MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Το Κατάρ θέλει να επαναλάβει την επιτυχία της Ρωσίας στο Παγκόσμιο Κύπελλο

Advertisement

Sponsored by exness

Αν το Παγκόσμιο Κύπελλο βοήθησε τη Ρωσία να διορθώσει έστω και λίγο τη διεθνή της εικόνα, τώρα είναι η σειρά του Κατάρ να επιχειρήσει να επωφεληθεί από την σχέση μεταξύ αθλημάτων και πολιτικής.

Advertisement

Οι φίλοι του ποδοσφαίρου που πήγαν στη Ρωσία για το Παγκόσμιο Κύπελλο επέστρεψαν στις χώρες τους έχοντας τις καλύτερες αναμνήσεις. Εκτός των γηπέδων λίγοι θα έχουν κάποια ανάμνηση σχετικά με την καταπίεση που προκαλεί η ηγεσία του Βλαντίμιρ Πούτιν. Αντίθετα αυτό που θα θυμούνται είναι μια άρτια διοργάνωση και μια ειρηνική φιλοξενία.

Επόμενο στη λίστα είναι το Κατάρ που θα διοργανώσει το Μουντιάλ του 2022 και η πλουσιότερη χώρα του κόσμου χρειάζεται να ασκήσει λίγη ήπια ισχύ.

Το Κατάρ βρίσκεται σε διαμάχη με τη Σαουδική Αραβία, η οποία ηγείται μιας προσπάθειας επιβολής εμπάργκο στην μικρή χώρα από τον περασμένο Ιούνιο αφού την κατηγόρησε ότι χρηματοδοτεί την τρομοκρατία. Το Κατάρ αρνείται τις κατηγορίες, ενώ έχει στραφεί στις ΗΠΑ για υποστήριξη.

Σε ό,τι αφορά το ποδόσφαιρο το Κατάρ έχει εμπλακεί σε ένα σκάνδαλο διαφθοράς σχετικά με την υποψηφιότητά του για τη διοργάνωση του Παγκόσμιου Κυπέλλου. Κλήθηκε επίσης να βελτιώσει τις συνθήκες υπό τις οποίες δούλευαν οι χαμηλόμισθοι ξένοι εργάτες που κατασκευάζουν τα στάδια, τα ξενοδοχεία και τους δρόμους που χρειάζονται για τη διοργάνωση μετά από καταγγελίες ποδοσφαιρικών οργανισμών καθώς και οργανώσεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Παράλληλα, το αθλητικό τηλεοπτικό δίκτυο του Κατάρ, beIN Media αντιμετωπίζει προβλήματα μετάδοσης και η ποδοσφαιρική ομάδα που κατέχει στην Ευρώπη, η Παρί Σεν Ζερμέν βρίσκεται κατηγορούμενη σχετικά με την αγορά του πιο ακριβού παίχτη του κόσμου.

Όλα αυτά προκαλούν μια «ήπια αποδυνάμωση» του Κατάρ. Πρόκειται για την απώλεια κύρους που βιώνουν οι χώρες αφού μεγάλες εκδηλώσεις φέρνουν στο προσκήνιο τα ζητήματα ενός έθνους, σύμφωνα με τον Σάιμον Τσάντγουικ, καθηγητή για τη βιομηχανία των αθλημάτων στο Salford Business School στην Αγγλία.

«Αυτοί που παίρνουν τις αποφάσεις στη Ντόχα είχαν στο μυαλό τους μια ιδανική εικόνα για το πώς θα δούλευε η υπόθεση του Μουντιάλ», αναφέρει ο Τσάντγουικ. «Πίστευαν ότι θα κέρδιζαν το δικαίωμα διοργάνωσης και ξαφνικά ο κόσμος θα τους αγαπούσε».

Ο πρόεδρος της FIFA Τζιάνι Ινφαντίνο ζητά την επέκταση της διοργάνωσης το 2022. Ο ίδιος δήλωσε την προηγούμενη εβδομάδα ότι θα βοηθούσε για να ξεπεραστεί η ένταση μεταξύ Κατάρ και Σαουδικής Αραβίας.

Αξιωματούχοι του Κατάρ δήλωσαν πρόθυμοι να συζητήσουν την προσθήκη περισσότερων ομάδων στη διοργάνωση, αλλά η χώρα αρνείται να συνεργαστεί με την Σαουδική Αραβία ή τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τα οποία συμμετέχουν στο μποϊκοτάζ, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν την κατάσταση. Το Κατάρ ξοδεύει περίπου 500 εκατ. δολάρια την εβδομάδα για να κατασκευάσει την υποδομή που χρειάζεται για να φιλοξενηθούν 32 και όχι 48 ομάδες.

Για την FIFA που κατάφερε να προσελκύσει θεατές και παγκόσμιους ηγέτες σε μια απομονωμένη Ρωσία, η επανάληψη αυτής της επιτυχίας σε μια χώρα του Περσικού Κόλπου θα βοηθήσει την αποκατάσταση του οργανισμού μετά το σκάνδαλο του 2015 με τις υποθέσεις διαφθοράς και χρηματισμού που οδήγησαν στην αποχώρηση του προηγούμενου επικεφαλής της FIFA, Σεπ Μπλάτερ.

«Το ποδόσφαιρο μπορεί να ανοίξει μια πόρτα επικοινωνίας μεταξύ γειτόνων», δήλωσε ο Ινφαντίνο κατά την διάρκεια συνέντευξη Τύπου την προηγούμενη εβδομάδα.

Πηγή: insider.gr

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network