MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Ενώπιον νέας πετρελαϊκής κρίσης;

Advertisement

Sponsored by exness

 Σε μία νέα πραγματικότητα μπήκε η διεθνής κοινότητα όσον αφορά τις σχέσεις της με το Ιράν.

Advertisement

Έπειτα από ένα πακέτο κυρώσεων που έχουν τεθεί σε ισχύ με την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη συμφωνία για το πυρηνικό οπλοστάσιο της Τεχεράνης, από την Πέμπτη εξέπνευσε και η ισχύς μιας σειράς εξαιρέσεων για οκτώ χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας. Με άλλα λόγια, όποιος αγοράζει πετρέλαιο από το Ιράν δεν θα μπορεί να διατηρεί επιχειρηματικές σχέσεις με αμερικανικές εταιρείες και θα επιβάλλονται και στα δύο μέρη αυστηρές ποινές.

Οι ΗΠΑ μαζί με τους στενούς τους εταίρους, το Ισραήλ και τη Σ. Αραβία, θεωρούν ότι η Τεχεράνη χρηματοδοτεί τη διεθνή τρομοκρατία με τη Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, τη Χεζμπολάχ στον Λίβανο, τη Συρία και την Υεμένη. Πιστεύουν επίσης ότι το Ιράν συνεχίζει την ανάπτυξη ατομικών όπλων, κάτι για το οποίο διεθνείς εμπειρογνώμονες εκφράζουν μεγάλες αμφιβολίες. Ποιες είναι οι επιλογές της χώρας; Κατά τον Ιρανό πρόεδρο Χασάν Ρουχανί «μπορούμε να απαντήσουμε με διπλωματία και με πόλεμο». Μια άλλη επιλογή θα ήταν η οριστική αποχώρηση από τη συμφωνία για τα πυρηνικά που δεσμεύει ακόμη την Κίνα, τη Ρωσία, τη Γερμανία, τη Γαλλία και τη Βρετανία. Στην έσχατη περίπτωση θα μπορούσε το Ιράν να κλείσει τα Στενά του Ορμούζ, έναν από τους πιο σημαντικούς θαλάσσιους δρόμους για το εμπόριο πετρελαίου. Κάτι τέτοιο θα ήταν σοβαρό χτύπημα για το εμπόριο και θα οδηγούσε με μεγάλη πιθανότητα σε ένοπλη αντιπαράθεση.

Το ρίσκο για τις ΗΠΑ δεν είναι αμελητέο. Εάν η Κίνα, η δεύτερη σε μέγεθος παγκόσμια οικονομία, αντισταθεί και οι ΗΠΑ δεν υποχωρήσουν, τότε οι μεγάλες κρατικές επιχειρήσεις ενδέχεται να υποστούν κυρώσεις σε περίπτωση για παράδειγμα που η Ουάσιγκτον προχωρήσει στον αποκλεισμό τους από το αμερικανικό δημοσιονομικό σύστημα. Κάτι τέτοιο θα είχε ανυπολόγιστες επιπτώσεις, γιατί οι ΗΠΑ έχουν τεράστιο χρέος με την Κίνα και σε πολλά πολιτικά και οικονομικά ζητήματα εξαρτώνται από τη συνεργασία με το Πεκίνο. Όλα αυτά προβληματίζουν, γιατί θα μπορούσαν να προκαλέσουν αύξηση της τιμής του πετρελαίου λόγω μείωσης των εμπορεύσιμων ποσοτήτων.

Η δέσμευση των ΗΠΑ, της Σ. Αραβίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων για άντληση περισσότερων ποσοτήτων δεν λύνει το πρόβλημα. Και η αύξηση της τιμής πετρελαίου πνίγει την οικονομική ανάπτυξη. Εάν, δε, αλλάξουν τα δεδομένα, όπως με τον αποκλεισμό των Στενών του Ορμούζ, τότε η πετρελαϊκή κρίση θα είναι αναπόφευκτη.

Πηγή: naftemporiki

 

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network

ΦΑΒΟΡΙ/ΑΕΚ

ShootandGoal