MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Συνέχεια στην αντιπαράθεση για τις χρεώσεις της Cyta στην Επιτροπή Θεσμών

Advertisement

Sponsored by exness

Συνεχίστηκε σήμερα η αντιπαράθεση στην Επιτροπή Θεσμών για το κόστος των υπηρεσιών της Αρχής Τηλεπικοινωνιών Κύπρου (Cyta) σε σχέση με τους ανταγωνιστές της, στην παρουσία του Επίτροπου Ρυθμίσεως Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών και Ταχυδρομείων και εκπροσώπων των εταιρειών τηλεπικοινωνιών που δραστηριοποιούνται στην Κύπρο.

Advertisement

Κατά τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών, που ολοκλήρωσε τη συζήτηση για τη λειτουργία του θεσμού του Γραφείου του Επιτρόπου Ρυθμίσεως Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΓΕΡΗΕΤ), έγινε επίσης αναφορά και στον προϋπολογισμό του ΓΕΡΗΕΤ, όπου περιλαμβάνονται 25 εκ. ευρώ λόγω αποζημιώσεων που διεκδικεί η Cyta, αλλά και στο θέμα της διασύνδεσης της κινητής τηλεφωνίας με τα κατεχόμενα.

Στην «ασύμμετρη ρύθμιση» που προκύπτει από το ευρωπαϊκό ρυθμιστικό πλαίσιο, στις επενδύσεις για την ανάπτυξη του δικτύου, αλλά και στην κοινωνική πολιτική που εφαρμόζει, απέδωσε εκπρόσωπος της Cyta το αυξημένο κόστος υπηρεσιών σε σχέση με τον ανταγωνισμό.

Μιλώντας εντός της Επιτροπής Θεσμών, ο Ανδρέας Θεοδώρου, υπεύθυνος για ρυθμιστικά θέματα στη Cyta, ανέφερε ότι η ΕΕ επιβάλλει ενιαίο ρυθμιστικό πλαίσιο στην κοινή αγορά, με το κόστος να είναι δυσανάλογο για τις μικρότερες χώρες. Συγκεκριμένα, ο κ. Θεοδώρου ανέφερε ότι είναι άλλο το κόστος της ρύθμισης όταν μοιράζεται σε 80 εκ. πελάτες, σε χώρες όπως η Γερμανία και άλλο για 800 χιλιάδες πελάτες. Προκύπτει ένα κόστος από τη ρύθμιση που είναι μεγαλύτερο ανά πελάτη στις μικρότερες χώρες, πρόσθεσε.

Ανέφερε εξάλλου ότι στο επόμενο διάστημα, η Cyta προγραμματίζει να κάνει επενδύσεις για αφαίρεση του χάλκινου δικτύου της με δίκτυο οπτικών ινών.

Ως προς την κοινωνική πολιτική της Αρχής, ο κ. Θεοδώρου ανέφερε ότι 35 χιλιάδες συμπολίτες μας που βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας απολαμβάνουν σταθερή τηλεφωνία στο μισό της τιμής. Συμπλήρωσε ότι άλλες 3,5 χιλιάδες πελάτες με ειδικές ανάγκες απολαμβάνουν υπηρεσίες τηλεφωνίας και διαδικτύου οι οποίες σχετίζονται με προβλήματα κινητικότητας ή ακοής, σε σημαντικά μειωμένες τιμές.

Παραδέχτηκε ότι θα μπορούσε να γίνει μια μείωση της τάξης των 2 ευρώ στη σταθερή τηλεφωνία, ενώ είπε ότι ο Επίτροπος δεν επιβάλει συγκεκριμένη τιμολόγηση στις τιμές λιανικής, αλλά στις τιμές χονδρικής.

Ο κ. Θεοδώρου ανέφερε επίσης ότι η Cyta κάνει επενδύσεις και καλύπτει ολόκληρη την επικράτεια, τόσο σε αστικές όσο και αγροτικές περιοχές ενώ αντιμετωπίζει επίσης ανταγωνισμό από οργανισμούς που δεν είναι καν στην Κύπρο, όπως το skype.

Από την πλευρά του ο Επίτροπος Ρυθμίσεως Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών και Ταχυδρομείων Γιώργος Μιχαηλίδης ανέφερε ότι οι τομείς που ρυθμίζονται από το Γραφείο του, στη βάση του ευρωπαϊκού πλαισίου, έχουν μειωθεί από 18 σε τέσσερις. Διερωτήθηκε πόσος είναι ο αντίκτυπος της ρύθμισης στο κόστος της κάθε υπηρεσίας, αλλά και τί είναι αυτό που δεν αφήνει τη Cyta να χαμηλώσει τις τιμές της.

Ο Ρυθμιστής αναφέρθηκε επίσης και στις χαμηλές ταχύτητες στο ευζωνικό δίκτυο, λέγοντας ότι στην Κύπρο απουσιάζουν οι ψηφιακές δεξιότητες που θα δικαιολογούσαν την εγκατάστασή τους.

Είμαστε πρώτοι στη χρήση του Facebook, στο να διαβάζουμε ειδήσεις ή να κατεβάζουμε ταινίες, αλλά δεν ξέρουμε πώς να αξιοποιήσουμε το διαδίκτυο για την οικονομία, είπε, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι οι Κύπριοι κατατάσσονται στην 24η θέση της ΕΕ όσον αφορά τις ψηφιακές δεξιότητες.
Εξάλλου, αναφέρθηκε ότι στο ΓΕΡΗΕΤ υπάρχει ένα ταμείο στο οποίο μπορούν να αποταθούν όλοι οι πάροχοι τηλεπικοινωνιών για να ανακτήσουν μέρος των ζημιών από μη συμφέρουσες επενδύσεις. Για το λόγο αυτό, έχει συμπεριληφθεί κονδύλι ύψους 25 εκ. ευρώ στον προϋπολογισμό του ΓΕΡΗΕΤ, λόγω απαιτήσεων της Cyta. Όπως λέχθηκε από εκπρόσωπο του γραφείου, οι εταιρείες θα πρέπει να αποδείξουν επαρκώς ότι δεν μπορούν να ανακτήσουν τις δαπάνες που έκαναν και μέχρι στιγμής δεν έχει δοθεί κάποια αποζημίωση.

Ο κ. Μιχαηλίδης ρωτήθηκε και σε ό,τι αφορά τη διασύνδεση της κινητής τηλεφωνίας μεταξύ ελεύθερων και κατεχόμενων περιοχών και είπε ότι η εναρμονιστική ευρωπαϊκή νομοθεσία που εφαρμόζει η Κυπριακή Δημοκρατία απαγορεύει τη συμφωνία με μη αδειοδοτημένους παρόχους, όπως αυτούς που λειτουργούν στα κατεχόμενα.

Σε δηλώσεις μετά τη συνεδρίαση, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών και βουλευτής του ΔΗΣΥ Ζαχαρίας Ζαχαρίου είπε ότι όλη η Ευρώπη έχει το ίδιο νομοθετικό πλαίσιο για τη ρύθμιση των τηλεπικοινωνιών, ενώ κάθε αγορά λειτουργεί με βάση τις ιδιαιτερότητές της.

Ανέφερε ότι η ρύθμιση του ΓΕΡΗΕΤ χαλαρώνει σταδιακά, ξεπερνιούνται παλιότερα παράπονα και ο ανταγωνισμός λειτουργεί σταδιακά προς όφελος των καταναλωτών.

Είπε εξάλλου ότι πρέπει να βρεθούν τρόποι για να αυξηθούν οι ταχύτητες στο διαδίκτυο, ενώ στάθηκε και στην αναφορά του Επιτρόπου για την 24η θέση που κατέχει η Κύπρος στις ψηφιακές δεξιότητες. Πρέπει να αναπτυχθούν οι ψηφιακές δεξιότητες και οι ίδιοι οι πάροχοι να προσφέρουν πιο ψηλές ταχύτητες, είπε.

Σύμφωνα με τον κ. Ζαχαρίου, η Επιτροπή Θεσμών ολοκλήρωσε τη συζήτηση για τη λειτουργία του ΓΕΡΗΕΤ και θα ετοιμάσει έκθεση με βάση τα συμπεράσματα της για τις αλλαγές που χρειάζεται να γίνουν, τα οποία θα σταλούν στην Ολομέλεια και την εκτελεστική εξουσία.

Ο βουλευτής των Οικολόγων και Αναπληρωτής Πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών Γιώργος Περδίκης ανέφερε ότι ο Ρυθμιστής «ενεργεί κατά τρόπο που αποτελεί βραχνά» για τη Cyta, ενώ μίλησε για «σχέση οργής» μεταξύ της Αρχής και του ΓΕΡΗΕΤ «για την οποία νιώθουν ιδιαίτερα ικανοποιημένες οι ιδιωτικές εταιρείες».

Είπε ότι ο Ρυθμιστής πρέπει να είναι δίκαιος απέναντι σε όλους, χωρίς να μεροληπτεί υπέρ των ιδιωτικών επιχειρήσεων. «Συνθήκες υγιούς ανταγωνισμού δεν διαμορφώνονται με το να βάζει στο γύψο τη μια από τις τρεις εταιρείες ο Ρυθμιστής» είπε, λέγοντας ότι το ΓΕΡΗΕΤ παίρνει αποφάσεις που δημιουργούν σοβαρό πρόβλημα στην ανάπτυξη της Cyta και στην περαιτέρω η μείωση των τιμών της.

Όσον αφορά το θέμα της διασύνδεσης του δικτύου της κινητής τηλεφωνίας με τα κατεχόμενα, ο κ. Περδίκης είπε ότι σύμφωνα με τις νομοθεσίες που εφαρμόζει η Κύπρος, στη βάση ευρωπαϊκής νομοθεσίας, «η απαίτηση του Ακιντζί είναι έκνομη, παράνομη, είναι καταχρηστική» και «στόχο έχει την αποαναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Η βουλευτής του ΑΚΕΛ Ειρήνη Χαραλαμπίδου είπε ότι δεν είναι παράδοξο που όλες οι ιδιωτικές εταιρείες είναι ευχαριστημένες με τον Ρυθμιστή, ενώ η Cyta υποχρεώνεται σε μια σειρά από μέτρα που καθιστούν δύσκολη την επιβίωσή της.

«Η Αρχή Τηλεπικοινωνιών επιτελεί ένα σημαντικό έργο» είπε η κ. Χαραλαμπίδου και πρόσθεσε ότι κάποιοι δεν θέλουν να το δουν «γιατί ο στόχος τους είναι να ξεπουλήσουν την Αρχή».

Διερωτήθηκε τέλος ποιος ιδιώτης θυσιάζει τα συμφέροντά του για να παρέχει διαδίκτυο σε απομακρυσμένες και ακριτικές περιοχές. Είναι κατανοητά τα θέματα ανταγωνισμού, είπε, αλλά πρέπει να ληφθούν υπόψη και οι υπηρεσίες που προσφέρει η Cyta και τις οποίες δεν προσφέρουν ιδιώτες.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network