MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Με μεγάλη συμμετοχή πραγματοποιήθηκε το διαδικτυακό συνέδριο «Λεμεσός: Επιπτώσεις της πανδημίας και στρατηγικές ανάκαμψης»

Advertisement

Sponsored by exness

Συνδιοργανωτές ήταν ο Δήμος Λεμεσού και το Πανεπιστήμιο Frederick

Με μεγάλη επιτυχία και αμείωτο ενδιαφέρον πραγματοποιήθηκε το διαδικτυακό συνέδριο με θέμα «Λεμεσός: Επιπτώσεις της πανδημίας και στρατηγικές ανάκαμψης» που συνδιοργάνωσαν ο Δήμος Λεμεσού και το Πανεπιστήμιο Frederick.

Advertisement

Εισηγητές του συνεδρίου ήταν: η Υπουργός Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, κα Ζέτα Αιμιλιανίδου, ο Υφυπουργός Ναυτιλίας, κ. Βασίλης Δημητριάδης, ο Πρόεδρος του ΕΒΕΛ, κ. Ανδρέας Τσουλόφτας, ο κ. Τάσος Γιασεμίδης, Μέλος του Συμβουλίου της KPMG, και ο Δήμαρχος Λεμεσού, κ. Νίκος Νικολαΐδης.

Ο Δήμαρχος Λεμεσού, στην εναρκτήριο ομιλία του, αφού καλωσόρισε τους εισηγητές και τους συμμετέχοντες, ευχαρίστησε το Πανεπιστήμιο Frederick για την πολύ παραγωγική συνεργασία, η οποία εκφράζεται μέσω των συνεδρίων που έχουν συνδιοργανωθεί, των δράσεων ενημέρωσης των πολιτών, αλλά και μέσω του νέου ερευνητικού έργου που αφορά τον εντοπισμό και την αξιολόγηση των κινδύνων του θαλασσίου περιβάλλοντος της Λεμεσού. Στη συνέχεια, πρόσθεσε: «Η Λεμεσός βρίσκεται σε δύσκολες συνθήκες εξαιτίας της πανδημίας και – πέρα από τα προβλήματα που χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης- είναι απαραίτητο να μας απασχολούν και οι μακροπρόθεσμες οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις αυτής».

Η Υπουργός Εργασίας παρέθεσε ολοκληρωμένη ενημέρωση που αφορά τα μέτρα στήριξης προς τις επιχειρήσεις και τους εργαζομένους και μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στη σημασία της τεχνολογικής αναβάθμισης των υπηρεσιών για την αποτελεσματική εξυπηρέτηση των πολιτών. Απαντώντας σε ερωτήσεις του κοινού, διαβεβαίωσε ότι το Υπουργείο καταβάλλει κάθε προσπάθεια να εφαρμοστούν τα μέτρα και να μην αδικηθούν οι επηρεαζόμενες ομάδες. Πρόσθεσε ότι: «Όλα αυτά τα μέτρα, μαζί με τα μέτρα που εξήγγειλε ο Υπουργός Οικονομικών, πιστεύω ότι έχουν βοηθήσει ώστε να μην έχουμε δραματική αύξηση της ανεργίας και αυτό είναι πολύ σημαντικό, γιατί η πανδημία – με τα ελπιδοφόρα μηνύματα των εμβολίων – θα ξεπεραστεί, όμως αν φτάσουμε σε υψηλά ποσοστά ανεργίας, χρειάζονται χρόνια για να μπορέσουμε να επανακάμψουμε».

Στη συνέχεια πήρε τον λόγο ο Υφυπουργός Ναυτιλίας, ο οποίος παρουσίασε τα κίνητρα για την ενίσχυση του ναυτιλιακού τομέα και για την προσέλκυση των νέων στα ναυτιλιακά επαγγέλματα. Οι συμμετέχοντες άκουσαν επίσης δια στόματος του Υφυπουργού τα πολύ ευχάριστα νέα της ακτοπλοϊκής σύνδεσης της Κύπρου με την Ελλάδα, για την οποία έχει εξασφαλιστεί η έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ως Υπηρεσία Γενικού Οικονομικού Συμφέροντος (ΥΓΟΣ). Στη συνέχεια, προσέθεσε ότι η σύνδεση θα είναι τακτική γραμμή, η οποία θα λειτουργεί καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, με μειωμένη συχνότητα κατά τους χειμερινούς μήνες και σε εβδομαδιαία βάση κατά την καλοκαιρινή περίοδο.

Ο πρόεδρος της ΕΒΕΛ παρουσίασε στατιστικά στοιχεία που καταδεικνύουν την τεράστια αρνητική επίδραση της πανδημίας στους ζωτικούς τομείς της κυπριακής οικονομίας και κυρίως στον τουρισμό.  Αναφέρθηκε επίσης στον ρόλο του ΕΒΕΛ που ανάμεσα σε άλλα στοχεύει στη στήριξη των μελών του, καθώς επίσης και στη συνεχή ενημέρωση και διαβούλευση.

Ο κ. Γιασεμίδης ανέφερε ότι η σημερινή οικονομική κρίση είναι διαφορετική απ’ όλες τις προγενέστερες.   Πρόσθεσε ότι: «Η σημαντική αύξηση των κρατικών δαπανών μέσα από τα σχέδια στήριξης, οι αρνητικοί δείκτες ανάπτυξης, η αδρανοποίηση εγχώριων παραγωγικών μονάδων και η μείωση διεθνών επενδύσεων αναπόφευκτα οδηγούν σε σημαντική αύξηση του Δημόσιου Χρέους και ενδεχομένως και στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια». Κατέληξε αναφέροντας ότι, μέσα στο δύσκολο αυτό περιβάλλον, η χώρα μας μπορεί να ανακάμψει αντλώντας κονδύλια από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης, επενδύοντας στην εκπαίδευση και στην Έρευνα και Καινοτομία, κι όλα αυτά με την παράλληλη ενίσχυση και ενδυνάμωση των παραδοσιακών πυλώνων ανάπτυξης όπως είναι οι Επαγγελματικές Υπηρεσίες, ο Τουρισμός, οι Κατασκευές και η Ναυτιλία.

Στην παρουσίασή του, ο Δήμαρχος Λεμεσού αναφέρθηκε στη σημασία του σχεδίου Ολοκληρωμένης Λεμεσιανής Ανάπτυξης (ΟΛΑ) που σχεδιάστηκε από τους 6 Δήμους της μείζονος Λεμεσού, και έχει ως βάση μια ευρύτερη γεωγραφικά χωρική ανάπτυξη. Κύριοι άξονες της αναπτυξιακής στρατηγικής των δήμων είναι η βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών, η ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής, η προστασία του περιβάλλοντος, η υποστήριξη και προώθηση της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας και η αναβάθμιση και ψηφιακός μετασχηματισμός στην παροχή υπηρεσιών από τους δημότες. Ο Δήμαρχος Λεμεσού έκλεισε το συνέδριο ευχαριστώντας όλους τους συμμετέχοντες για τον πολύ παραγωγικό διάλογο μέσα από τον οποίο έχει διαφανεί ότι τόσο η πολιτεία όσο και οι τοπικές αρχές, καθώς επίσης και οργανισμοί στον  ιδιωτικό τομέα, με πολλές στοχευμένες προσπάθειες επιζητούν τη γρήγορη ανάκαμψη και την επαναδραστηριοποίηση της οικονομίας αλλά και την ενίσχυση της κοινωνικής ευημερίας.

Το συνέδριο συντόνισε ο  Δρ. Άγγελος Μενελάου, Πρόεδρος του Τμήματος Ναυτιλίας και Εμπορίου του Πανεπιστήμιου Frederick, ο οποίος συνοψίζοντας τόνισε μεν ότι οι επιπτώσεις της πανδημίας μπορεί να έχουν επιφέρει αναστάτωση στη ζωή μας, αλλά παράλληλα επισήμανε στη σημασία της ψυχολογίας και υπογράμμισε ότι είναι σημαντικό να παραμείνουμε αισιόδοξοι. Επιπρόσθετα, ανέφερε: «Η πανδημία, όπως και η κάθε κρίση, μέσα και από τα διδάγματα που θα μας αφήσει, μπορεί να αποτελέσει την αφετηρία για ένα καλύτερο μέλλον και ένα καινούργιο, πιο ανθρωποκεντρικό αυτοπροσδιορισμό».

Πληροφορίες, συμπεριλαμβανομένων των παρουσιάσεων, καθώς και όλου του συνεδρίου (βίντεο) θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα του Δημαρχείου Λεμεσού.

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network