MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Α. Βύρας: Κάποιοι δήμοι είναι στα πρόθυρα της στάσης πληρωμών

Advertisement

Sponsored by exness

Η οικονομική κατάσταση είναι για την πλειοψηφία των Δήμων πάρα πολύ δύσκολη, με κάποιους να κινδυνεύουν με στάση πληρωμών ή μερική στάση πληρωμών, ανέφερε σε συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ ο Πρόεδρος της Ένωσης Δήμων Ανδρέας Βύρας, ο οποίος σημείωσε ότι θα πρέπει να βρεθούν άμεσα κάποιες λύσεις ώστε να επιλυθεί το πρόβλημα.

Advertisement

Ανέφερε επίσης ότι η νέα Εκτελεστική Γραμματεία της Ένωσης Δήμων ζήτησε συνάντηση με τους αρμόδιους Υπουργούς Εσωτερικών, Οικονομικών και τον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ώστε να μεταφέρουν αυτά τα σημαντικά προβλήματα που ταλανίζουν την καθημερινή λειτουργία των Δήμων. Πρώτο και συγκεκριμένο αίτημα της Ένωσης Δήμων, όπως ανέφερε ο κ. Βύρας, είναι η επαναφορά της κρατικής χορηγίας στα επίπεδα προ κρίσεως ή επαναφορά μέρους των αποκοπών.

«Στην πλειοψηφία των δήμων τα πράγματα είναι πάρα πολύ δύσκολα. Μια στάση πληρωμών ή μερική στάση πληρωμών δεν είναι μακριά από την πραγματικότητα για κάποιους δήμους. Ήδη κάποιοι δήμοι δεν μπορούν να εκπληρώσουν βασικές τους υποχρεώσεις λόγω αυτού του γεγονότος», είπε. Πρόσθεσε ότι υπάρχουν δήμοι οι οποίοι δεν μπορούν να πληρώνουν τις κοινωνικές ασφαλίσεις των υπαλλήλων και ότι η «κατάσταση βρίσκεται στο σημείο μηδέν».

Ο κ. Βύρας εξήγησε ότι ως αποτέλεσμα της πρόσφατης οικονομικής κρίσης οι κρατικές χορηγίες μειώθηκαν άνω του 45%, αλλά και τα ίδια τα έσοδα των δήμων από τις διάφορες πηγές που έχουν είτε από τις φορολογίες, είτε από τη διαχείριση κάποιων δημόσιων χώρων έχουν μειωθεί στο ελάχιστο.

Σημείωσε επίσης ότι θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι στην πλειοψηφία των δήμων το πιο σημαντικό έξοδο είναι το κόστος του προσωπικού, ένα ανελαστικό έξοδο, το οποίο δεν μπορεί να μειωθεί ή να αντιμετωπιστεί ορθολογιστικά όπως μπορούν να μειωθούν άλλα έξοδα και σπατάλες.

«Όταν το 60-70% του προϋπολογισμού πηγαίνει για τα έξοδα του προσωπικού, αντιλαμβάνεστε πόσο περιορισμένες είναι οι δυνατότητες για μια πιο αποτελεσματική διαχείριση των εξόδων», ανέφερε, διευκρινίζοντας παράλληλα ότι το προσωπικό στους δήμους είναι το πιο σημαντικό περιουσιακό στοιχείο των δήμων.

Σημείωσε ακόμα ότι οι αποκοπές που έγιναν τα τελευταία χρόνια από τους μισθούς των δημοτικών υπαλλήλων δεν μένουν στους δήμους αλλά πηγαίνουν στο κράτος.

«Από τη στιγμή που και το κράτος αποδεικνύει ότι βελτιώθηκαν τα δημόσια οικονομικά, ότι μπαίνουμε σε χρονιές ανάπτυξης, τότε νομιμοποιούνται και οι δήμοι, λόγω τη σημαντικότητάς τους και λόγω της μεγάλης ανάγκης που υπάρχει πλέον, να διεκδικήσουν πίσω κάποιες από τις αποκοπές που έγιναν τα τελευταία χρόνια», πρόσθεσε.
Τα προβλήματα των δήμων δεν μπορούν να περιμένουν μετά τις εκλογές

Ο κ. Βύρας αναφέρθηκε παράλληλα και στην άμεση αναγκαιότητα μεταρρύθμισης της τοπικής αυτοδιοίκησης για να υπάρξει ένα πιο μακροπρόθεσμο πλάνο, ώστε μέσα από συμπλεγματοποιήσεις υπηρεσιών και καλύτερη διαχείριση, να επιτευχθούν περισσότερες οικονομίες κλίμακας αλλά και πιο αποτελεσματική διαχείριση των εξόδων. Αναγκαίο για κάτι τέτοιο, όπως ανέφερε, είναι και το απαραίτητο νομικό πλαίσιο.

«Είναι σημαντικό να προχωρήσει η μεταρρύθμιση έτσι ώστε να υπάρχει και ανάλογο νομοθετικό πλαίσιο που να επιτρέπει τη δημιουργία αυτών των συμπλεγμάτων και αυτών των τοπικών επιτροπών. Φυσικά και εμείς ως δήμοι έχουμε την ευθύνη, σήμερα με το υφιστάμενο νομικό καθεστώς, να βρούμε τους τρόπους ώστε να συνεργαστούμε μεταξύ μας για να καταφέρουμε αυτό τον μεγάλο στόχο, της επίτευξης οικονομιών κλίμακας αλλά και παράλληλα της πιο αποτελεσματικής εξυπηρέτησης των δημοτών μας», ανέφερε.

Ερωτηθείς αν θεωρεί πως η μεταρρύθμιση έχει ξεχαστεί και προωθείται για μετά τις προεδρικές εκλογές, ο κ. Βύρας ανέφερε πως δεν πιστεύει ότι υπάρχει τέτοια πρόθεση είτε από το κράτος είτε από τη Βουλή. Εξέφρασε επίσης έντονη διαφωνία με μια τέτοια προοπτική, αναφέροντας ότι τα προβλήματα των δήμων δεν μπορούν να περιμένουν μετά τις εκλογές, ειδικότερα αφού στην Κύπρο κάθε ένα -δύο χρόνια γίνονται κάποιες εκλογές.

«Δεν μπορεί αυτό το θέμα να καθορίζεται με τις εκλογές. Φτάσαμε στο σημείο στο οποίο δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια και το θέμα της μεταρρύθμισης πρέπει να το αγγίξουμε, να το χειριστούμε και να πάρουμε αποφάσεις», ανέφερε.

Ο κ. Βύρας είπε επίσης ότι η ουσία δεν είναι ο τελικός αριθμός των δήμων, αλλά να
συγχωνευτούν οι υπηρεσίες και να παρθούν οι αποφάσεις οι οποίες θα δώσουν ουσιαστικό όφελος στην τοπική αυτοδιοίκηση.

«Τώρα αν κάποιος ονομάζεται δήμαρχος ή ονομάζεται κοινοτάρχης δεν έχει και τόσο σημασία όσο το γεγονός ότι θα κάτσουν οι δήμοι και οι κοινότητες μεταξύ τους να συγχωνεύσουν υπηρεσίες, να ασκήσουν κοινές και ομοιόμορφες πολιτικές προς τους πολίτες και όλα να συνοδεύονται από μια οικονομοτεχνική μελέτη ώστε να ξέρουμε το κόστος και το όφελος της απόφασης. Η ουσία είναι να καταφέρουμε να εξοικονομήσουμε λεφτά, αλλά παράλληλα με τις συμπλεγματοποιήσεις να έχουμε μια καλύτερη και πιο αποδοτική εξυπηρέτηση», ανέφερε.

Οι Δήμοι να ανακτήσουν τη χαμένη τους αξιοπρέπεια

Παράλληλα έθεσε ως μια από τις σημαντικότερες προτεραιότητες την ανάκτηση της χαμένης αξιοπρέπειας των δήμων, η οποία έχει πληγεί από τα διάφορα σκάνδαλα που είδαν το φως τη δημοσιότητας.

«Ως τοπική αυτοδιοίκηση τα τελευταία χρόνια δεν είμαστε και το καλύτερο παράδειγμα. Η κοινή γνώμη δεν έχει και την καλύτερη εικόνα για τις αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης, άρα έχουμε και ευθύνη εμείς με τη σειρά μας να πάρουμε τα μέτρα, να εφαρμόσουμε διαδικασίες για να πείσουμε τον κόσμο ότι άλλαξαν κάποια πράγματα και ότι πλέον βασικό μας κριτήριο είναι η διαφάνεια και η χρηστή διοίκηση», είπε στο ΚΥΠΕ.

Η αξιοπρέπεια των δήμων πληγώθηκε, όπως είπε και «πρέπει να την ανακτήσουμε» μέσω της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, της μείωσης της γραφειοκρατίας και με την όσο περισσότερη διαφάνεια.

«Είναι ένα από τα δύσκολα στοιχήματα που έχουμε, γιατί καταφέραμε μια μεγάλη μερίδα του κόσμου να χάσει σε πολύ μεγάλο βαθμό την εμπιστοσύνη του στην τοπική αυτοδιοίκηση με όλα αυτά τα γεγονότα», είπε.

Σημείωσε ότι είναι πλέον σημαντικό να πεισθεί ο κόσμος ότι οι τοπικές αρχές αξιοποιούν και χειρίζονται σωστά τους κόπους και τους μόχθους του, προσφέροντας ανάλογα με το τι λαμβάνουν.

Ως προς το ρόλο των δήμων στις παρούσες οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες, τον χαρακτήρισε ιδιαίτερα σημαντικό αφού, όπως είπε, η τοπική αυτοδιοίκηση είναι η μορφή εξουσίας η οποία βρίσκεται πιο κοντά στο δημότη, στον πολίτη.

« Είναι μια από τις πιο σημαντικές εξουσίες στις οποίες πρέπει να δώσουμε σημασία ώστε να νοιώσουν και οι πολίτες ότι πολλούς από τους φόρους τους, τα θέματα που τους επηρεάζουν καθημερινά, τυγχάνουν και της ανάλογης αντιμετώπισης και της σωστής διαχείρισης», ανέφερε.

Έτοιμοι οι Δήμοι για την επόμενη μέρα της λύσης

Ερωτηθείς για τους σχεδιασμούς της Ένωσης Δήμων για μια ενδεχόμενη λύση στο Κυπριακό, ανέφερε ότι η Ένωση Κατεχόμενων Δήμων εργάζεται ήδη προς την κατεύθυνση της επόμενης μέρας μετά τη λύση του Κυπριακού, δηλαδή το πώς θα διαχειριστούν από την αρχή ως το τέλος όλα τα θέματα τα οποία θα αφορούν την ασφαλή μετακίνηση και κατοίκιση των κατεχόμενων περιοχών.

«Αλλά νομίζω το πιο σημαντικό είναι να επικεντρωθούμε και να πετύχουμε την πολυπόθητη λύση και από εκεί και πέρα νομίζω ότι η τοπική αυτοδιοίκηση έχει την εμπειρία και τη δυνατότητα να ανταποκριθεί επάξια από την πρώτη μέρα της επιστροφής στις κατεχόμενες εστίες μας», κατέληξε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network