MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

ΕΚΤ: Στόχοι για κάθε τράπεζα ξεχωριστά για μείωση αποθέματος ΜΕΔ 

Advertisement

Sponsored by exness

Με τον καθορισμό προσδοκιών για τον σχηματισμό προβλέψεων για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (ΜΕΔ) για κάθε τράπεζα ξεχωριστά, θα διαχειριστεί το φλέγον θέμα του αποθέματος των ΜΕΔ, δηλώνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).

Advertisement

Οι νέες ενέργειες της ΕΚΤ έρχονται να συμπληρώσουν την προσθήκη (addendum) που είχε δημοσιευθεί τον περασμένο Μάρτιο αναφορικά με τον σχηματισμό προβλέψεων για δάνεια που μετατρέπονται σε ΜΕΔ μετά τον Μάρτιο του 2018. Ειδικότερα με την προσθήκη, η ΕΚΤ καλεί τις τράπεζες να σχηματίζουν προβλέψεις για το 100% ενός ΜΕΔ σε περίοδο δύο χρόνων για ανεξασφάλιστα δάνεια και σε περίοδο επτά χρόνων για εξασφαλισμένα δάνεια.

Η ΕΚΤ υπογραμμίζει πως στόχος είναι να επιτευχθεί ο ίδιος βαθμός κάλυψης για το απόθεμα και τις ροές ΜΕΔ σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, χωρίς ωστόσο, να καθορίζει χρονικό όριο.

Σημειώνει επίσης πως οι συγκεκριμένες για κάθε τράπεζα προσδοκίες λαμβάνουν υπόψη, με συνεκτικό τρόπο μεταξύ ομοειδών τραπεζών, τον τρέχοντα δείκτη ΜΕΔ και τα βασικά οικονομικά χαρακτηριστικά των επιμέρους τραπεζών.

Η προσέγγιση ακολουθεί το έργο που έχει ήδη διεξαχθεί στον τομέα αυτό, ήτοι τις στρατηγικές μειώσεις των ΜΕΔ τις οποίες έχουν καταρτίσει οι τράπεζες, και το συμπλήρωμα σχετικά με τον σχηματισμό προβλέψεων για νέα ΜΕΔ.

Η προσέγγιση, προσθέτει η ΕΚΤ, «δημιουργεί ένα συνεκτικό πλαίσιο για τη διαχείριση του αποθέματος ΜΕΔ, ως μέρος του εποπτικού διαλόγου, μέσω του καθορισμού συγκεκριμένων για κάθε τράπεζα εποπτικών προσδοκιών με στόχο τον σχηματισμό επαρκών προβλέψεων για τα υφιστάμενα ΜΕΔ, συμβάλλοντας έτσι στην ανθεκτικότητα του τραπεζικού συστήματος της ζώνης του ευρώ ως συνόλου».

Όπως αναφέρεται, η Τραπεζική Εποπτεία της ΕΚΤ (Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός) θα συνεργαστεί περαιτέρω με την κάθε τράπεζα για τον καθορισμό των εποπτικών προσδοκιών της.

«Οι συγκεκριμένες για κάθε τράπεζα εποπτικές προσδοκίες βασίζονται σε συγκριτικές αξιολογήσεις μεταξύ ομοειδών τραπεζών και λαμβάνουν υπόψη τον τρέχοντα δείκτη ΜΕΔ και τα βασικά οικονομικά χαρακτηριστικά των επιμέρους τραπεζών. Στόχος είναι να διασφαλιστεί διαρκής πρόοδος προς τη μείωση των υφιστάμενων κινδύνων στη ζώνη του ευρώ και να επιτευχθεί ο ίδιος βαθμός κάλυψης για το απόθεμα και τις ροές ΜΕΔ σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα», αναφέρει η ΕΚΤ.

Καταλήγοντας, η ΕΚΤ αναγνωρίζει πως έχει επιτευχθεί σημαντική πρόοδος προς τη μείωση των ΜΕΔ, με τον δείκτη ΜΕΔ των σημαντικών ιδρυμάτων να έχει μειωθεί από 8% το 2014 σε 4,9% το δ΄ τρίμηνο του 2017. «Ωστόσο, το τρέχον συνολικό επίπεδο ΜΕΔ παραμένει υπερβολικά υψηλό σε σύγκριση με τα διεθνή πρότυπα· απαιτούνται λοιπόν περαιτέρω προσπάθειες για να διασφαλιστεί ότι το ζήτημα των ΜΕΔ αντιμετωπίζεται επαρκώς στη ζώνη του ευρώ».

(ΚΥΠΕ

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network

ΣΕΡΙ / ΑΡΗΣ

ShootandGoal