MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Αθήνα: Πολιτική συμφωνία χωρίς νέα μέτρα αλλιώς… εκλογές

Advertisement

Sponsored by exness

Ενα…άλμα εμπιστοσύνης από τους πιστωτές της Ελλάδας για να κλείσει η β’ αξιολόγηση χωρίς επιπλέον μέτρα ζητά τώρα η κυβέρνηση με τον Αλέξη Τσίπρα έτοιμο να επικοινωνήσει ξανά με τους ευρωπαίους ηγέτες ζητώντας πολιτική συμφωνία. Eίναι όμως σαφές ότι, στην περίπτωση που το άλμα αυτό δεν πραγματοποιηθεί, η ελληνική κυβέρνηση θα βρεθεί πολύ σύντομα αντιμέτωπη με ένα σκληρό δίλημμα: ή θα αναλάβει το κόστος των σκληρών μέτρων που θα περιληφθούν στο Μεσοπρόθεσμο τα οποία περιλαμβάνουν μειώσεις συντάξεων και αφορολόγητου αλλά και περικοπές στον Δημόσιο τομέα, ή θα οδηγήσει την χώρα σε εκλογές.       

Advertisement

Όπως έγινε γνωστό, στο Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ, αποφασίστηκε ο πρωθυπουργός να κάνει έναν ακόμη γύρο επαφών με τους ηγέτες των χωρών της Ε.Ε προκειμένου να ζητήσει βοήθεια για το κλείσιμο της αξιολόγησης. Το ενδεχόμνο μιας πρόωρης προσφυγής στην κάλπη, στην περίπτωση που δεν επιτευχθή μια συμφωνία που δεν θα περιλαμβάνει νέα μέτρα, θα είναι ενδεχομένως ένα από τα μηνύματα που μεταφέρει ο έλληνας πρωθυπουργός προς τους συνομιλητές του. Οι ενδείξεις ωστόσο από την πλευρά των δανειστών ότι θα βρει ευήκοα ώτα κάθε άλλο παρά ενθαρρυντικές είναι.

Διαβεβαιώσεις ζητούν οι εταίροι μετά τα μέτρα για το χρέος 

Η δήλωσή του κ. Σόιμπλε στο τελευταίο Εurogroup ήταν ενδεικτική των προθέσεων και των πιέσεων της γερμανικής πλευράς. «Η αποστολή να φέρουμε την Ελλάδα σε μια βιώσιμη, ανταγωνιστική πορεία, υπό τον όρο της συμμετοχής στη νομισματική ένωση, είναι –το παραδέχομαι– μακράς διαρκείας και πολιτικά φιλόδοξη. Όσο όμως οι υπεύθυνοι στην Ελλάδα το επιθυμούν, γιατί συζητήσαμε και εναλλακτικές προτάσεις, τρίτος δρόμος δεν υπάρχει», είπε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών.

Και μπορεί η ελληνική πλευρά να διαμηνύει προς πάσα κατεύθυνση ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει νέα μέτρα για το 2018 και μετά, ωστόσο οι εταίροι μετά την έγκριση των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος εμφανίζονται αποφασισμένοι να ζητήσουν δεσμεύσεις για την υλοποίηση του προγράμματος.Την ίδια στιγμή, το σενάριο της σύγκρουσης ΔΝΤ και Κομισιόν φαίνεται ότι καθίσταται ανίσχυρο αφού ο Β. Σόιμπλε έχει προσεγγίσει το Ταμείο για να παραμείνει στο ελληνικό πρόγραμμα υπό τους γερμανικούς όρους. Χαρακτηριστικό είναι το ότι πηγές του ΔΝΤ διαρρέουν ότι το Ταμείο είναι πρόθυμο να συμμετέχει στο πρόγραμμα ακόμα και υπό τους όρους που θέτει η Ε.Ε. για υψηλά πλεονάσματα αρκεί να ψηφιστεί από την ελληνική βουλή ένα πακέτο μέτρων (μείωση συντάξεων, μείωση μισθών στο Δημόσιο και μείωση αφορολόγητου) τα οποία θα είναι έτοιμα προς εφαρμογή ανάλογα με τις συνθήκες.

Η ανατροπή του οδικού χάρτη τρομάζει τα κυβερνητικά στελέχη 

Η πλήρης ανατροπή του οδικού χάρτη που είχε φτιάξει το Μαξίμου – κλείσιμο αξιολόγησης, μέτρα για το χρέος ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση – και η προοπτική ενός νέου μνημονίου με σκληρά επιπρόθετα μέτρα για μετά το 2018 τρομάζουν τα κυβερνητικά στελέχη. «Η συμφωνία που έχουμε υπογράψει έχει ημερομηνία λήξης και θέλουμε να είναι οριστική» είπε την Τετάρτη στη Βουλή ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ κ. Δημήτρης Λιάκος απορρίπτοντας την επέκταση του προγράμματος και ζητώντας από τους εταίρους «μια υπέρβαση, με τη μορφή της έμπρακτης υποστήριξης – ένα άλμα εμπιστοσύνης απέναντι στη χώρα μας, που θα λειτουργήσει  ως αναγκαία παρώθηση για την έξοδο από την κρίση και κατ’ επέκταση για την επιστροφή στην κανονικότητα».

Από τη μεριά του, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος στην συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ παρουσία του  Αλ.Τσίπρα επανέλαβε ότι η κυβέρνηση δεν θα δεχθεί μέτρα μετά το 2018. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο κ. Τσακαλώτος, αναλύοντας την απόφαση του τελευταίου Eurogroup  στο πολιτικό συμβούλιο  χαρακτήρισε επιτυχία την λήψη βραχυπρόθεσμων μέτρων για τη διευθέτηση του χρέους, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση δεν θα αποδεχτεί παράλογες απαιτήσεις όπως την πρόταση της Γερμανίας για επιβολή πρωτογενών πλεονασμάτων 3,5% για δέκα έτη. Η θέση αυτή βεβαίως αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο η κυβέρνηση να συμφωνήσει σε αυτά τα πλεονάσματα για λιγότερα χρόνια.

Έντονος ήταν ο προβληματισμός για την πορεία των  διαπραγματεύσεων κυρίως όσον αφορά στο ρόλο του ΔΝΤ και πως θα μπορούσε να επαναληφθεί το σημερινό μοντέλο δηλ. το Ταμείο να έχει ρόλο τεχνικού συμβούλου χωρίς χρηματοδοτική εισφορά. Εξάλλου ο Πάνος Σκουρλέτης λίγα 24ωρα πριν είχε δημοσίως πει ότι θα πρέπει να επιδιώξουμε να μην μπει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα, « διότι αυτό θα σημαίνει ότι θα πρέπει να υπάρχει ένας συμβιβασμός ανάμεσα στις δικές του απόψεις και στις απόψεις των Ευρωπαίων δανειστών μας, πράγμα που ενδεχομένως να είναι και εις βάρος μας».

Τελειώνουν ένας ένας οι ηγέτες-σύμμαχοι του Τσίπρα   

Η απόφαση να πραγματοποιήσει ο Αλέξης Τσίπρας σειρά επαφών με τους ηγέτες των χωρών της ΕΕ για να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση, ίσως και στο περιθώριο της τακτικής συνόδου Κορυφής στις 15 Δεκεμβρίου, γίνεται σε μια περίοδο που το πολιτικό περιβάλλον που έχει διαμορφωθεί και στις υπόλοιπες χώρες (πχ. Γαλλία και Ιταλία) δεν βοηθάει.

Ο Ολάντ φεύγει, ο Ρέντσι φεύγει (;) η μόνη σταθερή συνομιλητής του πρωθυπουργού είναι η Μέρκελ αλλά όπως έχει καταγραφεί και στην πολύμηνη εμπειρία του Αλ.Τσίπρα στο Βερολίνο γίνεται ότι λέει ο Σοίμπλε.

Και ο γερμανός ΥΠΟΙΚ είναι απολύτως καθαρός στην επιδίωξη του για μια ακόμη φορά: συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα πάση …ελληνική θυσία. Οπως ανέφερε την Τετάρτη ο κ. Σόιμπλε το ΔΝΤ θα αποφασίσει αν θα μετάσχει στο πρόγραμμα μόλις ολοκληρωθεί η β’ αξιολόγηση και αυτό «είναι απίθανο να γίνει πριν το νέο έτος».

Αν και η κυβέρνηση επιμένει πως δεν συμφέρει κανέναν να διαιωνίζεται το ελληνικό ζήτημα, ειδικά όταν εμφανίζονται διαρκώς αστάθμητοι παράγοντες αποσταθεροποίησης και εστίες αβεβαιότητας, αυτή την ώρα  δεν προκύπτει προοπτική γρήγορης συμφωνίας και απεμπλοκής.

Τα σκληρά διλήμματα

Στο κακό σενάριο που η Αθήνα βρεθεί τελικά αντιμέτωπη με το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων, ο Αλέξης Τσίπρας θα βρεθεί μπροστά στο δίλημμα να προτείνει την ψήφιση των μέτρων αυτών κινδυνεύοντας να αμφισβητηθεί από βουλευτές της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ που θα δηλώσουν ότι δεν μπορούν να σηκώσουν το βάρος της μείωσης των συντάξεων ή θα οδηγήσει την χώρα σε εκλογές προσπαθώντας να βρει δρόμο διαφυγής. Επιλέγοντας τον δεύτερο δρόμο ο Πρωθυπουργός θα επιδιώξει να διασώσει το κόμμα του από την εκλογική κατάρρευση και να πετάξει την καυτή πατάτα στην ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη για την ανάληψη των μέτρων.

Ο Πρωθυπουργός φαίνεται ότι θα κάνει τις επιλογές του αμέσως μετά τις γιορτές καθώς η διαπραγμάτευση για την β’ αξιολόγηση δεν φαίνεται να ολοκληρώνεται πριν από τον Ιανουάριο. Σε κάθε περίπτωση στο Μ. Μαξίμου βλέπουν μέρα με την ημέρα ότι δεν υπάρχει τρίτος δρόμος μεταξύ των μέτρων και της εκλογικής απόδρασης.

Πηγή: TheTOC

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network