MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Έπεσαν οι υπογραφές για το καταστατικό του οργανισμού EMGF. Στόχος η αξιοποίηση του φυσικού αερίου στην περιοχή (pics)

Advertisement

Sponsored by exness

Πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων του Προεδρικού Μεγάρου, μέσω τηλεδιάσκεψης, η διαδικτυακή τελετή υπογραφής του καταστατικού – Οι χώρες που συμμετέχουν

Σφραγίστηκε και επισήμως σήμερα Τρίτη η ίδρυση του διεθνούς οργανισμού East Mediterranean Gas Forum (EMGF).

Advertisement

Σήμερα πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων του Προεδρικού Μεγάρου, μέσω τηλεδιάσκεψης, η διαδικτυακή τελετή υπογραφής του καταστατικού του διεθνούς οργανισμού East Mediterranean Gas Forum (EMGF).

Την Κύπρο εκπροσώπησε η Υπουργός Ενέργειας, Νατάσα Πηλείδου.

Με την τελετή σφραγίζεται κι επισήμως η ίδρυση του EMGF, στον οποίο συμμετέχουν η Κύπρος, η Αίγυπτος, η Ελλάδα, το Ισραήλ, η Ιταλία, η Ιορδανία και η Παλαιστινιακή Αρχή.

Όπως είχε αναφερθεί σε ανακοίνωση του Υπουργείου Ενέργειας, «το EMGF αποτελεί μία πολύ σημαντική πρωτοβουλία της Αιγύπτου, καθώς αξιοποιεί τις εξαιρετικές σχέσεις και συνεργασία των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου, έτσι ώστε να βρεθούν οι τρόποι αξιοποίησης, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, του φυσικού πλούτου της περιοχής και, κατά κύριο λόγο, του φυσικού αερίου».

Οι δηλώσεις της Υπουργού

Το East Mediterranean Gas Forum (EMGF), είναι ανοικτό για όλες τις χώρες που έχουν ενδιαφέρον στην περιοχή και οι οποίες μοιράζονται τις ίδιες αρχές φτάνει να συμφωνήσουν ομόφωνα όλα τα ιδρυτικά μέλη, δήλωσε η Υπουργός Ενέργειας Νατάσα Πηλείδου.

Σημείωσε ότι εκτός από τις ιδρυτικές χώρες, συμμετέχουν σε διάφορες επιτροπές και εταιρείες από τις χώρες αυτές, εξηγώντας ότι οι εταιρείες συμμετέχουν σε ξεχωριστές επιτροπές όπου και εκείνες έχουν ένα συνεχή διάλογο όσον αφορά τα εμπορικά θέματα.

«Ευελπιστούμε ότι η προσπάθεια αυτή θα επιτρέψει στην περιοχή μας να αξιοποιήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το φυσικό αέριο λαμβάνοντας πάντα υπόψη και τους περιβαλλοντικούς στόχους και την υπεύθυνη εκμετάλλευση των κοιτασμάτων», είπε.

Τόνισε ότι το Καταστατικό είναι ανοικτό για όλες τις χώρες που έχουν ενδιαφέρον στην περιοχή και οι οποίες μοιράζονται τις ίδιες αρχές και επομένως μπορεί η οποιαδήποτε χώρα ενδιαφέρεται να αποταθεί και να γίνει μέλος φτάνει να συμφωνήσουν ομόφωνα όλα τα ιδρυτικά μέλη.

Επίσης, είπε ότι μπορούν διάφορες χώρες να γίνουν μέλη ως παρατηρητές και είπε ότι ήδη υπάρχει ενδιαφέρον και υπήρξε σημαντική στήριξη και από τις ΗΠΑ και τη Γαλλία στις προσπάθειες αυτές και την ΕΕ, η οποία ήταν παρούσα στη σημερινή τελετή.

Ο στόχος, είπε η Υπουργός, είναι να αξιοποιηθούν από κοινού οι φυσικοί πόροι που αφορούν αρχικά το φυσικό αέριο, ενώ υπάρχει  και η πρόθεση να εξετάσουν κατά πόσον μπορεί σε δεύτερο στάδιο να προστεθούν και άλλα σημεία συζήτησης στο πλαίσιο του οργανισμού όπως είναι ο ηλεκτρισμός, οι ΑΠΕ.

«Πιστεύουμε ότι υπάρχει τεράστιο φάσμα για συνεργασία και πιστεύουμε ότι σύντομα θα προωθήσουμε τόσο τη συνεργασία στην αξιοποίηση όσο και τη συνεργασία στην εκμετάλλευση και στην εμπορική πτυχή, που αφορά το φυσικό αέριο, αλλά ενδεχομένως και άλλες πηγές ενέργειας» κατέληξε η Υπουργός.

Το EMGF είναι ανοικτό για κάθε χώρα που σέβεται τις αρχές του, είπε η Πρέσβειρα της Αιγύπτου

Ο Πρέσβειρα της Αιγύπτου στην Κύπρο Mai Taha Khalil τόνισε ότι το East Mediterranean Gas Forum (EMGF) είναι ανοικτό για κάθε χώρα της περιοχής, υπό την προϋπόθεση ότι σέβεται τις αρχές και τις αξίες των ιδρυτών του Φόρουμ.

Μιλώντας στα ΜΜΕ μετά την τελετή, ο Πρέσβειρα είπε ότι αυτές οι χώρες επέλεξαν να χρησιμοποιήσουν το φυσικό αέριο ως καταλύτη καταλύτη για συνεργασία στην περιοχή αντί για διενέξεις.

Σημείωσε την ταχύτητα με την οποία υπεγράφη αυτή η συμφωνία, λέγοντας ότι όλα έγιναν σε περίπου ένα χρόνο και αυτό καταδεικνύει τη βούληση και την επιμονή των ηγετών αυτής της περιοχής να συνεργαστούν για την ευημερία των λαών της Ανατολικής Μεσογείου.

Ερωτηθείσα κατά πόσον αυτή η συμμαχία είναι επίσης πολιτική, είπε ότι όλα είναι πολιτικά σε αυτήν την περιοχή, προσθέτοντας ότι χρειάζεται πάντα πολιτική βούληση για να προωθηθεί κάτι, και στη συνέχεια αναλαμβάνουν οι τεχνοκράτες να ολοκληρώσουν και να προωθήσουν τα πράγματα επί του εδάφους.

Κληθείσα να αναφέρει κατά πόσον πιστεύει ότι η Τουρκία θα μπορούσε να ενταχθεί σε αυτήν την ομάδα, δεδομένης της έντασης που προκαλεί στην περιοχή, είπε ότι δεν αποκλείουμε κανέναν να συμμετάσχει σε αυτήν την ομάδα, εφόσον συμμορφώνονται με τις αξίες και τις αρχές των ιδρυτικών μελών.

Αυτή η ομάδα, είπε, δεν ιδρύθηκε ως ένας συνασπισμός ενάντια σε κανέναν, είναι μια ομάδα υπέρ του συνασπισμού, οπότε όποιος είναι πρόθυμος να συνεργαστεί και να μην προκαλέσει προβλήματα, είναι ευπρόσδεκτος εφόσον συμμορφώνεται με τις αρχές και τις αξίες του Φόρουμ.

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network