!

ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΩΝΟΪΟ

MC MEDIA NETWORK

26 Νοεμβρίου, 2020 Πέμπτη 02:57:49

Εγγραφή στο
Newsletter

!

ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΩΝΟΪΟ

Δημήτρης Δημητρίου στη CT: Οι πολίτες περιμένουν από μας πράξεις

«Χρειάζεται να αναγνωρίσουμε πρώτα το μέγεθος του ζητήματος και να δουλέψουμε συστηματικά και συγκροτημένα» δηλώνει ο εκπρόσωπος Τύπου του Δημοκρατικού Συναγερμού, Βουλευτής Δημήτρης Δημητρίου, σχολιάζοντας το μείζον ζήτημα της διαφθοράς που μονοπωλεί την επικαιρότητα. «Είναι όντως ένα βίντεο που μας προκαλεί ντροπή και αγανάκτηση», δηλώνει σε συνέντευξη στη Cyprus Times και προβαίνει σε αυτοκριτική για την αρχική δήλωση. «Λέω στον εαυτό μου πως αν θέλω να είμαι ωφέλιμος θα πρέπει να συμβάλω στο να φτιάξουμε μια χώρα με περισσότερη περηφάνια και αξιοπρέπεια», τονίζει χαρακτηριστικά.

Κατέβασε το APP της CYPRUS TIMES! ΕΔΩ για Android και ΕΔΩ για iOS

Οι εξελίξεις που δρομολόγησαν οι αποκαλύψεις του Al Jazeera παίρνουν μορφή χιονοστιβάδας. Μετά την αρχική δυστοκία τα κόμματα είδαν αυτό που μεγάλη μερίδα της κοινωνίας εντόπισε από την αρχή, το διεθνή διασυρμό της χώρας και την ανάγκη για κάθαρση. 

Είναι όντως ένα βίντεο που μας προκαλεί ντροπή και αγανάκτηση. Είναι ίσως η πρώτη φορά που βλέπουμε τη διαπλοκή με ήχο και εικόνα. Έσκασε στα μούτρα μας όχι σαν χαστούκι αλλά σαν τσουνάμι. Χρειάζεται να κατανοήσουμε όλοι πως υπάρχει ζήτημα. Και πως χρειάζεται να αντιδράσουμε αποτελεσματικά. Με την επίγνωση βεβαίως πως δεν υπάρχουν μαγικά ραβδιά. Αυτή μας η αντίδραση όμως, δεν μπορεί να εξαντλείται σε τσιτάτα για μαχαίρια και κόκαλα, για κόμπους και για χτένια. Χρειαζόμαστε πράξεις. Προς τρεις κατευθύνσεις. Η μια είναι η απαίτηση για πλήρη και σύντομη διαλεύκανση των όσων ντροπιαστικών είδαμε και όσων προκύπτουν από  αυτά που είδαμε. Η πολιτική πίεση που πρέπει καθημερινά δημιουργικά να ασκούμε προς την ερευνητική ομάδα, προς τις διωκτικές αρχές. Η δεύτερη κατεύθυνση είναι οι πολιτικές πράξεις που οφείλουμε να κάνουμε για να θωρακίσουμε την μελλοντική καταπολέμηση της διαφθοράς και της διαπλοκής. Η ανεξάρτητη αρχή κατά της διαφθοράς πρέπει να προχωρήσει άμεσα, η ρύθμιση του lobbying επίσης. Όπως και η ρύθμιση της προστασίας μαρτύρων.  Και η 3η κατεύθυνση είναι οι πράξεις, μακριά από χοντρά λόγια και διακηρύξεις, για την εφαρμογή της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης. Το καλύτερο αντίδοτο στην διαπλοκή είναι η διαφάνεια. Αν όλες οι αιτήσεις προς το δημόσιο γίνονται ηλεκτρονικά, σε μια πλατφόρμα ανοικτών δεδομένων κανενός η αίτηση δε θα μπορεί να προσπεράσει του άλλου. Είτε μιλάμε για επενδύσεις, είτε για επίσκεψη σε γιατρό, είτε για το κτηματολόγιο. Αν συνεχίσουμε να κινούμαστε σε ρυθμούς συνηθισμένους, η απόσταση των πολιτών με τους πολιτικούς θα συνεχίσει να μεγαλώνει. Και αυτό θα πλήττει καθημερινά την ήδη τρωμένη μας αξιοπιστία. Σήμερα οι πολίτες περιμένουν από μας πράξεις. Αυτό είναι το στοίχημα.

Η αρχική δήλωση του ΔΗΣΥ επικρίθηκε ακόμη και από στελέχη του κόμματός σας ενώ και εσείς ο ίδιος διαφοροποιηθήκατε ανοικτά από τις πρακτικές που καταγράφονται στο επίμαχο βίντεο.

Ήταν μια λανθασμένη και βεβιασμένη δήλωση. Η αυτοκριτική δεν θα πρέπει να μας είναι άγνωστη λέξη. Ως εκπρόσωπος Τύπου προφανώς και έχω ευθύνη. Ο Δημοκρατικός Συναγερμός ποτέ δεν θέλησε να επιβάλει ομερτά. Αλίμονο αν το κάναμε αυτό σήμερα. Ούτε επίσης θέλησε να συγκαλύψει το οποιοδήποτε σκάνδαλο ή το όποιο πρόσωπο από όπου και αν  προέρχεται, όσο ψηλά και αν βρίσκεται.

Σε αυτά τα φαινόμενα χρειάζεται πάντοτε να στεκόμαστε απέναντι, με τόλμη και ειλικρίνεια. Αλίμονο αν δεν διαφοροποιούμουν από το βίντεο. Είναι πιστεύω η ώρα του ξετσουβαλιάσματος. Για να μπορέσουμε να δώσουμε αυτή τη μάχη, πρώτα χρειάζεται να μετρηθούμε. Και όση σημασία έχουν οι δηλώσεις, έχουν πολλαπλάσια αξία αυτά που κάνεις. Ο Δημοκρατικός Συναγερμός την κρίσιμη ώρα μέσα στη βδομάδα που μας πέρασε έκανε αυτό που πίστευε σωστό. Και για τη διακοπή του προγράμματος που ήταν επιβεβλημένη μετά από αυτά που είδαμε και για να μην εκτροχιαστεί η συνταγματική τάξη στη χώρα. Εκεί πιστεύω πως πρέπει να κρινόμαστε όλοι. Σε αυτά που κάνουμε.

Την ίδια ώρα πρέπει επιτέλους να βάλουμε τα πράγματα σε μια τάξη σε σχέση με τον δημόσιο διάλογο. Το ΑΚΕΛ συνεχίζει να μιλά για την διαπλοκή και τη διαφθορά στη χώρα λες και δεν είδαν το βίντεο που κάνει τη χώρα μας διεθνώς ρεζίλι. Συνεχίζουν να κουνούν το δάχτυλο σε όλους τους άλλους εκτός από τον εαυτό τους. Αλήθεια, με ποιο καθαρό χέρι κουνούν το δάχτυλο; Και για να μην συγχυζόμαστε, ο οικοδεσπότης, ο πρωταγωνιστής, ο εγκέφαλος των όσων είδαμε στο βίντεο ήταν ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ, ο Χριστάκης ο Τζιοβάνης. Το «μαστερμάιντ», ο «άνθρωπος που κάνει θαύματα»,  όπως το αποκαλούν οι συνεργάτες του στο φαγοπότι που είδαμε στο σπίτι του. Να θυμίσουμε επίσης πως φυλακή πήγε πριν λίγα χρόνια, ο οικονομικός διαχειριστής του ΑΚΕΛ, για ένα άλλο σκάνδαλο, αυτό της Δρομολαξιάς. Το κόμμα που είναι βουτηγμένο στη διαφθορά, με στάμπα δικαστηρίου και με ήχο και με εικόνα ας είναι λίγο πιο προσεκτικό. Το παλιό κόλπο της προπαγάνδας, πες ένα ψέμα εκατό φορές για να το πιστέψεις και εσύ ο ίδιος που το λες, έπαψε να δουλεύει εδώ και χρόνια.

Είναι προφανές ότι έχουμε αλλαγή πλεύσης από την κυβέρνηση, η οποία αρχικά υπερασπίστηκε με σθένος το επενδυτικό πρόγραμμα αποδίδοντας αλλότρια κίνητρα στον Al Jazeera ενώ τώρα παγώνει το πρόγραμμα. Συνιστά παραδοχή αυτή η αναδίπλωση;

Η ανάγκη βελτίωσης και αυστηροποίησης του προγράμματος ήταν δεδομένη. Εξού και έγιναν αλλεπάλληλες αναθεωρήσεις με σκοπό την περαιτέρω θωράκισή του. Και ότι έγιναν λάθη στο παρελθόν ήταν μια παραδοχή που πάντοτε γινόταν. Ο τερματισμός του την Τρίτη ήταν μονόδρομος μετά τα όσα είδαμε στο βίντεο. Το κύρος και η αξιοπιστία της χώρας μας καταρρακώθηκε. Η κατάχρηση του προγράμματος, οι συμπεριφορές που μας προκάλεσαν αγανάκτηση, δεν άφησαν άλλη επιλογή. Η δε  επιμονή μας σε μια γραμμή άμυνας που δεν είχε να κάνει με την ουσία αλλά με αλλότρια κίνητρα δεν έπρεπε να ήταν τόσο έντονη. Αυτό που μας πλήγωσε και μας πληγώνει είναι η ουσία των αποκαλύψεων. Και σε αυτή την ουσία έπρεπε να επικεντρωθούμε από την πρώτη στιγμή.

Η πρωτοφανής αυτή υπόθεση διευρύνει την απόσταση που χωρίζει τους πολίτες από την πολιτική και τους πολιτικούς. Ασφαλώς είναι άδικο να ισοπεδώνουμε τα πάντα αλλά δεν υπάρχει αμφιβολία ότι όλη αυτή η ιστορία θα αφήσει έντονο αποτύπωμα στα πεπραγμένα του πολιτικού προσωπικού.

Αυτό που είναι αλήθεια είναι πως η απόσταση μεταξύ πολιτών και πολιτικών είναι σήμερα μεγαλύτερη από ποτέ. Πάνε χρόνια που μιλάμε για τη συνεχή απαξίωση της πολιτικής, και των προσώπων που ασχολούμαστε με αυτή, από την κοινωνία. Και αν συνεχίσουμε να λέμε περισσότερα από όσα κάνουμε δεν θα μας πιστεύει κανείς σε λίγο καιρό. Είναι για αυτό που όπως είπα και στην πρώτη σας ερώτηση είναι η ώρα των πράξεων. Των ουσιαστικών πράξεων που θα έχουν αποτέλεσμα. Ξέρετε, η πίστη του κόσμου έχει χαθεί. Λένε πως τίποτα δεν πρόκειται να γίνει, πως η μικρή και κλειστή μας κοινωνία δεν μπορεί να αλλάξει. Χρειάζεται να εκπλήξουμε θετικά. Χωρίς βεβαίως να βάλουμε τον πήχη ψηλά και να περάσουμε από κάτω.  Η Εσθονία για παράδειγμα, δεν έχει πολύ περισσότερο πληθυσμό. Και όμως κατάφερε να είναι μια χώρα με πλήρη ψηφιοποίηση που να επικρατεί η αξιοκρατία στο μυαλό και στην καθημερινότητα των πολιτών.

Θέλω να σας θυμίσω ότι δεν είναι ένα μεμονωμένο συμβάν που δείχνει ότι υπάρχουν σημάδια πολιτικής διαφθοράς. Τα τελευταία χρόνια έχουν έρθει στο φως αρκετές σοβαρές υποθέσεις, ακόμη και με καταδίκες πολιτικών. Υπάρχει δρόμος επιστροφής στην πολιτική που να πείθει, να χαίρει εκτίμησης και να εμπνέει τους πολίτες;

Μα δεν έχουμε άλλη επιλογή. Ναι υπάρχει δρόμος και είμαστε αναγκασμένοι να τον περπατήσουμε. Χρειαζόμαστε μερικά συστατικά. Το πρώτο και πιο απαραίτητο είναι η πολιτική βούληση. Που χρειάζεται καθημερινά να εμπεδώνεται, όχι με την λεκτική επανάληψή της αλλά με την εφαρμογή της στην πράξη. Το δεύτερο είναι οι ειλικρινείς μας προθέσεις. Που επίσης πρέπει να αποδεικνύονται στην πράξη. Μέσα από την ταχύτητα στην απονομή της δικαιοσύνης. Το τρίτο είναι σοβαρότητα και ορθολογισμός. Αν καθημερινά στήνουμε δέκα λαϊκά δικαστήρια στα τηλεοπτικά στούντιο, θα καταστρέψουμε και τα τελευταία απομεινάρια πολιτικής ορθότητας. Ο διαχωρισμός της πολιτικής ηθικής από την ποινική ευθύνη θα πρέπει να γίνεται. Και ο καθένας να τοποθετείται στη βάση της δικής του πολιτικής ευθιξίας. Κανείς μας όμως δεν μπορεί να στείλει κανέναν φυλακή από το τηλεοπτικό στούντιο. Αυτό είναι δουλειά της δικαιοσύνης. Ο δικός μας ρόλος είναι να πιέζουμε να τελειώσουν γρήγορα οι έρευνες για να οδηγηθούν τα ποινικά κολάσιμα αδικήματα ενώπιον των δικαστηρίων. Οι υποθέσεις που έστειλαν πολιτικούς και δημόσια πρόσωπα στη φυλακή τα τελευταία χρόνια δείχνουν το δρόμο και της πολιτικής βούλησης αλλά και της αποφασιστικότητας των πολιτών για να τελειώνουμε με τη διαφθορά. Αυτή η αποφασιστικότητα της κοινωνίας και η δική μας βούληση χρειάζεται να μην εξουθενωθεί.

Είστε ένας νέος άνθρωπος, ένας νέος πολιτικός. Πως αισθάνεστε με όλα αυτά που συμβαίνουν;

Πέρα από ντροπή, αγανάκτηση και αηδία, πεισμώνω. Και λέω στον εαυτό μου πως αν θέλω να είμαι ωφέλιμος θα πρέπει να συμβάλω στο να φτιάξουμε μια χώρα με περισσότερη περηφάνια και αξιοπρέπεια.  Το πρώτο που πρέπει να κάνουμε είναι το αυτονόητο, να πείσουμε πως δεν είμαστε όλοι το ίδιο. Πως το τσουβάλι δεν είναι ένα και δεν μπορεί να είναι ένα. Το δεύτερο είναι να καταλάβουμε πως αν δεν βελτιώσουμε τις διαδικασίες, την κατάχρηση και την εκμετάλλευση θα τη συναντήσουμε λίγο πιο κάτω στο επόμενο αντίστοιχο ή άλλο πρόγραμμα. Δεν σημαίνει πως με τον τερματισμό του προγράμματος, τερματίστηκαν και αυτά τα φαινόμενα. Και για να τερματιστούν πέραν των πολιτικών πράξεων που πρέπει να γίνουν πρέπει να αξιολογήσουμε ξανά τις προτεραιότητες μας. Όσο δεν κατανοούμε πως δεν μπορούμε να θυσιάζουμε τα πάντα στο βωμό του χρήματος, τότε να είμαστε έτοιμοι πως σε λίγα χρόνια θα έχουμε νέες αποκαλύψεις

Εκτιμάτε ότι αυτό το συμβάν είναι τόσο σοβαρό ώστε να αναδείξει το θέμα της διαφθοράς ίσως και σε κορυφαίο διακύβευμα στις επικείμενες βουλευτικές εκλογές;

Είναι η πρώτη φορά που τη διαπλοκή τη βλέπουμε σε εικόνα και την ακούμε με ήχο. Ναι, το βίντεο αυτό θα ανεβάσει, και δικαίως την καταπολέμηση της διαφθοράς σε ένα  από τα κορυφαία, αν όχι το κυρίαρχο ζήτημα στις εκλογές του Μάη.

Ποιό νομίζετε ότι θα είναι το κυρίαρχο μήνυμα αυτών των εκλογών; Ποιό είναι το πολιτικό μήνυμα που θα πρέπει να σταλεί;

Η πολιτική είναι πράξεις. Και σε αυτές τις εκλογές αυτός που κρίνεται στη βάση των πράξεων είναι ο Δημοκρατικός Συναγερμός και η κυβέρνηση. Όλοι οι άλλοι, χωρίς να μηδενίζω σε καμία περίπτωση, θα κάνουν προεκλογική με την ασφάλεια της απόστασης από τις πράξεις. Στο επίπεδο λοιπόν των πράξεων, των εφαρμοσμένων πολιτικών, το πρόσημο είναι πιστεύω θετικό. Ο Δημοκρατικός Συναγερμός απέδειξε και σε ακόμη μια κρίση πως μπορεί με υπευθυνότητα να διαχειριστεί και να φέρει αποτέλεσμα. Βεβαίως, το ξέρουμε πως εκλογές δεν κάνεις με αυτά που έκανες, αλλά με αυτά που προτείνεις. Οι δικές μας προτάσεις, η δική μας προοπτική στηρίζεται στη στρατηγική που εφαρμόζουμε τα τελευταία χρόνια. Είπα και πιο πάνω πως η διαφθορά θα έχει κυρίαρχη θέση. Έγιναν πολλά σε αυτό το πεδίο. Δεν είναι η ώρα να τα απαριθμήσουμε γιατί προφανώς είναι πολλά αυτά που πρέπει να γίνουν. Η διαχείριση της κρίσης της πανδημίας επανέρχεται δυστυχώς. Οι οικονομικές επιπτώσεις από την πανδημία θα συζητηθούν επίσης στην προεκλογική εκστρατεία. Η δική μου ευχή είναι να επικρατήσει η συζήτηση για το Κυπριακό μέσα από μια νέα πρωτοβουλία που μακάρι να ξεδιπλωθεί από τον ΓΓ του ΟΗΕ μετά τις σημερινές παράνομες εκλογές στα κατεχόμενα. Να επικρατήσει, όχι για να καλύψει όλα τα άλλα θέματα, αλλά για να καταφέρουμε να γίνουμε επιτέλους μια φυσιολογική χώρα. Γιατί με την εκκρεμότητα του Κυπριακού ανοικτή, θα έχουμε δυστυχώς ένα ταβάνι πάνω από το κεφάλι μας που θα μας περιορίζει.

Όλα αυτά την ώρα που η Τουρκία συνεχίζει τις προκλήσεις σε βάρος της Κύπρου και της Ελλάδας. Κάτω από αυτές τις συνθήκες μπορούν να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις που να δίδουν προοπτική αίσιας κατάληξης σε μια νέα πρωτοβουλία του γγ του ΟΗΕ, μετά την ανάδειξη του νέου ηγέτη της Τκ κοινότητας;

Η γεωγραφία δεν αλλάζει. Αν η ερώτηση είναι αν είμαι με αυτή την Τουρκία που θα λύσουμε το κυπριακό, η δική μου απάντηση είναι πως αφενός δεν ξέρουμε πως θα είναι η επόμενη Τουρκία και αν θα είναι διαφορετική και αφετέρου πως ακριβώς με αυτή την Τουρκία θα πρέπει συνεχώς να επιδιώκουμε την ειρήνη. Αυτό δε σημαίνει πως θα πάμε σε συνομιλίες ουσιαστικές κάτω από αυτές τις συνθήκες. Άλλωστε αυτό είναι και μια θέση που συμφωνούν όλες οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας. Από την άλλη να θεωρούμε ως δεδομένη την πρωτοβουλία του κ. Γκουτέρες. Το δήλωσε άλλωστε ξανά τις τελευταίες μέρες. Το τι θα πράξει εκεί η Τουρκία κανείς δεν το ξέρει. Ας μην θεωρήσουμε δεδομένη την αρνητική της στάση, στηριζόμενοι στη δημόσια ρητορική της σήμερα. Και στο ενδεχόμενο εκλογή Τατάρ σήμερα, το χειρότερο μας λάθος είναι να θεωρήσουμε πως έκλεισε το κυπριακό. Μας έχουν αιφνιδιάσει ξανά άλλωστε. To σημαντικό είναι εμείς, να συνεχίσουμε να επαναλαμβάνουμε την πολιτική μας βούληση για επανέναρξη του διαλόγου από εκεί που μείναμε στο Κρανς Μοντάνα στη βάση του πλαισίου του ΓΓ του ΟΗΕ. Αν θα δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για επανέναρξη του διαλόγου, αυτό να έχει να κάνει μόνο με αν η Τουρκία θα δείξει στην πράξη την θέληση για να προσέλθει.

«Χρειάζεται να αναγνωρίσουμε πρώτα το μέγεθος του ζητήματος και να δουλέψουμε συστηματικά και συγκροτημένα» δηλώνει ο εκπρόσωπος Τύπου του Δημοκρατικού Συναγερμού, Βουλευτής Δημήτρης Δημητρίου, σχολιάζοντας το μείζον ζήτημα της διαφθοράς που μονοπωλεί την επικαιρότητα. «Είναι όντως ένα βίντεο που μας προκαλεί ντροπή και αγανάκτηση», δηλώνει σε συνέντευξη στη Cyprus Times και προβαίνει σε αυτοκριτική για την αρχική δήλωση. «Λέω στον εαυτό μου πως αν θέλω να είμαι ωφέλιμος θα πρέπει να συμβάλω στο να φτιάξουμε μια χώρα με περισσότερη περηφάνια και αξιοπρέπεια», τονίζει χαρακτηριστικά.

Οι εξελίξεις που δρομολόγησαν οι αποκαλύψεις του Al Jazeera παίρνουν μορφή χιονοστιβάδας. Μετά την αρχική δυστοκία τα κόμματα είδαν αυτό που μεγάλη μερίδα της κοινωνίας εντόπισε από την αρχή, το διεθνή διασυρμό της χώρας και την ανάγκη για κάθαρση. 

Είναι όντως ένα βίντεο που μας προκαλεί ντροπή και αγανάκτηση. Είναι ίσως η πρώτη φορά που βλέπουμε τη διαπλοκή με ήχο και εικόνα. Έσκασε στα μούτρα μας όχι σαν χαστούκι αλλά σαν τσουνάμι. Χρειάζεται να κατανοήσουμε όλοι πως υπάρχει ζήτημα. Και πως χρειάζεται να αντιδράσουμε αποτελεσματικά. Με την επίγνωση βεβαίως πως δεν υπάρχουν μαγικά ραβδιά. Αυτή μας η αντίδραση όμως, δεν μπορεί να εξαντλείται σε τσιτάτα για μαχαίρια και κόκαλα, για κόμπους και για χτένια. Χρειαζόμαστε πράξεις. Προς τρεις κατευθύνσεις. Η μια είναι η απαίτηση για πλήρη και σύντομη διαλεύκανση των όσων ντροπιαστικών είδαμε και όσων προκύπτουν από  αυτά που είδαμε. Η πολιτική πίεση που πρέπει καθημερινά δημιουργικά να ασκούμε προς την ερευνητική ομάδα, προς τις διωκτικές αρχές. Η δεύτερη κατεύθυνση είναι οι πολιτικές πράξεις που οφείλουμε να κάνουμε για να θωρακίσουμε την μελλοντική καταπολέμηση της διαφθοράς και της διαπλοκής. Η ανεξάρτητη αρχή κατά της διαφθοράς πρέπει να προχωρήσει άμεσα, η ρύθμιση του lobbying επίσης. Όπως και η ρύθμιση της προστασίας μαρτύρων.  Και η 3η κατεύθυνση είναι οι πράξεις, μακριά από χοντρά λόγια και διακηρύξεις, για την εφαρμογή της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης. Το καλύτερο αντίδοτο στην διαπλοκή είναι η διαφάνεια. Αν όλες οι αιτήσεις προς το δημόσιο γίνονται ηλεκτρονικά, σε μια πλατφόρμα ανοικτών δεδομένων κανενός η αίτηση δε θα μπορεί να προσπεράσει του άλλου. Είτε μιλάμε για επενδύσεις, είτε για επίσκεψη σε γιατρό, είτε για το κτηματολόγιο. Αν συνεχίσουμε να κινούμαστε σε ρυθμούς συνηθισμένους, η απόσταση των πολιτών με τους πολιτικούς θα συνεχίσει να μεγαλώνει. Και αυτό θα πλήττει καθημερινά την ήδη τρωμένη μας αξιοπιστία. Σήμερα οι πολίτες περιμένουν από μας πράξεις. Αυτό είναι το στοίχημα.

Η αρχική δήλωση του ΔΗΣΥ επικρίθηκε ακόμη και από στελέχη του κόμματός σας ενώ και εσείς ο ίδιος διαφοροποιηθήκατε ανοικτά από τις πρακτικές που καταγράφονται στο επίμαχο βίντεο.

Ήταν μια λανθασμένη και βεβιασμένη δήλωση. Η αυτοκριτική δεν θα πρέπει να μας είναι άγνωστη λέξη. Ως εκπρόσωπος Τύπου προφανώς και έχω ευθύνη. Ο Δημοκρατικός Συναγερμός ποτέ δεν θέλησε να επιβάλει ομερτά. Αλίμονο αν το κάναμε αυτό σήμερα. Ούτε επίσης θέλησε να συγκαλύψει το οποιοδήποτε σκάνδαλο ή το όποιο πρόσωπο από όπου και αν  προέρχεται, όσο ψηλά και αν βρίσκεται.

Σε αυτά τα φαινόμενα χρειάζεται πάντοτε να στεκόμαστε απέναντι, με τόλμη και ειλικρίνεια. Αλίμονο αν δεν διαφοροποιούμουν από το βίντεο. Είναι πιστεύω η ώρα του ξετσουβαλιάσματος. Για να μπορέσουμε να δώσουμε αυτή τη μάχη, πρώτα χρειάζεται να μετρηθούμε. Και όση σημασία έχουν οι δηλώσεις, έχουν πολλαπλάσια αξία αυτά που κάνεις. Ο Δημοκρατικός Συναγερμός την κρίσιμη ώρα μέσα στη βδομάδα που μας πέρασε έκανε αυτό που πίστευε σωστό. Και για τη διακοπή του προγράμματος που ήταν επιβεβλημένη μετά από αυτά που είδαμε και για να μην εκτροχιαστεί η συνταγματική τάξη στη χώρα. Εκεί πιστεύω πως πρέπει να κρινόμαστε όλοι. Σε αυτά που κάνουμε.

Την ίδια ώρα πρέπει επιτέλους να βάλουμε τα πράγματα σε μια τάξη σε σχέση με τον δημόσιο διάλογο. Το ΑΚΕΛ συνεχίζει να μιλά για την διαπλοκή και τη διαφθορά στη χώρα λες και δεν είδαν το βίντεο που κάνει τη χώρα μας διεθνώς ρεζίλι. Συνεχίζουν να κουνούν το δάχτυλο σε όλους τους άλλους εκτός από τον εαυτό τους. Αλήθεια, με ποιο καθαρό χέρι κουνούν το δάχτυλο; Και για να μην συγχυζόμαστε, ο οικοδεσπότης, ο πρωταγωνιστής, ο εγκέφαλος των όσων είδαμε στο βίντεο ήταν ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ, ο Χριστάκης ο Τζιοβάνης. Το «μαστερμάιντ», ο «άνθρωπος που κάνει θαύματα»,  όπως το αποκαλούν οι συνεργάτες του στο φαγοπότι που είδαμε στο σπίτι του. Να θυμίσουμε επίσης πως φυλακή πήγε πριν λίγα χρόνια, ο οικονομικός διαχειριστής του ΑΚΕΛ, για ένα άλλο σκάνδαλο, αυτό της Δρομολαξιάς. Το κόμμα που είναι βουτηγμένο στη διαφθορά, με στάμπα δικαστηρίου και με ήχο και με εικόνα ας είναι λίγο πιο προσεκτικό. Το παλιό κόλπο της προπαγάνδας, πες ένα ψέμα εκατό φορές για να το πιστέψεις και εσύ ο ίδιος που το λες, έπαψε να δουλεύει εδώ και χρόνια.

Είναι προφανές ότι έχουμε αλλαγή πλεύσης από την κυβέρνηση, η οποία αρχικά υπερασπίστηκε με σθένος το επενδυτικό πρόγραμμα αποδίδοντας αλλότρια κίνητρα στον Al Jazeera ενώ τώρα παγώνει το πρόγραμμα. Συνιστά παραδοχή αυτή η αναδίπλωση;

Η ανάγκη βελτίωσης και αυστηροποίησης του προγράμματος ήταν δεδομένη. Εξού και έγιναν αλλεπάλληλες αναθεωρήσεις με σκοπό την περαιτέρω θωράκισή του. Και ότι έγιναν λάθη στο παρελθόν ήταν μια παραδοχή που πάντοτε γινόταν. Ο τερματισμός του την Τρίτη ήταν μονόδρομος μετά τα όσα είδαμε στο βίντεο. Το κύρος και η αξιοπιστία της χώρας μας καταρρακώθηκε. Η κατάχρηση του προγράμματος, οι συμπεριφορές που μας προκάλεσαν αγανάκτηση, δεν άφησαν άλλη επιλογή. Η δε  επιμονή μας σε μια γραμμή άμυνας που δεν είχε να κάνει με την ουσία αλλά με αλλότρια κίνητρα δεν έπρεπε να ήταν τόσο έντονη. Αυτό που μας πλήγωσε και μας πληγώνει είναι η ουσία των αποκαλύψεων. Και σε αυτή την ουσία έπρεπε να επικεντρωθούμε από την πρώτη στιγμή.

Η πρωτοφανής αυτή υπόθεση διευρύνει την απόσταση που χωρίζει τους πολίτες από την πολιτική και τους πολιτικούς. Ασφαλώς είναι άδικο να ισοπεδώνουμε τα πάντα αλλά δεν υπάρχει αμφιβολία ότι όλη αυτή η ιστορία θα αφήσει έντονο αποτύπωμα στα πεπραγμένα του πολιτικού προσωπικού.

Αυτό που είναι αλήθεια είναι πως η απόσταση μεταξύ πολιτών και πολιτικών είναι σήμερα μεγαλύτερη από ποτέ. Πάνε χρόνια που μιλάμε για τη συνεχή απαξίωση της πολιτικής, και των προσώπων που ασχολούμαστε με αυτή, από την κοινωνία. Και αν συνεχίσουμε να λέμε περισσότερα από όσα κάνουμε δεν θα μας πιστεύει κανείς σε λίγο καιρό. Είναι για αυτό που όπως είπα και στην πρώτη σας ερώτηση είναι η ώρα των πράξεων. Των ουσιαστικών πράξεων που θα έχουν αποτέλεσμα. Ξέρετε, η πίστη του κόσμου έχει χαθεί. Λένε πως τίποτα δεν πρόκειται να γίνει, πως η μικρή και κλειστή μας κοινωνία δεν μπορεί να αλλάξει. Χρειάζεται να εκπλήξουμε θετικά. Χωρίς βεβαίως να βάλουμε τον πήχη ψηλά και να περάσουμε από κάτω.  Η Εσθονία για παράδειγμα, δεν έχει πολύ περισσότερο πληθυσμό. Και όμως κατάφερε να είναι μια χώρα με πλήρη ψηφιοποίηση που να επικρατεί η αξιοκρατία στο μυαλό και στην καθημερινότητα των πολιτών.

Θέλω να σας θυμίσω ότι δεν είναι ένα μεμονωμένο συμβάν που δείχνει ότι υπάρχουν σημάδια πολιτικής διαφθοράς. Τα τελευταία χρόνια έχουν έρθει στο φως αρκετές σοβαρές υποθέσεις, ακόμη και με καταδίκες πολιτικών. Υπάρχει δρόμος επιστροφής στην πολιτική που να πείθει, να χαίρει εκτίμησης και να εμπνέει τους πολίτες;

Μα δεν έχουμε άλλη επιλογή. Ναι υπάρχει δρόμος και είμαστε αναγκασμένοι να τον περπατήσουμε. Χρειαζόμαστε μερικά συστατικά. Το πρώτο και πιο απαραίτητο είναι η πολιτική βούληση. Που χρειάζεται καθημερινά να εμπεδώνεται, όχι με την λεκτική επανάληψή της αλλά με την εφαρμογή της στην πράξη. Το δεύτερο είναι οι ειλικρινείς μας προθέσεις. Που επίσης πρέπει να αποδεικνύονται στην πράξη. Μέσα από την ταχύτητα στην απονομή της δικαιοσύνης. Το τρίτο είναι σοβαρότητα και ορθολογισμός. Αν καθημερινά στήνουμε δέκα λαϊκά δικαστήρια στα τηλεοπτικά στούντιο, θα καταστρέψουμε και τα τελευταία απομεινάρια πολιτικής ορθότητας. Ο διαχωρισμός της πολιτικής ηθικής από την ποινική ευθύνη θα πρέπει να γίνεται. Και ο καθένας να τοποθετείται στη βάση της δικής του πολιτικής ευθιξίας. Κανείς μας όμως δεν μπορεί να στείλει κανέναν φυλακή από το τηλεοπτικό στούντιο. Αυτό είναι δουλειά της δικαιοσύνης. Ο δικός μας ρόλος είναι να πιέζουμε να τελειώσουν γρήγορα οι έρευνες για να οδηγηθούν τα ποινικά κολάσιμα αδικήματα ενώπιον των δικαστηρίων. Οι υποθέσεις που έστειλαν πολιτικούς και δημόσια πρόσωπα στη φυλακή τα τελευταία χρόνια δείχνουν το δρόμο και της πολιτικής βούλησης αλλά και της αποφασιστικότητας των πολιτών για να τελειώνουμε με τη διαφθορά. Αυτή η αποφασιστικότητα της κοινωνίας και η δική μας βούληση χρειάζεται να μην εξουθενωθεί.

Είστε ένας νέος άνθρωπος, ένας νέος πολιτικός. Πως αισθάνεστε με όλα αυτά που συμβαίνουν;

Πέρα από ντροπή, αγανάκτηση και αηδία, πεισμώνω. Και λέω στον εαυτό μου πως αν θέλω να είμαι ωφέλιμος θα πρέπει να συμβάλω στο να φτιάξουμε μια χώρα με περισσότερη περηφάνια και αξιοπρέπεια.  Το πρώτο που πρέπει να κάνουμε είναι το αυτονόητο, να πείσουμε πως δεν είμαστε όλοι το ίδιο. Πως το τσουβάλι δεν είναι ένα και δεν μπορεί να είναι ένα. Το δεύτερο είναι να καταλάβουμε πως αν δεν βελτιώσουμε τις διαδικασίες, την κατάχρηση και την εκμετάλλευση θα τη συναντήσουμε λίγο πιο κάτω στο επόμενο αντίστοιχο ή άλλο πρόγραμμα. Δεν σημαίνει πως με τον τερματισμό του προγράμματος, τερματίστηκαν και αυτά τα φαινόμενα. Και για να τερματιστούν πέραν των πολιτικών πράξεων που πρέπει να γίνουν πρέπει να αξιολογήσουμε ξανά τις προτεραιότητες μας. Όσο δεν κατανοούμε πως δεν μπορούμε να θυσιάζουμε τα πάντα στο βωμό του χρήματος, τότε να είμαστε έτοιμοι πως σε λίγα χρόνια θα έχουμε νέες αποκαλύψεις

Εκτιμάτε ότι αυτό το συμβάν είναι τόσο σοβαρό ώστε να αναδείξει το θέμα της διαφθοράς ίσως και σε κορυφαίο διακύβευμα στις επικείμενες βουλευτικές εκλογές;

Είναι η πρώτη φορά που τη διαπλοκή τη βλέπουμε σε εικόνα και την ακούμε με ήχο. Ναι, το βίντεο αυτό θα ανεβάσει, και δικαίως την καταπολέμηση της διαφθοράς σε ένα  από τα κορυφαία, αν όχι το κυρίαρχο ζήτημα στις εκλογές του Μάη.

Ποιό νομίζετε ότι θα είναι το κυρίαρχο μήνυμα αυτών των εκλογών; Ποιό είναι το πολιτικό μήνυμα που θα πρέπει να σταλεί;

Η πολιτική είναι πράξεις. Και σε αυτές τις εκλογές αυτός που κρίνεται στη βάση των πράξεων είναι ο Δημοκρατικός Συναγερμός και η κυβέρνηση. Όλοι οι άλλοι, χωρίς να μηδενίζω σε καμία περίπτωση, θα κάνουν προεκλογική με την ασφάλεια της απόστασης από τις πράξεις. Στο επίπεδο λοιπόν των πράξεων, των εφαρμοσμένων πολιτικών, το πρόσημο είναι πιστεύω θετικό. Ο Δημοκρατικός Συναγερμός απέδειξε και σε ακόμη μια κρίση πως μπορεί με υπευθυνότητα να διαχειριστεί και να φέρει αποτέλεσμα. Βεβαίως, το ξέρουμε πως εκλογές δεν κάνεις με αυτά που έκανες, αλλά με αυτά που προτείνεις. Οι δικές μας προτάσεις, η δική μας προοπτική στηρίζεται στη στρατηγική που εφαρμόζουμε τα τελευταία χρόνια. Είπα και πιο πάνω πως η διαφθορά θα έχει κυρίαρχη θέση. Έγιναν πολλά σε αυτό το πεδίο. Δεν είναι η ώρα να τα απαριθμήσουμε γιατί προφανώς είναι πολλά αυτά που πρέπει να γίνουν. Η διαχείριση της κρίσης της πανδημίας επανέρχεται δυστυχώς. Οι οικονομικές επιπτώσεις από την πανδημία θα συζητηθούν επίσης στην προεκλογική εκστρατεία. Η δική μου ευχή είναι να επικρατήσει η συζήτηση για το Κυπριακό μέσα από μια νέα πρωτοβουλία που μακάρι να ξεδιπλωθεί από τον ΓΓ του ΟΗΕ μετά τις σημερινές παράνομες εκλογές στα κατεχόμενα. Να επικρατήσει, όχι για να καλύψει όλα τα άλλα θέματα, αλλά για να καταφέρουμε να γίνουμε επιτέλους μια φυσιολογική χώρα. Γιατί με την εκκρεμότητα του Κυπριακού ανοικτή, θα έχουμε δυστυχώς ένα ταβάνι πάνω από το κεφάλι μας που θα μας περιορίζει.

Όλα αυτά την ώρα που η Τουρκία συνεχίζει τις προκλήσεις σε βάρος της Κύπρου και της Ελλάδας. Κάτω από αυτές τις συνθήκες μπορούν να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις που να δίδουν προοπτική αίσιας κατάληξης σε μια νέα πρωτοβουλία του γγ του ΟΗΕ, μετά την ανάδειξη του νέου ηγέτη της Τκ κοινότητας;

Η γεωγραφία δεν αλλάζει. Αν η ερώτηση είναι αν είμαι με αυτή την Τουρκία που θα λύσουμε το κυπριακό, η δική μου απάντηση είναι πως αφενός δεν ξέρουμε πως θα είναι η επόμενη Τουρκία και αν θα είναι διαφορετική και αφετέρου πως ακριβώς με αυτή την Τουρκία θα πρέπει συνεχώς να επιδιώκουμε την ειρήνη. Αυτό δε σημαίνει πως θα πάμε σε συνομιλίες ουσιαστικές κάτω από αυτές τις συνθήκες. Άλλωστε αυτό είναι και μια θέση που συμφωνούν όλες οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας. Από την άλλη να θεωρούμε ως δεδομένη την πρωτοβουλία του κ. Γκουτέρες. Το δήλωσε άλλωστε ξανά τις τελευταίες μέρες. Το τι θα πράξει εκεί η Τουρκία κανείς δεν το ξέρει. Ας μην θεωρήσουμε δεδομένη την αρνητική της στάση, στηριζόμενοι στη δημόσια ρητορική της σήμερα. Και στο ενδεχόμενο εκλογή Τατάρ σήμερα, το χειρότερο μας λάθος είναι να θεωρήσουμε πως έκλεισε το κυπριακό. Μας έχουν αιφνιδιάσει ξανά άλλωστε. To σημαντικό είναι εμείς, να συνεχίσουμε να επαναλαμβάνουμε την πολιτική μας βούληση για επανέναρξη του διαλόγου από εκεί που μείναμε στο Κρανς Μοντάνα στη βάση του πλαισίου του ΓΓ του ΟΗΕ. Αν θα δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για επανέναρξη του διαλόγου, αυτό να έχει να κάνει μόνο με αν η Τουρκία θα δείξει στην πράξη την θέληση για να προσέλθει.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κύπρο και τον Κόσμο, την ώρα που συμβαίνουν στη Cyprus Times

Top Stories

MC MEDIA NETWORK

MC MEDIA NETWORK

Lifestyle

Lifestyle

Advertorials