MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

«Η Κύπρος στο Δρόμο της Στρατηγικής της Κυκλικής Οικονομίας»

Advertisement

Sponsored by exness

Την ώρα που κάθε Ευρωπαίος καταναλώνει, κατά μέσο όρο, 14 τόνους πρώτων υλών και παράγει πέντε τόνους απορριμμάτων, ετησίως, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προσβλέπει, μέσα από την εφαρμογή της αρχής της Κυκλικής Οικονομίας, στην αύξηση της απόδοσης πόρων της ΕΕ κατά 30% έως το 2030, κάτι που θα έδινε ώθηση στο ΑΕΠ κατά περίπου 1% και θα δημιουργούσε 2 εκατομμύρια επιπλέον βιώσιμες θέσεις εργασίας στην ΕΕ.

Advertisement

Τα στοιχεία αυτά παρουσίασε μέσα από σχετικό βίντεο της τηλεόρασης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο Επικεφαλής του Γραφείου Ενημέρωσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο, Ανδρέας Κεττής, στο πλαίσιο χαιρετισμού του σε Ημερίδα που ξεκίνησε το πρωί στο ΤΕΠΑΚ, με θέμα «Η Κύπρος στο Δρόμο της Στρατηγικής της Κυκλικής Οικονομίας».

Η Ημερίδα, που διοργανώνουν το Γραφείο Ενημέρωσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο, το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου και το Γραφείο της Επιτρόπου Περιβάλλοντος, τελεί υπό την αιγίδα του Δημάρχου Λεμεσού και πραγματοποιείται με τη στήριξη του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου, του Europe Direct Λεμεσού και του Συνδέσμου Επιστημόνων και Μηχανικών Περιβάλλοντος Κύπρου, ενώ χορηγός επικοινωνίας της είναι το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Στόχος των συνδιοργανωτών και υποστηρικτών της, ανέφερε στο χαιρετισμό του ο κ.Κεττής, είναι η ανάδειξη της στρατηγικής που προωθεί το διάστημα αυτό η ΕΕ σχετικά με το μείζον ζήτημα της περιβαλλοντικά ορθότερης διαχείρισης των αστικών απορριμμάτων και που σε δύο λέξεις έχει ονομαστεί Κυκλική Οικονομία.

Το τι είναι η Κυκλική Οικονομία παρουσιάστηκε μέσα από σχετικό βίντεο της τηλεόρασης του ΕΚ, όπου αναφέρεται πως κάθε Ευρωπαίος καταναλώνει κατά μέσο όρο 14 τόνους πρώτων υλών και παράγει, πέντε τόνους απορριμμάτων, τα οποία μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν, να επισκευασθούν ή να ανακυκλωθούν.

Στόχος, σημειώνεται, είναι η απομάκρυνση από το γραμμικό μοντέλο που επικράτησε μετά τη βιομηχανική επανάσταση “πάρε-φτιάξε-χρησιμοποίησε-πέτα” και η αντικατάσταση του με μια Κυκλική Οικονομία, με επέκταση του κύκλου ζωής των προϊόντων, με μείωση της χρήσης πρώτων υλών και της παραγωγής απορριμμάτων.

«Εφαρμόζοντας την αρχή της Κυκλικής Οικονομίας, το ΕΚ θέλει να αυξήσει την απόδοση πόρων στην ΕΕ κατά 30% ως το 2030.
Θα παράγεται περισσότερη αξία με λιγότερα υλικά και ίσως αλλάξει η κατανάλωση. Αυτό θα έδινε ώθηση στο ΑΕΠ κατά περίπου 1% και θα δημιουργούσε 2 εκατομμύρια επιπλέον βιώσιμες θέσεις εργασίας», προστίθεται.

Συνεχίζοντας με το χαιρετισμό του, ο Ανδρέας Κεττής είπε πως «με δύο λόγια, το ΕΚ επιθυμεί όπως η ΕΕ μεταβεί σε μια εποχή Κυκλικής Οικονομίας όπου θα γίνεται μια πολύ πιο αποδοτική από ό,τι σήμερα, χρήση των πρώτων υλών προς προστασία πρωτίστως, του φυσικού μας περιβάλλοντος».

Υπέδειξε δε πως το νομοθετικό πακέτων τεσσάρων προτάσεων Οδηγιών του ΕΚ και του Συμβουλίου που υπέβαλε για το όλο ζήτημα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, πρόκειται να τεθεί προς ψήφιση στην ολομέλεια του ΕΚ τον επόμενο μήνα στο Στρασβούργο.

Την ίδια ώρα σημείωσε πως η αρμόδια Επιτροπή Περιβάλλοντος του ΕΚ, στη συνεδρία της στις 24 Ιανουαρίου 2017, τροποποίησε προς το αυστηρότερο τις εν λόγω νομοθετικές προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Στο πλαίσιο αυτό λοιπόν, κατέληξε στο χαιρετισμό του ο κ.Κεττής, το ΕΚ προτείνει όπως το ποσοστό των απορριμμάτων προς ανακύκλωση αυξηθεί στο 70% μέχρι το 2030, από το 44% που είναι σήμερα, ενώ η υγειονομική ταφή, η οποία έχει μεγάλη επίπτωση στο περιβάλλον, θα πρέπει να περιοριστεί στο 5%.

Εξάλλου, στο χαιρετισμό του, ο Δήμαρχος Λεμεσού, Νίκος Νικολαΐδης, τόνισε πως η μετάβαση από τη γραμμική στην κυκλική οικονομία συνιστά πλέον μια σημαντική αναγκαιότητα, ένα μονόδρομο, καθώς το μοντέλο της γραμμικής οικονομικής ανάπτυξης που ακολουθούσαν μέχρι πρόσφατα οι κοινωνίες δηλαδή «Λήψη – Κατασκευή – Απόρριψη», δημιούργησε τεράστια περιβαλλοντικά προβλήματα με κοινωνικό και οικονομικό κόστος

Ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια είναι σημαντικός και πολυδιάστατος, υπέδειξε ο κ. Νικολαίδης, υποδεικνύοντας ότι «ως Τοπική Αυτοδιοίκηση είμαστε ένας από τους σημαντικότερους κρίκους που έχουμε υποχρέωση να σχεδιάσουμε και να εφαρμόσουμε πολιτικές στο πλαίσιο του νέου αναπτυξιακού μοντέλου της κυκλικής οικονομίας».

Πρόσθεσε δε πως, οφείλουμε να μεταρρυθμίσουμε τον τομέα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με τρόπο που να συνάδει με τις σημερινές ανάγκες, τόσο του περιβάλλοντος όσο και των ανθρώπων που κατοικούν στις πόλεις μας, σημειώνοντας ότι, παρά το ότι τα τελευταία χρόνια ο τομέας της ανακύκλωσης στον τόπο μας έκαμε σημαντικά βήματα προόδου, βρισκόμαστε ακόμη στην αρχή, αφού αναγκαία προϋπόθεση είναι η μεγαλύτερη συμμετοχή του κοινού.

«Προς την κατεύθυνση αυτή πρέπει να εντείνουμε τις προσπάθειες για την ευαισθητοποίηση των δημοτών μας σχετικά με την προστασία των φυσικών πόρων, για την αξία της ανακύκλωσης και επαναχρησιμοποίησης υλικών που δεν είναι πλέον χρηστικά και για την αξία της ανάκτησης νέων προϊόντων από τα απορρίμματα» είπε ο Δήμαρχος Λεμεσού και διαμήνυσε πως, αν ο καταναλωτής δεν στηρίξει το νέο μοντέλο ανάπτυξης, τότε είναι σίγουρο πως αυτό θα αποτύχει.

Σαν Δήμος, συνέχισε, στρεφόμαστε ήδη στο βιώσιμο αστικό σχεδιασμό με ισόρροπη ανάπτυξη που καλύπτει και τις πιο απομακρυσμένες γειτονιές, με δίκτυα πεζόδρομων, ποδηλατοδρόμων και πράσινων διαδρομών, αναβάθμιση δικτύου μέσων μαζικής μεταφοράς, δημιουργία τοπικών κέντρων για αποφυγή άσκοπων μετακινήσεων, δημιουργία μεγάλων πάρκων, ενίσχυση και προστασία του φυσικού περιβάλλοντος.

Για την προώθηση της Κυκλικής Οικονομίας καίριο ρόλο παίζει η έρευνα και η καινοτομία, είπε ακόμη ο κ. Νικολαΐδης, σημειώνοντας πως « Η συμβολή του ΤΕΠΑΚ, με το οποίο ο Δήμος Λεμεσού διατηρεί άριστη συνεργασία, μπορεί να αποβεί καθοριστική».

«Με καινοτόμες και ευφάνταστες λύσεις, η Τοπική Αυτοδιοίκηση σε συνεργασία με την Επίτροπο Περιβάλλοντος, το ΤΕΠΑΚ, το ΕΤΕΚ, την κοινωνία των πολιτών και την ιδιωτική πρωτοβουλία, μπορούν να αλλάξουν την περιβαλλοντική και ενεργειακή ταυτότητα της πόλης και να την οδηγήσουν στην επιθυμητή απ’ όλους μας βιώσιμη ανάπτυξη και αειφορία», κατέληξε στο χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Λεμεσού..

Από την πλευρά του, ο Πρύτανης του ΤΕΠΑΚ, Ανδρέας Αναγιωτός διαβεβαίωσε πως το Πανεπιστήμιο θα σταθεί αρωγός στον επιτυχή ρόλο της χώρας μας σε αυτή τη στρατηγική και στις πιθανές προκλήσεις που θα αντιμετωπίσουμε, υποδεικνύοντας τον καίριο ρόλο που η έρευνα και η καινοτομία παίζουν για την προώθηση της Κυκλικής Οικονομίας.

«Το ακαδημαϊκό προσωπικό του Πανεπιστημίου, μαζί με τους φοιτητές μας διεξάγουν υψηλού επίπεδου έρευνα στους τομείς του περιβάλλοντος και των νέων τεχνολογιών και στόχος βέβαια δεν είναι η διατήρηση της γνώσης και της καινοτομίας εντός των Πανεπιστημιακών ορίων, αλλά η διάχυση προς τη κοινωνία», συμπλήρωσε.

Σε αυτό το πλαίσιο, συνέχισε, το ΤΕΠΑΚ επιδιώκει τη διασύνδεση με τη βιομηχανία και τη κοινωνία και συνάπτει συμφωνίες και συνεργασίες με δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς, ώστε να συμβάλει από κοινού στην ανάπτυξη, πάντοτε λαμβάνοντας υπόψη την προστασία του περιβάλλοντος.

Ο κ.Αναγιωτός υπενθύμισε ακόμη πως το ΤΕΠΑΚ, ως “πράσινο Πανεπιστήμιο”, με περιβαλλοντική ευθύνη, εφαρμόζει από το 2010 πρόγραμμα περιβαλλοντικής διαχείρισης, εξασφαλίζοντας βραβεία για την ολοκληρωμένη πολιτική Πράσινων Δημόσιων Συμβάσεων που εφαρμόζεται με τη συμμετοχή της πανεπιστημιακής κοινότητας.

Αναφερόμενος στην Κυκλική Οικονομία, είπε πως είναι κάτι πολύ περισσότερο από μια καλή περιβαλλοντική πρακτική, αφού η εφαρμογή της εκτιμάται ότι θα δημιουργήσει νέες θέσεις απασχόλησης στην Ευρώπη, θα προωθήσει καινοτομίες που προσδίδουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, θα παρέχει ένα επίπεδο προστασίας για τον άνθρωπο και το περιβάλλον και παράλληλα, μπορεί να προσφέρει στους καταναλωτές καινοτόμα και μεγαλύτερης διάρκειας προϊόντα, τα οποία θα παρέχουν εξοικονόμηση χρημάτων και βελτίωση της ποιότητας ζωής.

Ομιλητές στο πρώτο μέρος της Ημερίδας είναι η Επίτροπος Περιβάλλοντος, Ιωάννα Παναγιώτου, η οποία θα μιλήσει για το ρόλο της Κύπρου και τις πιθανές προκλήσεις, ενώ ο Αναπληρωτής Καθηγητής του ΤΕΠΑΚ, Θεόδωρος Ζαχαριάδης και ο Λέκτορας του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου, Αντώνης Ζορπάς, θα αναπτύξουν τα θέματα «Πως επιτυγχάνεται η μετάβαση σε μια κυκλική οικονομία» και
«Αειφόρος Ανάπτυξη της Στρατηγικής Κυκλικής Οικονομίας», αντίστοιχα.

Στο δεύτερο μέρος, θα μιλήσει για τις «Βέλτιστες Πρακτικές και Ευκαιρίες», η Δήμαρχος Τήλου, Μαρία Καμμά- Αλειφέρη και ο Ειδικός Συνεργάτης της Δημάρχου Τήλου, Ευστάθιος Κοντός, ενώ για την ΕΕ και την Κυκλική Οικονομία αναφερθούν οι Κύπριοι Ευρωβουλευτές Ελένη Θεοχάρους και Τάκης Χατζηγεωργίου.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network