυβέρνηση… Πρόταση μομφής η ΝΔ

Advertisement

Sponsored by exness

Έφερε «σφαγή» η συμφωνία Τσίπρα- Ζάεφ για το ονοματολογικό – Στα σκαριά πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης από τη Νέα Δημοκρατία – Για διπλωματική νίκη και πολιτική επιτυχία μιλάει η κυβέρνηση – Εντός της εβδομάδας συζήτηση στη Βουλή – Αχρείαστος και ταπεινωτικός συμβιβασμός, λέει ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς – Μπάχαλο και στα Σκόπια – Μόλις δύο λεπτά κράτησε η συνάντηση Πρόεδρου και Πρωθυπουργό Σκοπίων – Ετοιμάζει διάγγελμα ο Σκοπιανός Πρόεδρος

Advertisement

Πολλά τα εμπόδια είναι τελικά που θα πρέπει να προσπεραστούν για να επιτευχθεί η τελική συμφωνία για το ονοματολογικό στα Σκόπια.

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξη Τσίπρα και ο ομόλογός του της πΓΔΜ Zόραν Ζάεφ ήρθαν σε μία πρώτη συμφωνία καταλήγοντας στην ονομασία «Δημοκρατία της Severna Makedonija» (Σεβέρνα Μακεντόνιγια), δηλαδή στην ελληνική γλώσσα «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας».

Παρόλα αυτά η συμφωνία έφερε σωρεία αντιδράσεων τόσο στην Ελλάδα όσο και στα Σκόπια. Μπορεί ο Υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος να χαρακτήρισε τη συμφωνία ως διπλωματική νίκη και πολιτική επιτυχία της κυβέρνησης ωστόσο την ίδια στιγμή η Νέα Δημοκρατία ετοιμάζεται να καταθέσει πρόταση μομφή.

Από την άλλη στα Σκόπια ο Πρωθυπουργός «έφαγε πόρτα» ακόμη και από τον ίδιο τον Πρόεδρο ο οποίος αναμένεται εντός της ημέρας να απευθύνει διάγγελμα στον λαό. Ενδεικτικό την κατάστασης που επικρατεί είναι το γεγονός ότι η σημερινή συνάντηση των δύο αντρών διήρκησε μόλις δύο λεπτά.

Διπλωματική νίκη και πολιτική επιτυχία βλέπει η κυβέρνηση

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στην ΕΡΤ1 ο Υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, χαρακτήρισε τη συμφωνία διπλωματική νίκη και πολιτική επιτυχία της κυβέρνησης, η οποία διασφαλίζει πλήρως τα συμφέροντα της Ελλάδας.

«Είμαι πεπεισμένος ότι με την πάροδο του χρόνου ακόμα και αυτοί που διαφωνούν ή εκφράζουν τις αντιρρήσεις τους θα κατανοήσουν ότι επρόκειτο για έναν αναγκαίο πολιτικό και διπλωματικό συμβιβασμό, ο οποίος παρά το γεγονός ότι είναι συμβιβασμός κατοχυρώνει και διασφαλίζει πλήρως τα συμφέροντα της χώρας μας και τη δυνατότητά της να ορίζεται από τη δική της ξεχωριστή ιστορία. Έχω τη γνώμη ότι χθες κάναμε ένα πολύ σημαντικό βήμα για τη σταθεροποίηση της ευρύτερης περιοχής των Βαλκανίων», είπε.

Ασκώντας κριτική στη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο κ. Τζανακόπουλος σημείωσε ότι «αν ο κ. Μητσοτάκης αμφισβητεί το αν και κατά πόσο η κυβέρνηση έχει την εμπιστοσύνη της Βουλής δεν έχει παρά να καταθέσει πρόταση μομφής», εκτιμώντας, παράλληλα, ότι μια τέτοια κίνηση θα σήμαινε για τη ΝΔ και τον επικεφαλής της «άλλη μία μνημειώδη κοινοβουλευτική ήττα».

«Ο Πρωθυπουργός και ο Υπουργός Εξωτερικών έχουν ex oficio την αρμοδιότητα να υπογράφουν διεθνείς συμφωνίες», σημείωσε ο κ. Τζανακόπουλος, υποστηρίζοντας ότι ο Πρόεδρος της ΝΔ, όντας «όμηρος» της ακροδεξιάς πτέρυγας του κόμματός του, αποφεύγει να πάρει πολιτική θέση και να ασκήσει πολιτική κριτική επί της ουσίας της συμφωνίας για το ονοματολογικό.

Ο κ. Τζανακόπουλος υποστήριξε ότι το επιχείρημα του κ. Μητσοτάκη ότι ο Πρωθυπουργός και ο Υπουργός Εξωτερικών δεν έχουν εξουσιοδότηση να υπογράψουν τη συμφωνία είναι αβάσιμο συνταγματικά και νομικά.

«Ο κ. Μητσοτάκης αυτή τη στιγμή αντί να μας πει ποια είναι η πολιτική θέση της ΝΔ επί της συμφωνίας, αντί να μιλήσει επί της διπλωματικής αυτής επιτυχίας και της πολιτικής επιτυχίας της κυβέρνησης, προσπαθεί να διαδικασιολογήσει», σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και Υπουργός Επικρατείας.

Σενάρια για πρόταση μομφής από ΝΔ… Ζήτησε παρέμβαση Παυλόπουλου ο Μητσοτάκης

Την ίδια ώρα σύμφωνα με ελλαδικά μέσα ενημέρωσης η αξιωματική αντιπολίτευση εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να καταθέσει πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης.

Νωρίτερα ο Πρόεδρος του κόμματος Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο κύριος Μητσοτάκης ζήτησε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να παρέμβει έτσι ώστε να πάει η συμφωνία για το ονοματολογικό στη Βουλή πριν υπογραφεί.

Επιπλέον, μίλησε για «εθνική υποχώρηση μη αποδεκτή» και επανέλαβε ότι η κυβέρνηση δεν διαθέτει την πολιτική νομιμοποίηση για την υπογραφή της συμφωνίας, καθώς ο εταίρος (ΑΝΕΛ) έχει εκφράσει τις διαφωνίες του.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας σημείωσε ότι το Σύνταγμα καθορίζει σαφώς τις αρμοδιότητές τους και υπογράμμισε ότι θα κινηθεί με πλήρη σεβασμό του Συντάγματος.

Σημειώνεται ότι δεν υπάρχει συνταγματική πρόβλεψη για παρέμβαση του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας σε κοινοβουλευτική διαδικασία.

Σαμαράς: Αχρείαστος και ταπεινωτικός συμβιβασμός

Για «ανιστόρητη σύμπλευση» του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο θέμα του ονοματολογικού, κάνει λόγο ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, σε ανακοίνωσή του.

Ασκώντας δριμεία κριτική στη συμφωνία με την πΓΔΜ, ο κ. Σαμαράς τη χαρακτήρισε έναν «αχρείαστο και ταπεινωτικό συμβιβασμό». Ανατρέχοντας στις ρίζες του «ονοματολογικού» στη σύγχρονη ελληνική πολιτική ιστορία και στα γεγονότα της δεκαετίας του 1990, στα οποία ο ίδιος διαδραμάτισε κεντρικό πολιτικό ρόλο, ο κ. Σαμαράς σημείωσε ότι η εθνική μνήμη είναι συνδεδεμένη με τις παρακαταθήκες των Κωνσταντίνου Καραμανλή και Ανδρέα Παπανδρέου.

«Δεν ήταν “εθνικιστής” ο Κωνσταντίνος Καραμανλής όταν έλεγε πως “η Μακεδονία είναι μία και είναι Ελληνική”. Ούτε ήταν “τυχοδιώκτης” ο Ανδρέας Παπανδρέου όταν έλεγε ότι το όνομα της Μακεδονίας είναι “το όχημα του αλυτρωτισμού για τα Σκόπια”», υπογραμμίζει ο κ. Σαμαράς στην ανακοίνωσή του.

Παράλληλα υποστήριξε ότι πρόκειται για μια συμφωνία που εκχωρεί όχι μόνο το όνομα αλλά και την εθνότητα, την ταυτότητα και τη γλώσσα της Μακεδονίας στην πΓΔΜ, που φαλκιδεύει την ελληνικότητα της Μακεδονίας διεθνώς, που δημιουργεί πολλαπλές εστίες προστριβών στο μέλλον, και που υπονομεύει τη σταθερότητα ολόκληρης της περιοχής.

«Μπορεί οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να υπέκλεψαν με τα ψέματά τους την ψήφο του Ελληνικού λαού. Ας γνωρίζουν όμως ότι οι Έλληνες δεν θα δεχθούν να τους κλέψουν και την ψυχή τους», καταλήγει η ανακοίνωση του κ. Σαμαρά.

Βούτσης: Δεν χωρούν τακτικισμοί και προσχηματικές αιτιάσεις

Ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, σε συνέντευξή του, γνωστοποίησε πως «εντός της εβδομάδας θα γίνει η συζήτηση στη Βουλή» για τη συμφωνία για το ονοματολογικό.

Αναφερόμενος στη διαδικασία που θα ακολουθηθεί τόνισε πως «ο πρωθυπουργός θα ενημερώσει και θα γίνουν παρεμβάσεις από τους αρχηγούς των κομμάτων. Θα ακολουθήσουν δευτερολογίες και θα τριτολογήσει ο πρωθυπουργός. Το πότε και πώς ακριβώς θα γίνει η διαδικασία, υπό την αίρεση ότι 24 ώρες πριν θα υπάρχει ειδοποίηση προς τα κόμματα, θα το γνωρίζουμε ίσως σε λίγες ώρες».

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο», ο κ. Βούτσης ζήτησε να γίνει ένας διάλογος «επί της ουσίας» και να αποφευχθούν οι τακτικισμοί.

«Είναι ό,τι χειρότερο για τόσο σοβαρά θέματα, στο κατώφλι της επίλυσής τους, να γίνεται διαχείριση για τακτικούς λόγους και προσχηματικές αιτιάσεις. Κάθε κόμμα θα πρέπει να τοποθετηθεί επί της ουσίας. Στο καίριο ζήτημα, αν στο νέο όνομα της γειτονικής χώρας θα υπάρχει πλέον επισήμως και διεθνώς αναγνωρισμένος -και από τη χώρα μας- ο όρος “Μακεδονία”, ελπίζω να υπάρχει ξεκάθαρη στάση από όλα τα κόμματα», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

«Πόρτα» Ιβάνοφ σε Ζάεφ

Μόλις δύο λεπτά διήρκησε η συνάντηση του πρωθυπουργού της πΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ και του ΥΠΕΞ Νικολά Ντιμιτρόφ με τον πρόεδρο Γκιόργκι Ιβάνοφ, αφού ο τελευταίος δεν τους άφησε να μιλήσουν και αποχώρησε. Μάλιστα, όπως έγινε γνωστό ο Ιβάνοφ σκοπεύει να απευθύνει διάγγελμα κάποια στιγμή σήμερα.

Ο Σκοπιανός πρωθυπουργός μετέβη στην προεδρική κατοικία προκειμένου να ενημερώσει τον πρόεδρο της χώρας σχετικά με τη συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ της Αθήνας και των Σκοπίων για το ονοματολογικό της πΓΔΜ.

Η συνάντησή τους, ωστόσο, δεν κράτησε πάνω από δύο λεπτά, αναφέρει η ανακοίνωση της προεδρίας της γείτονος.

Όπως αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων makfax, ο Ζόραν Ζάεφ και ο Νίκολα Ντιμιτρόφ προσπάθησαν να παρουσιάσουν στον Ιβάνοφ το περιεχόμενο της συμφωνίας με την Ελλάδα για το ονοματολογικό, ωστόσο ο Ιβάνοφ τους σταμάτησε πριν καν ξεκινήσουν και αποχώρησε από τη συνάντηση.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο πρόεδρος των Σκοπίων αρνήθηκε να συζητήσει με τον Ζάεφ και τον Ντιμιτρόφ τα οφέλη της ιστορικής συμφωνίας για το μέλλον της πΓΔΜ.

Εξάλλου, οπως μετέδωσε νωρίτερα δημοσιογράφος του makfax, ο Ζάεφ και ο Ντιμιτρόφ έφτασαν, με αστυνομική συνοδεία, στην προεδρική κατοικία στις 10:03 τοπική ώρα (11:03 ώρα Ελλάδος) και έφυγαν από αυτή στις 10:09.

Χαιρετίζει τη συμφωνία Αθήνας-Σκοπίων ο ΓΓ του ΣτΕ 

Ο Γενικός Γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΣτΕ) Θόρμπγιορν Γιάγκλαντ χαιρετίζει τη συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ των Πρωθυπουργών Ελλάδας-ΠΓΔΜ για διευθέτηση του ζητήματος του ονόματος.

«Αυτή η συμφωνία έπρεπε να έχει έρθει εδώ και καιρό. Δείχνει ότι μιλώντας, ακούγοντας και κατανοώντας ο ένας τις ανησυχίες του άλλου, μπορούμε να βρούμε λύσεις ακόμη και στα πιο δύσκολα προβλήματα» ανέφερε ο κ. Γιάγκλαντ, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση.

Είπε τέλος ότι οι ηγέτες των δύο κρατών μελών του ΣτΕ έδωσαν ένα παράδειγμα συνεργασίας και καλής θέλησης στις χώρες τους και σε ολόκληρη την Ευρώπη.

*Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ, CNN Greece

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network