!

ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΩΝΟΪΟ

MC MEDIA NETWORK

31 Μαΐου, 2020 Κυριακή 03:29:59

Όλες οι Ειδήσεις

Εγγραφή στο
Newsletter

!

ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΩΝΟΪΟ

Διχασμένοι Δήμοι και Κοινότητες για τις συνενώσεις. Καταγγελίες για αλλοίωση στοιχείων

Διχασμένοι Δήμοι και Κοινότητες για τις συνενώσεις – Θα πλησιάσουν τα κόμματα οι αντιδρώντες – Καταγγελίες για εσκεμμένες αλλοιώσεις στοιχείων – Υπάρχουν και οι ευχαριστημένοι – Δήμαρχοι και Κοινοτάρχες τοποθετήθηκαν επί του θέματος στη Cyprus Times

Κατέβασε το APP της CYPRUS TIMES! ΕΔΩ για Android και ΕΔΩ για iOS

Η επόμενη μέρα της παρουσίας της Μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της πρότασης από πλευράς Υπουργείου Εσωτερικών για συγχωνεύσεις, βρίσκει διχασμένους τους εμπλεκόμενους Δήμους και Κοινότητες.

Η πρόταση που αναμένεται να κατατεθεί προς ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής εισηγείται τη δημιουργία 17 νέων Δήμων που θα προέλθουν από τις συνενώσεις 30 Δήμων και 50 Κοινοτήτων. Ο πληθυσμός των δημαρχούμενων περιοχών αυξάνεται κατά 100.000 κατοίκους περίπου στους 700.000 κατοίκους, κάτι που ισοδυναμεί με το 83% περίπου του πληθυσμού από το 71% που είναι σήμερα.

Η Cyprus Times επικοινώνησε με κάποιους από τους Δημάρχους και Κοινοτάρχες, οι περιοχές των οποίων επηρεάζονται. Κάποιοι από αυτούς χαιρέτησαν την προτεινόμενη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ωστόσο υπάρχουν και έντονες αντιδράσεις αλλά και καταγγελίες για εσκεμμένη αλλοίωση στοιχείων. Πάντως, όπως μας αναφέρθηκε, αναμένεται στις 16 Δεκεμβρίου να συνεδριάσει η Ένωση Κοινοτήτων Κύπρου ενώ θα ενημερωθούν και οι πολιτικοί αξιωματούχοι.

«Εσκεμμένα αλλοιώθηκαν στοιχεία…»

Άκρως αντίθετος με την πρόταση του Υπουργείου Εσωτερικών παρουσιάζεται ο Δήμος Γεροσκήπου μέσω του Δημάρχου του Μιχάλη Παυλίδη, ο οποίος μιλώντας στη Cyprus Times, κατήγγειλε αλλοίωση στοιχείων που συμπεριλαμβάνονται στη μελέτη του Υπουργείου.

Αρχικά θέλησε να ξεκαθαρίσει ότι ο Δήμος Γεροσκήπου ήταν πάντα υπέρ της μεταρρύθμισης για να μπορούσε να λειτουργήσει καλύτερα η Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Ωστόσο, τόνισε, δεν έγινε ορθολογιστική μελέτη από πλευρά του Υπουργείου και πως στη συγκεκριμένη μελέτη υπάρχουν αρκετά λάθη και παραλείψεις. Επεσήμανε ότι δεν έγινε καμία διαβούλευση παρά τις επανειλημμένες επιστολές και εισηγήσεις του Δήμου προς το Υπουργείο Εσωτερικών. «Ουδέποτε μας δέχθηκαν να μιλήσουμε για το συγκεκριμένο θέμα της μεταρρύθμισης. Άρα ήταν όλα δοτά για να γίνουν κάποιες συνενώσεις χωρίς την παρουσία των Δήμων και της τοπικής κοινωνίας».

Υπήρχαν, όπως ανέφερε ο κύριος Παυλίδης, δύο σενάρια για την περίπτωση του Δήμου Γεροσκήπου είτε να συνενωθεί με τον Δήμο Πάφο είτε συνένωση του με Κοινότητες της Ανατολικής Πάφου.

«Δυστυχώς με τους δείκτες, τους οποίους εσκεμμένα αλλοίωσαν στη μελέτη, παρά το ότι τους τα είχαμε στείλει διορθωμένα και τα είχαν, εξακολουθούν να λένε λανθασμένα τους αριθμούς. Ενδεικτικά αναφέρω ότι η γεωγραφική έκταση του Δήμου Γεροσκήπου, που καταγράφεται στη μελέτη, είναι 7,5 τετραγωνικά χιλιόμετρα ενώ στην πραγματικότητα είναι διπλάσια. Δεύτερον αναφέρονται στους προϋπολογισμούς και τα έσοδα του Δήμου του 2017 ενώ είχαν μπροστά τους τους προϋπολογισμούς του 2019. Επίσης όσον αφορά τον πληθυσμό αναφέρονται σε αυτόν του 2011 ενώ είχαν τα δεδομένα και των Ευρωεκλογών 2019».

Θα μπορούσε, συμπλήρωσε, ο Δήμος Γεροσκήπου να συνενωθεί με Κοινότητες της Ανατολικής Πάφου καθώς έχουν μία διαχρονική σχέση. «Εδώ και χρόνια οι μαθητές από τα χωριά αυτά έρχονται στα εκπαιδευτήρια του Δήμου μας και επίσης αναγείρομαι ιατρικό κέντρο το οποίο το ονομάσαμε Ιατρικό Κέντρο Δήμο Γεροσκήπου και Ανατολικής Πάφου. Όλα αυτά τα στοιχεία δεν έχουν ληφθεί υπόψη. Στην τουριστική περιοχή μας έρχονται 12,000 τουρίστες κάθε χρόνο, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες. Παρέλειψαν εσκεμμένα να περιληφθούν στα στοιχεία καθώς φαίνεται ότι πίσω από αυτό κρύβονται κάποια συμφέροντα», σημείωσε ο κύριος Παυλίδης.

Κατηγόρησε τον απερχόμενο Υπουργό ότι είχε δώσει άλλες υποσχέσεις από αυτά που παρουσιάζονται στην πρόταση γι’ αυτό υπάρχουν και οι αντιδράσεις.

Σήμερα έχουμε συνεδρία με το Δημοτικό Συμβούλιο, τίποτα δεν έχει τελειώσει ακόμη. Η πρόταση θα κατατεθεί στη Βουλή, εκεί θα ψηφίζουν οι βουλευτές και τα κόμμα. Εμείς θα κάνουμε σωστή ενημέρωση στους πολιτικούς αρχηγούς και αξιωματούχους.

Είχαμε λάβει τα μέτρα μας, αναφέρει ο Δήμαρχος Αγίου Αθανασίου

Ικανοποιημένος εμφανίζεται ο Δήμαρχος Αγίου Αθανασίου, Μαρίνος Κυριάκου, για την πρόταση λέγοντας πως ήταν κάτι που ανέμεναν γι΄ αυτό και είχαν λάβει ως Δήμος από νωρίς τα μέτρα τους.

«Ήταν κάτι το οποίο αναμέναμε και είχαμε από νωρίς λάβει τα μέτρα μας. Από το τέλος του 2018 υπήρχε ένα σενάριο συνενώσεων, που μας ένωνε με τον Δήμο Λεμεσού. Έτσι εμείς στις αρχές του 2019, πήραμε απόφαση ως Δημοτικό Συμβούλιο και αποστείλαμε επιστολή στον Υπουργό Εσωτερικών και τον ενημερώναμε ότι αν και εφόσον θα γίνουν συνενώσεις σε όλους τους Δήμους, εμείς θεωρούμε ότι με τον Δήμο που θέλουμε να συνενωθούμε είναι ο Δήμος Γερμασόγειας και οι κοινότητες της Ανατολικής Λεμεσού. Κρίναμε ότι τόσο γεωγραφικά όσο και πληθυσμιακά αλλά και κοινωνικοοικονομικά ήμασταν πιο κοντά με αυτές τις περιοχές».

Ερωτηθείς για τις αντιδράσεις που υπάρχουν ο ίδιος ανέφερε άγνοια δηλώνοντας ωστόσο ότι έχουν έρθει στα αφτιά του πληροφορίες μόνο για την αντίδραση από την πλευρά του Αγίου Τύχωνα.

«Δε θα ξεχάσουμε την κατεχόμενη Αμμόχωστο για να στρέψουμε το βλέμμα μας προς τα έσοδα»

Έντονη είναι και η αντίδραση από τον Δήμο Δερύνειας ωστόσο παράλληλα εκφράζεται και η ελπίδα ότι στην πρόταση του Υπουργείου θα υπάρξουν διαμορφώσεις πριν ψηφιστεί και πως θα εισακουστούν τόσο οι δημότες όσο και τα Δημοτικά Συμβούλια.

Ο Δήμαρχος Δερύνειας, Άντρος Καραγιάννης, υπενθύμισε ότι ο Δήμος Δερύνειας είναι ένας ακριτικός και ημικατεχόμενος λέγοντας ότι «έχουμε χάσει το 75% της γης μας, έχουμε χάσει το παραλιακό μας μέτωπο  2,5 χιλιόμετρα. Διερωτώμαι ένας Δήμος που είναι αγροτουριστικός πώς θα συνενωθεί με άλλους τρεις εξολοκλήρου τουριστικούς Δήμους. Εμείς δεν έχουμε καν σύνορα με την Αγία Νάπα, έχουμε με το Παραλίμνι, τη Σωτήρα και άλλες Κοινότητες όπως είναι το Φρέναρος και η Αχερίτου».

Εξέφρασε την ανησυχία ότι η συμπερίληψη του Δήμου Δερύνειας σε έναν τουριστικό Δήμο μπορεί να τον καταστήσει τον φτωχό συγγενή αυτού του μεγάλου τουριστικού Δήμου. «Η Δερύνεια αποτελεί τη φυτική προέκταση της κατεχόμενης Αμμοχώστου. Το αίτημα μας, από την αρχή ήταν να συνενωθούμε με τον Δήμο Αμμοχώστου. Όμως κάποιοι μας είπαν αφήστε τις κατεχόμενες περιοχές εκτός της μεταρρύθμισης της τοπικής αυτοδιοίκησης. Αφού δεν είναι εφικτό αυτό εμείς προτείναμε να διατηρηθεί ο Δήμος Δερύνειας, κάτι που έγινε και με την Αθηένου που θα συνενωθεί με το Αβδελλερό, μέχρι και την επίλυση του Κυπριακού και επιστροφή της πόλης της Αμμοχώστου και να συνενωθούμε με την Αμμόχωστο».

Ένα άλλο σενάριο, όπως μας εξήγησε, ήταν αφού ο Δήμος Δερύνειας έχει συνεργασίες σε άλλα συμπλέγματα με τον Δήμο Σωτήρας και άλλες Κοινότητες της επαρχίας Αμμοχώστου και αφού αυτές οι περιοχές συνορεύουν, τότε γίνονταν ένας Δήμος.

«Ο Δήμος Δερύνειας στρέφει το βλέμμα του προς την κατεχόμενη πόλη της Αμμοχώστου. Δε μπορεί κανένας να μας αναγκάσει να ξεχάσουμε την κατεχόμενη Αμμόχωστο και να στρέψουμε το βλέμμα μας προς τα έσοδα που θα έχουμε από την πιθανή συνένωση του Δήμου Δερύνειας με τρεις καθαρά τουριστικούς Δήμους», ανέφερε ο κύριος Καραγιάννης.

Το Δημοτικό Συμβούλιο Δερύνειας θα συνεδριάσει αύριο ενώ δεν αποκλείεται να γίνουν πανδημοτικές συγκεντρώσεις ώστε να ενημερωθούν οι δημότες.

Καταλήοντας ο Δήμαρχος ανέφερε, «θα κάνουμε τη φωνή μας να ακουστεί πιο έντονα για να γίνει κατανοητό ότι η μεταρρύθμιση θα πρέπει να γίνει με γνώμονα να υπάρχει μία οικονομική αυτοτέλεια και ανεξαρτησία αλλά να ληφθούν σοβαρά υπόψη οι ιδιαιτερότητές του κάθε Δήμου».

Έτοιμος ο Δήμος Πάφου για τη συνένωση. «Μειοψηφία αυτοί που αντιδρούν»

Την ετοιμότητα του Δήμου Πάφου να ανταπεξέλθει αν και εφόσον η Βουλή αποφασίσει και αυτό καταστεί νόμος του κράτους η συνένωση των Δήμων και Κοινοτήτων, εξέφρασε ο Δήμαρχος της πόλης Φαίδωνας Φαίδωνος,

«Είμαστε έτοιμοι ως ο μεγαλύτερος Δήμος της Πάφου με αρκετή γνώση και τεχνογνωσία, να συνδράμουμε και να βοηθήσουμε για το κοινό καλό όλων μας».

Κληθείς να σχολιάσει τις αντιδράσεις ο κύριος Φαίδωνος απάντησε ότι «υπάρχει και η συντριπτική πλειοψηφία που είναι στα σπίτια του και δεν κάνουν δηλώσεις, οι οποίο υιοθετούν αυτή την εξέλιξη. Είναι μία μικρή μειοψηφία αυτοί που αντιδρούν».

Νομικά μέτρα εξετάζει η Κοινότητα Αγίου Τύχωνα

Νομικά μέτρα κατά του κράτους εξετάζει η Κοινότητα Αγίου Τύχωνα, ο Κοινοτάρχης της οποίας, ήδη ζήτησε νομική συμβουλή κατά πόσο δύναται το Υπουργείο να προχωρήσει σε μία τέτοια πρόταση χωρίς να ζητήσει από τους κατοίκους των περιοχών να αποφασίσουν.

Ο κύριος Χαραλάμπους Ιωάννους ανέφερε ότι ο Άγιος Τύχωνας, ο οποίος είχε προϋπολογισμό το 2019 9,5 εκατομμύρια ευρώ, δε μπορεί να εκπροσωπείται στο Δημοτικό Συμβούλιο με ένα εκπρόσωπο. Ενώ την ίδια στιγμή, τόνισε, και μία κοινότητα με πολύ λιγότερους κατοίκους να εκπροσωπείται και πάλι από ένα πρόσωπο. «Ήδη ζητήσαμε νομική γνωμάτευση κατά. Πρέπει να γίνει δημοψήφισμα».

Κάλεσε, μάλιστα, έκτακτη συνεδρίαση του Κοινοτικού Συμβουλίου εντός της εβδομάδος ώστε να εξεταστεί η πρόταση αλλά και τα επόμενα βήματα της Κοινότητας.  Συμπλήρωσε δε ότι «στις 16 Δεκεμβρίου η Ένωση Κοινοτήτων Κύπρου συγκάλεσε συνεδρίαση στην Σκαρίνου. Θα συμμετάσχουν οι 50 κοινότητες που θα συνενωθούν με Δήμους. Θα καλέσουμε και τα κόμματα για να τα ενημερώσουμε ενώ αναμένεται να αποφασίσουμε πώς θα προχωρήσουμε».

Χαιρετίζει ο Δήμαρχος Στροβόλου

Το νέο νομοσχέδιο μετατρέπει τους Δήμους μας σε πραγματικές τοπικές «κυβερνήσεις», με τη λιγότερη δυνατή εξάρτηση από το κράτος, ανέφερε ο Δήμαρχος Στροβόλου, Ανδρέας Παπαχαραλάμπους, σε γραπτή δήλωση του με την οποία χαιρέτισε την πρόταση.

«Χαιρετίζω, επίσης, την απόφαση για τη δημιουργία ενός νέου, μητροπολιτικού Δήμου, που θα προκύψει από τη συνένωση των Δήμων Λευκωσίας, Στροβόλου, Αγλαντζιάς, Έγκωμης και Αγίου Δομετίου. Άλλωστε, πανομοιότυπα είναι τα προβλήματα και οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι Δήμοι που συναποτελούν την καρδιά της πόλης μας.  Με δεδομένες τις αναπτυξιακές, κοινωνικές και δημογραφικές εξελίξεις, ο Στρόβολος είναι αναπόσπαστο κομμάτι της πρωτεύουσας».

Καταλήγοντας αναφέρει ότι η μεταρρύθμιση πρέπει να προχωρήσει, αποκλειστικά και μόνον προς όφελος των δημοτών.

Της Γεωργίας Μιχαήλ

Διχασμένοι Δήμοι και Κοινότητες για τις συνενώσεις – Θα πλησιάσουν τα κόμματα οι αντιδρώντες – Καταγγελίες για εσκεμμένες αλλοιώσεις στοιχείων – Υπάρχουν και οι ευχαριστημένοι – Δήμαρχοι και Κοινοτάρχες τοποθετήθηκαν επί του θέματος στη Cyprus Times

Η επόμενη μέρα της παρουσίας της Μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της πρότασης από πλευράς Υπουργείου Εσωτερικών για συγχωνεύσεις, βρίσκει διχασμένους τους εμπλεκόμενους Δήμους και Κοινότητες.

Η πρόταση που αναμένεται να κατατεθεί προς ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής εισηγείται τη δημιουργία 17 νέων Δήμων που θα προέλθουν από τις συνενώσεις 30 Δήμων και 50 Κοινοτήτων. Ο πληθυσμός των δημαρχούμενων περιοχών αυξάνεται κατά 100.000 κατοίκους περίπου στους 700.000 κατοίκους, κάτι που ισοδυναμεί με το 83% περίπου του πληθυσμού από το 71% που είναι σήμερα.

Η Cyprus Times επικοινώνησε με κάποιους από τους Δημάρχους και Κοινοτάρχες, οι περιοχές των οποίων επηρεάζονται. Κάποιοι από αυτούς χαιρέτησαν την προτεινόμενη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ωστόσο υπάρχουν και έντονες αντιδράσεις αλλά και καταγγελίες για εσκεμμένη αλλοίωση στοιχείων. Πάντως, όπως μας αναφέρθηκε, αναμένεται στις 16 Δεκεμβρίου να συνεδριάσει η Ένωση Κοινοτήτων Κύπρου ενώ θα ενημερωθούν και οι πολιτικοί αξιωματούχοι.

«Εσκεμμένα αλλοιώθηκαν στοιχεία…»

Άκρως αντίθετος με την πρόταση του Υπουργείου Εσωτερικών παρουσιάζεται ο Δήμος Γεροσκήπου μέσω του Δημάρχου του Μιχάλη Παυλίδη, ο οποίος μιλώντας στη Cyprus Times, κατήγγειλε αλλοίωση στοιχείων που συμπεριλαμβάνονται στη μελέτη του Υπουργείου.

Αρχικά θέλησε να ξεκαθαρίσει ότι ο Δήμος Γεροσκήπου ήταν πάντα υπέρ της μεταρρύθμισης για να μπορούσε να λειτουργήσει καλύτερα η Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Ωστόσο, τόνισε, δεν έγινε ορθολογιστική μελέτη από πλευρά του Υπουργείου και πως στη συγκεκριμένη μελέτη υπάρχουν αρκετά λάθη και παραλείψεις. Επεσήμανε ότι δεν έγινε καμία διαβούλευση παρά τις επανειλημμένες επιστολές και εισηγήσεις του Δήμου προς το Υπουργείο Εσωτερικών. «Ουδέποτε μας δέχθηκαν να μιλήσουμε για το συγκεκριμένο θέμα της μεταρρύθμισης. Άρα ήταν όλα δοτά για να γίνουν κάποιες συνενώσεις χωρίς την παρουσία των Δήμων και της τοπικής κοινωνίας».

Υπήρχαν, όπως ανέφερε ο κύριος Παυλίδης, δύο σενάρια για την περίπτωση του Δήμου Γεροσκήπου είτε να συνενωθεί με τον Δήμο Πάφο είτε συνένωση του με Κοινότητες της Ανατολικής Πάφου.

«Δυστυχώς με τους δείκτες, τους οποίους εσκεμμένα αλλοίωσαν στη μελέτη, παρά το ότι τους τα είχαμε στείλει διορθωμένα και τα είχαν, εξακολουθούν να λένε λανθασμένα τους αριθμούς. Ενδεικτικά αναφέρω ότι η γεωγραφική έκταση του Δήμου Γεροσκήπου, που καταγράφεται στη μελέτη, είναι 7,5 τετραγωνικά χιλιόμετρα ενώ στην πραγματικότητα είναι διπλάσια. Δεύτερον αναφέρονται στους προϋπολογισμούς και τα έσοδα του Δήμου του 2017 ενώ είχαν μπροστά τους τους προϋπολογισμούς του 2019. Επίσης όσον αφορά τον πληθυσμό αναφέρονται σε αυτόν του 2011 ενώ είχαν τα δεδομένα και των Ευρωεκλογών 2019».

Θα μπορούσε, συμπλήρωσε, ο Δήμος Γεροσκήπου να συνενωθεί με Κοινότητες της Ανατολικής Πάφου καθώς έχουν μία διαχρονική σχέση. «Εδώ και χρόνια οι μαθητές από τα χωριά αυτά έρχονται στα εκπαιδευτήρια του Δήμου μας και επίσης αναγείρομαι ιατρικό κέντρο το οποίο το ονομάσαμε Ιατρικό Κέντρο Δήμο Γεροσκήπου και Ανατολικής Πάφου. Όλα αυτά τα στοιχεία δεν έχουν ληφθεί υπόψη. Στην τουριστική περιοχή μας έρχονται 12,000 τουρίστες κάθε χρόνο, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες. Παρέλειψαν εσκεμμένα να περιληφθούν στα στοιχεία καθώς φαίνεται ότι πίσω από αυτό κρύβονται κάποια συμφέροντα», σημείωσε ο κύριος Παυλίδης.

Κατηγόρησε τον απερχόμενο Υπουργό ότι είχε δώσει άλλες υποσχέσεις από αυτά που παρουσιάζονται στην πρόταση γι’ αυτό υπάρχουν και οι αντιδράσεις.

Σήμερα έχουμε συνεδρία με το Δημοτικό Συμβούλιο, τίποτα δεν έχει τελειώσει ακόμη. Η πρόταση θα κατατεθεί στη Βουλή, εκεί θα ψηφίζουν οι βουλευτές και τα κόμμα. Εμείς θα κάνουμε σωστή ενημέρωση στους πολιτικούς αρχηγούς και αξιωματούχους.

Είχαμε λάβει τα μέτρα μας, αναφέρει ο Δήμαρχος Αγίου Αθανασίου

Ικανοποιημένος εμφανίζεται ο Δήμαρχος Αγίου Αθανασίου, Μαρίνος Κυριάκου, για την πρόταση λέγοντας πως ήταν κάτι που ανέμεναν γι΄ αυτό και είχαν λάβει ως Δήμος από νωρίς τα μέτρα τους.

«Ήταν κάτι το οποίο αναμέναμε και είχαμε από νωρίς λάβει τα μέτρα μας. Από το τέλος του 2018 υπήρχε ένα σενάριο συνενώσεων, που μας ένωνε με τον Δήμο Λεμεσού. Έτσι εμείς στις αρχές του 2019, πήραμε απόφαση ως Δημοτικό Συμβούλιο και αποστείλαμε επιστολή στον Υπουργό Εσωτερικών και τον ενημερώναμε ότι αν και εφόσον θα γίνουν συνενώσεις σε όλους τους Δήμους, εμείς θεωρούμε ότι με τον Δήμο που θέλουμε να συνενωθούμε είναι ο Δήμος Γερμασόγειας και οι κοινότητες της Ανατολικής Λεμεσού. Κρίναμε ότι τόσο γεωγραφικά όσο και πληθυσμιακά αλλά και κοινωνικοοικονομικά ήμασταν πιο κοντά με αυτές τις περιοχές».

Ερωτηθείς για τις αντιδράσεις που υπάρχουν ο ίδιος ανέφερε άγνοια δηλώνοντας ωστόσο ότι έχουν έρθει στα αφτιά του πληροφορίες μόνο για την αντίδραση από την πλευρά του Αγίου Τύχωνα.

«Δε θα ξεχάσουμε την κατεχόμενη Αμμόχωστο για να στρέψουμε το βλέμμα μας προς τα έσοδα»

Έντονη είναι και η αντίδραση από τον Δήμο Δερύνειας ωστόσο παράλληλα εκφράζεται και η ελπίδα ότι στην πρόταση του Υπουργείου θα υπάρξουν διαμορφώσεις πριν ψηφιστεί και πως θα εισακουστούν τόσο οι δημότες όσο και τα Δημοτικά Συμβούλια.

Ο Δήμαρχος Δερύνειας, Άντρος Καραγιάννης, υπενθύμισε ότι ο Δήμος Δερύνειας είναι ένας ακριτικός και ημικατεχόμενος λέγοντας ότι «έχουμε χάσει το 75% της γης μας, έχουμε χάσει το παραλιακό μας μέτωπο  2,5 χιλιόμετρα. Διερωτώμαι ένας Δήμος που είναι αγροτουριστικός πώς θα συνενωθεί με άλλους τρεις εξολοκλήρου τουριστικούς Δήμους. Εμείς δεν έχουμε καν σύνορα με την Αγία Νάπα, έχουμε με το Παραλίμνι, τη Σωτήρα και άλλες Κοινότητες όπως είναι το Φρέναρος και η Αχερίτου».

Εξέφρασε την ανησυχία ότι η συμπερίληψη του Δήμου Δερύνειας σε έναν τουριστικό Δήμο μπορεί να τον καταστήσει τον φτωχό συγγενή αυτού του μεγάλου τουριστικού Δήμου. «Η Δερύνεια αποτελεί τη φυτική προέκταση της κατεχόμενης Αμμοχώστου. Το αίτημα μας, από την αρχή ήταν να συνενωθούμε με τον Δήμο Αμμοχώστου. Όμως κάποιοι μας είπαν αφήστε τις κατεχόμενες περιοχές εκτός της μεταρρύθμισης της τοπικής αυτοδιοίκησης. Αφού δεν είναι εφικτό αυτό εμείς προτείναμε να διατηρηθεί ο Δήμος Δερύνειας, κάτι που έγινε και με την Αθηένου που θα συνενωθεί με το Αβδελλερό, μέχρι και την επίλυση του Κυπριακού και επιστροφή της πόλης της Αμμοχώστου και να συνενωθούμε με την Αμμόχωστο».

Ένα άλλο σενάριο, όπως μας εξήγησε, ήταν αφού ο Δήμος Δερύνειας έχει συνεργασίες σε άλλα συμπλέγματα με τον Δήμο Σωτήρας και άλλες Κοινότητες της επαρχίας Αμμοχώστου και αφού αυτές οι περιοχές συνορεύουν, τότε γίνονταν ένας Δήμος.

«Ο Δήμος Δερύνειας στρέφει το βλέμμα του προς την κατεχόμενη πόλη της Αμμοχώστου. Δε μπορεί κανένας να μας αναγκάσει να ξεχάσουμε την κατεχόμενη Αμμόχωστο και να στρέψουμε το βλέμμα μας προς τα έσοδα που θα έχουμε από την πιθανή συνένωση του Δήμου Δερύνειας με τρεις καθαρά τουριστικούς Δήμους», ανέφερε ο κύριος Καραγιάννης.

Το Δημοτικό Συμβούλιο Δερύνειας θα συνεδριάσει αύριο ενώ δεν αποκλείεται να γίνουν πανδημοτικές συγκεντρώσεις ώστε να ενημερωθούν οι δημότες.

Καταλήοντας ο Δήμαρχος ανέφερε, «θα κάνουμε τη φωνή μας να ακουστεί πιο έντονα για να γίνει κατανοητό ότι η μεταρρύθμιση θα πρέπει να γίνει με γνώμονα να υπάρχει μία οικονομική αυτοτέλεια και ανεξαρτησία αλλά να ληφθούν σοβαρά υπόψη οι ιδιαιτερότητές του κάθε Δήμου».

Έτοιμος ο Δήμος Πάφου για τη συνένωση. «Μειοψηφία αυτοί που αντιδρούν»

Την ετοιμότητα του Δήμου Πάφου να ανταπεξέλθει αν και εφόσον η Βουλή αποφασίσει και αυτό καταστεί νόμος του κράτους η συνένωση των Δήμων και Κοινοτήτων, εξέφρασε ο Δήμαρχος της πόλης Φαίδωνας Φαίδωνος,

«Είμαστε έτοιμοι ως ο μεγαλύτερος Δήμος της Πάφου με αρκετή γνώση και τεχνογνωσία, να συνδράμουμε και να βοηθήσουμε για το κοινό καλό όλων μας».

Κληθείς να σχολιάσει τις αντιδράσεις ο κύριος Φαίδωνος απάντησε ότι «υπάρχει και η συντριπτική πλειοψηφία που είναι στα σπίτια του και δεν κάνουν δηλώσεις, οι οποίο υιοθετούν αυτή την εξέλιξη. Είναι μία μικρή μειοψηφία αυτοί που αντιδρούν».

Νομικά μέτρα εξετάζει η Κοινότητα Αγίου Τύχωνα

Νομικά μέτρα κατά του κράτους εξετάζει η Κοινότητα Αγίου Τύχωνα, ο Κοινοτάρχης της οποίας, ήδη ζήτησε νομική συμβουλή κατά πόσο δύναται το Υπουργείο να προχωρήσει σε μία τέτοια πρόταση χωρίς να ζητήσει από τους κατοίκους των περιοχών να αποφασίσουν.

Ο κύριος Χαραλάμπους Ιωάννους ανέφερε ότι ο Άγιος Τύχωνας, ο οποίος είχε προϋπολογισμό το 2019 9,5 εκατομμύρια ευρώ, δε μπορεί να εκπροσωπείται στο Δημοτικό Συμβούλιο με ένα εκπρόσωπο. Ενώ την ίδια στιγμή, τόνισε, και μία κοινότητα με πολύ λιγότερους κατοίκους να εκπροσωπείται και πάλι από ένα πρόσωπο. «Ήδη ζητήσαμε νομική γνωμάτευση κατά. Πρέπει να γίνει δημοψήφισμα».

Κάλεσε, μάλιστα, έκτακτη συνεδρίαση του Κοινοτικού Συμβουλίου εντός της εβδομάδος ώστε να εξεταστεί η πρόταση αλλά και τα επόμενα βήματα της Κοινότητας.  Συμπλήρωσε δε ότι «στις 16 Δεκεμβρίου η Ένωση Κοινοτήτων Κύπρου συγκάλεσε συνεδρίαση στην Σκαρίνου. Θα συμμετάσχουν οι 50 κοινότητες που θα συνενωθούν με Δήμους. Θα καλέσουμε και τα κόμματα για να τα ενημερώσουμε ενώ αναμένεται να αποφασίσουμε πώς θα προχωρήσουμε».

Χαιρετίζει ο Δήμαρχος Στροβόλου

Το νέο νομοσχέδιο μετατρέπει τους Δήμους μας σε πραγματικές τοπικές «κυβερνήσεις», με τη λιγότερη δυνατή εξάρτηση από το κράτος, ανέφερε ο Δήμαρχος Στροβόλου, Ανδρέας Παπαχαραλάμπους, σε γραπτή δήλωση του με την οποία χαιρέτισε την πρόταση.

«Χαιρετίζω, επίσης, την απόφαση για τη δημιουργία ενός νέου, μητροπολιτικού Δήμου, που θα προκύψει από τη συνένωση των Δήμων Λευκωσίας, Στροβόλου, Αγλαντζιάς, Έγκωμης και Αγίου Δομετίου. Άλλωστε, πανομοιότυπα είναι τα προβλήματα και οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι Δήμοι που συναποτελούν την καρδιά της πόλης μας.  Με δεδομένες τις αναπτυξιακές, κοινωνικές και δημογραφικές εξελίξεις, ο Στρόβολος είναι αναπόσπαστο κομμάτι της πρωτεύουσας».

Καταλήγοντας αναφέρει ότι η μεταρρύθμιση πρέπει να προχωρήσει, αποκλειστικά και μόνον προς όφελος των δημοτών.

Της Γεωργίας Μιχαήλ

«Τσουνάμι» οργής στις ΗΠΑ! Για πρώτη φορά από τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο σε κινητοποίηση η Εθνοφρουρά

Από τη Μινεάπολη μέχρι τη Νέα Υόρκη και από την Ατλάντα μέχρι την Ουάσιγκτον, διαδηλωτές συγκρούστηκαν με την αστυνομία

Επίθεση με βιτριόλι: Ύποπτη γυναίκα που έχει εξώγαμο με άνδρα από το περιβάλλον της 34χρονης

Τι δήλωσαν η θεία του θύματος και ο άνδρας που είδε την άτυχη γυναίκα, την παραμονή του τραγικού περιστατικού

Από τα 57 ξενοδοχεία στην Πάφο ανοίγουν μόνο τα… 10 τον Ιούνιο!

Λίγα αυτά που θα ανοίξουν μέχρι το Σαββατοκύριακο του Αγίου Πνεύματος δηλαδή στις 5 Ιουνίου

Top Stories

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: Έπεσες θύμα κλοπής; Η Αστυνομία ψάχνει τους ιδιοκτήτες ποσότητας κλοπιμαίων

Βρέθηκαν στην κατοχή νεαρού και ανήλικου... Πιστεύεται ότι είναι αποτέλεσμα διαρρήξεων και κλοπών στην Πάφο

MC MEDIA NETWORK

Οι δύο φάσεις με τον μεγαλύτερο κίνδυνο μετάδοσης κορωνοϊού σε έναν αγώνα

Ο γιατρός της ολλανδικής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας, Έντβιν Χούνταρτ, εξήγησε ποιες δύο φάσεις εγκυμονούν κινδύνουν για μετάδοση κορονοϊκού και αποκάλυψε ένα μέτρο που μπορεί να...

MC MEDIA NETWORK

Οι δύο φάσεις με τον μεγαλύτερο κίνδυνο μετάδοσης κορωνοϊού σε έναν αγώνα

Ο γιατρός της ολλανδικής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας, Έντβιν Χούνταρτ, εξήγησε ποιες δύο φάσεις εγκυμονούν κινδύνουν για μετάδοση κορονοϊκού και αποκάλυψε ένα μέτρο που μπορεί να...

Lifestyle

«Απλά θέλω να ζήσω»: Συγκλονίζει το τραγούδι 12χρονου για τον θάνατο του Τζόρτζ Φλόιντ (video)

Ακόμα και ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα αναφέρθηκε στον μικρό Bryant

Lifestyle

Πρίγκιπας Άντριου: Τον «καίει» η μαρτυρία πρώην «σκλάβας» του Έπσταϊν. «Οι κόρες μου δεν απέχουν πολύ από την ηλικία σου»

Αποκαλυπτική μαρτυρία για τον πρίγκιπα Άντριου φιλοξενεί ντοκιμαντέρ του Netflix για τη ζωή του αυτόχειρα Τζέφρι Έπσταϊν.

ΒΙΝΤΕΟ: Καναδοί βρήκαν ελάφι να κολυμπά στην πισίνα τους

Η άλκη πέρασε περίπου δυο ώρες στην πισίνα και αργότερα μετακινήθηκε στα ρηχά

Advertorials