MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Το κυπριακό κρασί πήγε Λονδίνο

Advertisement

Sponsored by exness

Παρουσίαση του κυπριακού κρασιού στο Λονδίνο από 18 οινοποιεία…

Advertisement

Την ευκαιρία να στείλουν το μήνυμα ότι το κρασί της Κύπρου διεκδικεί επάξια μία θέση στη συνείδηση των ειδικών του χώρου και ένα μερίδιο στις διεθνείς αγορές είχαν προ ημερών οι εκπρόσωποι 18 οινοποιείων της χώρας. Συμμετείχαν σε εκδήλωση γευσιγνωσίας που διοργάνωσε το Εμπορικό Τμήμα της Υπάτης Αρμοστείας στο Λονδίνο.

Δεκάδες επαγγελματίες του κρασιού, όπως εισαγωγείς, οινολόγοι, Masters of Wine, δημοσιογράφοι και άλλοι δοκίμασαν διάφορα κυπριακά κρασιά (πάνω από 100 ετικέτες) και παρακολούθησαν δύο ‘masterclass’ για το λευκό και τον ερυθρό κυπριακό οίνο.

Ο Εμπορικός Ακόλουθος της Υπάτης Αρμοστείας Κώστας Δάφος, που είχε τη γενική εποπτεία, αναφέρθηκε στη μεγάλη σημασία της εκδήλωσης, η οποία διοργανώθηκε σε συνεργασία και με την υποστήριξη του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου Βιομηχανίας και Τουρισμού.

«Η προώθηση του κυπριακού κρασιού στη βρετανική αγορά απαιτεί προσπάθεια, διότι πρόκειται για πολύ μεγάλη και ανταγωνιστική αγορά. Είναι μία δοκιμασία, αν θέλετε, για τους οινοπαραγωγούς μας, να παρουσιάσουν τα κρασιά τους σε αυτούς που επηρεάζουν την κοινή γνώμη και τους καταναλωτές οίνου στη Βρετανία και να τους πείσουν», δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο κ. Δάφος.

Όπως ο ίδιος εξήγησε, «το κυπριακό κρασί προσπαθεί να επανατοποθετηθεί στο εξωτερικό δίνοντας έμφαση στην ποιότητα και στη μοναδικότητά του».

Η μοναδικότητα του κυπριακού κρασιού έγκειται κυρίως στις εξαιρετικές γηγενείς ποικιλίες. «Έχουμε τις πολύ παλιές ποικιλίες, όπως το Μαραθεύτικο, το Ξυνιστέρι και το μαύρο, αλλά και νέες ποικιλίες όπως η Μωροκανέλλα, το Σπούρτικο και η Πρωμάρα, που πρώτη φορά παρουσιάζονται στο Ηνωμένο Βασίλειο. Και οι αντιδράσεις είναι ενθαρρυντικές», συμπλήρωσε ο κ. Δάφος.

Η παρουσίαση του ‘masterclass’ για τον κυπριακό ερυθρό οίνο έγινε από τον Master of Wine Δημήτρη Γουόλτερς, τέκνο Κύπριας μητέρας και Βρετανού πατέρα, ο οποίος όπως είπε στο ΚΥΠΕ μεγάλωσε περπατώντας στα αμπέλια του παππού του στην περιοχή της Πάχνας. «Με ενδιαφέρει να ασχοληθώ με μία οινοπαραγωγική περιοχή που ήταν στο κάτω μέρος της κλίμακας ποιότητας μεν, αλλά αρχίζει να παράγει πραγματικά υψηλής ποιότητας κρασί. Είναι πολύ συναρπαστικό», δήλωσε.

Ο κ. Γουόλτερς αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην παρουσίασή του στο Γιαννούδι, το Μαραθεύτικο και το Μαύρο, καθώς και μείγματα γηγενών με διεθνείς και ελληνικές ποικιλίες, όπως το Σιράζ Λευκάδα.

Επισήμανε δε τη σπουδαιότητα της σωστής προώθησης του κρασιού για να αναδειχθεί σε διεθνείς αγορές. «Πρέπει να σημειώνουμε το παρελθόν της κυπριακής οινοποιίας, χωρίς να έχουμε εμμονή με το παρελθόν. Η Κύπρος ήταν η πρώτη οινοπαραγωγός στη Μεσόγειο και μια χώρα που σήμερα παράγει μικρής ποσότητας αλλά υψηλής ποιότητας και μεγάλης ποικιλίας κρασί», είπε ο κ. Γουόλτερς.

Ερωτηθείσα από το ΚΥΠΕ να αποκαλύψει τι λέει για πείσει τους διεθνείς συναδέλφους της να αντιληφθούν ότι το κυπριακό κρασί είναι ενδιαφέρον, η Αφροδίτη Κωνσταντή, οινολόγος του οινοποιείου Κ&Κ Βασιλικό απάντησε: «Αναφέρομαι π.χ. στις γηγενείς και μοναδικές ποικιλίες. Αυτό και μόνο είναι ενδιαφέρον για τους ανθρώπους του κρασιού – και να θέλουν δεν μπορούν να το δοκιμάσουν αλλού. Παράλληλα οι ποικιλίες εκφράζουν την τοπογραφία και το κλίμα της χώρας, που πάλι είναι κάτι μοναδικό προφανώς».

Η ίδια πρόσθεσε ότι «στόχος του οινοποιείου τα τελευταία χρόνια είναι να βοηθήσουμε να μπει η Κύπρος στον οινικό χάρτη, δηλαδή να θυμίσουμε ότι η Κύπρος υπάρχει».

Όλοι οι οινοπαραγωγοί που συμμετείχαν στην εκδήλωση συμφώνησαν πως πρωταρχικός σκοπός τους ήταν να ενημερώσουν τους ειδικούς για την ποιότητα που διακρίνει πλέον το προϊόν τους και όχι άμεσα να μπουν στη δύσκολη βρετανική αγορά.

Ο Γιώργος Τρυπάτσας από το οινοποιείο Άης Αμπέλης, με 25ετή εμπειρία, σημείωσε: «Το σημαντικότερο αυτή τη στιγμή είναι να έχουμε την ευκαιρία να δείξουμε στο κοινό ώστε να γνωρίσουν την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στα κρασιά της Κύπρου. Έχουμε ξεπεράσει τις κακές εποχές του παρελθόντος, διανύουμε περίοδο αναγέννησης και πρέπει να το διαδώσουμε. Είναι μια αλλαγή που έχει αρχίσει από τη δεκαετία του ’90, αλλά θα έλεγα ότι συντελείται κυρίως την τελευταία δεκαετία από όσους μπήκαν στον τομέα ως νεαρά παιδιά, μεγάλοι πλέον και έχουν επενδύσει κεφάλαια και αγάπη».

Ο Άγγελος Τσαγκαρίδης, ιδιοκτήτης του οινοποιείου Τσαγκαρίδη που παράγει τα μοναδικά βιολογικά κρασιά στην Κύπρο, δήλωσε αισιόδοξος: «Νομίζω ότι το κυπριακό κρασί έχει μπει ή θα μπει σύντομα στο διεθνή χάρτη. Τα τελευταία χρόνια παράγονται εξαιρετικά κρασιά με γηγενείς ποικιλίες που θα είναι η αιχμή του δόρατος. Θεωρώ ότι ιδίως στη Ευρώπη θα αναζητούν σε λίγα χρόνια τις κυπριακές ποικιλίες λόγω ιδιαιτερότητας και ποιότητας, αλλά και του ‘value for money’, δηλαδή την εξαιρετική ποιότητα σε καλές τιμές».

Ήδη καταγράφονται θετικές εξελίξεις. Ο Νικόλας Χαραλάμπους από το οινοποιείο Χατζηαντωνά ανέφερε πως κρασιά του οινοποιείου έχουν φτάσει μέχρι την Κίνα, αφού πρώτα οι Κινέζοι εισαγωγείς τα δοκίμασαν στην Κύπρο.

Ο Σοφοκλής Βλασίδης από το οινοποιείο Βλασίδη σημειώνει πάντως ότι ακόμα δεν είναι ώριμες οι συνθήκες για συστηματική εξαγωγή κυπριακού κρασιού: «Η γενική άποψη είναι ότι για να μπορέσεις να κάνεις εξαγωγές θα πρέπει να έχεις μία κρίσιμη ποσότητα κρασιού με κυπριακές ποικιλίες. Θα πω ότι χρειαζόμαστε δέκα, μπορεί και 15 χρόνια για να φτάσουμε σε αυτή την κρίσιμη μάζα ώστε να πάμε στο επόμενο βήμα και να βγούμε έξω. Τώρα πρέπει να τους πείσουμε ότι όταν θα είμαστε έτοιμοι θα το θέλουν το κυπριακό κρασί και έτσι στο μέλλον θα μπορούμε να το προωθήσουμε».

Ο ίδιος επισήμανε ότι αυτή τη στιγμή μεγαλύτερη έμφαση δίνεται στην ανάκτηση της εσωτερικής κυπριακής αγοράς που «έχει χαθεί» για τους Κύπριους οινοπαραγωγούς. «Αυτό οφείλεται στην εικόνα των περασμένων ετών για το κυπριακό  κρασί», εξηγεί ο κ. Βλασίδης, παραδεχόμενος ότι δικαίως η εικόνα δεν ήταν η καλύτερη δυνατή: «Τίποτα δε γίνεται χωρίς λόγο. Το θέμα είναι ότι τώρα που έχουμε καλύτερη εικόνα, καλύτερο κρασί, πρέπει να δουλέψουμε περισσότερο στο μάρκετινγκ για να αλλάξουμε την εικόνα».

Η παρουσία του κυπριακού κρασιού στην κυπριακή αγορά θα μπορούσε να ενισχυθεί και από μέτρα που μπορούν να ληφθούν εσωτερικά. «Η δική μας κυβέρνηση θα μπορούσε να προστατεύσει το κυπριακό κρασί από κρασιά τρίτων χωρών. Δεν μπορούν να  έρχονται κρασιά από την Αφρική ή από τη Χιλή και να είναι πάμφθηνα στο ράφι. Σημαίνει ότι δεν υπάρχει καν φορολογία», είπε ο κ. Τσαγκαρίδης.

Για τον κ. Βλασίδη η κρατική βοήθεια χρειάζεται στο κομμάτι της έρευνας. «Ιδίως για τις ερυθρές ποικιλίες μιλάμε για ποικιλίες προβληματικές στο κομμάτι της άνθισης τους. Όσο πιο γρήγορα λύσουμε αυτό το πρόβλημα μέσα από την έρευνα, τόσο πιο γρήγορα θα παράγουμε μεγάλες ποσότητες», εξήγησε.

Σημειώνεται ότι ο χώρος της εκδήλωσης, το παγκοσμίως διάσημο για τη διασύνδεσή του με το κρασί Vintners’ Hall στο Σίτυ του Λονδίνου, μόνο τυχαία δεν ήταν. Στο χώρο αυτό το 1363 έγινε το ιστορικό συμπόσιο των πέντε βασιλέων με συμμετοχή του τότε βασιλιά της Κύπρου Πέτρου Α’.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network