MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Η Κύπρος 22η στην ΕΕ σε θέματα ψηφιακής οικονομίας

Advertisement

Sponsored by exness

Η Κύπρος κατατάσσεται στην 22η θέση, σύμφωνα με τα στοιχεία του δείκτη DESI (Digital Economy and Society Index – δείκτης ψηφιακής οικονομίας και κοινωνίας) που παρουσίασε σήμερα η Κομισιόν.

Advertisement

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Κομισιόν, σε σύγκριση με πέρυσι, η Κύπρος παρουσίασε σημαντική πρόοδο όσον αφορά τη συνδεσιμότητα. Η προσφορά ηλεκτρονικών δημόσιων υπηρεσιών είναι κοντά στο μέσο όρο της ΕΕ. Παρά το γεγονός ότι οι χρήστες του διαδικτύου συμμετέχουν σε μια μεγάλη ποικιλία διαδικτυακών δραστηριοτήτων, το χαμηλό επίπεδο ψηφιακών δεξιοτήτων μπορεί να δράσει ως τροχοπέδη για την περαιτέρω ανάπτυξη της ψηφιακής οικονομίας και κοινωνίας.

Συγκεκριμένα δείκτης ψηφιακής οικονομίας και κοινωνίας είναι ένας σύνθετος δείκτης για τη μέτρηση της προόδου στον ψηφιακό τομέα μέσω πέντε συνιστωσών:

1 Συνδεσιμότητα Σταθερά ευρυζωνικά δίκτυα, ευρυζωνικές κινητές επικοινωνίες, ευρυζωνικές ταχύτητες και τιμές
2 Ανθρώπινο κεφάλαιο Χρήση του διαδικτύου, βασικές και προηγμένες ψηφιακές δεξιότητες
3 Χρήση του διαδικτύου Χρήση από τους πολίτες του περιεχομένου, των επικοινωνιών και των επιγραμμικών συναλλαγών
4 Ενσωμάτωση της ψηφιακής τεχνολογίας Ψηφιοποίηση των επιχειρήσεων και ηλεκτρονικό εμπόριο
5 Ψηφιακές δημόσιες υπηρεσίες Ηλεκτρονική διακυβέρνηση

Σε σχέση με τα παραπάνω κριτίρια η Κομισιόν έκρινε ότι η Κύπρος ανήκει στην ομάδα των χωρών με χαμηλές επιδόσεις.

H ομάδα χωρών με υψηλές επιδόσεις αποτελείται από 9 κράτη μέλη της ΕΕ με την υψηλότερη βαθμολογία: τη Δανία, τη Φινλανδία, τη Σουηδία, την Ολλανδία, το Λουξεμβούργο, το Βέλγιο, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ιρλανδία και την Εσθονία. Στη μεσαία κατηγορία χώρών βρίσκονται η Αυστρία, η Γερμανία, η Μάλτα, η Λιθουανία, η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Γαλλία, η Σλοβενία, η Τσεχική Δημοκρατία και η Λετονία. Και στην κατηγορία χαμηλών επιδόσεων βρίσκονται τα 9 κράτη μέλη στο κάτω μέρος της λίστας. Αυτά είναι η Σλοβακία, η Ουγγαρία, η Κύπρος, η Πολωνία, η Κροατία, η Ιταλία, η Ελλάδα, η Βουλγαρία και η Ρουμανία.

Σε σχέση με τους 5 δείκτες του DESI, η Κύπρος κατά την Κομισιόν, παρουσίασε της ακόλουθες επιδόσεις:

1) Συνδεσιμότητα: Ένα πιο εναρμονισμένο φάσμα είναι πια διαθέσιμο στη Κύπρο και αυξάνεται ο αριθμός των κινητών ευρυζωνικών συνδρομών. Η κάλυψη NGA αυξάνεται, αλλά η αύξηση ευρυζωνικών συνδρομών είναι αργή, επειδή οι τιμές εξακολουθούν να είναι σχετικά υψηλές.

2) Ανθρώπινο κεφάλαιο: Περισσότεροι άνθρωποι συνδέονται στο διαδίκτυο, αλλά το επίπεδο δεξιοτήτων παραμένει χαμηλό ως προς όλους τους δείκτες.

3) Χρήση του διαδικτύου: Οι Κύπριοι είναι ενεργοί χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, βιντεοκλήσεων και επιγραμμικού περιεχομένου. Ωστόσο, πραγματοποιούν επιγραμμικές τραπεζικές συναλλαγές και αγορές πολύ λιγότερο απ’ ό,τι οι άλλοι Ευρωπαίοι.

4) Ενσωμάτωση της ψηφιακής τεχνολογίας: Η Κύπρος προχωρεί με αργούς ρυθμούς: οι εταιρείες χρησιμοποιούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και το επιγραμμικό εμπόριο, αλλά είναι λιγότερο πρόθυμες να υιοθετήσουν νέες τεχνολογίες όπως το υπολογιστικό νέφος και η RFID.

5) Ψηφιακές δημόσιες υπηρεσίες: Η Κύπρος σημείωσε πρόοδο όσον αφορά τα ανοιχτά δεδομένα. Ο αριθμός των χρηστών υπηρεσιών ηλεκτρονικής διακυβέρνησης επίσης αυξάνεται αλλά οι βελτιώσεις ως προς την παροχή των υπηρεσιών παραμένουν στάσιμες.

Συνολικά, η ΕΕ έχει σημειώσει πρόοδο και βελτιωμένη ψηφιακή απόδοση του κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, αλλά η πρόοδος θα μπορούσε να είναι ταχύτερη και η εικόνα διαφέρει μεταξύ των κρατών μελών (το ψηφιακό χάσμα – μεταξύ των περισσότερο και λιγότερο ψηφιακών χωρών – είναι 37 ποσοστιαίες μονάδες, σε σύγκριση με 36 ποσοστιαίες μονάδες το 2014).

Η Δανία, η Φινλανδία, η Σουηδία και η Ολλανδία βρίσκονται στην κορυφή του δείκτη φέτος ακολουθούμενες από το Λουξεμβούργο, το Βέλγιο, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ιρλανδία, την Εσθονία και την Αυστρία.

Οι τρεις κορυφαίες χώρες στην ΕΕ είναι επίσης και επικεφαλής σε παγκόσμιο επίπεδο, μπροστά από τη Νότια Κορέα, την Ιαπωνία και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η Σλοβακία και η Σλοβενία είναι οι χώρες της ΕΕ που έχουν προχωρήσει περισσότερο.

Παρά τις κάποιες βελτιώσεις, αρκετά κράτη μέλη, συμπεριλαμβανομένης της Πολωνίας, της Κροατία, της Ιταλία, της Ελλάδα, της Βουλγαρία και της Ρουμανία, εξακολουθούν να υστερούν στην ψηφιακή τους ανάπτυξη σε σύγκριση με τον μέσο όρο της ΕΕ.

Τέλος στο σύνολο της ΕΕ το 76% των ευρωπαϊκών νοικοκυριών μπορεί να έχει πρόσβαση ευρυζωνικές υπηρεσίες υψηλής ταχύτητας (τουλάχιστον 30 Mbps) και σε ορισμένα κράτη μέλη, ένα σημαντικό ποσοστό των νοικοκυριών αυτών μπορούν ήδη να έχουν πρόσβαση σε δίκτυα ικανά να παρέχουν 100 Mbps ή περισσότερο. Πάνω από το 25% των νοικοκυριών έχουν συνδρομή γρήγορου internet και συνδρομές ευρυζωνικών δεδομένων. Στα δεδομένα κινητής τηλεφωνίας υπήρξε αύξηση: από 58 συνδρομητές ανά 100 άτομα το 2013 σε 84 το 2016 και οι 4G υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας καλύπτουν το 84% του πληθυσμού της ΕΕ.

Σε γενικές γραμμές η ΕΕ έχει περισσότερους πτυχιούχους στην Επιστήμη, Τεχνολογία, Μηχανική και τα Μαθηματικά από πριν (19 αποφοίτους ανά 1000 άτομα ). Υπάρχουν περισσότεροι ειδικοί τηλεπικοινωνιών στο εργατικό δυναμικό (3,5% το 2015, σε αντίθεση με το 3,2% το 2012), σχεδόν όμως, το ήμισυ των Ευρωπαίων (44%) εξακολουθούν να στερούνται βασικών ψηφιακών δεξιοτήτων, όπως το να χρησιμοποιούν ένα email, εργαλεία επεξεργασίας ή την εγκατάσταση νέων συσκευών.

To 79% των Ευρωπαίων συνδέονται στο διαδίκτυο τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα, αύξηση κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες για το 2016 – 74% στην Κύπρο
78% των χρηστών του Διαδικτύου έπαιξε ή κατέβασε μουσική, ταινίες, φωτογραφίες ή παιχνίδια – 86% στην Κύπρο
70% των Ευρωπαίων χρηστών του διαδικτύου διαβάζουν ειδήσεις στο διαδίκτυο (64% το 2013) – 73% στην Κύπρο
63% χρησιμοποιούν τα κοινωνικά δίκτυα (57% το 2013) – 79% στην Κύπρο
66% σε απευθείας σύνδεση κατάστημα (61% το 2013) – 38% στην Κύπρο
59% χρησιμοποιούν online τραπεζικές συναλλαγές (56% το 2013) – 37% στην Κύπρο
39% η χρήση του διαδικτύου για την πραγματοποίηση κλήσεων (33% το 2013) – 72% στην Κύπρο.

Οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις υιοθετούν όλο και περισσότερο ψηφιακές τεχνολογίες, όπως η χρήση του λογισμικού των επιχειρήσεων για την ηλεκτρονική ανταλλαγή (από 26% το 2013 σε 36% των επιχειρήσεων το 2015 – 43% στην Κύπρο) ή την αποστολή ηλεκτρονικών τιμολογίων (από 10% το 2013 στο 18% το 2016 – 6% στην Κύπρο ) και πληροφοριών.

Το E-commerce από τις ΜΜΕ αυξήθηκε επίσης ελαφρά (από 14% το 2013 στο 17% των ΜΜΕ το 2016 – 12% στην Κύπρο). Ωστόσο, λιγότερο από μισές από τις εταιρείες πωλούν σε άλλο κράτος μέλος της ΕΕ. Τέλος, σύμφωνα με τον DESI το 34% των χρηστών του Διαδικτύου υπέβαλαν έντυπα για τη δημόσια διοίκηση τους στο διαδίκτυο, αντί της παράδοσης σε έντυπη μορφή (από 27% το 2013) – 29% στην Κύπρο.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network