!

ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΩΝΟΪΟ

MC MEDIA NETWORK

27 Σεπτεμβρίου, 2020 Κυριακή 00:48:42

Όλες οι Ειδήσεις

Εγγραφή στο
Newsletter

!

ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΩΝΟΪΟ

Χρύσης Παντελίδης στη CT: Δεν αποκλείω διαφοροποίηση Τουρκίας για πενταμερή

Υπαρκτό θεωρεί ο Χρύσης Παντελίδης το ενδεχόμενο η Τουρκία να ξαναζητήσει πενταμερή διάσκεψη για το Κυπριακό ώστε να υποκριθεί για ένα εποικοδομητικό ρόλο και να θέσει θέμα συνομοσπονδίας δύο κρατών. Σε συνέντευξη στη Cyprus Times το μέλος της Γραμματείας του Εκτελεστικού Γραφείου του Δημοκρατικού Κόμματος και στενός συνεργάτης του Νικόλα Παπαδόπουλου, εξηγεί γιατί είναι χαμηλές οι προσδοκίες του για κάτι θετικό από την τριμερή του Βερολίνου και υπογραμμίζει τις ενστάσεις του συνομολόγηση όρων αναφοράς στη βάση του Πλαισίου Γκουτέρες. Ο Χρύσης Παντελίδης αναφέρεται και στην πρωτοβουλία που ανέλαβε το ΔΗΚΟ για διάλογο με την κοινωνία.

Κατέβασε το APP της CYPRUS TIMES! ΕΔΩ για Android και ΕΔΩ για iOS

Ποιες οι προσδοκίες σας από την Tριμερή του Βερολίνου;

Οι προσδοκίες μου για κάτι θετικό προς την κατεύθυνση της επίτευξης μιας σωστής και λειτουργικής λύσης είναι πολύ περιορισμένες. Οι κύριοι λόγοι για αυτή την εκτίμηση είναι τρεις: (1) Τα σχέδια της Τουρκίας, η οποία διανύει την πλέον επεκτατική, επιθετική και αλαζονική περίοδο των τελευταίων δεκαετιών. Αν αναλογιστεί κανείς ότι αυτή τη στιγμή η Τουρκία συνεχίζει να είναι αδιάλλακτη στο Κυπριακό, κλιμακώνει την ένταση σε όλα ανεξαιρέτως τα μέτωπα που η ίδια δημιουργεί και συντηρεί στην περιοχή, δρα παράνομα και επεκτατικά στην κυπριακή ΑΟΖ, αλλά και στο Αιγαίο και στο Καστελόριζο, εκβιάζει την Ευρωπαϊκή Ένωση για το προσφυγικό και αναπτύσσει καθημερινώς μια προκλητική και απειλητική ρητορική, θα συμπεράνει ότι δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια για κάτι θετικό. (2) Οι σκοπιμότητες των Τουρκοκύπριων πολιτικών, οι οποίοι έχουν το βλέμμα στραμμένο στην – παράνομη – ψηφοφορία της άνοιξης του 2020, για ανάδειξη του προσώπου που θα αναλάβει την ηγεσία της τουρκοκυπριακής κοινότητας, με αποτέλεσμα να ισορροπούν ουσιαστικά ανάμεσα στην ανάγκη για επίδειξη «καλής διαγωγής» έναντι της Τουρκίας, στην ανάγκη συσπείρωσης των ψηφοφόρων τους, στην ανάγκη ικανοποίησης των παράνομων εποίκων και γενικώς των παράνομων χρηστών των κατεχόμενων ελληνοκυπριακών περιουσιών και στην ανάγκη να δώσουν κάποια ελπίδα και προοπτική στην τουρκοκυπριακή κοινότητα. Η οποία, τουρκοκυπριακή κοινότητα, παραμένει, δυστυχώς, ευθυγραμμισμένη με τα συμφέροντα της Τουρκίας, τα οποία και συγκρούονται με τα συμφέροντα των Κυπρίων. (3) Η ουδετερότητα των Ηνωμένων Εθνών, η οποία αδικεί κατάφορα την Κυπριακή Δημοκρατία και την ελληνοκυπριακή κοινότητα και στρεβλώνει την κατάσταση στην Κύπρο και στο Κυπριακό, κατά παράβαση μάλιστα της θεμελιώδους αρχής που ορίζει ότι ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών «πρέπει να είναι αμερόληπτος, αλλά όχι ουδέτερος». Χαρακτηριστική απόδειξη της άδικης ουδετερότητας του Οργανισμού, είναι η τελευταία Έκθεση Γκουτέρες, από την οποία απουσιάζει η παραμικρή αναφορά στην παράνομη δράση της Τουρκίας στην ΑΟΖ, που έχει ανακηρυχθεί νομίμως από την Κυπριακή Δημοκρατία, ενώ, μάλιστα, η όλη αναφορά στο θέμα των υδρογονανθράκων εξισώνει ουσιαστικά τις νόμιμες ενέργειες της Κυπριακής Δημοκρατίας με τις παράνομες δράσεις της Τουρκίας.

Στους κύριους λόγους των χαμηλών προσδοκιών θα προσέθετα και την ανυπαρξία αξιοπιστίας, αλλά και στρατηγικής, από πλευράς του Προέδρου Αναστασιάδη, καθώς και τις πολλές αντιφάσεις του, το τελευταίο χρονικό διάστημα. Όμως δεν θα το κάνω, διότι αυτή την ώρα προέχει να δούμε αυτά που έχουμε απέναντί μας και να ευχηθούμε να προκύψει κάτι θετικό τη Δευτέρα.

«Kλειδώνουν» σωρεία υποχωρήσεων της ελληνοκυπριακής κοινότητας σε όλες τις πτυχές του Κυπριακού, με την προσδοκία -για την ακρίβεια με την ψευδαίσθηση- ότι θα κάνει κάποια υποχώρηση η Τουρκία στο θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων

Καλώς ο Πρόεδρος αποδέχθηκε την πρόσκληση για τη συνάντηση ή θεωρείτε ότι άλλη θα έπρεπε να είναι η απάντησή μας;

Πριν από ένα μήνα, όταν έγινε η πρόσκληση και ενόσω η Τουρκία βρισκόταν στην κυπριακή ΑΟΖ, είχαμε πει ότι κακώς έγινε αποδεκτή η πρόσκληση, αβίαστα και χωρίς άλλη προϋπόθεση, ακριβώς γιατί η αποδοχή έστελνε το μήνυμα ότι η πολιτική των κανονιοφόρων της Τουρκίας αποδίδει και ότι η ελληνοκυπριακή κοινότητα δέχεται να πάει σε μια συνάντηση υπό το καθεστώς εκβιασμών και απειλών της Τουρκίας. Επιπρόσθετα, σημειώναμε ότι υπό αυτές τις συνθήκες, το μόνο που θα γίνει σε μια τριμερή συνάντηση θα είναι είτε το αδιέξοδο, είτε η άσκηση πίεσης στη δική μας πλευρά, ακριβώς επειδή βρισκόμαστε στη σκιά όλης αυτής της επεκτατικής και παράνομης δράσης και ρητορικής της Τουρκίας. Το έχω πει και το επαναλαμβάνω: Στόχος μας δεν πρέπει να είναι να συρόμαστε σε συναντήσεις που οδηγούν σε αδιέξοδα ή σε υποχωρήσεις. Στόχος μας πρέπει να είναι η σωστή λύση του Κυπριακού. Επομένως, προέχει η ενίσχυση της διαπραγματευτικής θέσης της ελληνοκυπριακής κοινότητας, η ενίσχυση της θέσης της Κυπριακής Δημοκρατίας γενικώς και η δημιουργία πολιτικού, οικονομικού και διπλωματικού κόστους στην Τουρκία, ώστε να αλλάξει στάση. Διαφορετικά, απλώς θα παραμένουμε εγκλωβισμένοι σε μια επικίνδυνη διαδικασία, η οποία μόνο σε αδιέξοδο, ή σε κάκιστο κλείσιμο του Κυπριακού μπορεί να οδηγήσει.

Δεδομένων των επιφυλάξεων που διατηρεί το ΔΗΚΟ για τους λεγόμενους όρους αναφοράς, θα θεωρήσετε ως αρνητική εξέλιξη τυχόν κατάληξη σε συμφωνία;

Αυτό θα εξαρτηθεί από το περιεχόμενο της συμφωνίας. Εάν οι Όροι Αναφοράς θα είναι το Πλαίσιο Γκουτέρες του 2017 και το Κοινό Ανακοινωθέν Αναστασιάδη-Έρογλου του 2014, τότε προφανώς θα πρόκειται για αρνητική εξέλιξη, διότι τα πιο πάνω δεν οδηγούν σε σωστή λύση, αλλά, αντίθετα, «κλειδώνουν» σωρεία υποχωρήσεων της ελληνοκυπριακής κοινότητας σε όλες τις πτυχές του Κυπριακού, με την προσδοκία -για την ακρίβεια με την ψευδαίσθηση- ότι θα κάνει κάποια υποχώρηση η Τουρκία στο θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων.

Πού εστιάζονται οι περισσότερες ενστάσεις σας επί των όρων αναφοράς αλλά και ευρύτερα;

Δεν έχουμε ενστάσεις ως προς την ανάγκη συνομολόγησης όρων αναφοράς. Έχουμε όμως ενστάσεις, και μάλιστα έντονες, ως προς το να είναι το Πλαίσιο Γκουτέρες οι Όροι Αναφοράς. Μια απλή ανάγνωση του Πλαισίου Γκουτέρες είναι αρκετή προκειμένου να καταλάβει κανείς ότι στο Πλαίσιο Γκουτέρες, το οποίο περιέχεται στην ομώνυμη Έκθεση του Σεπτεμβρίου του 2017, «κλειδώνουν», όπως ανέφερα πριν από λίγο, μια σειρά υποχωρήσεων του Προέδρου Αναστασιάδη στις εσωτερικές πτυχές του Κυπριακού. Θα διαπιστώσει, για παράδειγμα, ότι οι παράνομοι χρήστες των περιουσιών των προσφύγων θα έχουν τον πρώτο λόγο επί αυτών των περιουσιών, ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έχει αποδεχτεί την εκ περιτροπής προεδρία, την ελεύθερη έλευση στην Κύπρο των Τούρκων υπηκόων, ακόμα και τον τουρκικό χάρτη με ελάχιστες αναπροσαρμογές. Επιπρόσθετα όμως, το εν λόγω Πλαίσιο είναι γενικό και αόριστο στο θέμα της αποχώρησης του τουρκικού κατοχικού στρατού, το οποίο αναφέρεται στρεβλωτικά ως θέμα «ελληνικών και τουρκικών στρατευμάτων» και παραπέμπεται στους Πρωθυπουργούς της Ελλάδας, της Τουρκίας και της Βρετανίας, αλλά και στο θέμα της κατάργησης των εγγυήσεων, όπου σημειώνεται η ανάγκη κατάργησης μόνο του μονομερούς δικαιώματος επέμβασης, σε συνδυασμό με διφορούμενες αναφορές σχετικά με το μελλοντικό ρόλο των σημερινών εγγυητριών δυνάμεων. Όπως καταλαβαίνετε, εάν αυτοί θα είναι οι Όροι Αναφοράς σε μια νέα διαδικασία, τότε θα πρόκειται ουσιαστικά για όρους συμφοράς, καθώς θα συρθούμε σε ένα τραπέζι διαπραγματεύσεων ουσιαστικά για να πιεστούμε σε υποχωρήσεις ΚΑΙ στο θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων, κατά παράβαση της διαχρονικής θέσης της πλευράς μας για μηδέν εγγυήσεις και μηδέν ξένα στρατεύματα.

Όταν συμβαίνουν τέτοια γεγονότα και προκύπτουν τέτοια ζητήματα, τα οποία αγγίζουν, τόσο την ασφάλεια του κράτους, όσο και τα ατομικά δικαιώματα των πολιτών, είναι πιθανόν να υπάρχει και εμπλοκή πολιτικών προσώπων, τα οποία ενδεχομένως να ενήργησαν πέραν των εξουσιών και αρμοδιοτήτων τους ή να παρέλειψαν να ενεργήσουν με βάση αυτές. Σε κάθε περίπτωση, θα περιμένουμε τη διερεύνηση του θέματος, για να πάρουμε απαντήσεις στα αμέτρητα ερωτήματα που έχουν δημιουργηθεί.

Βλέπετε να υπάρχουν οι προϋποθέσεις για άτυπη πενταμερή για το Κυπριακό και για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, δεδομένης της τουρκικής αδιαλλαξίας;

Εκ πρώτης όψεως, όχι. Όμως, δεν μπορώ να αποκλείσω κάποια διαφοροποίηση της στάσης της Τουρκίας στο θέμα της πενταμερούς. Δεν αποκλείω, δηλαδή, το ενδεχόμενο η Τουρκία να ξαναζητήσει πενταμερή, ακριβώς για να υποκριθεί για πολλοστή φορά ένα εποικοδομητικό ρόλο, να αξιοποιήσει τη θέση ισχύος την οποία έχει και το αδιέξοδο που η ίδια προκαλεί και συντηρεί και να θέσει έτσι, στο τραπέζι μιας πενταμερούς, την υπέρτατη επιδίωξή της, δηλαδή τη συνομοσπονδία δύο κρατών. Σε κάθε περίπτωση, θυμίζω ότι η πενταμερής, ως διαδικασία, απορριπτόταν για δεκαετίες και μέχρι τον Δεκέμβριο του 2016, από όλους τους Προέδρους της Κυπριακής Δημοκρατίας. Και επαναλαμβάνω, ότι κακώς ο Πρόεδρος Αναστασιάδης την αποδέχτηκε στο περιβόητο μεταμεσονύχτιο δείπνο της 1ης Δεκεμβρίου 2016, ακριβώς επειδή η σύνθεση αυτής της διαδικασίας αναβαθμίζει το ψευδοκράτος και υποβαθμίζει την Κυπριακή Δημοκρατία.

Η υπόθεση με το κατασκοπευτικό βαν μονοπωλεί την επικαιρότητα τις τελευταίες μέρες. Το ΔΗΚΟ την αξιολογεί ως ιδιαίτερα σοβαρή και αξίωσε δημοσίως πειστικές απαντήσεις. Συμφωνείτε ότι υπάρχουν πολιτικές ευθύνες;

Είναι ένα ενδεχόμενο, το οποίο θα πρέπει να διερευνηθεί. Αντιλαμβάνεστε πως όταν συμβαίνουν τέτοια γεγονότα και προκύπτουν τέτοια ζητήματα, τα οποία αγγίζουν, τόσο την ασφάλεια του κράτους, όσο και τα ατομικά δικαιώματα των πολιτών, είναι πιθανόν να υπάρχει και εμπλοκή πολιτικών προσώπων, τα οποία ενδεχομένως να ενήργησαν πέραν των εξουσιών και αρμοδιοτήτων τους ή να παρέλειψαν να ενεργήσουν με βάση αυτές. Σε κάθε περίπτωση, θα περιμένουμε τη διερεύνηση του θέματος, για να πάρουμε απαντήσεις στα αμέτρητα ερωτήματα που έχουν δημιουργηθεί και τα οποία δικαιολογημένα προβληματίζουν όλες και όλους.

Διάλογος με την κοινωνία

Το ΔΗΚΟ εγκαινίασε τις εκστρατείες, υπό τους τίτλους «διάλογος» και «συζητώ», με άνοιγμα προς τα οργανωμένα σύνολα και την κοινωνία ευρύτερα. Πού βρίσκεται αυτή η προσπάθεια;

Βρίσκεται σε εξέλιξη, και μάλιστα σε πολύ καλύτερο βαθμό από όσο υπολογίζαμε αρχικά. Η δράση «Διάλογος», δηλαδή οι επαφές του Νικόλα Παπαδόπουλου και των αρμόδιων συναγωνιστών και συναγωνιστριών με οργανωμένα σύνολα, φορείς, κυβερνητικές υπηρεσίες και μη-κυβερνητικές οργανώσεις συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό και εντεινόμενο ενδιαφέρον. Ολοκληρώνεται αυτές τις μέρες η πρώτη θεματική ενότητα, η οποία αφορά το Περιβάλλον και την Κλιματική Αλλαγή και προχωρούμε άμεσα με τη δεύτερη θεματική ενότητα, η οποία αφορά την Παιδεία και την παρεχόμενη εκπαίδευση, σε όλες τις βαθμίδες. Και είμαι ιδιαιτέρως ευτυχής γιατί αυτές οι συναντήσεις, πέρα από την αυτονόητη επικοινωνία, μας δίνουν τη δυνατότητα να συλλέξουμε πληροφορίες και, κυρίως, πολύ ενδιαφέρουσες ιδέες, προκειμένου να εμπλουτίσουμε τις προτάσεις και θέσεις μας για όλα αυτά τα θέματα. Σε ό,τι αφορά τη δράση «Συζητώ» και την εκστρατεία πόρτα-πόρτα που την πλαισιώνει, έχουμε ήδη καλύψει τους δήμους Αγίου Δομετίου, Μέσα Γειτονιάς, Γερμασόγειας και Αγίου Αθανασίου, περπατούμε αυτές τις μέρες στο Γέρι, όπου θα έχουμε πανδημοτική συγκέντρωση την Πέμπτη, 28 Νοεμβρίου, στις 7 μ.μ. στο δημαρχείο Γερίου και προχωρούμε σταδιακά και με βάση το πρόγραμμα σε όλους τους δήμους της ελεύθερης Κύπρου.

Τι εισπράττετε από τον κόσμο; Ποιες είναι οι προτεραιότητες και οι ανησυχίες του πολίτη;

Εισπράττουμε την ικανοποίησή τους, που ένα κόμμα τους επισκέπτεται και τους ακούει. Κάποιες φορές, αυτή η ικανοποίηση συνοδεύεται και από έκπληξη, ειδικά όταν ανοίγουν την πόρτα τους και βλέπουν τον ίδιο τον Νικόλα Παπαδόπουλο στη βεράντα τους. Εισπράττουμε όμως και την κριτική του κόσμου για όσα τον ταλαιπωρούν στην καθημερινότητά του. Παράλληλα, και αυτό είναι το πιο σημαντικό, ακούμε τον κόσμο. Ακούμε τις εισηγήσεις του, ακούμε τις ιδέες και τις απόψεις τους, για αμέτρητα θέματα. Από το πώς θα πρέπει, για παράδειγμα, να λύσει ο δήμος ένα πρόβλημα στη γειτονιά τους, μέχρι το πώς θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα των ΜΕΔ, ή το ότι τους ενοχλεί το αδιέξοδο στο Κυπριακό και η αποτυχημένη πολιτική των τελευταίων χρόνων. Όπως είναι φυσικό, οι προτεραιότητες και οι ανησυχίες του κάθε πολίτη αρχίζουν από το σπίτι και την οικογένεια του και εκτείνονται στη γειτονιά, στην πόλη και στα θέματα που αφορούν ολόκληρη τη χώρα. Αυτό που σίγουρα επιβεβαιώνεται με αυτή την εκστρατεία είναι η ευρυμάθεια του κόσμου, η αγωνία του, τόσο για τα καθημερινά ζητήματα όσο και για τα μεγάλα εθνικά και περιφερειακά θέματα, το ενδιαφέρον του για τους συνανθρώπους μας, ο θυμός και η απογοήτευσή του από το πολιτικό προσωπικό και συγκεκριμένους θεσμούς, αλλά και η ευγένεια, προθυμία και η ευχαρίστησή του να ανοίξει την πόρτα του, να κεράσει έναν καφέ και να συνομιλήσει με ένα στέλεχος του Δημοκρατικού Κόμματος, ανεξαρτήτως μάλιστα αν ψήφιζε κάποιο άλλο κόμμα.

Μπορεί κάποιος να το χαρακτηρίσει ως μια πρόωρη προεκλογική εκστρατεία;

Θα το χαρακτήριζα ως μια έγκαιρη και απαραίτητη εκστρατεία, η οποία πρέπει να αναπτύσσεται από τα κόμματα συνέχεια, ανεξαρτήτως του πότε διεξάγονται εκλογές. Η επικοινωνία με τους πολίτες και κυρίως η αμφίδρομη επικοινωνία και το να ακούμε τους πολίτες, είναι αναγκαία όσο ποτέ άλλοτε. Τόσο γιατί έτσι γινόμαστε, ως κόμματα και ως πολιτικά πρόσωπα, καλύτεροι, όσο και γιατί έτσι ξαναχτίζουμε τη σχέση του κάθε πολίτη με την πολιτική και τους θεσμούς, η οποία έχει δυστυχώς κλονιστεί τα τελευταία χρόνια.

Υπαρκτό θεωρεί ο Χρύσης Παντελίδης το ενδεχόμενο η Τουρκία να ξαναζητήσει πενταμερή διάσκεψη για το Κυπριακό ώστε να υποκριθεί για ένα εποικοδομητικό ρόλο και να θέσει θέμα συνομοσπονδίας δύο κρατών. Σε συνέντευξη στη Cyprus Times το μέλος της Γραμματείας του Εκτελεστικού Γραφείου του Δημοκρατικού Κόμματος και στενός συνεργάτης του Νικόλα Παπαδόπουλου, εξηγεί γιατί είναι χαμηλές οι προσδοκίες του για κάτι θετικό από την τριμερή του Βερολίνου και υπογραμμίζει τις ενστάσεις του συνομολόγηση όρων αναφοράς στη βάση του Πλαισίου Γκουτέρες. Ο Χρύσης Παντελίδης αναφέρεται και στην πρωτοβουλία που ανέλαβε το ΔΗΚΟ για διάλογο με την κοινωνία.

Ποιες οι προσδοκίες σας από την Tριμερή του Βερολίνου;

Οι προσδοκίες μου για κάτι θετικό προς την κατεύθυνση της επίτευξης μιας σωστής και λειτουργικής λύσης είναι πολύ περιορισμένες. Οι κύριοι λόγοι για αυτή την εκτίμηση είναι τρεις: (1) Τα σχέδια της Τουρκίας, η οποία διανύει την πλέον επεκτατική, επιθετική και αλαζονική περίοδο των τελευταίων δεκαετιών. Αν αναλογιστεί κανείς ότι αυτή τη στιγμή η Τουρκία συνεχίζει να είναι αδιάλλακτη στο Κυπριακό, κλιμακώνει την ένταση σε όλα ανεξαιρέτως τα μέτωπα που η ίδια δημιουργεί και συντηρεί στην περιοχή, δρα παράνομα και επεκτατικά στην κυπριακή ΑΟΖ, αλλά και στο Αιγαίο και στο Καστελόριζο, εκβιάζει την Ευρωπαϊκή Ένωση για το προσφυγικό και αναπτύσσει καθημερινώς μια προκλητική και απειλητική ρητορική, θα συμπεράνει ότι δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια για κάτι θετικό. (2) Οι σκοπιμότητες των Τουρκοκύπριων πολιτικών, οι οποίοι έχουν το βλέμμα στραμμένο στην – παράνομη – ψηφοφορία της άνοιξης του 2020, για ανάδειξη του προσώπου που θα αναλάβει την ηγεσία της τουρκοκυπριακής κοινότητας, με αποτέλεσμα να ισορροπούν ουσιαστικά ανάμεσα στην ανάγκη για επίδειξη «καλής διαγωγής» έναντι της Τουρκίας, στην ανάγκη συσπείρωσης των ψηφοφόρων τους, στην ανάγκη ικανοποίησης των παράνομων εποίκων και γενικώς των παράνομων χρηστών των κατεχόμενων ελληνοκυπριακών περιουσιών και στην ανάγκη να δώσουν κάποια ελπίδα και προοπτική στην τουρκοκυπριακή κοινότητα. Η οποία, τουρκοκυπριακή κοινότητα, παραμένει, δυστυχώς, ευθυγραμμισμένη με τα συμφέροντα της Τουρκίας, τα οποία και συγκρούονται με τα συμφέροντα των Κυπρίων. (3) Η ουδετερότητα των Ηνωμένων Εθνών, η οποία αδικεί κατάφορα την Κυπριακή Δημοκρατία και την ελληνοκυπριακή κοινότητα και στρεβλώνει την κατάσταση στην Κύπρο και στο Κυπριακό, κατά παράβαση μάλιστα της θεμελιώδους αρχής που ορίζει ότι ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών «πρέπει να είναι αμερόληπτος, αλλά όχι ουδέτερος». Χαρακτηριστική απόδειξη της άδικης ουδετερότητας του Οργανισμού, είναι η τελευταία Έκθεση Γκουτέρες, από την οποία απουσιάζει η παραμικρή αναφορά στην παράνομη δράση της Τουρκίας στην ΑΟΖ, που έχει ανακηρυχθεί νομίμως από την Κυπριακή Δημοκρατία, ενώ, μάλιστα, η όλη αναφορά στο θέμα των υδρογονανθράκων εξισώνει ουσιαστικά τις νόμιμες ενέργειες της Κυπριακής Δημοκρατίας με τις παράνομες δράσεις της Τουρκίας.

Στους κύριους λόγους των χαμηλών προσδοκιών θα προσέθετα και την ανυπαρξία αξιοπιστίας, αλλά και στρατηγικής, από πλευράς του Προέδρου Αναστασιάδη, καθώς και τις πολλές αντιφάσεις του, το τελευταίο χρονικό διάστημα. Όμως δεν θα το κάνω, διότι αυτή την ώρα προέχει να δούμε αυτά που έχουμε απέναντί μας και να ευχηθούμε να προκύψει κάτι θετικό τη Δευτέρα.

«Kλειδώνουν» σωρεία υποχωρήσεων της ελληνοκυπριακής κοινότητας σε όλες τις πτυχές του Κυπριακού, με την προσδοκία -για την ακρίβεια με την ψευδαίσθηση- ότι θα κάνει κάποια υποχώρηση η Τουρκία στο θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων

Καλώς ο Πρόεδρος αποδέχθηκε την πρόσκληση για τη συνάντηση ή θεωρείτε ότι άλλη θα έπρεπε να είναι η απάντησή μας;

Πριν από ένα μήνα, όταν έγινε η πρόσκληση και ενόσω η Τουρκία βρισκόταν στην κυπριακή ΑΟΖ, είχαμε πει ότι κακώς έγινε αποδεκτή η πρόσκληση, αβίαστα και χωρίς άλλη προϋπόθεση, ακριβώς γιατί η αποδοχή έστελνε το μήνυμα ότι η πολιτική των κανονιοφόρων της Τουρκίας αποδίδει και ότι η ελληνοκυπριακή κοινότητα δέχεται να πάει σε μια συνάντηση υπό το καθεστώς εκβιασμών και απειλών της Τουρκίας. Επιπρόσθετα, σημειώναμε ότι υπό αυτές τις συνθήκες, το μόνο που θα γίνει σε μια τριμερή συνάντηση θα είναι είτε το αδιέξοδο, είτε η άσκηση πίεσης στη δική μας πλευρά, ακριβώς επειδή βρισκόμαστε στη σκιά όλης αυτής της επεκτατικής και παράνομης δράσης και ρητορικής της Τουρκίας. Το έχω πει και το επαναλαμβάνω: Στόχος μας δεν πρέπει να είναι να συρόμαστε σε συναντήσεις που οδηγούν σε αδιέξοδα ή σε υποχωρήσεις. Στόχος μας πρέπει να είναι η σωστή λύση του Κυπριακού. Επομένως, προέχει η ενίσχυση της διαπραγματευτικής θέσης της ελληνοκυπριακής κοινότητας, η ενίσχυση της θέσης της Κυπριακής Δημοκρατίας γενικώς και η δημιουργία πολιτικού, οικονομικού και διπλωματικού κόστους στην Τουρκία, ώστε να αλλάξει στάση. Διαφορετικά, απλώς θα παραμένουμε εγκλωβισμένοι σε μια επικίνδυνη διαδικασία, η οποία μόνο σε αδιέξοδο, ή σε κάκιστο κλείσιμο του Κυπριακού μπορεί να οδηγήσει.

Δεδομένων των επιφυλάξεων που διατηρεί το ΔΗΚΟ για τους λεγόμενους όρους αναφοράς, θα θεωρήσετε ως αρνητική εξέλιξη τυχόν κατάληξη σε συμφωνία;

Αυτό θα εξαρτηθεί από το περιεχόμενο της συμφωνίας. Εάν οι Όροι Αναφοράς θα είναι το Πλαίσιο Γκουτέρες του 2017 και το Κοινό Ανακοινωθέν Αναστασιάδη-Έρογλου του 2014, τότε προφανώς θα πρόκειται για αρνητική εξέλιξη, διότι τα πιο πάνω δεν οδηγούν σε σωστή λύση, αλλά, αντίθετα, «κλειδώνουν» σωρεία υποχωρήσεων της ελληνοκυπριακής κοινότητας σε όλες τις πτυχές του Κυπριακού, με την προσδοκία -για την ακρίβεια με την ψευδαίσθηση- ότι θα κάνει κάποια υποχώρηση η Τουρκία στο θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων.

Πού εστιάζονται οι περισσότερες ενστάσεις σας επί των όρων αναφοράς αλλά και ευρύτερα;

Δεν έχουμε ενστάσεις ως προς την ανάγκη συνομολόγησης όρων αναφοράς. Έχουμε όμως ενστάσεις, και μάλιστα έντονες, ως προς το να είναι το Πλαίσιο Γκουτέρες οι Όροι Αναφοράς. Μια απλή ανάγνωση του Πλαισίου Γκουτέρες είναι αρκετή προκειμένου να καταλάβει κανείς ότι στο Πλαίσιο Γκουτέρες, το οποίο περιέχεται στην ομώνυμη Έκθεση του Σεπτεμβρίου του 2017, «κλειδώνουν», όπως ανέφερα πριν από λίγο, μια σειρά υποχωρήσεων του Προέδρου Αναστασιάδη στις εσωτερικές πτυχές του Κυπριακού. Θα διαπιστώσει, για παράδειγμα, ότι οι παράνομοι χρήστες των περιουσιών των προσφύγων θα έχουν τον πρώτο λόγο επί αυτών των περιουσιών, ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έχει αποδεχτεί την εκ περιτροπής προεδρία, την ελεύθερη έλευση στην Κύπρο των Τούρκων υπηκόων, ακόμα και τον τουρκικό χάρτη με ελάχιστες αναπροσαρμογές. Επιπρόσθετα όμως, το εν λόγω Πλαίσιο είναι γενικό και αόριστο στο θέμα της αποχώρησης του τουρκικού κατοχικού στρατού, το οποίο αναφέρεται στρεβλωτικά ως θέμα «ελληνικών και τουρκικών στρατευμάτων» και παραπέμπεται στους Πρωθυπουργούς της Ελλάδας, της Τουρκίας και της Βρετανίας, αλλά και στο θέμα της κατάργησης των εγγυήσεων, όπου σημειώνεται η ανάγκη κατάργησης μόνο του μονομερούς δικαιώματος επέμβασης, σε συνδυασμό με διφορούμενες αναφορές σχετικά με το μελλοντικό ρόλο των σημερινών εγγυητριών δυνάμεων. Όπως καταλαβαίνετε, εάν αυτοί θα είναι οι Όροι Αναφοράς σε μια νέα διαδικασία, τότε θα πρόκειται ουσιαστικά για όρους συμφοράς, καθώς θα συρθούμε σε ένα τραπέζι διαπραγματεύσεων ουσιαστικά για να πιεστούμε σε υποχωρήσεις ΚΑΙ στο θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων, κατά παράβαση της διαχρονικής θέσης της πλευράς μας για μηδέν εγγυήσεις και μηδέν ξένα στρατεύματα.

Όταν συμβαίνουν τέτοια γεγονότα και προκύπτουν τέτοια ζητήματα, τα οποία αγγίζουν, τόσο την ασφάλεια του κράτους, όσο και τα ατομικά δικαιώματα των πολιτών, είναι πιθανόν να υπάρχει και εμπλοκή πολιτικών προσώπων, τα οποία ενδεχομένως να ενήργησαν πέραν των εξουσιών και αρμοδιοτήτων τους ή να παρέλειψαν να ενεργήσουν με βάση αυτές. Σε κάθε περίπτωση, θα περιμένουμε τη διερεύνηση του θέματος, για να πάρουμε απαντήσεις στα αμέτρητα ερωτήματα που έχουν δημιουργηθεί.

Βλέπετε να υπάρχουν οι προϋποθέσεις για άτυπη πενταμερή για το Κυπριακό και για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, δεδομένης της τουρκικής αδιαλλαξίας;

Εκ πρώτης όψεως, όχι. Όμως, δεν μπορώ να αποκλείσω κάποια διαφοροποίηση της στάσης της Τουρκίας στο θέμα της πενταμερούς. Δεν αποκλείω, δηλαδή, το ενδεχόμενο η Τουρκία να ξαναζητήσει πενταμερή, ακριβώς για να υποκριθεί για πολλοστή φορά ένα εποικοδομητικό ρόλο, να αξιοποιήσει τη θέση ισχύος την οποία έχει και το αδιέξοδο που η ίδια προκαλεί και συντηρεί και να θέσει έτσι, στο τραπέζι μιας πενταμερούς, την υπέρτατη επιδίωξή της, δηλαδή τη συνομοσπονδία δύο κρατών. Σε κάθε περίπτωση, θυμίζω ότι η πενταμερής, ως διαδικασία, απορριπτόταν για δεκαετίες και μέχρι τον Δεκέμβριο του 2016, από όλους τους Προέδρους της Κυπριακής Δημοκρατίας. Και επαναλαμβάνω, ότι κακώς ο Πρόεδρος Αναστασιάδης την αποδέχτηκε στο περιβόητο μεταμεσονύχτιο δείπνο της 1ης Δεκεμβρίου 2016, ακριβώς επειδή η σύνθεση αυτής της διαδικασίας αναβαθμίζει το ψευδοκράτος και υποβαθμίζει την Κυπριακή Δημοκρατία.

Η υπόθεση με το κατασκοπευτικό βαν μονοπωλεί την επικαιρότητα τις τελευταίες μέρες. Το ΔΗΚΟ την αξιολογεί ως ιδιαίτερα σοβαρή και αξίωσε δημοσίως πειστικές απαντήσεις. Συμφωνείτε ότι υπάρχουν πολιτικές ευθύνες;

Είναι ένα ενδεχόμενο, το οποίο θα πρέπει να διερευνηθεί. Αντιλαμβάνεστε πως όταν συμβαίνουν τέτοια γεγονότα και προκύπτουν τέτοια ζητήματα, τα οποία αγγίζουν, τόσο την ασφάλεια του κράτους, όσο και τα ατομικά δικαιώματα των πολιτών, είναι πιθανόν να υπάρχει και εμπλοκή πολιτικών προσώπων, τα οποία ενδεχομένως να ενήργησαν πέραν των εξουσιών και αρμοδιοτήτων τους ή να παρέλειψαν να ενεργήσουν με βάση αυτές. Σε κάθε περίπτωση, θα περιμένουμε τη διερεύνηση του θέματος, για να πάρουμε απαντήσεις στα αμέτρητα ερωτήματα που έχουν δημιουργηθεί και τα οποία δικαιολογημένα προβληματίζουν όλες και όλους.

Διάλογος με την κοινωνία

Το ΔΗΚΟ εγκαινίασε τις εκστρατείες, υπό τους τίτλους «διάλογος» και «συζητώ», με άνοιγμα προς τα οργανωμένα σύνολα και την κοινωνία ευρύτερα. Πού βρίσκεται αυτή η προσπάθεια;

Βρίσκεται σε εξέλιξη, και μάλιστα σε πολύ καλύτερο βαθμό από όσο υπολογίζαμε αρχικά. Η δράση «Διάλογος», δηλαδή οι επαφές του Νικόλα Παπαδόπουλου και των αρμόδιων συναγωνιστών και συναγωνιστριών με οργανωμένα σύνολα, φορείς, κυβερνητικές υπηρεσίες και μη-κυβερνητικές οργανώσεις συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό και εντεινόμενο ενδιαφέρον. Ολοκληρώνεται αυτές τις μέρες η πρώτη θεματική ενότητα, η οποία αφορά το Περιβάλλον και την Κλιματική Αλλαγή και προχωρούμε άμεσα με τη δεύτερη θεματική ενότητα, η οποία αφορά την Παιδεία και την παρεχόμενη εκπαίδευση, σε όλες τις βαθμίδες. Και είμαι ιδιαιτέρως ευτυχής γιατί αυτές οι συναντήσεις, πέρα από την αυτονόητη επικοινωνία, μας δίνουν τη δυνατότητα να συλλέξουμε πληροφορίες και, κυρίως, πολύ ενδιαφέρουσες ιδέες, προκειμένου να εμπλουτίσουμε τις προτάσεις και θέσεις μας για όλα αυτά τα θέματα. Σε ό,τι αφορά τη δράση «Συζητώ» και την εκστρατεία πόρτα-πόρτα που την πλαισιώνει, έχουμε ήδη καλύψει τους δήμους Αγίου Δομετίου, Μέσα Γειτονιάς, Γερμασόγειας και Αγίου Αθανασίου, περπατούμε αυτές τις μέρες στο Γέρι, όπου θα έχουμε πανδημοτική συγκέντρωση την Πέμπτη, 28 Νοεμβρίου, στις 7 μ.μ. στο δημαρχείο Γερίου και προχωρούμε σταδιακά και με βάση το πρόγραμμα σε όλους τους δήμους της ελεύθερης Κύπρου.

Τι εισπράττετε από τον κόσμο; Ποιες είναι οι προτεραιότητες και οι ανησυχίες του πολίτη;

Εισπράττουμε την ικανοποίησή τους, που ένα κόμμα τους επισκέπτεται και τους ακούει. Κάποιες φορές, αυτή η ικανοποίηση συνοδεύεται και από έκπληξη, ειδικά όταν ανοίγουν την πόρτα τους και βλέπουν τον ίδιο τον Νικόλα Παπαδόπουλο στη βεράντα τους. Εισπράττουμε όμως και την κριτική του κόσμου για όσα τον ταλαιπωρούν στην καθημερινότητά του. Παράλληλα, και αυτό είναι το πιο σημαντικό, ακούμε τον κόσμο. Ακούμε τις εισηγήσεις του, ακούμε τις ιδέες και τις απόψεις τους, για αμέτρητα θέματα. Από το πώς θα πρέπει, για παράδειγμα, να λύσει ο δήμος ένα πρόβλημα στη γειτονιά τους, μέχρι το πώς θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα των ΜΕΔ, ή το ότι τους ενοχλεί το αδιέξοδο στο Κυπριακό και η αποτυχημένη πολιτική των τελευταίων χρόνων. Όπως είναι φυσικό, οι προτεραιότητες και οι ανησυχίες του κάθε πολίτη αρχίζουν από το σπίτι και την οικογένεια του και εκτείνονται στη γειτονιά, στην πόλη και στα θέματα που αφορούν ολόκληρη τη χώρα. Αυτό που σίγουρα επιβεβαιώνεται με αυτή την εκστρατεία είναι η ευρυμάθεια του κόσμου, η αγωνία του, τόσο για τα καθημερινά ζητήματα όσο και για τα μεγάλα εθνικά και περιφερειακά θέματα, το ενδιαφέρον του για τους συνανθρώπους μας, ο θυμός και η απογοήτευσή του από το πολιτικό προσωπικό και συγκεκριμένους θεσμούς, αλλά και η ευγένεια, προθυμία και η ευχαρίστησή του να ανοίξει την πόρτα του, να κεράσει έναν καφέ και να συνομιλήσει με ένα στέλεχος του Δημοκρατικού Κόμματος, ανεξαρτήτως μάλιστα αν ψήφιζε κάποιο άλλο κόμμα.

Μπορεί κάποιος να το χαρακτηρίσει ως μια πρόωρη προεκλογική εκστρατεία;

Θα το χαρακτήριζα ως μια έγκαιρη και απαραίτητη εκστρατεία, η οποία πρέπει να αναπτύσσεται από τα κόμματα συνέχεια, ανεξαρτήτως του πότε διεξάγονται εκλογές. Η επικοινωνία με τους πολίτες και κυρίως η αμφίδρομη επικοινωνία και το να ακούμε τους πολίτες, είναι αναγκαία όσο ποτέ άλλοτε. Τόσο γιατί έτσι γινόμαστε, ως κόμματα και ως πολιτικά πρόσωπα, καλύτεροι, όσο και γιατί έτσι ξαναχτίζουμε τη σχέση του κάθε πολίτη με την πολιτική και τους θεσμούς, η οποία έχει δυστυχώς κλονιστεί τα τελευταία χρόνια.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κύπρο και τον Κόσμο, την ώρα που συμβαίνουν στη Cyprus Times

Top Stories

MC MEDIA NETWORK

ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑ / Τα γκολ και οι φάσεις του ΑΕΚ-ΑΕΛ

ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑ / Τα γκολ και οι φάσεις του ΑΕΚ-ΑΕΛ

MC MEDIA NETWORK

ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑ / Τα γκολ και οι φάσεις του ΑΕΚ-ΑΕΛ

ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑ / Τα γκολ και οι φάσεις του ΑΕΚ-ΑΕΛ

Lifestyle

ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑ / Τα γκολ και οι φάσεις του ΑΕΚ-ΑΕΛ

ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑ / Τα γκολ και οι φάσεις του ΑΕΚ-ΑΕΛ

Lifestyle

Advertorials