MC MEDIA NETWORK

Δεκέμβριος 8, 2019 Κυριακή 04:50:36

Όλες οι Ειδήσεις

Εγγραφή στο
Newsletter

Διχασμένοι Δήμοι και Κοινότητες για τις συνενώσεις. Καταγγελίες για αλλοίωση στοιχείων

Διχασμένοι Δήμοι και Κοινότητες για τις συνενώσεις – Θα πλησιάσουν τα κόμματα οι αντιδρώντες – Καταγγελίες για εσκεμμένες αλλοιώσεις στοιχείων – Υπάρχουν και οι ευχαριστημένοι – Δήμαρχοι και Κοινοτάρχες τοποθετήθηκαν επί του θέματος στη Cyprus Times

Η επόμενη μέρα της παρουσίας της Μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της πρότασης από πλευράς Υπουργείου Εσωτερικών για συγχωνεύσεις, βρίσκει διχασμένους τους εμπλεκόμενους Δήμους και Κοινότητες.

Η πρόταση που αναμένεται να κατατεθεί προς ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής εισηγείται τη δημιουργία 17 νέων Δήμων που θα προέλθουν από τις συνενώσεις 30 Δήμων και 50 Κοινοτήτων. Ο πληθυσμός των δημαρχούμενων περιοχών αυξάνεται κατά 100.000 κατοίκους περίπου στους 700.000 κατοίκους, κάτι που ισοδυναμεί με το 83% περίπου του πληθυσμού από το 71% που είναι σήμερα.

Η Cyprus Times επικοινώνησε με κάποιους από τους Δημάρχους και Κοινοτάρχες, οι περιοχές των οποίων επηρεάζονται. Κάποιοι από αυτούς χαιρέτησαν την προτεινόμενη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ωστόσο υπάρχουν και έντονες αντιδράσεις αλλά και καταγγελίες για εσκεμμένη αλλοίωση στοιχείων. Πάντως, όπως μας αναφέρθηκε, αναμένεται στις 16 Δεκεμβρίου να συνεδριάσει η Ένωση Κοινοτήτων Κύπρου ενώ θα ενημερωθούν και οι πολιτικοί αξιωματούχοι.

«Εσκεμμένα αλλοιώθηκαν στοιχεία…»

Άκρως αντίθετος με την πρόταση του Υπουργείου Εσωτερικών παρουσιάζεται ο Δήμος Γεροσκήπου μέσω του Δημάρχου του Μιχάλη Παυλίδη, ο οποίος μιλώντας στη Cyprus Times, κατήγγειλε αλλοίωση στοιχείων που συμπεριλαμβάνονται στη μελέτη του Υπουργείου.

Αρχικά θέλησε να ξεκαθαρίσει ότι ο Δήμος Γεροσκήπου ήταν πάντα υπέρ της μεταρρύθμισης για να μπορούσε να λειτουργήσει καλύτερα η Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Ωστόσο, τόνισε, δεν έγινε ορθολογιστική μελέτη από πλευρά του Υπουργείου και πως στη συγκεκριμένη μελέτη υπάρχουν αρκετά λάθη και παραλείψεις. Επεσήμανε ότι δεν έγινε καμία διαβούλευση παρά τις επανειλημμένες επιστολές και εισηγήσεις του Δήμου προς το Υπουργείο Εσωτερικών. «Ουδέποτε μας δέχθηκαν να μιλήσουμε για το συγκεκριμένο θέμα της μεταρρύθμισης. Άρα ήταν όλα δοτά για να γίνουν κάποιες συνενώσεις χωρίς την παρουσία των Δήμων και της τοπικής κοινωνίας».

Υπήρχαν, όπως ανέφερε ο κύριος Παυλίδης, δύο σενάρια για την περίπτωση του Δήμου Γεροσκήπου είτε να συνενωθεί με τον Δήμο Πάφο είτε συνένωση του με Κοινότητες της Ανατολικής Πάφου.

«Δυστυχώς με τους δείκτες, τους οποίους εσκεμμένα αλλοίωσαν στη μελέτη, παρά το ότι τους τα είχαμε στείλει διορθωμένα και τα είχαν, εξακολουθούν να λένε λανθασμένα τους αριθμούς. Ενδεικτικά αναφέρω ότι η γεωγραφική έκταση του Δήμου Γεροσκήπου, που καταγράφεται στη μελέτη, είναι 7,5 τετραγωνικά χιλιόμετρα ενώ στην πραγματικότητα είναι διπλάσια. Δεύτερον αναφέρονται στους προϋπολογισμούς και τα έσοδα του Δήμου του 2017 ενώ είχαν μπροστά τους τους προϋπολογισμούς του 2019. Επίσης όσον αφορά τον πληθυσμό αναφέρονται σε αυτόν του 2011 ενώ είχαν τα δεδομένα και των Ευρωεκλογών 2019».

Θα μπορούσε, συμπλήρωσε, ο Δήμος Γεροσκήπου να συνενωθεί με Κοινότητες της Ανατολικής Πάφου καθώς έχουν μία διαχρονική σχέση. «Εδώ και χρόνια οι μαθητές από τα χωριά αυτά έρχονται στα εκπαιδευτήρια του Δήμου μας και επίσης αναγείρομαι ιατρικό κέντρο το οποίο το ονομάσαμε Ιατρικό Κέντρο Δήμο Γεροσκήπου και Ανατολικής Πάφου. Όλα αυτά τα στοιχεία δεν έχουν ληφθεί υπόψη. Στην τουριστική περιοχή μας έρχονται 12,000 τουρίστες κάθε χρόνο, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες. Παρέλειψαν εσκεμμένα να περιληφθούν στα στοιχεία καθώς φαίνεται ότι πίσω από αυτό κρύβονται κάποια συμφέροντα», σημείωσε ο κύριος Παυλίδης.

Κατηγόρησε τον απερχόμενο Υπουργό ότι είχε δώσει άλλες υποσχέσεις από αυτά που παρουσιάζονται στην πρόταση γι’ αυτό υπάρχουν και οι αντιδράσεις.

Σήμερα έχουμε συνεδρία με το Δημοτικό Συμβούλιο, τίποτα δεν έχει τελειώσει ακόμη. Η πρόταση θα κατατεθεί στη Βουλή, εκεί θα ψηφίζουν οι βουλευτές και τα κόμμα. Εμείς θα κάνουμε σωστή ενημέρωση στους πολιτικούς αρχηγούς και αξιωματούχους.

Είχαμε λάβει τα μέτρα μας, αναφέρει ο Δήμαρχος Αγίου Αθανασίου

Ικανοποιημένος εμφανίζεται ο Δήμαρχος Αγίου Αθανασίου, Μαρίνος Κυριάκου, για την πρόταση λέγοντας πως ήταν κάτι που ανέμεναν γι΄ αυτό και είχαν λάβει ως Δήμος από νωρίς τα μέτρα τους.

«Ήταν κάτι το οποίο αναμέναμε και είχαμε από νωρίς λάβει τα μέτρα μας. Από το τέλος του 2018 υπήρχε ένα σενάριο συνενώσεων, που μας ένωνε με τον Δήμο Λεμεσού. Έτσι εμείς στις αρχές του 2019, πήραμε απόφαση ως Δημοτικό Συμβούλιο και αποστείλαμε επιστολή στον Υπουργό Εσωτερικών και τον ενημερώναμε ότι αν και εφόσον θα γίνουν συνενώσεις σε όλους τους Δήμους, εμείς θεωρούμε ότι με τον Δήμο που θέλουμε να συνενωθούμε είναι ο Δήμος Γερμασόγειας και οι κοινότητες της Ανατολικής Λεμεσού. Κρίναμε ότι τόσο γεωγραφικά όσο και πληθυσμιακά αλλά και κοινωνικοοικονομικά ήμασταν πιο κοντά με αυτές τις περιοχές».

Ερωτηθείς για τις αντιδράσεις που υπάρχουν ο ίδιος ανέφερε άγνοια δηλώνοντας ωστόσο ότι έχουν έρθει στα αφτιά του πληροφορίες μόνο για την αντίδραση από την πλευρά του Αγίου Τύχωνα.

«Δε θα ξεχάσουμε την κατεχόμενη Αμμόχωστο για να στρέψουμε το βλέμμα μας προς τα έσοδα»

Έντονη είναι και η αντίδραση από τον Δήμο Δερύνειας ωστόσο παράλληλα εκφράζεται και η ελπίδα ότι στην πρόταση του Υπουργείου θα υπάρξουν διαμορφώσεις πριν ψηφιστεί και πως θα εισακουστούν τόσο οι δημότες όσο και τα Δημοτικά Συμβούλια.

Ο Δήμαρχος Δερύνειας, Άντρος Καραγιάννης, υπενθύμισε ότι ο Δήμος Δερύνειας είναι ένας ακριτικός και ημικατεχόμενος λέγοντας ότι «έχουμε χάσει το 75% της γης μας, έχουμε χάσει το παραλιακό μας μέτωπο  2,5 χιλιόμετρα. Διερωτώμαι ένας Δήμος που είναι αγροτουριστικός πώς θα συνενωθεί με άλλους τρεις εξολοκλήρου τουριστικούς Δήμους. Εμείς δεν έχουμε καν σύνορα με την Αγία Νάπα, έχουμε με το Παραλίμνι, τη Σωτήρα και άλλες Κοινότητες όπως είναι το Φρέναρος και η Αχερίτου».

Εξέφρασε την ανησυχία ότι η συμπερίληψη του Δήμου Δερύνειας σε έναν τουριστικό Δήμο μπορεί να τον καταστήσει τον φτωχό συγγενή αυτού του μεγάλου τουριστικού Δήμου. «Η Δερύνεια αποτελεί τη φυτική προέκταση της κατεχόμενης Αμμοχώστου. Το αίτημα μας, από την αρχή ήταν να συνενωθούμε με τον Δήμο Αμμοχώστου. Όμως κάποιοι μας είπαν αφήστε τις κατεχόμενες περιοχές εκτός της μεταρρύθμισης της τοπικής αυτοδιοίκησης. Αφού δεν είναι εφικτό αυτό εμείς προτείναμε να διατηρηθεί ο Δήμος Δερύνειας, κάτι που έγινε και με την Αθηένου που θα συνενωθεί με το Αβδελλερό, μέχρι και την επίλυση του Κυπριακού και επιστροφή της πόλης της Αμμοχώστου και να συνενωθούμε με την Αμμόχωστο».

Ένα άλλο σενάριο, όπως μας εξήγησε, ήταν αφού ο Δήμος Δερύνειας έχει συνεργασίες σε άλλα συμπλέγματα με τον Δήμο Σωτήρας και άλλες Κοινότητες της επαρχίας Αμμοχώστου και αφού αυτές οι περιοχές συνορεύουν, τότε γίνονταν ένας Δήμος.

«Ο Δήμος Δερύνειας στρέφει το βλέμμα του προς την κατεχόμενη πόλη της Αμμοχώστου. Δε μπορεί κανένας να μας αναγκάσει να ξεχάσουμε την κατεχόμενη Αμμόχωστο και να στρέψουμε το βλέμμα μας προς τα έσοδα που θα έχουμε από την πιθανή συνένωση του Δήμου Δερύνειας με τρεις καθαρά τουριστικούς Δήμους», ανέφερε ο κύριος Καραγιάννης.

Το Δημοτικό Συμβούλιο Δερύνειας θα συνεδριάσει αύριο ενώ δεν αποκλείεται να γίνουν πανδημοτικές συγκεντρώσεις ώστε να ενημερωθούν οι δημότες.

Καταλήοντας ο Δήμαρχος ανέφερε, «θα κάνουμε τη φωνή μας να ακουστεί πιο έντονα για να γίνει κατανοητό ότι η μεταρρύθμιση θα πρέπει να γίνει με γνώμονα να υπάρχει μία οικονομική αυτοτέλεια και ανεξαρτησία αλλά να ληφθούν σοβαρά υπόψη οι ιδιαιτερότητές του κάθε Δήμου».

Έτοιμος ο Δήμος Πάφου για τη συνένωση. «Μειοψηφία αυτοί που αντιδρούν»

Την ετοιμότητα του Δήμου Πάφου να ανταπεξέλθει αν και εφόσον η Βουλή αποφασίσει και αυτό καταστεί νόμος του κράτους η συνένωση των Δήμων και Κοινοτήτων, εξέφρασε ο Δήμαρχος της πόλης Φαίδωνας Φαίδωνος,

«Είμαστε έτοιμοι ως ο μεγαλύτερος Δήμος της Πάφου με αρκετή γνώση και τεχνογνωσία, να συνδράμουμε και να βοηθήσουμε για το κοινό καλό όλων μας».

Κληθείς να σχολιάσει τις αντιδράσεις ο κύριος Φαίδωνος απάντησε ότι «υπάρχει και η συντριπτική πλειοψηφία που είναι στα σπίτια του και δεν κάνουν δηλώσεις, οι οποίο υιοθετούν αυτή την εξέλιξη. Είναι μία μικρή μειοψηφία αυτοί που αντιδρούν».

Νομικά μέτρα εξετάζει η Κοινότητα Αγίου Τύχωνα

Νομικά μέτρα κατά του κράτους εξετάζει η Κοινότητα Αγίου Τύχωνα, ο Κοινοτάρχης της οποίας, ήδη ζήτησε νομική συμβουλή κατά πόσο δύναται το Υπουργείο να προχωρήσει σε μία τέτοια πρόταση χωρίς να ζητήσει από τους κατοίκους των περιοχών να αποφασίσουν.

Ο κύριος Χαραλάμπους Ιωάννους ανέφερε ότι ο Άγιος Τύχωνας, ο οποίος είχε προϋπολογισμό το 2019 9,5 εκατομμύρια ευρώ, δε μπορεί να εκπροσωπείται στο Δημοτικό Συμβούλιο με ένα εκπρόσωπο. Ενώ την ίδια στιγμή, τόνισε, και μία κοινότητα με πολύ λιγότερους κατοίκους να εκπροσωπείται και πάλι από ένα πρόσωπο. «Ήδη ζητήσαμε νομική γνωμάτευση κατά. Πρέπει να γίνει δημοψήφισμα».

Κάλεσε, μάλιστα, έκτακτη συνεδρίαση του Κοινοτικού Συμβουλίου εντός της εβδομάδος ώστε να εξεταστεί η πρόταση αλλά και τα επόμενα βήματα της Κοινότητας.  Συμπλήρωσε δε ότι «στις 16 Δεκεμβρίου η Ένωση Κοινοτήτων Κύπρου συγκάλεσε συνεδρίαση στην Σκαρίνου. Θα συμμετάσχουν οι 50 κοινότητες που θα συνενωθούν με Δήμους. Θα καλέσουμε και τα κόμματα για να τα ενημερώσουμε ενώ αναμένεται να αποφασίσουμε πώς θα προχωρήσουμε».

Χαιρετίζει ο Δήμαρχος Στροβόλου

Το νέο νομοσχέδιο μετατρέπει τους Δήμους μας σε πραγματικές τοπικές «κυβερνήσεις», με τη λιγότερη δυνατή εξάρτηση από το κράτος, ανέφερε ο Δήμαρχος Στροβόλου, Ανδρέας Παπαχαραλάμπους, σε γραπτή δήλωση του με την οποία χαιρέτισε την πρόταση.

«Χαιρετίζω, επίσης, την απόφαση για τη δημιουργία ενός νέου, μητροπολιτικού Δήμου, που θα προκύψει από τη συνένωση των Δήμων Λευκωσίας, Στροβόλου, Αγλαντζιάς, Έγκωμης και Αγίου Δομετίου. Άλλωστε, πανομοιότυπα είναι τα προβλήματα και οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι Δήμοι που συναποτελούν την καρδιά της πόλης μας.  Με δεδομένες τις αναπτυξιακές, κοινωνικές και δημογραφικές εξελίξεις, ο Στρόβολος είναι αναπόσπαστο κομμάτι της πρωτεύουσας».

Καταλήγοντας αναφέρει ότι η μεταρρύθμιση πρέπει να προχωρήσει, αποκλειστικά και μόνον προς όφελος των δημοτών.

Της Γεωργίας Μιχαήλ

Διχασμένοι Δήμοι και Κοινότητες για τις συνενώσεις – Θα πλησιάσουν τα κόμματα οι αντιδρώντες – Καταγγελίες για εσκεμμένες αλλοιώσεις στοιχείων – Υπάρχουν και οι ευχαριστημένοι – Δήμαρχοι και Κοινοτάρχες τοποθετήθηκαν επί του θέματος στη Cyprus Times

Η επόμενη μέρα της παρουσίας της Μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της πρότασης από πλευράς Υπουργείου Εσωτερικών για συγχωνεύσεις, βρίσκει διχασμένους τους εμπλεκόμενους Δήμους και Κοινότητες.

Η πρόταση που αναμένεται να κατατεθεί προς ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής εισηγείται τη δημιουργία 17 νέων Δήμων που θα προέλθουν από τις συνενώσεις 30 Δήμων και 50 Κοινοτήτων. Ο πληθυσμός των δημαρχούμενων περιοχών αυξάνεται κατά 100.000 κατοίκους περίπου στους 700.000 κατοίκους, κάτι που ισοδυναμεί με το 83% περίπου του πληθυσμού από το 71% που είναι σήμερα.

Η Cyprus Times επικοινώνησε με κάποιους από τους Δημάρχους και Κοινοτάρχες, οι περιοχές των οποίων επηρεάζονται. Κάποιοι από αυτούς χαιρέτησαν την προτεινόμενη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ωστόσο υπάρχουν και έντονες αντιδράσεις αλλά και καταγγελίες για εσκεμμένη αλλοίωση στοιχείων. Πάντως, όπως μας αναφέρθηκε, αναμένεται στις 16 Δεκεμβρίου να συνεδριάσει η Ένωση Κοινοτήτων Κύπρου ενώ θα ενημερωθούν και οι πολιτικοί αξιωματούχοι.

«Εσκεμμένα αλλοιώθηκαν στοιχεία…»

Άκρως αντίθετος με την πρόταση του Υπουργείου Εσωτερικών παρουσιάζεται ο Δήμος Γεροσκήπου μέσω του Δημάρχου του Μιχάλη Παυλίδη, ο οποίος μιλώντας στη Cyprus Times, κατήγγειλε αλλοίωση στοιχείων που συμπεριλαμβάνονται στη μελέτη του Υπουργείου.

Αρχικά θέλησε να ξεκαθαρίσει ότι ο Δήμος Γεροσκήπου ήταν πάντα υπέρ της μεταρρύθμισης για να μπορούσε να λειτουργήσει καλύτερα η Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Ωστόσο, τόνισε, δεν έγινε ορθολογιστική μελέτη από πλευρά του Υπουργείου και πως στη συγκεκριμένη μελέτη υπάρχουν αρκετά λάθη και παραλείψεις. Επεσήμανε ότι δεν έγινε καμία διαβούλευση παρά τις επανειλημμένες επιστολές και εισηγήσεις του Δήμου προς το Υπουργείο Εσωτερικών. «Ουδέποτε μας δέχθηκαν να μιλήσουμε για το συγκεκριμένο θέμα της μεταρρύθμισης. Άρα ήταν όλα δοτά για να γίνουν κάποιες συνενώσεις χωρίς την παρουσία των Δήμων και της τοπικής κοινωνίας».

Υπήρχαν, όπως ανέφερε ο κύριος Παυλίδης, δύο σενάρια για την περίπτωση του Δήμου Γεροσκήπου είτε να συνενωθεί με τον Δήμο Πάφο είτε συνένωση του με Κοινότητες της Ανατολικής Πάφου.

«Δυστυχώς με τους δείκτες, τους οποίους εσκεμμένα αλλοίωσαν στη μελέτη, παρά το ότι τους τα είχαμε στείλει διορθωμένα και τα είχαν, εξακολουθούν να λένε λανθασμένα τους αριθμούς. Ενδεικτικά αναφέρω ότι η γεωγραφική έκταση του Δήμου Γεροσκήπου, που καταγράφεται στη μελέτη, είναι 7,5 τετραγωνικά χιλιόμετρα ενώ στην πραγματικότητα είναι διπλάσια. Δεύτερον αναφέρονται στους προϋπολογισμούς και τα έσοδα του Δήμου του 2017 ενώ είχαν μπροστά τους τους προϋπολογισμούς του 2019. Επίσης όσον αφορά τον πληθυσμό αναφέρονται σε αυτόν του 2011 ενώ είχαν τα δεδομένα και των Ευρωεκλογών 2019».

Θα μπορούσε, συμπλήρωσε, ο Δήμος Γεροσκήπου να συνενωθεί με Κοινότητες της Ανατολικής Πάφου καθώς έχουν μία διαχρονική σχέση. «Εδώ και χρόνια οι μαθητές από τα χωριά αυτά έρχονται στα εκπαιδευτήρια του Δήμου μας και επίσης αναγείρομαι ιατρικό κέντρο το οποίο το ονομάσαμε Ιατρικό Κέντρο Δήμο Γεροσκήπου και Ανατολικής Πάφου. Όλα αυτά τα στοιχεία δεν έχουν ληφθεί υπόψη. Στην τουριστική περιοχή μας έρχονται 12,000 τουρίστες κάθε χρόνο, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες. Παρέλειψαν εσκεμμένα να περιληφθούν στα στοιχεία καθώς φαίνεται ότι πίσω από αυτό κρύβονται κάποια συμφέροντα», σημείωσε ο κύριος Παυλίδης.

Κατηγόρησε τον απερχόμενο Υπουργό ότι είχε δώσει άλλες υποσχέσεις από αυτά που παρουσιάζονται στην πρόταση γι’ αυτό υπάρχουν και οι αντιδράσεις.

Σήμερα έχουμε συνεδρία με το Δημοτικό Συμβούλιο, τίποτα δεν έχει τελειώσει ακόμη. Η πρόταση θα κατατεθεί στη Βουλή, εκεί θα ψηφίζουν οι βουλευτές και τα κόμμα. Εμείς θα κάνουμε σωστή ενημέρωση στους πολιτικούς αρχηγούς και αξιωματούχους.

Είχαμε λάβει τα μέτρα μας, αναφέρει ο Δήμαρχος Αγίου Αθανασίου

Ικανοποιημένος εμφανίζεται ο Δήμαρχος Αγίου Αθανασίου, Μαρίνος Κυριάκου, για την πρόταση λέγοντας πως ήταν κάτι που ανέμεναν γι΄ αυτό και είχαν λάβει ως Δήμος από νωρίς τα μέτρα τους.

«Ήταν κάτι το οποίο αναμέναμε και είχαμε από νωρίς λάβει τα μέτρα μας. Από το τέλος του 2018 υπήρχε ένα σενάριο συνενώσεων, που μας ένωνε με τον Δήμο Λεμεσού. Έτσι εμείς στις αρχές του 2019, πήραμε απόφαση ως Δημοτικό Συμβούλιο και αποστείλαμε επιστολή στον Υπουργό Εσωτερικών και τον ενημερώναμε ότι αν και εφόσον θα γίνουν συνενώσεις σε όλους τους Δήμους, εμείς θεωρούμε ότι με τον Δήμο που θέλουμε να συνενωθούμε είναι ο Δήμος Γερμασόγειας και οι κοινότητες της Ανατολικής Λεμεσού. Κρίναμε ότι τόσο γεωγραφικά όσο και πληθυσμιακά αλλά και κοινωνικοοικονομικά ήμασταν πιο κοντά με αυτές τις περιοχές».

Ερωτηθείς για τις αντιδράσεις που υπάρχουν ο ίδιος ανέφερε άγνοια δηλώνοντας ωστόσο ότι έχουν έρθει στα αφτιά του πληροφορίες μόνο για την αντίδραση από την πλευρά του Αγίου Τύχωνα.

«Δε θα ξεχάσουμε την κατεχόμενη Αμμόχωστο για να στρέψουμε το βλέμμα μας προς τα έσοδα»

Έντονη είναι και η αντίδραση από τον Δήμο Δερύνειας ωστόσο παράλληλα εκφράζεται και η ελπίδα ότι στην πρόταση του Υπουργείου θα υπάρξουν διαμορφώσεις πριν ψηφιστεί και πως θα εισακουστούν τόσο οι δημότες όσο και τα Δημοτικά Συμβούλια.

Ο Δήμαρχος Δερύνειας, Άντρος Καραγιάννης, υπενθύμισε ότι ο Δήμος Δερύνειας είναι ένας ακριτικός και ημικατεχόμενος λέγοντας ότι «έχουμε χάσει το 75% της γης μας, έχουμε χάσει το παραλιακό μας μέτωπο  2,5 χιλιόμετρα. Διερωτώμαι ένας Δήμος που είναι αγροτουριστικός πώς θα συνενωθεί με άλλους τρεις εξολοκλήρου τουριστικούς Δήμους. Εμείς δεν έχουμε καν σύνορα με την Αγία Νάπα, έχουμε με το Παραλίμνι, τη Σωτήρα και άλλες Κοινότητες όπως είναι το Φρέναρος και η Αχερίτου».

Εξέφρασε την ανησυχία ότι η συμπερίληψη του Δήμου Δερύνειας σε έναν τουριστικό Δήμο μπορεί να τον καταστήσει τον φτωχό συγγενή αυτού του μεγάλου τουριστικού Δήμου. «Η Δερύνεια αποτελεί τη φυτική προέκταση της κατεχόμενης Αμμοχώστου. Το αίτημα μας, από την αρχή ήταν να συνενωθούμε με τον Δήμο Αμμοχώστου. Όμως κάποιοι μας είπαν αφήστε τις κατεχόμενες περιοχές εκτός της μεταρρύθμισης της τοπικής αυτοδιοίκησης. Αφού δεν είναι εφικτό αυτό εμείς προτείναμε να διατηρηθεί ο Δήμος Δερύνειας, κάτι που έγινε και με την Αθηένου που θα συνενωθεί με το Αβδελλερό, μέχρι και την επίλυση του Κυπριακού και επιστροφή της πόλης της Αμμοχώστου και να συνενωθούμε με την Αμμόχωστο».

Ένα άλλο σενάριο, όπως μας εξήγησε, ήταν αφού ο Δήμος Δερύνειας έχει συνεργασίες σε άλλα συμπλέγματα με τον Δήμο Σωτήρας και άλλες Κοινότητες της επαρχίας Αμμοχώστου και αφού αυτές οι περιοχές συνορεύουν, τότε γίνονταν ένας Δήμος.

«Ο Δήμος Δερύνειας στρέφει το βλέμμα του προς την κατεχόμενη πόλη της Αμμοχώστου. Δε μπορεί κανένας να μας αναγκάσει να ξεχάσουμε την κατεχόμενη Αμμόχωστο και να στρέψουμε το βλέμμα μας προς τα έσοδα που θα έχουμε από την πιθανή συνένωση του Δήμου Δερύνειας με τρεις καθαρά τουριστικούς Δήμους», ανέφερε ο κύριος Καραγιάννης.

Το Δημοτικό Συμβούλιο Δερύνειας θα συνεδριάσει αύριο ενώ δεν αποκλείεται να γίνουν πανδημοτικές συγκεντρώσεις ώστε να ενημερωθούν οι δημότες.

Καταλήοντας ο Δήμαρχος ανέφερε, «θα κάνουμε τη φωνή μας να ακουστεί πιο έντονα για να γίνει κατανοητό ότι η μεταρρύθμιση θα πρέπει να γίνει με γνώμονα να υπάρχει μία οικονομική αυτοτέλεια και ανεξαρτησία αλλά να ληφθούν σοβαρά υπόψη οι ιδιαιτερότητές του κάθε Δήμου».

Έτοιμος ο Δήμος Πάφου για τη συνένωση. «Μειοψηφία αυτοί που αντιδρούν»

Την ετοιμότητα του Δήμου Πάφου να ανταπεξέλθει αν και εφόσον η Βουλή αποφασίσει και αυτό καταστεί νόμος του κράτους η συνένωση των Δήμων και Κοινοτήτων, εξέφρασε ο Δήμαρχος της πόλης Φαίδωνας Φαίδωνος,

«Είμαστε έτοιμοι ως ο μεγαλύτερος Δήμος της Πάφου με αρκετή γνώση και τεχνογνωσία, να συνδράμουμε και να βοηθήσουμε για το κοινό καλό όλων μας».

Κληθείς να σχολιάσει τις αντιδράσεις ο κύριος Φαίδωνος απάντησε ότι «υπάρχει και η συντριπτική πλειοψηφία που είναι στα σπίτια του και δεν κάνουν δηλώσεις, οι οποίο υιοθετούν αυτή την εξέλιξη. Είναι μία μικρή μειοψηφία αυτοί που αντιδρούν».

Νομικά μέτρα εξετάζει η Κοινότητα Αγίου Τύχωνα

Νομικά μέτρα κατά του κράτους εξετάζει η Κοινότητα Αγίου Τύχωνα, ο Κοινοτάρχης της οποίας, ήδη ζήτησε νομική συμβουλή κατά πόσο δύναται το Υπουργείο να προχωρήσει σε μία τέτοια πρόταση χωρίς να ζητήσει από τους κατοίκους των περιοχών να αποφασίσουν.

Ο κύριος Χαραλάμπους Ιωάννους ανέφερε ότι ο Άγιος Τύχωνας, ο οποίος είχε προϋπολογισμό το 2019 9,5 εκατομμύρια ευρώ, δε μπορεί να εκπροσωπείται στο Δημοτικό Συμβούλιο με ένα εκπρόσωπο. Ενώ την ίδια στιγμή, τόνισε, και μία κοινότητα με πολύ λιγότερους κατοίκους να εκπροσωπείται και πάλι από ένα πρόσωπο. «Ήδη ζητήσαμε νομική γνωμάτευση κατά. Πρέπει να γίνει δημοψήφισμα».

Κάλεσε, μάλιστα, έκτακτη συνεδρίαση του Κοινοτικού Συμβουλίου εντός της εβδομάδος ώστε να εξεταστεί η πρόταση αλλά και τα επόμενα βήματα της Κοινότητας.  Συμπλήρωσε δε ότι «στις 16 Δεκεμβρίου η Ένωση Κοινοτήτων Κύπρου συγκάλεσε συνεδρίαση στην Σκαρίνου. Θα συμμετάσχουν οι 50 κοινότητες που θα συνενωθούν με Δήμους. Θα καλέσουμε και τα κόμματα για να τα ενημερώσουμε ενώ αναμένεται να αποφασίσουμε πώς θα προχωρήσουμε».

Χαιρετίζει ο Δήμαρχος Στροβόλου

Το νέο νομοσχέδιο μετατρέπει τους Δήμους μας σε πραγματικές τοπικές «κυβερνήσεις», με τη λιγότερη δυνατή εξάρτηση από το κράτος, ανέφερε ο Δήμαρχος Στροβόλου, Ανδρέας Παπαχαραλάμπους, σε γραπτή δήλωση του με την οποία χαιρέτισε την πρόταση.

«Χαιρετίζω, επίσης, την απόφαση για τη δημιουργία ενός νέου, μητροπολιτικού Δήμου, που θα προκύψει από τη συνένωση των Δήμων Λευκωσίας, Στροβόλου, Αγλαντζιάς, Έγκωμης και Αγίου Δομετίου. Άλλωστε, πανομοιότυπα είναι τα προβλήματα και οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι Δήμοι που συναποτελούν την καρδιά της πόλης μας.  Με δεδομένες τις αναπτυξιακές, κοινωνικές και δημογραφικές εξελίξεις, ο Στρόβολος είναι αναπόσπαστο κομμάτι της πρωτεύουσας».

Καταλήγοντας αναφέρει ότι η μεταρρύθμιση πρέπει να προχωρήσει, αποκλειστικά και μόνον προς όφελος των δημοτών.

Της Γεωργίας Μιχαήλ

Ο Μητροπολίτης Μόρφου πρώτη φορά μετά το σάλο στη Cyprus Times: Και η κρεβατοκάμαρα και η κουζίνα αφορούν τον Θεό

#ΔΙΑΒΑΣΤΕ Σε μια αποκαλυπτική συνέντευξη που θα συζητηθεί ο Μητροπολίτης Μόρφου μιλά για τις αντιδράσεις και απαντά αν έχει μετανιώσει για τις τοποθετήσεις του

Top Stories

Ζητούν δικαίωση για τον θάνατο της 10χρονης Νελίνας. Με αναμμένα κεριά στο σημείο του θανατηφόρου

Έκλεισαν συμβολικά για λίγα λεπτά τον δρόμο -Ζητούν αποδοθεί το ταχύτερο δικαιοσύνη

Κάνναβη LSD και χάπια στην κατοχή 15χρονου στη Λεμεσό

Προσπάθησε να διαφύγει στη θέα των αστυνομικών 

Μεθυσμένη οδηγός με… συνεπιβάτες ανήλικα παιδιά στη Λάρνακα! Οδηγούσε με πενταπλάσιο ποσοστό αλκοόλης

Δεν αντιλήφθηκε ότι το προπορευόμενο όχημα σταμάτησε λόγω κίνησης και προσέκρουσε σε αυτό

Διαβάστε Επίσης

Ζητούν δικαίωση για τον θάνατο της 10χρονης Νελίνας. Με αναμμένα κεριά στο σημείο του θανατηφόρου

Έκλεισαν συμβολικά για λίγα λεπτά τον δρόμο -Ζητούν αποδοθεί το ταχύτερο δικαιοσύνη

Κάνναβη LSD και χάπια στην κατοχή 15χρονου στη Λεμεσό

Προσπάθησε να διαφύγει στη θέα των αστυνομικών 

Μεθυσμένη οδηγός με… συνεπιβάτες ανήλικα παιδιά στη Λάρνακα! Οδηγούσε με πενταπλάσιο ποσοστό αλκοόλης

Δεν αντιλήφθηκε ότι το προπορευόμενο όχημα σταμάτησε λόγω κίνησης και προσέκρουσε σε αυτό

Του έβαλαν πρόστιμο και βαθμούς ποινής για ταχύτητα 8 μήνες πριν αλλά… δεν έβαλε μυαλό ο οδηγός του τζιπ

Σε απευθείας δίκη για ανθρωποκτονία ο οδηγός που παρέσυρε στον θάνατο τον 27χρονο Παναγιώτη

ΗΧΗΤΙΚΟ: Φωνές για εξευτελιστικές προσαγωγές οπαδών της Ομόνοιας. «Εισέβαλαν στη δουλειά του…»

Συνέχεια στο σάλο που προκλήθηκε με φόντο τις λάθος συλλήψεις οπαδών της Ομόνοιας. Ο δικηγόρος υπόπτων στη #Cyprus Times για το πως θα απαντήσουν οι συλληφθέντες

Ο Μητροπολίτης Μόρφου πρώτη φορά μετά το σάλο στη Cyprus Times: Και η κρεβατοκάμαρα και η κουζίνα αφορούν τον Θεό

#ΔΙΑΒΑΣΤΕ Σε μια αποκαλυπτική συνέντευξη που θα συζητηθεί ο Μητροπολίτης Μόρφου μιλά για τις αντιδράσεις και απαντά αν έχει μετανιώσει για τις τοποθετήσεις του

«Ο βιαστής είσαι εσύ»: Γυναίκες στο Ηράκλειο Κρήτης ερμήνευσαν τον «ύμνο» ενάντια στη βία (video)

Από την Χιλή μέχρι το… Ηράκλειο Κρήτης ταξίδεψε το τραγούδι της φεμινιστικής συλλογικότητας LasTesis

Συρία: 19 άμαχοι νεκροί, εκ των οποίων 8 παιδιά σε αεροπορικές επιδρομές

Ολοένα και αυξάνονται τα θύματα από τις αεροπορικές επιδρομές των συριακών κυβερνητικών δυνάμεων και των Ρώσων συμμάχων τους

Βρυξέλλες: Διαδήλωση ενάντια στην αστυνομική βία στην Ελλάδα (pics)

Την κινητοποίηση οργάνωσαν Έλληνες και Ελληνίδες του Βελγίου

MC MEDIA NETWORK

Η τρίτη ομάδα του Μιλάνου: Τι υπάρχει στην πόλη εκτός από Μίλαν και Ίντερ;

Yπάρχουν μερικές ευρωπαϊκές πόλεις που έχουν καταφέρει να ξεχωρίσου για το ποδόσφαιρό τους και τις ομάδες τους. Μία από αυτές είναι φυσικά το Μιλάνο,...

MC MEDIA NETWORK

Η τρίτη ομάδα του Μιλάνου: Τι υπάρχει στην πόλη εκτός από Μίλαν και Ίντερ;

Yπάρχουν μερικές ευρωπαϊκές πόλεις που έχουν καταφέρει να ξεχωρίσου για το ποδόσφαιρό τους και τις ομάδες τους. Μία από αυτές είναι φυσικά το Μιλάνο,...

Lifestyle

Ο Μητροπολίτης Μόρφου πρώτη φορά μετά το σάλο στη Cyprus Times: Και η κρεβατοκάμαρα και η κουζίνα αφορούν τον Θεό

#ΔΙΑΒΑΣΤΕ Σε μια αποκαλυπτική συνέντευξη που θα συζητηθεί ο Μητροπολίτης Μόρφου μιλά για τις αντιδράσεις και απαντά αν έχει μετανιώσει για τις τοποθετήσεις του

Lifestyle

Ο Στέφανος Στεφάνου στη CT: Το Κυπριακό, η παραμονή Άντρου και ο ανασχηματισμός

«Η φιλοσοφία της αντιλαϊκής πολιτικής δεν πρόκειται να αλλάξει επειδή άλλαξαν κάποια πρόσωπα» λέει ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ. #ΔΙΑΒΑΣΤΕ Οι έντονες διαφωνίες με την Κυβέρνηση Αναστασιάδη

Η τρίτη ομάδα του Μιλάνου: Τι υπάρχει στην πόλη εκτός από Μίλαν και Ίντερ;

Yπάρχουν μερικές ευρωπαϊκές πόλεις που έχουν καταφέρει να ξεχωρίσου για το ποδόσφαιρό τους και τις ομάδες τους. Μία από αυτές είναι φυσικά το Μιλάνο,...

Συρία: 19 άμαχοι νεκροί, εκ των οποίων 8 παιδιά σε αεροπορικές επιδρομές

Ολοένα και αυξάνονται τα θύματα από τις αεροπορικές επιδρομές των συριακών κυβερνητικών δυνάμεων και των Ρώσων συμμάχων τους

«Ο βιαστής είσαι εσύ»: Γυναίκες στο Ηράκλειο Κρήτης ερμήνευσαν τον «ύμνο» ενάντια στη βία (video)

Από την Χιλή μέχρι το… Ηράκλειο Κρήτης ταξίδεψε το τραγούδι της φεμινιστικής συλλογικότητας LasTesis

Advertorials