MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Πετρίδης: Πλήγμα κατά πελατειακών σχέσεων θα ήταν η μεταρρύθμιση Δ/Υ

Advertisement

Sponsored by exness

Οι προτάσεις της Κυβέρνησης για τη μεταρρύθμιση θα μπορούσαν να αποτελέσουν μια νέα αρχή για τη Δημόσια Υπηρεσία και πρώτο πλήγμα στο σύστημα των πελατειακών σχέσεων ενώ η καταψήφιση προτάσεων χωρίς αντιπροτάσεις εξυπηρετεί μόνο τη συντήρηση, είπε ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω Κωνσταντίνος Πετρίδης, μιλώντας σήμερα σε συνέντευξη Τύπου στο Προεδρικό Μέγαρο.

Advertisement

«Μία αρχή που θα είχε συνέχεια. Θα αποτελούσαν ένα πρώτο πλήγμα στο σύστημα των πελατειακών σχέσεων που κτίστηκε διαχρονικά καθώς και στην ευχέρεια των κυβερνήσεων, των κομμάτων και των πολιτικών, να χρησιμοποιούν τη δημόσια υπηρεσία ως λάφυρο εξουσίας. Διαμοιράζοντας αυξήσεις, διορισμούς, προαγωγές», πρόσθεσε.

Σημείωσε, παράλληλα, ότι αντιμετωπίζοντας το θέμα της μεταρρύθμισης ως θέμα εθνικής συνεννόησης χωρίς ιδεολογικό στίγμα, το κράτησε εκτός του πεδίου της όποιας πολιτικής αντιπαράθεσης.

«Η προσπάθεια μας ήταν από την αρχή και συστηματική και επιστημονικά τεκμηριωμένη. Σημείο αφετηρίας ήταν η πολύ εμπεριστατωμένη και αναλυτική μελέτη των εμπειρογνωμόνων της Διεθνούς Τράπεζας και του National School of Government International, η οποία απλά επιβεβαίωσε τις κυπριακές διαχρονικές παθογένειες που όλοι γνωρίζουμε, αλλά που ουδέποτε κανένας τόλμησε να αγγίξει», συμπλήρωσε.

Πρώτη διαπίστωση, συνέχισε, είναι το μη βιώσιμο κρατικό μισθολόγιο, δεύτερη διαπίστωση οι αναξιοκρατικές διαδικασίες – ρουσφέτι, τρίτη διαπίστωση το ισοπεδωτικό σύστημα αξιολόγησης, τέταρτη διαπίστωση οι κλειστές δομές (close shop), η πέμπτη διαπίστωση η περιορισμένη κινητικότητα.

«Προς αντιμετώπιση των πιο πάνω φαινομένων εργαστήκαμε εντατικά και για πολλούς μήνες, με εμπειρογνώμονες άριστους γνώστες θεμάτων διαχείρισης ανθρωπίνου δυναμικού. Προσπαθήσαμε να διαμορφώσουμε τις προτάσεις μας με πνεύμα ενότητας, διαφάνειας και συνδιαβούλευσης με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς συμπεριλαμβανομένων και των κομμάτων», ανέφερε.

Ο κ. Πετρίδης τόνισε ότι «το να μείνουμε προσκολλημένοι στο παρελθόν δεν πρέπει να αποτελεί επιλογή για κανένα» και πρόσθεσε ότι «το να καταψηφίζουμε προτάσεις χωρίς να καταθέτουμε συγκεκριμένες αντιπροτάσεις είτε μέσω τροπολογιών, είτε μέσω προτάσεων νόμου, το μόνο που εξυπηρετεί είναι τη συντήρηση».

Η Κυβέρνηση, συνέχισε, είναι διατεθειμένη να ενσωματώσει τροπολογίες αλλά και άλλες συγκεκριμένες και πρακτικά εφαρμόσιμες προτάσεις που θα καθιστούσαν εφικτή τη δημιουργία πλειοψηφίας για ψήφιση της σημαντικής αυτής μεταρρύθμισης.

Ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω μιλώντας στη συνέντευξη Τύπου, είπε πως θεώρησε ότι μετά την καταψήφιση των τεσσάρων νομοσχεδίων για τη μεταρρύθμιση της Δημόσιας Υπηρεσίας οφείλει να τοποθετηθεί και να ενημερώσει τους πολίτες επί της δυσμενούς αυτής εξέλιξης χωρίς να αναλωθεί σε άσκοπους πολιτικούς καβγάδες.

Διευκρίνισε ότι τα εν λόγω νομοσχέδια αφορούν μόνο τα θέματα που σχετίζονται με τη διαχείριση και αξιοποίηση του ανθρωπίνου δυναμικού της Δημόσιας Υπηρεσίας.

«Αποτελούν ιδιαίτερα τους πυλώνες της κάθε προσπάθειας για εκσυγχρονισμό, αλλά δεν σχετίζονται με άλλες πολιτικές που αφορούν για παράδειγμα τη γραφειοκρατία, την ηλεκτρονική διακυβέρνηση ή άλλες παθογένειες της Δημόσιας Υπηρεσίας. Για την ευρύτερη μεταρρύθμιση υπάρχουν πληθώρα άλλων μεταρρυθμιστικών πρωτοβουλιών τόσο από τη Μονάδα Διοικητικής Μεταρρύθμισης της Προεδρίας όσο και από τα Υπουργεία ξεχωριστά. Το μέχρι τώρα απολογισμό των μεταρρυθμίσεων που προωθήθηκαν από τη ΜΔΜ για άλλα θέματα τον θέτω ενώπιον σας, τόσο προς αξιολόγηση όσο και για κατανόηση του εύρους και της τεράστιας προσπάθειας που καταβάλλεται σε όλους τους τομείς και που καταδεικνύει το πόσο τολμηρή και πολυδιάστατη είναι η προσπάθεια της μεταρρύθμισης», πρόσθεσε.

Όσον αφορά τα θέματα διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού, ο κ. Πετρίδης είπε ότι οι πολίτες «πρέπει να γνωρίζουν τις συγκεκριμένες θέσεις, και τις συγκεκριμένες προτάσεις όλων μας για τη μεταρρύθμιση της Δημόσιας Υπηρεσίας».

Όπως είπε, οι προτάσεις που πρότεινε η Κυβέρνηση και καταψηφίστηκαν από την Βουλή είναι το Βιώσιμο Κρατικό Μισθολόγιο, η Αξιοκρατία και εξετάσεις, η Αξιοκρατία – Μη αυθαίρετη προσωπική συνέντευξη, το Σύστημα Αξιολόγησης, το Άνοιγμα της Δημόσιας Υπηρεσίας, την Αλλαγή του ρόλου της ΕΔΥ, την Κατάργηση της προφορικής συνέντευξης για κλίμακες κάτω της Α7 και την Κινητικότητα η οποία θα συζητηθεί εκ νέου.

«Με βάση τις τοποθετήσεις των εκπροσώπων των κομμάτων που καταψήφισαν τη μεταρρύθμιση, οι εν λόγω προτάσεις κρίθηκαν ανεπαρκείς και όχι αρκετά τολμηρές. Είναι λοιπόν άξιον απορίας πως αντί για κατάθεση τροπολογιών ή προτάσεων νόμου που θα ενδυνάμωναν τη μεταρρύθμιση, προτιμήθηκε η συνολική καταψήφιση τους που στην ουσία διατηρεί, διαιωνίζει και προασπίζεται το υφιστάμενο σύστημα πελατειακών σχέσεων που περιέγραψα πιο πάνω. Γνωρίζαμε από την αρχή ότι οι προτάσεις μας θα δημιουργούσαν αντιδράσεις από αυτούς που διαχρονικά νέμονται και χρησιμοποιούν το σύστημα προς ίδιον όφελος», πρόσθεσε.

Ο κ. Πετρίδης ανέφερε ότι αν και η πλειονότητα των Δημόσιων Υπαλλήλων, και ιδιαίτερα οι πιο νέοι υποστηρίζουν τις μεταρρυθμίσεις, «είμαι σε θέση να γνωρίζω ότι υπήρξαν εντεινόμενες και ισχυρές αντιδράσεις από μερίδα στελεχών που είτε δεν θέλουν να αξιολογούνται είτε βλέπουν ότι η μέχρι τώρα δεδομένη προαγωγή τους θα έπρεπε με το νέο σύστημα να τύχει κρίσης μέσω αντικειμενικών διαδικασιών και με περισσότερους ανθυποψηφίους, ενδεχομένως ικανότερους».

«Αντιδράσεις είναι λογικό επίσης να υπάρχουν και από το πολιτικό κατεστημένο, ανεξαρτήτως κομματικής ή ιδεολογικής προέλευσης, που έμαθε να χρησιμοποιεί το υφιστάμενο σύστημα είτε προς άγραν ψήφων είτε προς εξυπηρέτηση συμφερόντων”, είπε, ενώ υπενθύμισε ότι τόσο η Τρόικα όσο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μελέτησαν διεξοδικά τα νομοσχέδια και τα επικρότησαν για την αποτελεσματικότητα τους, “εξασφαλίζοντας μας μάλιστα και το πράσινο φως και για την τελευταία δόση, μετά την έγκριση τους από το Υπουργικό Συμβούλιο τον Αύγουστο του 2015».

Έκτοτε, συνέχισε ο κ. Πετρίδης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις συστάσεις και εκθέσεις της για την Κύπρο περιλαμβάνει ειδικές αναφορές και παροτρύνσεις προς υλοποίηση της μεταρρύθμισης, ενώ οι διεθνείς οίκοι θεωρούν ως πολύ σημαντική την ολοκλήρωση της για περαιτέρω αναβάθμιση της πιστοληπτικής μας ικανότητας.

«Η καταψήφιση με αυτό τον τρόπο και χωρίς αντιπροτάσεις των νομοσχεδίων αγνοεί και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και πλήττει την αξιοπιστία μας στο εξωτερικό. Λόγω της ευαισθησίας αλλά και της σημαντικότητας των θεμάτων που σχετίζονται με το ανθρώπινο δυναμικό, από την αρχή της μεγάλης αυτής προσπάθειας επεδίωξα τη συνεργασία όλων για να μπορέσουμε να πραγματώσουμε μια μεταρρύθμιση με πολύ σημαντικές προεκτάσεις. Τόσον όσον αφορά αντιμετώπιση της διαχρονικής μάστιγας των πελατειακών σχέσεων στο δημόσιο και της αποτελεσματικότητας του κράτους όσο και της αξιοπιστίας της Κύπρου στο εξωτερικό», ανέφερε.

Είπε, παράλληλα, ότι είναι πραγματικά κρίμα να πάει χαμένη μια τόσο μεγάλη προσπάθεια και μια τόσο μεγάλη ευκαιρία. «Αυτούς που τιμωρούμε είναι τους πολίτες», σημείωσε.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Πετρίδης είπε ότι η Κυβέρνηση βρίσκεται στη διάθεση όλων των κοινοβουλευτικών κομμάτων, αν υπάρχει κάτι το οποίο μπορεί να μετουσιωθεί σε πράξη, «διότι αυτή τη στιγμή με την καταψήφιση τους τα πέντε νομοσχέδια δεν υφίστανται«.

«Αν υπάρχει προοπτική σχηματισμού πλειοψηφίας με κάποιες αλλαγές οι οποίες δεν ήρθαν ενώπιον μου τότε εγώ βρίσκομαι στην απόλυτη διάθεση των κομμάτων», πρόσθεσε και σημείωσε ότι αν συνεχιστεί η επαφή με τα κόμματα τότε η Κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να υποβάλει εκ νέου νομοσχέδιο.

Ανέφερε, επίσης, ότι η ΠΑΣΥΔΥ τήρησε μια απόλυτα υπεύθυνη στάση.

«Για αυτό και διασφαλίσαμε να καταθέσουμε νομοσχέδια στη Βουλή χωρίς να υπάρχει οποιαδήποτε κοινωνική αναταραχή. Δείτε πόσες φορές γίνονται μεταρρυθμίσεις χωρίς τη συμφωνία των εργαζομένων. Εμείς διασφαλίσαμε μέσω της σκληρής δουλειάς μας, της διαβούλευσης, της συνδιαβούλευσης, της πειθούς ότι θα επέρχετο συμφωνία και μετά καταθέσαμε τα νομοσχέδια. Και είναι πρωτοφανές μετά και από μια συμφωνία να καταψηφίζονται τα νομοσχέδια από αυτούς που μιλούν ως οι προασπιστές του κοινωνικού διαλόγου, ενώ (τα νομοσχέδια) ήταν αποτέλεσμα του κοινωνικού διαλόγου», συμπλήρωσε.

Σε ερώτηση αν θα αναλάβει ο ίδιος κάποια νέα πρωτοβουλία ή αν θα αναμένει πρωτοβουλία από πλευράς των κομμάτων, ο κ. Πετρίδης είπε ότι είναι στη διάθεση των κομμάτων.

«Δεν έχω δει αυτή τη στιγμή να υπάρχει διάθεση για μεταρρύθμιση. Αν υπάρξει διάθεση, η οποία θα μεταφραστεί όχι σε ατάκες, όχι σε ευχολόγια, αλλά σε συγκεκριμένες πρακτικά εφαρμόσιμες προτάσεις, τότε ναι είμαι στη διάθεση όλων. Και νομίζω ότι προδιαγράφεται μια συνάντηση με το ΔΗΚΟ αυτή τη στιγμή βάσει του τι άκουσα σήμερα από ραδιοφώνου. Ως εκτελεστική εξουσία πράξαμε απόλυτα το καθήκον μας, εφαρμόσαμε κατά γράμμα το πρόγραμμα του Προέδρου, διότι αυτά που προτείναμε περιλαμβάνονταν στο προεκλογικό πρόγραμμα του Προέδρου που ψηφίστηκε από το 57% του κόσμου», κατέληξε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network