Στα πρόθυρα κατάρρευσης βρίσκονται οι πλείστες των επιχειρήσεων και ειδικότερα αυτές που δραστηριοποιούνται στον τουριστικό τομέα – Η κατάσταση είναι οριακή για την πραγματική οικονoμία, μετά το δεύτερο κύμα υγειονομικής κρίσης
Της Νικολέττας Λιβέρα
Κατέβασε το APP της CYPRUS TIMES! ΕΔΩ για Android και ΕΔΩ για iOS
Οι εργοδοτικές οργανώσεις εκφράζουν την ελπίδα ότι τα νέα κρατικά σχέδια στήριξης θα αποδειχθούν γενναιόδωρα.
Η ΟΕΒ εγείρει επιτακτικά την ανάγκη, δημοσιοποίησης του αλγόριθμου, ώστε η κάθε επιχείρηση να γνωρίζει το σχέδιο στο οποίο εμπίπτει και το ύψος της κρατικής χορηγίας που θα δικαιούται.
Η κυβέρνηση, κάτω από πρωτοφανείς συνθήκες και κατόπιν συστάσεων της επιστημονικής ομάδας, υποχρεώθηκε να κλειδώσει την οικονομία της χώρας για να περιορίσει τα κρούσματα κορωνοϊού. Τα κρούσματα πριν από το δεύτερο lockdown, έφθασαν κατά μέσω όρο στα 600 ημερησίως, αριθμός εξαιρετικά μεγάλος σε σχέση με τον πληθυσμό της Κύπρου.
Οριακή η βιωσιμότητα των επιχειρήσεων
Το ΚΕΒΕ, θεωρεί ότι τα προβλήματα των επιχειρήσεων αυξάνονται με την παρατεταμένη πανδημική κρίση επισημαίνοντας ότι οι περισσότερες από αυτές, παραμένουν σε πλήρη απραξία από τον περασμένο Μάρτιο, όταν είχε ξεσπάσει η πανδημία του φονικού ιού.
Η βιωσιμότητα των επιχειρήσεων είναι πλέον οριακή, σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα του ΚΕΒΕ Μάριο Τσιακκή και υποδεικνύει στις αρμόδιες αρχές να συμβάλλουν με γενναιόδωρα σχέδια για να στηρίξουν τις επιχειρήσεις και την ίδια ώρα τις θέσεις εργασίας για χιλιάδες εργαζόμενους.
Οι επιχειρήσεις, τονίζει η ΟΕΒ, θα πρέπει να κρατηθούν ζωντανές, ούτως ώστε όταν ξεκινήσει να επανακάμπτει η οικονομία να τους δοθεί πίστωση χρόνου να βρουν τα πόδια τους και σε συνδυασμό με τις κρατικές εγγυήσεις να τα καταφέρουν να συνάψουν δάνεια που θα τους δώσουν ανάσες για το επόμενο βήμα που είναι η επαναδραστηριοποίηση τους.
O αλγόριθμος είναι ακόμη άγνωστος Χ και όπως πληροφορούμαστε, το ΥΠΟΙΚ δεν θα ήθελε στο παρόν στάδιο να δώσει στη δημοσιότητα τις λεπτομέρειες των σχεδίων, μέχρι να αξιολογηθεί και η τελευταία λεπτομέρεια και να αποφευχθούν συγχύσεις στην αγορά.
Ο κατάλογος των επιχειρήσεων που θα πληρούν τα κριτήρια για να ενταχθούν στα νέα σχέδια κρατικής στήριξης, είναι υπό επεξεργασία από τεχνοκράτες του ΥΠΟΙΚ.
Δύσκολη εξίσωση για τα ενοίκια
Ένα άλλο μεγάλο κεφάλαιο είναι ο τρόπος διαχείρισης του αιτήματος για μείωση των ενοικίων.
Ο υπουργός οικονομικών έχει αναφερθεί στο επίμαχο αυτό θέμα και εξήγγειλε ότι το κράτος θα παρέμβει με κρατικό σχέδιο για να δώσει και εδώ ανάσα στους επιχειρηματίες, στις εταιρείες στους καταστηματάρχες.
Νομικοί με τους οποίους μιλήσαμε, εξέφρασαν την άποψη ότι είναι αμφίβολο κατά πόσο το κράτος δικαιούται να παρέμβει σε ιδιωτικές συμβάσεις.
Το ύψος των ενοικίων καθορίζεται στο πλαίσιο συμβολαίου μεταξύ του ιδιοκτήτη του ακινήτου και του ενοικιαστή.
Γενικά οι εργοδοτικές οργανώσεις εκτιμούν πως θα είναι δύσκολη η εξίσωση σε ότι αφορά τον υπολογισμό της χορηγίας προς τις επιχειρήσεις αλλά και σε ότι αφορά στη διαχείριση του ύψους της δόσης των ενοικίων.
Το ΚΕΒΕ ζητά να μπει ρήτρα ότι μετά τη δίμηνη αναστολή της καταβολής των ενοικίων, δηλαδή τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο, θα καταβληθούν σταδιακά τα ενοίκια ώστε να μην προκύψουν προβλήματα και προσφυγές στα δικαστήρια.
Οι εργοδοτικές οργανώσεις θέλουν να γνωρίζουν τι μέλλει γενέσθαι σε σχέση με τη μη καταβολή ενοικίων προς το κράτος και τους οργανισμούς δημοσίου και κατά πόσο ν θα χαριστούν αυτά τα ενοίκια ή αν θα καταβληθούν μελλοντικά.
Τόσο το ΚΕΒΕ, όσο και η ΟΕΒ, είναι σε επαφή με τον υπουργό οικονομικών Κωνσταντίνο Πετρίδη στο πλαίσιο ανταλλαγής απόψεων ως προς το βαθμό τον οποίο θα καλύπτονται οι ανάγκες της κάθε επιχείρησης ξεχωριστά.
Η διάχυτη άποψη των οργανώσεων των εργοδοτών είναι ότι η πρώτη ανάγνωση των σχεδίων στήριξης των επιχειρήσεων είναι θετική καθώς, όπως λένε, έγινε προσπάθεια να καλυφθούν στο μεγαλύτερο βαθμό οι επηρεαζόμενες επιχειρήσεις. Αυτό που αναμένεται είναι οι λεπτομέρειες και ο αλγόριθμος.
Σε ότι αφορά τα σχέδια στήριξης της απασχόλησης του υπουργείου εργασίας οι εργοδότες εκτιμούν ότι είναι βελτιωμένα.
Σημειώνουν, ωστόσο, ότι «το μόνο πράγμα που μπορεί να στηρίξει πραγματικά τις επιχειρήσεις είναι η επιστροφή στην κανονικότητα.
Επεσήμαναν ότι θα πρέπει τα αρμόδια υπουργεία να σταθμίσουν το μέτρο της ζημιάς που έχει υποστεί η κάθε επιχείρηση και ανάλογα να τεθεί το ύψος της επιδότησης.
Θα πρέπει να δοθούν διευκρινίσεις στο θέμα των χορηγιών για το πως δηλαδή υπολογίζεται το ύψος της επιδότησης, μέσω του ειδικού αλγόριθμου.
Άνθρακας το νέο μορατόριουμ δόσεων
Σε ότι αφορά το νέο μορατόριουμ αναστολής των δόσεων οι επιχειρηματίες φαίνεται να υιοθετούν την εκτίμηση παραγόντων της αγοράς ότι είναι «άνθρακας ο θησαυρός» καθώς είναι περιορισμένοι όσοι πληρούν τις προυποθέσεις να συμμετέχουν καθώς αποκλείονται όλοι οι επιχειρηματίες και ιδιώτες που συμμετείχαν στο πρώτο σχέδιο αναστολής δόσεων.
Καλός οιωνός οι κρατικές εγγυήσεις για δάνεια
Αντίθετα, το ΚΕΒΕ και η ΟΕΒ χαιρετίζουν τη διευθέτηση για δανεισμό με κρατικές εγγυήσεις προς βιώσιμες επιχειρήσεις και καλούν τη βουλή να ψηφίσει το σχετικό νομοσχέδιο.
Στην αντίπερα όχθη οι συνδικαλιστικές οργανώσεις ΣΕΚ και ΠΕΟ υποδεικνύουν προς τις επιχειρήσεις να σεβαστούν τους εργαζόμενους, υπογραμμίζοντας ότι τα σχέδια διασυνδέονται με τη διατήρηση της απασχόλησης.
Το πόσες επιχειρήσεις θα επιζήσουν της πρωτοφανούς υγειονομικής κρίσης είναι στο παρόν στάδιο άγνωστο.
Η «μαζική εισβολή» των εμβολίων σε όλες τις χώρες παγκοσμίως θα καταδείξει πότε ο πλανήτης θα αφήσει πίσω του τον εφιάλτη που ακούει στο όνομα Covid -19.