MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Διαβήματα σε ΟΟΣΑ για Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα

Advertisement

Sponsored by exness

Ισχυρό το πρόγραμμα λέει ο ΣΕΛΚ… 

Advertisement

Διαβήματα προς τον Οργανισμό για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη (ΟΟΣΑ), προκειμένου το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα να αφαιρεθεί από τον κατάλογο επενδυτικών προγραμμάτων δυνητικού υψηλού κινδύνου για την ακεραιότητα του Κοινού Προτύπου Αυτόματης Ανταλλαγής Πληροφοριών (CRS) προτίθεται να πραγματοποιήσει το Υπουργείο Οικονομικών.

Όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, το Υπουργείο επεξεργάζεται ειδικό ενημερωτικό υλικό με πρόσθετες πληροφορίες για τις απαιτήσεις του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος, το οποίο θα αποσταλεί στον ΟΟΣΑ με στόχο την αφαίρεση της Κύπρου από τον κατάλογο. Το Μονακό αφαιρέθηκε πρόσφατα από τον κατάλογο ύστερα την παραχώρηση πρόσθετων πληροφοριών.

Σημειώνεται ότι στον κατάλογο προγραμμάτων δυνητικού υψηλού κινδύνου περιλαμβάνονται μόνο δύο χώρες της ΕΕ και ειδικότερα η Κύπρος και η Μάλτα. Ο κατάλογος δημοσιεύτηκε στις 16 Οκτωβρίου ύστερα από ανάλυση επί των διαφόρων προγραμμάτων παραχώρησης υπηκοότητας ή άδειας παραμονής σε επενδυτές (CBI/RBI).

ΣΕΛΚ: Ισχυρό και διαφανές το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα

Σε δηλώσεις στο ΚΥΠΕ, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Εγκεκριμένων Ελεγκτών Κύπρου (ΣΕΛΚ), Μάριος Σκανδάλης, είπε πως το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα είναι ισχυρό και δεν θέτει σε κίνδυνο τη διαφάνεια της φορολογικής δικαιοδοσίας της Κύπρου, προσθέτοντας πως η Κύπρος βρίσκεται στη λευκή λίστα ευρείας συμμόρφωσης του ΟΟΣΑ αναφορικά με την ανταλλαγή πληροφοριών.

Σημείωσε δε ότι το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα σχεδιάστηκε από την ΕΕ για εφαρμογή από τα κράτη – μέλη και συνεπώς το πρόγραμμα θεωρείται πρόγραμμα της ΕΕ. «Δεν είναι πρόγραμμα αδιαφανές το οποίο είναι ενάντια στις αρχές της διαφάνειας της ΕΕ. Εκεί που πρέπει να επικεντρωθούμε είναι στο πώς το εφαρμόζει κάθε χώρα», πρόσθεσε.

«Η Κύπρος όχι μόνο προσπάθησε να έχει ένα καλό και ισοζυγισμένο πρόγραμμα, αλλά με τις πρόσφατες ρυθμίσεις που αποφάσισε το Μάιο του 2018 το Υπουργικό Συμβούλιο έγινε από τα πιο αυστηρά στην Ευρώπη», είπε ο κ. Σκανδάλης.

Ειδικότερα, τέθηκε μέγιστη περίοδος έξι μηνών για εξέταση της κάθε αίτησης, τέθηκε όριο 700 αιτήσεων ετησίως, καταρτίστηκε Κώδικας Δεοντολογίας που διέπει το όλο πρόγραμμα για αποφυγή κατάχρησης και συστάθηκε επιτροπή που εποπτεύει την αποτελεσματική εφαρμογή του Κώδικα.

«Εκείνο που δεν κατανοούν όλοι είναι ότι δεν μπορεί να περάσει ούτε ένα σεντ εισροής χρημάτων μέσω του προγράμματος, αν δεν υποβληθεί σε εξονυχιστικό έλεγχο βάσει του πλαισίου καταπολέμησης ξεπλύματος χρήματος. Και είναι πλέον αποδεκτό από όλους ότι η Κύπρος είναι όχι ένα από τα πιο αυστηρά, αλλά ίσως το πιο αυστηρό πλαίσιο πάταξης του οικονομικού εγκλήματος και του ξεπλύματος χρήματος», τόνισε.

Συνεπώς, είπε ο κ. Σκανδάλης, η Κύπρος διαθέτει πολύ αυστηρές διαδικασίες στο πρόγραμμα, ενώ η ροή των χρημάτων αυτών υπόκειται σε ενδελεχή έλεγχο στη βάση των οδηγιών των ρυθμιστικών αρχών (ΚΤΚ, Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, ΣΕΛΚ και Δικηγορικός Σύλλογος).

«Αυτό δημιουργεί ένα πλαίσιο αρκετά ισχυρό το οποίο προστατεύει τη διαφάνεια της χώρας και άλλωστε για αυτό το λόγο η χώρα μας βρίσκεται στην λευκή λίστα των χωρών ευρείας συμμόρφωσης του ΟΟΣΑ», συνέχισε και συμπλήρωσε: «Συνεπώς δεν μπορεί ένα ευρωπαϊκό κράτος που υιοθετεί και εφαρμόζει αποτελεσματικά τις πρόνοιες της ΕΕ να θεωρείται ότι καταστρατηγεί τις αρχές διαφάνειας που εφαρμόζει ο ΟΟΣΑ».

Παράλληλα, ο Πρόεδρος του ΣΕΛΚ απέρριψε τα όσα λέγονται ότι η Κύπρος μέσω του προγράμματος αποτελεί πύλη εισροής παράνομων κεφαλαίων. Οι επενδύσεις που έγιναν μέσω του προγράμματος στην Κύπρο, βάσει των πιο πρόσφατων στοιχείων, δεν υπερβαίνουν το 0,3% των συνολικών πολιτογραφήσεων που έγιναν στην ΕΕ, είπε.

Ο κ. Σκανδάλης επεσήμανε, εξάλλου, πως οι καταθέσεις πολιτών τρίτων χωρών μειώθηκαν σημαντικά τα τελευταία χρόνια, με τις καταθέσεις από Ρώσους πολίτες να παρουσιάζουν μείωση 40% κατά την τελευταία τετραετία.

«Όλες οι ροές κεφαλαίων, ακόμη και αυτές των πολιτογραφήσεων περνούν από το πλαίσιο κατά του παράνομου χρήματος και ο τραπεζικός τομέας της Κύπρου εφαρμόζει το πιο αυστηρό πλαίσιο για πάταξη του παράνομου χρήματος», κατέληξε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network