MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Έλληνας: Οι επόπτες προέκριναν διάσπαση της ΣΚΤ και πώληση σε κυπριακή τράπεζα από τον Μάρτιο 2018 

Advertisement

Sponsored by exness

Στις πιέσεις που ασκούσε  Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός (ΕΕΜ) στη Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα (ΣΚΤ) ιδιαίτερα το 2018 για πώληση των εργασιών της, επικεντρώθηκε στη κατάθεσή του ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής για τον Συνεργατισμό το παραιτηθέν μέλος της Επιτροπείας Κύπρος Έλληνας.

Advertisement

Όπως ανέφερε, τον Μάρτιο 2018, ο ίδιος ως πρόεδρος της Επιτροπής Ανάλυσης Κινδύνων μετέβη με τον κ. Χατζηνικόλα και τον κ. Χατζηγιάννη στη Φρανκφούρτη, κατόπιν δικής τους πρωτοβουλίας, για να παρουσιάσουν το πλάνο που είχε η ΣΚΤ για την ιδιωτικοποίηση με την αύξηση κεφαλαίου. Όπως είπε, υπήρχαν ήδη τα προκαταρκτικά αποτελέσματα επιτόπιου ελέγχου που έγινε από τον ΕΕΜ στην ΣΚΤ που ανέβαζαν τις προβλέψεις στα 800 εκ. ευρώ.

Στη Φρανκφούρτη, όπως είπε, τους λέχθηκε ότι προκρίνουν τη διάσπαση της τράπεζας σε καλή και κακή και το καλό κομμάτι να το πάρει ένας κυπριακός τραπεζικός οργανισμός. Τους εξήγησαν, όπως είπε, ότι κάτι τέτοιο ήταν για το καλό της τράπεζα, του τραπεζικού συστήματος της Κύπρου και της οικονομίας, προκρίνοντας έτσι το αποτέλεσμα.  Ο κ. Έλληνας ανέφερε επίσης ότι το επενδυτικό ταμείο Apollo που ενδιαφέρθηκε για την αγορά της ΣΚΤ, έστειλε επιστολή διαμαρτυρίας στον ΕΕΜ γιατί δεν ενέκριναν τράπεζα εντός της ευρωζώνης να συμμετέχει στην εξαγορά του συνόλου της τράπεζας.

Ο κ. Έλληνας που υπέβαλε την παραίτησή του τον Ιούνιο του 2018, ανέφερε ότι το έκανε επειδή διαφώνησε έντονα με τον τρόπο εξεύρεσης επενδυτών που επέβαλαν οι εποπτικές αρχές της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Όπως είπε, τον Σεπτέμβρη του 2017 λήφθηκε επιστολή από τους επόπτες που καθόριζε τις κεφαλαιουχικές ανάγκες της τράπεζας (προσχέδιο SREP letter), στο 14,12% και επομένως δεν προέβλεπε αύξηση κεφαλαίων.

Ξαφνικά και χωρίς καμιά αιτία, είπε, αποφασίστηκε να γίνει επιτόπιος έλεγχος από ανεξάρτητο οίκο. Εκείνη την περίοδο, ανέφερε, είχε ήδη επιλεγεί οίκος ο Citi, o οποίος θα έκανε την αύξηση των κεφαλαίων της τράπεζας με εισδοχή της ΣΚΤ στο χρηματιστήριο με IPO για προσέλκυση επενδυτών. Οι επόπτες, ανέφερε, τους ενημέρωσαν τον Δεκέμβριο του 2017 ότι θα γινόταν επιτόπιος έλεγχος και αυτή η διαδικασία σταματούσε τη διαδικασία εξεύρεσης επενδυτών στα πλαίσια του πλάνου αποξένωσης του 25% από την Κυβέρνηση.

Το σχέδιο, είπε, ήταν να εκδοθεί ομόλογο 100 εκ. ευρώ που θα αύξανε την κεφαλαιουχική επάρκεια της τράπεζας.

Ο επιτόπιος έλεγχος έβγαλε παραμέτρους που δεν εφαρμόστηκαν σε καμιά τράπεζα

Πρόσθεσε ότι υπήρχαν και άλλα πράγματα που δημιούργησαν αίσθημα αδικίας.

Ο επιτόπιος έλεγχος, είπε, έβγαλε κάποια αποτελέσματα με κάποιες παραμέτρους οι οποίες δεν εφαρμόστηκαν σε καμιά τράπεζα ούτε στην Κύπρο ούτε στο εξωτερικό. Ο έλεγχος, ανέφερε έβγαλε ένα ποσό 800 εκ. ευρώ σε προβλέψεις και από εκεί και πέρα υπήρχε πίεση για εξεύρεση στρατηγικού επενδυτή από τους επόπτες με όχι και τόσο διαφανείς διαδικασίες.

Είπε ότι οι ίδιοι επέμεναν να υπάρξει διαφανής διαδικασία, αλλά υπήρχε πίεση για σύντμηση του χρόνου, ενώ το Single Resolution Board (Ενιαίο Συμβούλιο Εξυγίανσης) ήθελε να τελειώσει η διαδικασία σε ένα μήνα. Τελικά είπε, κατάφεραν να επιμηκύνουν τον χρόνο σε 40 μέρες, που όμως δεν ήταν επαρκής για να φέρει επενδυτές. Είπε επίσης ότι υπήρξε πίεση να ανοίξει το virtual data room πριν από τη διαδικασία, με την απειλή ότι θα έμπαινε κάτω από εκκαθάριση η τράπεζα. Ανέφερε ακόμα ότι υπήρξε παρέμβαση του Υπουργού Οικονομικών και τελικά προχώρησαν με την κανονική διαδικασία.

Ο κ. Έλληνας εξέφρασε την άποψη ότι ο τρόπος που λέχθηκε ότι θα πωληθεί η τράπεζα δημιούργησε προβλήματα και έφερε την τράπεζα σε μειονεκτική θέση.

Συμπλήρωσε ότι ο ΕΕΜ ήθελε να λύσει το πρόβλημα των κυπριακών τραπεζών που αντιμετώπιζαν κινδύνους και με αυτό τον τρόπο το επίλυσε. Πρόσθεσε ότι για την κυπριακή οικονομία τα Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια (ΜΕΔ) είναι εκεί και θα κληθεί να τα χειριστεί ένας άλλος φορέας.

Ανέφερε ακόμα ότι η πώληση της τράπεζας δεν θα μπορούσε να γίνει πιο νωρίς αφού έπρεπε πρώτα να συγχωνευθούν οι 18 οντότητες σε μία.

Ανέφερε ακόμα ότι μετά τον επιτόπιο έλεγχο τούς λέχθηκε ότι η αξία της πρώτης κατοικίας είναι μηδέν. Όπως είπε, οι παράμετροι που μπήκαν στον επιτόπιο έλεγχο δεν ήταν οι ίδιοι με άλλες τράπεζες, αφού ορίστηκε ως χρόνος για την εκποίηση πρώτης κατοικίας τα 7 χρόνια, ενώ στην Κύπρο παίρνει 17 χρόνια.

Συμπλήρωσε ότι οι άλλες τράπεζες δεν είχαν επιτόπιο έλεγχο και δεν υπήρχε σε καμιά τράπεζα αυτός ο όρος ότι πέραν των 7 χρόνων δεν έχει αξία το ακίνητο.

Ήμασταν έτοιμοι να μπούμε στο ΧΑΚ από τον Μάιο του 2017

Αναφερόμενος στην απόφαση του κράτους για είσοδο στο ΧΑΚ, τον Σεπτέμβριο του 2016, είπε ότι αυτό αποφασίστηκε διότι σε περίπτωση που θα είχε πιέσεις για εξεύρεση κεφαλαίων θα έπρεπε να υπάρχουν τα όπλα για να πάρει κεφάλαια.

Έγινε, όπως είπε, μια τιτάνια προσπάθεια και φτάσαμε στο σημείο να είμαστε έτοιμοι να πατήσουμε το κουμπί για εισδοχή στο χρηματιστήριο. Αυτό, πρόσθεσε, σταμάτησε μετά από αντιδράσεις για τις δωρεάν μετοχές. «Ξεκινήσαμε γρήγορα, είχαμε δύο χρόνια για να αντλήσουμε κεφάλαια», ανέφερε.

Η ΣΚΤ είπε ήταν έτοιμη να μπει στο ΧΑΚ τον Μάιο 2017, ενώ τον Ιούλιο 2017, όταν η Citi είχε στο πλάνο της είσοδο στο χρηματιστήριο, οι επόπτες είπαν όχι.

Σε σχέση με τα ΜΕΔ ανέφερε ότι η προσπάθεια αυτή κατέληξε να πηγαίνει καλά, αλλά δεν δινόταν χρόνος από τους επόπτες να μειωθούν τα ΜΕΔ σε βάθος χρόνου. Χαρακτήρισε αδύνατο τον στόχο της μείωσης των 20% που είχε τεθεί με τα όπλα που είχε η τράπεζα και με τα δεδομένα που δημιουργούσε η φύση των δανείων, που ήταν στην πλειοψηφία τους μικρά στεγαστικά δάνεια.

Σημείωσε ότι η πώληση δανείων δεν ήταν εφικτή με την τότε νομοθεσία, η οποία άλλαξε πρόσφατα από τη Βουλή και διερωτήθηκε γιατί άλλαξε τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή.

Πρόσθεσε ότι έγιναν προσπάθειες και από τον Αύγουστο του 2017 μέχρι το τέλος του 2017, μειώθηκαν τα ΜΕΔ κατά 800 εκ. ευρώ. Η άποψη της πλειοψηφίας του ΔΣ, είπε, ήταν ότι θα έπρεπε να υπάρξει εξωτερικός διαχειριστής δανείων με μεγαλύτερη επιφάνεια για να μπορούν να πωλούνται ακίνητα.

Παράγοντες που αύξησαν την πίεση

Ο κ. Έλληνας αναφέρθηκε και στους παράγοντες που αύξησαν την πίεση από τους επόπτες, όπως η φημολογία για κούρεμα στον Συνεργατισμό, που αύξησε τις εκροές καταθέσεων, ενώ υπήρξε και πίεση μετά την κατάθεση ομολόγου από την Κυβέρνηση, που θεωρήθηκε κρατική ενίσχυση.

Ερωτηθείς σχετικά με τις αδυναμίες που επικαλέστηκαν οι επόπτες, ανέφερε ότι το μεγαλύτερο τους θέμα ήταν η εταιρική διακυβέρνηση και το γεγονός, όπως είπε, ότι ο καθένας επενέβαινε στην τράπεζα. Ιδιώτες, είπε, τους έστελναν επιστολές με το παραμικρό είτε για το θέμα μιας προσφοράς, είτε για το θέμα της Altamira. Πρόσθεσε ακόμα ότι εντόπιζαν κάποιες αδυναμίες στα στελέχη της Τράπεζας.

Διερωτήθηκε παράλληλα γιατί, αφού είχαν τη δύναμη, δεν άλλαξαν τα μέλη του ΔΣ που δεν θεωρούσαν ικανά.

Παραδέχτηκε παράλληλα ότι υπήρχαν θέματα ικανοτήτων, αφού δεν υπήρχαν συστήματα πρόσληψης, εκπαίδευσης, ανάπτυξης και αξιολόγησης του προσωπικού.

Αναφέρθηκε παράλληλα στις προσπάθειες που γίνονταν για μείωση της διαφοράς των εξόδων από τα έσοδα από τα ΜΕΔ, μέσω αύξησης των εσόδων κυρίως με αύξηση προμηθειών από τις ασφάλειες και μείωση του κόστους με μείωση καταθετικού επιτοκίου και σχεδίου εθελούσιας αποχώρησης, αλλά και μείωση των καταστημάτων.

«Θεωρώ ότι το πλάνο ήταν εφικτό και ήταν εκεί», ανέφερε.

Είπε επίσης ότι από το 2015 η Τράπεζα Κύπρου ήθελε να αγοράσει το Συνεργατικό των Κυβερνητικών Υπαλλήλων, ενώ οίκος συμβούλευε την Ελληνική για την εξαγορά του Συνεργατισμού από νωρίς. Πρόσθεσε ότι «2 χρόνια ήμασταν στην πρίζα. Συνέχεια είχαμε κρίσεις» και ότι η φημολογία για το κούρεμα εντάθηκε πριν από τις εκλογές και έφθασε στο ζενίθ της μετά την απόφαση για πώληση.

Αναφορικά με την Altamira, ανέφερε ότι είχαν τη γνωμοδότηση από την Citi ότι ήταν μια συναλλαγή δίκαιη για τον οργανισμό και ότι τα έξοδα από αυτή τη διαχείριση θα ήταν ουδέτερα για τον οργανισμό.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network

ΠΙΕΣΗ/ΑΠΟΕΛ

ShootandGoal