MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

ΥΠΟΙΚ: Δεν θα ήταν δικαιολογημένη καμιά μεταρρυθμιστική κόπωση

Advertisement

Sponsored by exness

Για αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να διατηρήσει τη μεταρρυθμιστική δυναμική έκανε λόγο ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης κατά τη διάρκεια ειδικής εκδήλωσης του Economist στο κτίριο του Χρηματιστηρίου του Λονδίνου με τίτλο: «Κύπρος: Το ανακάμψαν παιδί της ευρωζώνης θέτει νέους στόχους για την ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα».

Advertisement

Ο κ. Γεωργιάδης σημείωσε ότι η «αξιοσημείωτη» ανάκαμψη έχει αποδείξει την ανθεκτικότητα και την ικανότητα προσαρμογής της οικονομίας της Κύπρου. «Παρά τις προκλήσεις, είναι σαφές ότι η μακροοικονομική σταθερότητα έχει αποκατασταθεί και η εμπιστοσύνη έχει επανέλθει», σχολίασε ο Υπουργός.

Πρόσθεσε ωστόσο ότι η εικόνα δεν είναι απολύτως ρόδινη, καθώς μεταξύ των προκλήσεων συγκαταλέγονται η ανεργία, το υψηλό δημόσιο χρέος, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και η ορισμένες φορές «προβληματική» γραφειοκρατία.

Στο ίδιο πάνελ με τον κ. Γεωργιάδη συμμετείχαν και εκπρόσωποι των θεσμών, οι οποίοι επισήμαναν μεν την εντυπωσιακή πρόοδο της κυπριακής οικονομίας, αλλά προειδοποίησαν ότι παρατηρείται μία επιβράδυνση των μεταρρυθμίσεων που πρέπει να αποφευχθεί για να φτάσει η Κύπρος σε μία βιώσιμη ανάπτυξη.

«Δεν θα ήταν δικαιολογημένη καμιά μεταρρυθμιστική κόπωση», δήλωσε στο ΚΥΠΕ στο περιθώριο του συνεδρίου ο Υπουργός Οικονομικών. «Η κυβέρνηση», συνέχισε, «είναι πολύ πιο έντονη στη θέση ότι η μεταρρυθμιστική προσπάθεια πρέπει να έχει συνέχεια, ότι η δημοσιονομική πειθαρχία επίσης πρέπει να έχει συνέχεια και να διατηρηθεί. Έχουμε καλύψει σημαντική απόσταση μέσα ακριβώς από τις κινήσεις μεταρρύθμισης και εξυγίανσης της οικονομίας μας και έχουμε θέσει την οικονομία της Κύπρου ξανά σε μια τροχιά ισχυρής ανάκαμψης. Αλλά πρώτοι εμείς έχουμε έγνοια και επιθυμία να δούμε τη μεταρρυθμιστική προσπάθεια να συνεχίζεται με την ίδια συνέπεια και την ίδια ένταση.

»Με την ευκαιρία απευθύνω για άλλη μία φορά κάλεσμα σε όλους να στηρίξουν αυτή την προσπάθεια για αλλαγές και μεταρρυθμίσεις που η οικονομία μας έχει ανάγκη και οι συμπολίτες μας αναμένουν και απαιτούν».

Στην ομιλία του ο Υπουργός Οικονομικών εκτίμησε ότι η Κύπρος έχει τη δυνατότητα να καταγράφει από τους υψηλότερους ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης στην Ευρώπη για τα επόμενα δέκα χρόνια. Όπως είπε, ο ρυθμός ανάπτυξης φέτος και του χρόνου θα κινηθεί κοντά στο 3% όχι λόγω τεχνητής ώθησης με δαπάνες που τρέφουν το έλλειμμα, αλλά λόγω της πραγματικής οικονομικής δραστηριότητας.

«Η Κύπρος μπορεί να είναι ένας στρατηγικός εταίρος, ένα νησί σταθερότητας και ασφαλείας σε μια ταραχώδη περιοχή, που προσφέρει ευκαιρίες για επενδύσεις και συνεργασίες. Η προοπτική για αυτές τις επενδύσεις και συνεργασίες θα διευρυνθούν ακόμη περισσότερο με πιθανή επανένωση της Κύπρου», πρόσθεσε ο κ. Γεωργιάδης.

Αναφερόμενος εξάλλου στο Brexit, είπε ότι η Κύπρος θα παρακολουθεί τις εξελίξεις και θα συμμετέχει ενεργά στη διαδικασία με την ελπίδα να διαμορφωθεί η ισχυρότερη δυνατή νέα σχέση μεταξύ Βρετανίας και ΕΕ.

Παρουσιάζοντας την οπτική των θεσμών ο Ντάνιελ Ντάκο, επικεφαλής του κλιμακίου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Κύπρο, είπε ότι η εφαρμογή του προγράμματος προσαρμογής «αρχίζει να αποδίδει απτά αποτελέσματα». Για τη διασφάλιση της βιώσιμης ανάπτυξης, ωστόσο, πρόσθεσε ο κ. Ντάκο, η Κύπρος θα πρέπει να καταστήσει προτεραιότητα την αντιμετώπιση των ζητημάτων που αφήνει ως «κληρονομιά» η κρίση και να προβεί σε περαιτέρω διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για την τόνωση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας της.

Τόνισε ότι η σημαντική πρόκληση είναι τα «τεράστια» μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Σε ό,τι αφορά τα χρέη νοικοκυριών και επιχειρήσεων, παρατήρησε ότι πρέπει να εφαρμοστεί το σύγχρονο πλαίσιο πτώχευσης και κατασχέσεων που πρόσφατα υιοθετήθηκε, ενώ σημείωσε την ανάγκη μείωση του δημοσίου χρέους καλώντας σε «προσεκτική» δημοσιονομική στάση.

Ο επικεφαλής της αποστολής της ΕΚΤ για την Κύπρο Αντρέας Βέστφαλ είπε ότι πράγματι έχει επιτευχθεί σημαντική πρόοδος στην Κύπρο μέσα από μια δύσκολη και επίπονη διαδικασία, κάτι που «δεν θα ήταν δυνατό χωρίς να υπάρχει ιδιοκτησία των μεταρρυθμίσεων στην κυβέρνηση και το μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού».

Κατά τον κ. Βέστφαλ, είναι κρίσιμο να μην υπάρξει εφησυχασμός. «Για να διατηρηθεί μεσοπρόθεσμα η δυναμική ανάπτυξης πρέπει να υπάρξει η σημαντική προσπάθεια ανανέωσης της μεταρρυθμιστικής δυναμικής που υποχώρησε αρκετά το 2016», σημείωσε ενδεικτικά.

Κατά τη συζήτηση για τον τομέα των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών στην Κύπρο ο Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Κύπρου Τζον Χούρικαν αναφέρθηκε στην απόφαση της τράπεζας να επιδιώξει την εισαγωγή της στη χρηματιστηριακή αγορά του Λονδίνου.

Όπως είπε, «πιστεύουμε ότι υπάρχουν ευκαιρίες πραγματικής ανάπτυξης για εμάς στο Ηνωμένο Βασίλειο», ενώ επισήμανε πως στόχος της μεταφοράς από την Αθήνα στο Λονδίνο δεν είναι η άντληση κεφαλαίων αλλά η διαπίστωση της πραγματικής αξίας της εταιρείας.

Σημείωσε ότι «το τελευταίο σημάδι της κρίσης» που πρέπει να γιατρευτεί είναι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Ο κ. Χούρικαν έκανε επίσης λόγο για «βιώσιμη ανάπτυξη» στην Κύπρο όπως φαίνεται από την αυξημένη δραστηριότητα σε τομείς πέρα από τον παραδοσιακό του τουρισμού. Είπε ότι μαζί ενισχύεται η εμπιστοσύνη και ότι το συνολικό σκηνικό δημιουργεί αισιοδοξία για παρόμοιους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια.

Στην ενότητα για τη στρατηγική ανάδειξης της Κύπρου ως περιφερειακού κόμβου στη Μεσόγειο, ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω Κωνσταντίνος Πετρίδης σημείωσε ότι ο στόχος που επιτυγχάνει η κυβέρνηση είναι η «πραγματική» ανάπτυξη και όχι η ανάπτυξη «φούσκα», όπως εκείνη που οδήγησε στην κρίση. Αναφερόμενος στην οικονομική στρατηγική που ακολουθείται, ο κ. Πετρίδης τόνισε ότι «απορρίφθηκε το ψευδές δίλημμα ‘λιτότητα ή ανάπτυξη’ με τήρηση μίας λελογισμένης οικονομικής πολιτικής». Αυτή η στρατηγική έχει αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη, συμπλήρωσε, κάτι που αποδεικνύεται από το αυξημένο επενδυτικό ενδιαφέρον σε τομείς όπως οι τράπεζες, οι υποδομές όπως το λιμάνι της Λεμεσού, η εκπαίδευση, ο τουρισμός, ο εμπορικός τομέας, το καζίνο κ.ά.

Στην παρουσίασή του ο Έφορος Αποκρατικοποιήσεων Κωνσταντίνος Ηροδότου επισήμανε ότι η οικονομία ανακάμπτει με τρόπο βιώσιμο και ότι στην Κύπρο υπάρχει ένα φιλικό προς τους επενδυτές περιβάλλον. Αναφέρθηκε σε ευκαιρίες επενδύσεων σε νυν κρατική περιουσία, συγκεκριμένα στη CYTA και CYTA Ελλάδας, στα Κρατικά Λαχεία, στην προς αποκρατικοποίηση ακίνητη περιουσία στο Τρόοδος και στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου.

Στη δική του παρουσίαση ο Διευθύνων Σύμβουλος, PwC Κύπρου Ευγένιος Ευγενίου τόνισε το ρόλο της Κύπρου ως πηγή σταθερότητας σε μια ταραγμένη περιοχή του πλανήτη, όπου πολλοί θέλουν μεν να επενδύσουν αλλά αναζητούν μία σταθερή βάση.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network