!

ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΩΝΟΪΟ

MC MEDIA NETWORK

January 27, 2021 Wednesday 11:56:29

Εγγραφή στο
Newsletter

!

ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΩΝΟΪΟ

Χωρίς κοινή θέση για πενταμερή στο Εθνικό… Ανοικτό ενδεχόμενο μετάβασης και αρχηγών

Ενημέρωσε το Εθνικό Συμβούλιο ο ΠτΔ – Χωρίς κοινή θέση για πενταμερή στο Εθνικό – Ανοικτό ενδεχόμενο μετάβασης και αρχηγών

Κατέβασε το APP της CYPRUS TIMES! ΕΔΩ για Android και ΕΔΩ για iOS

Εποικοδομητική συνεργασία, σύνεση και σοβαρότητα ζήτησε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης από τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου, τα οποία ενημέρωσε κατά τη συνεδρία που άρχισε στις 11:00 και ολοκληρώθηκε λίγα λεπτά μετά τη μία για το Κυπριακό

Σε συνέχεια των επαφών που είχε με Λουτ και Σπέχαρ, ο Πρόεδρος εξήγησε τα διαδικαστικά ζητήματα και θα αναπτύξει τις θέσεις με τις οποίες σκοπεύει να πάει στην πενταμερή στην Νέα Υόρκη.

Όπως δήλωσε ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Παναγιώτης Σεντώνας «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε σήμερα τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου για τις τελευταίες εξελίξεις, αλλά και για τις πρωτοβουλίες που ο ίδιος ανέλαβε σε σχέση με το Κυπριακό.

Εν πρώτοις, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε για το περιεχόμενο της συνάντησης του με την Ειδική Απεσταλμένη του ΓΓ των ΗΕ για το Κυπριακό κα Τζέιν Χολ Λουτ, η οποία του μετέφερε την απόφαση του ΓΓ των ΗΕ να συγκαλέσει άτυπη πενταμερή συνάντηση για το Κυπριακό, στη Νέα Υόρκη.

Δεύτερο, ο Πρόεδρος ενημέρωσε για την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον ΓΓ του ΟΗΕ στις 11 Ιανουαρίου, αντικείμενο της οποίας ήταν η άτυπη πενταμερής συνάντηση, η έκθεση των καλών υπηρεσιών του ΓΓ και η επιστολή που απέστειλε προσφάτως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης προς τον κ. Γκουτέρες.

Επίσης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρουσίασε τις προτάσεις που διαβίβασε στον ΓΓ των ΗΕ, ανταποκρινόμενος και στην έκκληση του για συγκεκριμένα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης που υποβοηθούν την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.

Μετά την ενημέρωση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ακολούθησε εκτενής συζήτηση όπου τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου κατέθεσαν τις δικές τους απόψεις και προτάσεις.

Καταλήγωντας ο κ. Σεντώνας ανέφερε πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εισηγήθηκε στα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου να τον συνοδεύσουν στην άτυπη πενταμερή, καθώς πρόκειται για μια κρίσιμη συνάντηση για το Κυπριακό.  «Βεβαίως αυτό θα συζητηθεί και σε μεταγενέστερο στάδιο όταν καθοριστεί και συγκεκριμένη ημερομηνία διεξαγωγής της διάσκεψης από τον ΓΓ των ΗΕ».

ΔΗΣΥ

Σωστά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αν και εφόσον κληθεί για την άτυπη πενταμερή, θα δηλώσει παρών, ανέφερε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύοτυ, ενώ είπε ότι αν ζητηθεί. ο Δημοκρατικός Συναγερμός θα συνοδεύσει τον Πρόεδρο στη Νέα Υόρκη.

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας του Εθνικού Συμβουλίου, ο κ. Νεοφύτου είπε ότι «ενημερωθήκαμε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την τελευταία συνάντηση του με την Ειδική Αντιπρόσωπο του Γενικού Γραμματέα την κ. Λουτ».

«Θέση του Δημοκρατικού Συναγερμού είναι ότι σωστά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αν και εφόσον κληθεί για την άτυπη πενταμερή, θα δηλώσει παρών. Επιπρόσθετα εάν μας ζητήσει να τον συνοδεύσουμε, ο Δημοκρατικός Συναγερμός θα συνοδεύσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στη Νέα Υόρκη» κατέληξε.

ΑΚΕΛ

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, πρέπει να μεταβεί στην άτυπη Διάσκεψη για το Κυπριακό, δήλωσε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, μετά τη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, υπό την προεδρία του Προέδρου Αναστασιάδη.

Ο κ. Κυπριανού είπε πως επιβάλλεται να πάμε στη Διάσκεψη πολύ καλά προετοιμασμένοι, σημειώνοντας παράλληλα πως σίγουρα ελλοχεύουν κίνδυνοι. Πρόσθεσε πως “με καλή προετοιμασία και απαντήσεις στα ζητήματα εκείνα τα οποία θέτει η Τουρκία δημόσια, μπορούμε να αφαιρέσουμε κάθε πρόσχημα, και έτσι η Τουρκία είτε θα υποχρεωθεί να εγκαταλείψει τις απαράδεκτες και προκλητικές της θέσεις και να συνεργαστεί έτσι ώστε να επαναρχίσουν ουσιαστικές διαπραγματεύσεις με στόχο την επίτευξη λύσης ή θα παραμείνει εκτεθειμένη”.

Ο κ. Κυπριανού είπε πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ζήτησε από τα πολιτικά κόμματα να τοποθετηθούν κατά πόσον θα πρέπει να μεταβεί στη Διάσκεψη ή όχι.

“Η θέση του ΑΚΕΛ είναι ξεκάθαρη. Δεν έχουμε επιλογή. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρέπει να μεταβεί στη Διάσκεψη. Σε αντίθετη περίπτωση, θα μπούμε σε ένα παρατεταμένο αδιέξοδο, το οποίο θα μας φέρνει ολοένα και πιο κοντά στην οριστική διχοτόμηση της χώρας και του λαού μας”, είπε ΓΓ του ΑΚΕΛ.

“Επιβάλλεται λοιπόν να πάμε στη Διάσκεψη πολύ καλά προετοιμασμένοι βέβαια. Ελλοχεύουν κίνδυνοι οι οποίοι εγείρονται από διάφορα πολιτικά κόμματα; Σίγουρα ελλοχεύουν. Σίγουρα η Τουρκία θα επιδιώξει να πετύχει το μέγιστο των στόχων που έχει καθορίσει σε αυτή τη Διάσκεψη”, ανέφερε ο κ. Κυπριανού.

Πρόσθεσε πως “έχουμε με το μέρος μας το δίκαιο, έχουμε με το μέρος μας τα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ. Με καλή προετοιμασία και απαντήσεις στα ζητήματα εκείνα τα οποία θέτει η Τουρκία δημόσια, μπορούμε να αφαιρέσουμε κάθε πρόσχημα, και έτσι η Τουρκία είτε θα υποχρεωθεί να εγκαταλείψει τις απαράδεκτες και προκλητικές της θέσεις και να συνεργαστεί έτσι ώστε να επαναρχίσουν ουσιαστικές διαπραγματεύσεις, με στόχο την επίτευξη λύσης ή θα παραμείνει εκτεθειμένη”.

“Αυτή είναι η ξεκάθαρη θέση που το ΑΚΕΛ έχει διαβιβάσει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Του έχουμε δώσει τις θέσεις μας με την επιστολή την οποία του έχουμε αποστείλει από τον περασμένο Δεκέμβρη, και τον έχουμε παρακαλέσει να τη λάβει πολύ σοβαρά υπόψη στο δύσκολο έργο το οποίο έχει να επιτελέσει μεταβαίνοντας στη Διάσκεψη”, ανέφερε.

ΔΗΚΟ

Να προηγηθούν κάποιες «συγκεκριμένες πρωτοβουλίες και ενέργειες» πριν μεταβεί για την πενταμερή διάσκεψη στη Νέα Υόρκη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, εισηγείται ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος, όπως το να ξεκαθαρίσει η βάση των διαπραγματεύσεων και το ποιοι προσκαλούνται, αλλά και να μην υπάρξει διασύνδεση της λειτουργίας του παράνομου αεροδρομίου της Τύμπου με οποιαδήποτε άλλη ενέργεια ή πρωτοβουλία της τούρκικης πλευράς.

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνεδρίας του Εθνικού Συμβουλίου, ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε ότι οι δηλώσεις των Τούρκων αξιωματούχων, όσο και του Τ/κ ηγέτη Ερσίν Τατάρ, δεν αφήνουν πολλά περιθώρια αισιοδοξίας για αυτή τη νέα πρωτοβουλία του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών.

«Οι δηλώσεις τους και οι απαιτήσεις τους για να αλλάξει η βάση των διαπραγματεύσεων σε μια βάση δύο κρατών ή συνομοσπονδίας, σε μια συνεργασία με χωριστή κυριαρχία, όπως λέει ο κ. Τατάρ, είναι παντελώς απαράδεκτες. Για αυτόν ακριβώς τον λόγο εμείς έχουμε εισηγηθεί στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι για να μεταβεί στη Νέα Υόρκη, για να λάβει μέρος σε αυτή την πενταμερή διάσκεψη, να προηγηθούν κάποιες συγκεκριμένες πρωτοβουλίες και ενέργειες» είπε.

Συγκεκριμένα, ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ είπε ότι πρώτον, θα πρέπει να ξεκαθαρίσει η βάση των διαπραγματεύσεων. «Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αποδεχθούμε ότι θα υπάρχει οποιαδήποτε εκτροπή από τα ψηφίσματα των ΗΕ και του Συμβουλίου Ασφαλείας» είπε.

Συνέχισε, λέγοντας ότι δεν πρέπει να γίνει αποδεκτή η απαίτηση της Τουρκίας να αλλάξει η βάση των διαπραγματεύσεων και να μετατραπεί σε μια συζήτηση λύσης δύο κρατών, συνομοσπονδίας ή συνεργασίας με ξεχωριστή κυριαρχία.

Δεύτερον, είπε ο κ. Παπαδόπουλος, θα πρέπει να ξεκαθαρίσει ο ΓΓ των ΗΕ ποιοι προκαλούνται σε αυτή την πενταμερή. Είπε ότι γνωρίζουμε ποιοι θα είναι οι τρεις – οι εγγυήτριες δυνάμεις, Τουρκία, Αγγλία, Ελλάδα – και διερωτήθηκε ποιοι θα είναι οι άλλοι δύο.

«Θα πρέπει ακριβώς να ξεκαθαρίσει ο ΓΓ, όπως έγινε και στην περίπτωση της διάσκεψης στη Ζυρίχη πως προσκαλεί και την Κυπριακή Δημοκρατία, αλλιώς θα έχουμε υποβάθμιση του δικού μας κράτους και αναβάθμιση του ψευδοκράτους», υποβάθμιση δηλαδή είτε σε πρόσκληση των δύο κοινοτήτων ή πρόσκλησης Κυπριακής Δημοκρατίας και ψευδοκράτους, είπε.

Τρίτον, συνέχισε «θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να μην εισηγηθεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας την όποια διασύνδεση της λειτουργίας του αεροδρομίου της Τύμπου με οποιαδήποτε άλλη ενέργεια ή πρωτοβουλία της τούρκικης πλευράς».

Όπως είπε «δεν πρόκειται η τουρκική πλευρά να δεχθεί οποιοδήποτε ΜΟΕ σε καμία περίπτωση, δυστυχώς – εκτιμούμε εμείς – δεν πρόκειται να προχωρήσει η Τουρκία στην παράδοση εδάφους πριν από μια συνολική διευθέτηση του Κυπριακού». Επομένως, συμπλήρωσε «το μόνο πράγμα που θα παραμείνει από την εισήγηση και πρόταση του Προέδρου της Δημοκρατίας είναι ότι είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε τη λειτουργία του αεροδρομίου της Τύμπου και αυτό σημαίνει FIR, αυτό σημαίνει κυριαρχία».

«Θα αποτελεί μια τέτοια εξέλιξη υποχώρηση, εκτροπή από τις διεκδικήσεις που θα πρέπει να έχει η Κυπριακή Δημοκρατία» κατέληξε.

ΕΔΕΚ

Από την πλευρά του ο Μαρίνος Σιζόπουλος ανέφερε πως από την σημερινή ενημέρωση του Προέδρου της Δημοκρατίας επιβεβαιώνεται τόσο η ασάφεια της διαδικασίας όσο και το πλαίσιο προπαρασκευής για την άτυπη Πενταμερή Διάσκεψη, η οποία προγραμματίζεται να συνέλθει ενδεχομένως εντός του Φεβρουαρίου και η οποία, την ίδια στιγμή, πιστεύουμε ότι αυξάνει τους κινδύνους που ελλοχεύουν για την Κυπριακή Δημοκρατία.

«Οι ανησυχίες μας αυτές γίνονται ακόμα μεγαλύτερες εάν συνεκτιμήσουμε την προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας και του κατοχικού καθεστώτος αυτήν την χρονική στιγμή καθώς επίσης και κάποιες από τις δηλώσεις του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ αλλά και στοιχεία που περιέχονται στις εκθέσεις του, που αναφέρεται σε «ελληνοκυπριακή διοίκηση», σε «βόρεια Κύπρο». Καθώς επίσης και μια προσπάθεια υποβάθμισης της Κυπριακής Δημοκρατίας σε επίπεδο κοινότητας.»

Ως εκ τούτου, τονίζει,  θα πρέπει οι χειρισμοί του Προέδρου της Δημοκρατίας σε περίπτωση συμμετοχής του σε αυτή την άτυπη διαδικασία να είναι πάρα πολύ προσεκτικοί με κύριο στόχο να αποτρέψουν μια πιθανή κεφαλαιοποίηση πρόσθετων πολιτικών ωφελημάτων από την πλευρά της Τουρκίας και του κατοχικού καθεστώτος, κάτι το οποίο δυστυχώς έχουμε δει να συμβαίνει στο παρελθόν.  «Αυτό που απαιτείται είναι προσεκτική διαχείριση και κυρίως προστασία της Κυπριακής Δημοκρατίας και της κρατικής της οντότητας.»

Κίνημα Αλληλεγγύης

Τη θέση του κόμματος της όπως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης δεν αποδεχτεί πρόσκληση για να μεταβεί και να συμμετάσχει σε μια άτυπη πενταμερή στην Νέα Υόρκη, εξέφρασε η Πρόεδρος της Αλληλεγγύης, Ελένη Θεοχάρους, μετά τη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου.

«Πιστεύουμε ακράδαντα ότι αφενός η πενταμερή συνιστά μια καλοστημένη παγίδα, στην οποία θα πέσουμε μέσα ως Κυπριακή Δημοκρατία και αφετέρου γιατί η ίδια η Κυπριακή Δημοκρατία σήμερα δεν έχει το απαραίτητο στάτους για να μπορέσει να διαπραγματευτεί τα δίκαια της με παρρησία και με δύναμη και με προοπτικές επιτυχίας», είπε σε δηλώσεις της μετά το πέρας της συνεδρίας.

Στην πενταμερή, σύμφωνα με την κ. Θεοχάρους, θα διερευνηθούν οι προοπτικές για ουσιαστικές συνομιλίες στη βάση του κοινού μέχρι στιγμής συμφωνημένου πλαισίου για την επίλυση του Κυπριακού.

Εμείς, «αμφιβάλλουμε διότι ήδη η Τουρκία έχει θέσει νέες παραμέτρους στο τραπέζι, τη λύση των δύο κρατών την οποία θα μασκαρέψει η Τουρκία με τη μορφή της χαλαρής συνομοσπονδίας δύο κρατών. Από την άλλη, με το επιχείρημα ότι θα σταματήσει ο εποικισμός της Αμμοχώστου είτε με τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης που έχουν προταθεί είτε διότι θα ανασταλεί η όλη διαδικασία διότι βρίσκονται σε εξέλιξη κάποιες διαδικασίες, «ούτε ο εποικισμός της Αμμοχώστου θα σταματήσει, ούτε θα σπάσει το αδιέξοδο, αν εμείς εμμείνουμε στις θέσεις μας, έστω αυτές τις θέσεις που έχουν διαμορφωθεί και προνοούν την όποια λύση αναφέρεται στα ψηφίσματα του ΟΗΕ», είπε.

Απεναντίας, δήλωσε, θα βαθύνει η διχοτόμηση ειδικά αν γίνουν αποδεκτά τα ΜΟΕ που έχει προτείνει η δικής μας πλευρά και λαμβάνοντας υπόψη ότι αυτά συνιστούν μια απάντηση στη λύση των δύο κρατών που προτείνει η Τουρκία και ο Τ/κ ηγέτης Ερσίν Τατάρ, ενώ ταυτόχρονα συνεχίζεται η υποβάθμιση της Κυπριακής Δημοκρατίας και αναβαθμίζεται το ψευδοκράτος.

Η Ελένη Θεοχάρους αναφέρθηκε σε έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ και αναφορές στο ΣΑ του ΟΗΕ και άλλες εκθέσεις όπου γίνεται αναφορά σε «διοίκηση Ελληνοκυπρίων» και «διοίκηση Τουρκοκυπρίων» σε «διοίκηση βορρά» και «διοίκηση νότου» παραγνωρίζοντας παντελώς το γεγονός ότι υπάρχει η Κυπριακή Δημοκρατία, που είναι το νόμιμο κράτος, σύμφωνα και με το ψήφισμα της 4ης Μαρτίου 1964.

Η θέση μας είναι «να μην μεταβεί ο  Πρόεδρος της δημοκρατίας στη Νέα Υόρκη και να κολλήσουμε στους καθωσπρεπισμούς γιατί πρέπει ντε και καλά να υπακούμε ή να ακολουθούμε το σαβουάρ βιβρ του ΟΗΕ», είπε καταλήγοντας στις δηλώσεις της η κ. Θεοχάρους.

Συμμαχία Πολιτών

Την εκτίμηση ότι “θα βγούμε ζημιωμένοι από την άτυπη Διάσκεψη” για το Κυπριακό εξέφρασε ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών, Γιώργος Λιλλήκας, σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, σημειώνοντας πως “ενδεχόμενα η Τουρκία να διευκολυνθεί, να “νομιμοποιηθεί”, να θέσει τις θέσεις της ενώπιον του ΓΓ και με την ανοχή του για δυο κράτη και συνομοσπονδία”.

“Δεν εισηγούμαστε να μην πάει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, να μην λάβει μέρος σε αυτή την άτυπη Διάσκεψη γιατί εδώ που έχουμε φτάσει άρνησή μας να συμμετάσχουμε θα διευκολύνει την Τουρκία στους στόχους της”, είπε ο κ. Λιλλήκας.

Σημείωσε, παράλληλα πως “ελλοχεύουν πάρα πολλοί κίνδυνοι σε αυτή την άτυπη Διάσκεψη. Το περιβάλλον δεν είναι ευνοϊκό για τη δική μας πλευρά, αλλά ούτε και αναμένω ότι θα ασκηθεί οποιαδήποτε πίεση προς την τουρκική πλευρά. Αντίθετα αν θα ασκηθεί κάποια πίεση θα είναι προς τη δική μας πλευρά για περαιτέρω συμβιβασμούς”.

Ο κ. Λιλλήκας επεσήμανε στις δηλώσεις του πως υπάρχει απόφαση από πλευράς του ΓΓ του ΟΗΕ, εξ όσων φαίνεται, να συγκαλέσει μιαν άτυπη πενταμερή Διάσκεψη.

Αυτή η άτυπη πενταμερής Διάσκεψη ήταν πρόταση και απαίτηση της Τουρκίας, την οποία στη συνέχεια υιοθέτησε ο ΓΓ και στόχος τουλάχιστον αρχικά ήταν για να διερευνηθεί κατά πόσον υπάρχει κοινό έδαφος και κοινός στόχος για να επαναληφθούν οι συνομιλίες για συνολική λύση του Κυπριακού, πρόσθεσε.

Ως Συμμαχία Πολιτών, ανέφερε, “μας γεννά πολλά ερωτηματικά το γιατί συγκαλείται αυτή τη στιγμή η Διάσκεψη με δεδομένο ότι ο ΓΓ γνωρίζει τις θέσεις της τουρκικής πλευράς και κατά συνέπεια είναι ξεκάθαρο ότι δεν υπάρχει ούτε κοινό έδαφος αλλά ούτε και κοινός στόχος των εμπλεκομένων μερών”.

Άρα η Διάσκεψη αναπόφευκτα θα οδηγηθεί σε ένα αδιέξοδο. Δεν υπάρχουν προϋποθέσεις και συνθήκες για να δημιουργηθεί ένα θετικό αποτέλεσμα, σημείωσε.

Επεσήμανε πως “δεν αναμένουμε ότι η Άγκυρα θα εγκαταλείψει τις αδιάλλακτες θέσεις της. Αντίθετα θα λειτουργήσει εκβιαστικά, απειλώντας ή εκβιάζοντας για άνοιγμα του Βαρωσιού, για αλλαγή του στάτους κβο της περίκλειστης πόλης, αλλά και ταυτόχρονα για την πορεία προς δυο κράτη ή τη συνομοσπονδία”.

“Ελλοχεύουν πάρα πολλοί κίνδυνοι σε αυτή την άτυπη Διάσκεψη. Το περιβάλλον δεν είναι ευνοϊκό για τη δική μας πλευρά, αλλά ούτε και αναμένω ότι θα ασκηθεί οποιαδήποτε πίεση προς την τουρκική πλευρά. Αντίθετα αν θα ασκηθεί κάποια πίεση θα είναι προς τη δική μας πλευρά για περαιτέρω συμβιβασμούς”, πρόσθεσε.

Ο κ. Λιλλήκας είπε πως “δεν εισηγούμαστε να μην πάει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, να μην λάβει μέρος σε αυτή την άτυπη Διάσκεψη γιατί εδώ που έχουμε φτάσει άρνησή μας να συμμετάσχουμε θα διευκολύνει την Τουρκία στους στόχους της”.

Ανέφερε πως είχαμε παλαιότερα εισηγηθεί όπως επιμένει η δική μας πλευρά προς τον ΓΓ να γίνει διερεύνηση σε τεχνοκρατικό επίπεδο και μόνο αν διαπιστωνόταν ότι υπάρχει κοινός στόχος και κοινό έδαφος να συγκαλέσει την άτυπη Διάσκεψη. Δυστυχώς δεν είχαμε εισακουστεί. Δεν ακολουθήθηκε αυτή η πορεία με αποτέλεσμα σήμερα να βρισκόμαστε σε ένα μονόδρομο.

Εκτιμώ και πολύ φοβάμαι ότι θα βγούμε ζημιωμένοι από την άτυπη Διάσκεψη και ενδεχόμενα η Τουρκία να διευκολυνθεί, να “νομιμοποιηθεί”, να θέσει τις θέσεις της ενώπιον του ΓΓ και με την ανοχή του για δυο κράτη και συνομοσπονδία, κατέληξε.

Κίνημα Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών

Δεν μπορούμε να αρνηθούμε την πρόσκληση την οποία έχει απευθύνει ο ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών για την πενταμερή στη Νέα Υόρκη, δήλωσε ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων-Συνεργασίας Πολιτών, Χαράλαμπος Θεοπέμπτου, είπε ωστόσο ότι «για εμάς είναι εξαιρετικά σημαντική η προετοιμασία».

Ο κ. Θεοπέμπτου μιλούσε μετά από τη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου έγινε ενημέρωση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την πρόσκληση του ΓΓ του ΟΗΕ για την άτυπη πενταμερή διάσκεψη στη Νέα Υόρκη.

«Εμείς θεωρούμε ότι εφόσον υπάρχει η πρόσκληση, δεν μπορεί να τοποθετηθούμε αρνητικά. Πρέπει να πάμε, αλλά χρειάζεται από πριν να έχουμε μια σωστή προετοιμασία, να κάνουμε ανάλυση των κινδύνων, να ξέρουμε ακριβώς ποια θα είναι η αντίδρασή μας ανάλογα με τα αιτήματα τα οποία θα υπάρχουν», είπε, σημειώνοντας ότι πρέπει να είμαστε σωστά προετοιμασμένοι και «να μην βρεθούμε προ εκπλήξεων».

ΕΛΑΜ

Ξεκάθαρη άποψη ότι διαφωνούμε, ανέφερε από πλευρά του ΕΛΑΜ ο Λίνος Παπαγιάννης. «Οι κίνδυνοι είναι τεράστιοι και τα τετελεσμένα που θα προκύψουν θα είναι χειρότερα για την πατρίδα μας.»

Το ΕΛΑΜ διαφωνεί με συμμετοχή του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, σε μια άτυπη Διάσκεψη για το Κυπριακό.

Σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, ο βουλευτής του κόμματος, Λίνος Παπαγιάννης, ανέφερε πως “εμείς έχουμε εκφράσει την ξεκάθαρη άποψή μας ότι διαφωνούμε με το ενδεχόμενο να παραστεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας”.

“Θεωρούμε ότι οι κίνδυνοι που παραμονεύουν είναι τεράστιοι και δυστυχώς φαίνεται ότι τα τετελεσμένα που θα προκύψουν θα είναι χειρότερα για την πατρίδα μας”, ανέφερε.

Έχουμε αναφέρει επίσης, πρόσθεσε, “ότι για στρατηγικούς και τακτικούς λόγους, θα είναι λάθος να υπάρχει συνοδεία με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας από πολιτικούς αρχηγούς, καθώς αυτό θα δείξει ότι δεν είναι άτυπη η Πενταμερής, όπως επίσης και εάν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας βρεθεί σε αδιέξοδο τότε δεν θα υπάρχει και ο κατάλληλος χρόνος για να μπορέσει να διαβουλευθεί”.

ΔΗΠΑ

Από την πλευρά του ο Μάριος Κάρογιαν ανέφερε ότι ο Πρόεδρος θα πρέπει να ανταποκριθεί θετικά παρά το γεγονός ότι η συγκυρία δεν είναι η καλύτερη. «Χρειάζεται σωστή προετοιμασία για να ελαχιστοποιηθούν ενδεχόμενοι κίνδυνοι»

Θέση της Δημοκρατικής Παράταξης είναι ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, θα πρέπει να ανταποκριθεί θετικά σε ενδεχόμενη πρόσκληση του ΓΓ του ΟΗΕ για συμμετοχή του σε άτυπη Διάσκεψη για το Κυπριακό, δήλωσε μετά τη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατικής Παράταξης, Μάριος Καρογιάν.

Ο κ. Καρογιάν είπε πως ενημερώθηκαν από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τη συνάντησή του με την Ειδική Απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ, Τζέιιν Χολ Λουτ, καθώς και την επικοινωνία που είχε με τον ΓΓ του ΟΗΕ σε σχέση με την παρούσα φάση του Κυπριακού.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατικής Παράταξης είπε πως η διεθνής συγκυρία δεν είναι η καλύτερη, “ελλοχεύουν κίνδυνοι τους οποίους έχουμε διαπιστώσει όλοι στη συνεδρία τη σημερινή|.

Από την άλλη πλευρά όμως, πρόσθεσε, χρειάζεται προληπτική πολιτική, χρειάζεται σωστή προετοιμασία της πλευράς μας, συνέργεια και συνεννόηση με ισχυρούς παίκτες του διεθνούς συστήματος και του Συμβουλίου Ασφαλείας, “έτσι που να ελαχιστοποιηθούν οι όποιοι ενδεχόμενοι κίνδυνοι σε σχέση με την άτυπη αυτή Διάσκεψη και δεδομένης της προκλητικής στάσης της Τουρκίας, δεδομένων και των κινήσεων κάποιων κύκλων που θα ήθελαν να προωθήσουν τους τουρκικούς σχεδιασμούς”.

Ο κ. Καρογιάν είπε πως “επαναλάβαμε στο Εθνικό Συμβούλιο ότι είναι η ώρα που θα πρέπει να υπάρξει ενότητα πραγματική, είναι η ώρα που όλοι θα πρέπει να ενώσουμε δυνάμεις έτσι που να ανταποκριθούμε στο ακέραιο σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία και να μπορέσουμε να ενισχύσουμε την Κυπριακή Δημοκρατία αλλά και τους στόχους που έχει θέσει η πλευρά μας”.

Ενημέρωσε το Εθνικό Συμβούλιο ο ΠτΔ – Χωρίς κοινή θέση για πενταμερή στο Εθνικό – Ανοικτό ενδεχόμενο μετάβασης και αρχηγών

Εποικοδομητική συνεργασία, σύνεση και σοβαρότητα ζήτησε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης από τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου, τα οποία ενημέρωσε κατά τη συνεδρία που άρχισε στις 11:00 και ολοκληρώθηκε λίγα λεπτά μετά τη μία για το Κυπριακό

Σε συνέχεια των επαφών που είχε με Λουτ και Σπέχαρ, ο Πρόεδρος εξήγησε τα διαδικαστικά ζητήματα και θα αναπτύξει τις θέσεις με τις οποίες σκοπεύει να πάει στην πενταμερή στην Νέα Υόρκη.

Όπως δήλωσε ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Παναγιώτης Σεντώνας «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε σήμερα τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου για τις τελευταίες εξελίξεις, αλλά και για τις πρωτοβουλίες που ο ίδιος ανέλαβε σε σχέση με το Κυπριακό.

Εν πρώτοις, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε για το περιεχόμενο της συνάντησης του με την Ειδική Απεσταλμένη του ΓΓ των ΗΕ για το Κυπριακό κα Τζέιν Χολ Λουτ, η οποία του μετέφερε την απόφαση του ΓΓ των ΗΕ να συγκαλέσει άτυπη πενταμερή συνάντηση για το Κυπριακό, στη Νέα Υόρκη.

Δεύτερο, ο Πρόεδρος ενημέρωσε για την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον ΓΓ του ΟΗΕ στις 11 Ιανουαρίου, αντικείμενο της οποίας ήταν η άτυπη πενταμερής συνάντηση, η έκθεση των καλών υπηρεσιών του ΓΓ και η επιστολή που απέστειλε προσφάτως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης προς τον κ. Γκουτέρες.

Επίσης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρουσίασε τις προτάσεις που διαβίβασε στον ΓΓ των ΗΕ, ανταποκρινόμενος και στην έκκληση του για συγκεκριμένα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης που υποβοηθούν την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.

Μετά την ενημέρωση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ακολούθησε εκτενής συζήτηση όπου τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου κατέθεσαν τις δικές τους απόψεις και προτάσεις.

Καταλήγωντας ο κ. Σεντώνας ανέφερε πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εισηγήθηκε στα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου να τον συνοδεύσουν στην άτυπη πενταμερή, καθώς πρόκειται για μια κρίσιμη συνάντηση για το Κυπριακό.  «Βεβαίως αυτό θα συζητηθεί και σε μεταγενέστερο στάδιο όταν καθοριστεί και συγκεκριμένη ημερομηνία διεξαγωγής της διάσκεψης από τον ΓΓ των ΗΕ».

ΔΗΣΥ

Σωστά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αν και εφόσον κληθεί για την άτυπη πενταμερή, θα δηλώσει παρών, ανέφερε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύοτυ, ενώ είπε ότι αν ζητηθεί. ο Δημοκρατικός Συναγερμός θα συνοδεύσει τον Πρόεδρο στη Νέα Υόρκη.

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας του Εθνικού Συμβουλίου, ο κ. Νεοφύτου είπε ότι «ενημερωθήκαμε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την τελευταία συνάντηση του με την Ειδική Αντιπρόσωπο του Γενικού Γραμματέα την κ. Λουτ».

«Θέση του Δημοκρατικού Συναγερμού είναι ότι σωστά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αν και εφόσον κληθεί για την άτυπη πενταμερή, θα δηλώσει παρών. Επιπρόσθετα εάν μας ζητήσει να τον συνοδεύσουμε, ο Δημοκρατικός Συναγερμός θα συνοδεύσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στη Νέα Υόρκη» κατέληξε.

ΑΚΕΛ

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, πρέπει να μεταβεί στην άτυπη Διάσκεψη για το Κυπριακό, δήλωσε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, μετά τη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, υπό την προεδρία του Προέδρου Αναστασιάδη.

Ο κ. Κυπριανού είπε πως επιβάλλεται να πάμε στη Διάσκεψη πολύ καλά προετοιμασμένοι, σημειώνοντας παράλληλα πως σίγουρα ελλοχεύουν κίνδυνοι. Πρόσθεσε πως “με καλή προετοιμασία και απαντήσεις στα ζητήματα εκείνα τα οποία θέτει η Τουρκία δημόσια, μπορούμε να αφαιρέσουμε κάθε πρόσχημα, και έτσι η Τουρκία είτε θα υποχρεωθεί να εγκαταλείψει τις απαράδεκτες και προκλητικές της θέσεις και να συνεργαστεί έτσι ώστε να επαναρχίσουν ουσιαστικές διαπραγματεύσεις με στόχο την επίτευξη λύσης ή θα παραμείνει εκτεθειμένη”.

Ο κ. Κυπριανού είπε πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ζήτησε από τα πολιτικά κόμματα να τοποθετηθούν κατά πόσον θα πρέπει να μεταβεί στη Διάσκεψη ή όχι.

“Η θέση του ΑΚΕΛ είναι ξεκάθαρη. Δεν έχουμε επιλογή. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρέπει να μεταβεί στη Διάσκεψη. Σε αντίθετη περίπτωση, θα μπούμε σε ένα παρατεταμένο αδιέξοδο, το οποίο θα μας φέρνει ολοένα και πιο κοντά στην οριστική διχοτόμηση της χώρας και του λαού μας”, είπε ΓΓ του ΑΚΕΛ.

“Επιβάλλεται λοιπόν να πάμε στη Διάσκεψη πολύ καλά προετοιμασμένοι βέβαια. Ελλοχεύουν κίνδυνοι οι οποίοι εγείρονται από διάφορα πολιτικά κόμματα; Σίγουρα ελλοχεύουν. Σίγουρα η Τουρκία θα επιδιώξει να πετύχει το μέγιστο των στόχων που έχει καθορίσει σε αυτή τη Διάσκεψη”, ανέφερε ο κ. Κυπριανού.

Πρόσθεσε πως “έχουμε με το μέρος μας το δίκαιο, έχουμε με το μέρος μας τα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ. Με καλή προετοιμασία και απαντήσεις στα ζητήματα εκείνα τα οποία θέτει η Τουρκία δημόσια, μπορούμε να αφαιρέσουμε κάθε πρόσχημα, και έτσι η Τουρκία είτε θα υποχρεωθεί να εγκαταλείψει τις απαράδεκτες και προκλητικές της θέσεις και να συνεργαστεί έτσι ώστε να επαναρχίσουν ουσιαστικές διαπραγματεύσεις, με στόχο την επίτευξη λύσης ή θα παραμείνει εκτεθειμένη”.

“Αυτή είναι η ξεκάθαρη θέση που το ΑΚΕΛ έχει διαβιβάσει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Του έχουμε δώσει τις θέσεις μας με την επιστολή την οποία του έχουμε αποστείλει από τον περασμένο Δεκέμβρη, και τον έχουμε παρακαλέσει να τη λάβει πολύ σοβαρά υπόψη στο δύσκολο έργο το οποίο έχει να επιτελέσει μεταβαίνοντας στη Διάσκεψη”, ανέφερε.

ΔΗΚΟ

Να προηγηθούν κάποιες «συγκεκριμένες πρωτοβουλίες και ενέργειες» πριν μεταβεί για την πενταμερή διάσκεψη στη Νέα Υόρκη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, εισηγείται ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος, όπως το να ξεκαθαρίσει η βάση των διαπραγματεύσεων και το ποιοι προσκαλούνται, αλλά και να μην υπάρξει διασύνδεση της λειτουργίας του παράνομου αεροδρομίου της Τύμπου με οποιαδήποτε άλλη ενέργεια ή πρωτοβουλία της τούρκικης πλευράς.

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνεδρίας του Εθνικού Συμβουλίου, ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε ότι οι δηλώσεις των Τούρκων αξιωματούχων, όσο και του Τ/κ ηγέτη Ερσίν Τατάρ, δεν αφήνουν πολλά περιθώρια αισιοδοξίας για αυτή τη νέα πρωτοβουλία του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών.

«Οι δηλώσεις τους και οι απαιτήσεις τους για να αλλάξει η βάση των διαπραγματεύσεων σε μια βάση δύο κρατών ή συνομοσπονδίας, σε μια συνεργασία με χωριστή κυριαρχία, όπως λέει ο κ. Τατάρ, είναι παντελώς απαράδεκτες. Για αυτόν ακριβώς τον λόγο εμείς έχουμε εισηγηθεί στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι για να μεταβεί στη Νέα Υόρκη, για να λάβει μέρος σε αυτή την πενταμερή διάσκεψη, να προηγηθούν κάποιες συγκεκριμένες πρωτοβουλίες και ενέργειες» είπε.

Συγκεκριμένα, ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ είπε ότι πρώτον, θα πρέπει να ξεκαθαρίσει η βάση των διαπραγματεύσεων. «Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αποδεχθούμε ότι θα υπάρχει οποιαδήποτε εκτροπή από τα ψηφίσματα των ΗΕ και του Συμβουλίου Ασφαλείας» είπε.

Συνέχισε, λέγοντας ότι δεν πρέπει να γίνει αποδεκτή η απαίτηση της Τουρκίας να αλλάξει η βάση των διαπραγματεύσεων και να μετατραπεί σε μια συζήτηση λύσης δύο κρατών, συνομοσπονδίας ή συνεργασίας με ξεχωριστή κυριαρχία.

Δεύτερον, είπε ο κ. Παπαδόπουλος, θα πρέπει να ξεκαθαρίσει ο ΓΓ των ΗΕ ποιοι προκαλούνται σε αυτή την πενταμερή. Είπε ότι γνωρίζουμε ποιοι θα είναι οι τρεις – οι εγγυήτριες δυνάμεις, Τουρκία, Αγγλία, Ελλάδα – και διερωτήθηκε ποιοι θα είναι οι άλλοι δύο.

«Θα πρέπει ακριβώς να ξεκαθαρίσει ο ΓΓ, όπως έγινε και στην περίπτωση της διάσκεψης στη Ζυρίχη πως προσκαλεί και την Κυπριακή Δημοκρατία, αλλιώς θα έχουμε υποβάθμιση του δικού μας κράτους και αναβάθμιση του ψευδοκράτους», υποβάθμιση δηλαδή είτε σε πρόσκληση των δύο κοινοτήτων ή πρόσκλησης Κυπριακής Δημοκρατίας και ψευδοκράτους, είπε.

Τρίτον, συνέχισε «θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να μην εισηγηθεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας την όποια διασύνδεση της λειτουργίας του αεροδρομίου της Τύμπου με οποιαδήποτε άλλη ενέργεια ή πρωτοβουλία της τούρκικης πλευράς».

Όπως είπε «δεν πρόκειται η τουρκική πλευρά να δεχθεί οποιοδήποτε ΜΟΕ σε καμία περίπτωση, δυστυχώς – εκτιμούμε εμείς – δεν πρόκειται να προχωρήσει η Τουρκία στην παράδοση εδάφους πριν από μια συνολική διευθέτηση του Κυπριακού». Επομένως, συμπλήρωσε «το μόνο πράγμα που θα παραμείνει από την εισήγηση και πρόταση του Προέδρου της Δημοκρατίας είναι ότι είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε τη λειτουργία του αεροδρομίου της Τύμπου και αυτό σημαίνει FIR, αυτό σημαίνει κυριαρχία».

«Θα αποτελεί μια τέτοια εξέλιξη υποχώρηση, εκτροπή από τις διεκδικήσεις που θα πρέπει να έχει η Κυπριακή Δημοκρατία» κατέληξε.

ΕΔΕΚ

Από την πλευρά του ο Μαρίνος Σιζόπουλος ανέφερε πως από την σημερινή ενημέρωση του Προέδρου της Δημοκρατίας επιβεβαιώνεται τόσο η ασάφεια της διαδικασίας όσο και το πλαίσιο προπαρασκευής για την άτυπη Πενταμερή Διάσκεψη, η οποία προγραμματίζεται να συνέλθει ενδεχομένως εντός του Φεβρουαρίου και η οποία, την ίδια στιγμή, πιστεύουμε ότι αυξάνει τους κινδύνους που ελλοχεύουν για την Κυπριακή Δημοκρατία.

«Οι ανησυχίες μας αυτές γίνονται ακόμα μεγαλύτερες εάν συνεκτιμήσουμε την προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας και του κατοχικού καθεστώτος αυτήν την χρονική στιγμή καθώς επίσης και κάποιες από τις δηλώσεις του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ αλλά και στοιχεία που περιέχονται στις εκθέσεις του, που αναφέρεται σε «ελληνοκυπριακή διοίκηση», σε «βόρεια Κύπρο». Καθώς επίσης και μια προσπάθεια υποβάθμισης της Κυπριακής Δημοκρατίας σε επίπεδο κοινότητας.»

Ως εκ τούτου, τονίζει,  θα πρέπει οι χειρισμοί του Προέδρου της Δημοκρατίας σε περίπτωση συμμετοχής του σε αυτή την άτυπη διαδικασία να είναι πάρα πολύ προσεκτικοί με κύριο στόχο να αποτρέψουν μια πιθανή κεφαλαιοποίηση πρόσθετων πολιτικών ωφελημάτων από την πλευρά της Τουρκίας και του κατοχικού καθεστώτος, κάτι το οποίο δυστυχώς έχουμε δει να συμβαίνει στο παρελθόν.  «Αυτό που απαιτείται είναι προσεκτική διαχείριση και κυρίως προστασία της Κυπριακής Δημοκρατίας και της κρατικής της οντότητας.»

Κίνημα Αλληλεγγύης

Τη θέση του κόμματος της όπως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης δεν αποδεχτεί πρόσκληση για να μεταβεί και να συμμετάσχει σε μια άτυπη πενταμερή στην Νέα Υόρκη, εξέφρασε η Πρόεδρος της Αλληλεγγύης, Ελένη Θεοχάρους, μετά τη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου.

«Πιστεύουμε ακράδαντα ότι αφενός η πενταμερή συνιστά μια καλοστημένη παγίδα, στην οποία θα πέσουμε μέσα ως Κυπριακή Δημοκρατία και αφετέρου γιατί η ίδια η Κυπριακή Δημοκρατία σήμερα δεν έχει το απαραίτητο στάτους για να μπορέσει να διαπραγματευτεί τα δίκαια της με παρρησία και με δύναμη και με προοπτικές επιτυχίας», είπε σε δηλώσεις της μετά το πέρας της συνεδρίας.

Στην πενταμερή, σύμφωνα με την κ. Θεοχάρους, θα διερευνηθούν οι προοπτικές για ουσιαστικές συνομιλίες στη βάση του κοινού μέχρι στιγμής συμφωνημένου πλαισίου για την επίλυση του Κυπριακού.

Εμείς, «αμφιβάλλουμε διότι ήδη η Τουρκία έχει θέσει νέες παραμέτρους στο τραπέζι, τη λύση των δύο κρατών την οποία θα μασκαρέψει η Τουρκία με τη μορφή της χαλαρής συνομοσπονδίας δύο κρατών. Από την άλλη, με το επιχείρημα ότι θα σταματήσει ο εποικισμός της Αμμοχώστου είτε με τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης που έχουν προταθεί είτε διότι θα ανασταλεί η όλη διαδικασία διότι βρίσκονται σε εξέλιξη κάποιες διαδικασίες, «ούτε ο εποικισμός της Αμμοχώστου θα σταματήσει, ούτε θα σπάσει το αδιέξοδο, αν εμείς εμμείνουμε στις θέσεις μας, έστω αυτές τις θέσεις που έχουν διαμορφωθεί και προνοούν την όποια λύση αναφέρεται στα ψηφίσματα του ΟΗΕ», είπε.

Απεναντίας, δήλωσε, θα βαθύνει η διχοτόμηση ειδικά αν γίνουν αποδεκτά τα ΜΟΕ που έχει προτείνει η δικής μας πλευρά και λαμβάνοντας υπόψη ότι αυτά συνιστούν μια απάντηση στη λύση των δύο κρατών που προτείνει η Τουρκία και ο Τ/κ ηγέτης Ερσίν Τατάρ, ενώ ταυτόχρονα συνεχίζεται η υποβάθμιση της Κυπριακής Δημοκρατίας και αναβαθμίζεται το ψευδοκράτος.

Η Ελένη Θεοχάρους αναφέρθηκε σε έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ και αναφορές στο ΣΑ του ΟΗΕ και άλλες εκθέσεις όπου γίνεται αναφορά σε «διοίκηση Ελληνοκυπρίων» και «διοίκηση Τουρκοκυπρίων» σε «διοίκηση βορρά» και «διοίκηση νότου» παραγνωρίζοντας παντελώς το γεγονός ότι υπάρχει η Κυπριακή Δημοκρατία, που είναι το νόμιμο κράτος, σύμφωνα και με το ψήφισμα της 4ης Μαρτίου 1964.

Η θέση μας είναι «να μην μεταβεί ο  Πρόεδρος της δημοκρατίας στη Νέα Υόρκη και να κολλήσουμε στους καθωσπρεπισμούς γιατί πρέπει ντε και καλά να υπακούμε ή να ακολουθούμε το σαβουάρ βιβρ του ΟΗΕ», είπε καταλήγοντας στις δηλώσεις της η κ. Θεοχάρους.

Συμμαχία Πολιτών

Την εκτίμηση ότι “θα βγούμε ζημιωμένοι από την άτυπη Διάσκεψη” για το Κυπριακό εξέφρασε ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών, Γιώργος Λιλλήκας, σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, σημειώνοντας πως “ενδεχόμενα η Τουρκία να διευκολυνθεί, να “νομιμοποιηθεί”, να θέσει τις θέσεις της ενώπιον του ΓΓ και με την ανοχή του για δυο κράτη και συνομοσπονδία”.

“Δεν εισηγούμαστε να μην πάει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, να μην λάβει μέρος σε αυτή την άτυπη Διάσκεψη γιατί εδώ που έχουμε φτάσει άρνησή μας να συμμετάσχουμε θα διευκολύνει την Τουρκία στους στόχους της”, είπε ο κ. Λιλλήκας.

Σημείωσε, παράλληλα πως “ελλοχεύουν πάρα πολλοί κίνδυνοι σε αυτή την άτυπη Διάσκεψη. Το περιβάλλον δεν είναι ευνοϊκό για τη δική μας πλευρά, αλλά ούτε και αναμένω ότι θα ασκηθεί οποιαδήποτε πίεση προς την τουρκική πλευρά. Αντίθετα αν θα ασκηθεί κάποια πίεση θα είναι προς τη δική μας πλευρά για περαιτέρω συμβιβασμούς”.

Ο κ. Λιλλήκας επεσήμανε στις δηλώσεις του πως υπάρχει απόφαση από πλευράς του ΓΓ του ΟΗΕ, εξ όσων φαίνεται, να συγκαλέσει μιαν άτυπη πενταμερή Διάσκεψη.

Αυτή η άτυπη πενταμερής Διάσκεψη ήταν πρόταση και απαίτηση της Τουρκίας, την οποία στη συνέχεια υιοθέτησε ο ΓΓ και στόχος τουλάχιστον αρχικά ήταν για να διερευνηθεί κατά πόσον υπάρχει κοινό έδαφος και κοινός στόχος για να επαναληφθούν οι συνομιλίες για συνολική λύση του Κυπριακού, πρόσθεσε.

Ως Συμμαχία Πολιτών, ανέφερε, “μας γεννά πολλά ερωτηματικά το γιατί συγκαλείται αυτή τη στιγμή η Διάσκεψη με δεδομένο ότι ο ΓΓ γνωρίζει τις θέσεις της τουρκικής πλευράς και κατά συνέπεια είναι ξεκάθαρο ότι δεν υπάρχει ούτε κοινό έδαφος αλλά ούτε και κοινός στόχος των εμπλεκομένων μερών”.

Άρα η Διάσκεψη αναπόφευκτα θα οδηγηθεί σε ένα αδιέξοδο. Δεν υπάρχουν προϋποθέσεις και συνθήκες για να δημιουργηθεί ένα θετικό αποτέλεσμα, σημείωσε.

Επεσήμανε πως “δεν αναμένουμε ότι η Άγκυρα θα εγκαταλείψει τις αδιάλλακτες θέσεις της. Αντίθετα θα λειτουργήσει εκβιαστικά, απειλώντας ή εκβιάζοντας για άνοιγμα του Βαρωσιού, για αλλαγή του στάτους κβο της περίκλειστης πόλης, αλλά και ταυτόχρονα για την πορεία προς δυο κράτη ή τη συνομοσπονδία”.

“Ελλοχεύουν πάρα πολλοί κίνδυνοι σε αυτή την άτυπη Διάσκεψη. Το περιβάλλον δεν είναι ευνοϊκό για τη δική μας πλευρά, αλλά ούτε και αναμένω ότι θα ασκηθεί οποιαδήποτε πίεση προς την τουρκική πλευρά. Αντίθετα αν θα ασκηθεί κάποια πίεση θα είναι προς τη δική μας πλευρά για περαιτέρω συμβιβασμούς”, πρόσθεσε.

Ο κ. Λιλλήκας είπε πως “δεν εισηγούμαστε να μην πάει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, να μην λάβει μέρος σε αυτή την άτυπη Διάσκεψη γιατί εδώ που έχουμε φτάσει άρνησή μας να συμμετάσχουμε θα διευκολύνει την Τουρκία στους στόχους της”.

Ανέφερε πως είχαμε παλαιότερα εισηγηθεί όπως επιμένει η δική μας πλευρά προς τον ΓΓ να γίνει διερεύνηση σε τεχνοκρατικό επίπεδο και μόνο αν διαπιστωνόταν ότι υπάρχει κοινός στόχος και κοινό έδαφος να συγκαλέσει την άτυπη Διάσκεψη. Δυστυχώς δεν είχαμε εισακουστεί. Δεν ακολουθήθηκε αυτή η πορεία με αποτέλεσμα σήμερα να βρισκόμαστε σε ένα μονόδρομο.

Εκτιμώ και πολύ φοβάμαι ότι θα βγούμε ζημιωμένοι από την άτυπη Διάσκεψη και ενδεχόμενα η Τουρκία να διευκολυνθεί, να “νομιμοποιηθεί”, να θέσει τις θέσεις της ενώπιον του ΓΓ και με την ανοχή του για δυο κράτη και συνομοσπονδία, κατέληξε.

Κίνημα Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών

Δεν μπορούμε να αρνηθούμε την πρόσκληση την οποία έχει απευθύνει ο ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών για την πενταμερή στη Νέα Υόρκη, δήλωσε ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων-Συνεργασίας Πολιτών, Χαράλαμπος Θεοπέμπτου, είπε ωστόσο ότι «για εμάς είναι εξαιρετικά σημαντική η προετοιμασία».

Ο κ. Θεοπέμπτου μιλούσε μετά από τη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου έγινε ενημέρωση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την πρόσκληση του ΓΓ του ΟΗΕ για την άτυπη πενταμερή διάσκεψη στη Νέα Υόρκη.

«Εμείς θεωρούμε ότι εφόσον υπάρχει η πρόσκληση, δεν μπορεί να τοποθετηθούμε αρνητικά. Πρέπει να πάμε, αλλά χρειάζεται από πριν να έχουμε μια σωστή προετοιμασία, να κάνουμε ανάλυση των κινδύνων, να ξέρουμε ακριβώς ποια θα είναι η αντίδρασή μας ανάλογα με τα αιτήματα τα οποία θα υπάρχουν», είπε, σημειώνοντας ότι πρέπει να είμαστε σωστά προετοιμασμένοι και «να μην βρεθούμε προ εκπλήξεων».

ΕΛΑΜ

Ξεκάθαρη άποψη ότι διαφωνούμε, ανέφερε από πλευρά του ΕΛΑΜ ο Λίνος Παπαγιάννης. «Οι κίνδυνοι είναι τεράστιοι και τα τετελεσμένα που θα προκύψουν θα είναι χειρότερα για την πατρίδα μας.»

Το ΕΛΑΜ διαφωνεί με συμμετοχή του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, σε μια άτυπη Διάσκεψη για το Κυπριακό.

Σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, ο βουλευτής του κόμματος, Λίνος Παπαγιάννης, ανέφερε πως “εμείς έχουμε εκφράσει την ξεκάθαρη άποψή μας ότι διαφωνούμε με το ενδεχόμενο να παραστεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας”.

“Θεωρούμε ότι οι κίνδυνοι που παραμονεύουν είναι τεράστιοι και δυστυχώς φαίνεται ότι τα τετελεσμένα που θα προκύψουν θα είναι χειρότερα για την πατρίδα μας”, ανέφερε.

Έχουμε αναφέρει επίσης, πρόσθεσε, “ότι για στρατηγικούς και τακτικούς λόγους, θα είναι λάθος να υπάρχει συνοδεία με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας από πολιτικούς αρχηγούς, καθώς αυτό θα δείξει ότι δεν είναι άτυπη η Πενταμερής, όπως επίσης και εάν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας βρεθεί σε αδιέξοδο τότε δεν θα υπάρχει και ο κατάλληλος χρόνος για να μπορέσει να διαβουλευθεί”.

ΔΗΠΑ

Από την πλευρά του ο Μάριος Κάρογιαν ανέφερε ότι ο Πρόεδρος θα πρέπει να ανταποκριθεί θετικά παρά το γεγονός ότι η συγκυρία δεν είναι η καλύτερη. «Χρειάζεται σωστή προετοιμασία για να ελαχιστοποιηθούν ενδεχόμενοι κίνδυνοι»

Θέση της Δημοκρατικής Παράταξης είναι ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, θα πρέπει να ανταποκριθεί θετικά σε ενδεχόμενη πρόσκληση του ΓΓ του ΟΗΕ για συμμετοχή του σε άτυπη Διάσκεψη για το Κυπριακό, δήλωσε μετά τη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατικής Παράταξης, Μάριος Καρογιάν.

Ο κ. Καρογιάν είπε πως ενημερώθηκαν από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τη συνάντησή του με την Ειδική Απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ, Τζέιιν Χολ Λουτ, καθώς και την επικοινωνία που είχε με τον ΓΓ του ΟΗΕ σε σχέση με την παρούσα φάση του Κυπριακού.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατικής Παράταξης είπε πως η διεθνής συγκυρία δεν είναι η καλύτερη, “ελλοχεύουν κίνδυνοι τους οποίους έχουμε διαπιστώσει όλοι στη συνεδρία τη σημερινή|.

Από την άλλη πλευρά όμως, πρόσθεσε, χρειάζεται προληπτική πολιτική, χρειάζεται σωστή προετοιμασία της πλευράς μας, συνέργεια και συνεννόηση με ισχυρούς παίκτες του διεθνούς συστήματος και του Συμβουλίου Ασφαλείας, “έτσι που να ελαχιστοποιηθούν οι όποιοι ενδεχόμενοι κίνδυνοι σε σχέση με την άτυπη αυτή Διάσκεψη και δεδομένης της προκλητικής στάσης της Τουρκίας, δεδομένων και των κινήσεων κάποιων κύκλων που θα ήθελαν να προωθήσουν τους τουρκικούς σχεδιασμούς”.

Ο κ. Καρογιάν είπε πως “επαναλάβαμε στο Εθνικό Συμβούλιο ότι είναι η ώρα που θα πρέπει να υπάρξει ενότητα πραγματική, είναι η ώρα που όλοι θα πρέπει να ενώσουμε δυνάμεις έτσι που να ανταποκριθούμε στο ακέραιο σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία και να μπορέσουμε να ενισχύσουμε την Κυπριακή Δημοκρατία αλλά και τους στόχους που έχει θέσει η πλευρά μας”.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κύπρο και τον Κόσμο, την ώρα που συμβαίνουν στη Cyprus Times

Top Stories

Τον περίμενε για τα χρωστούμενα… εμφανίστηκε με άλλον και του επιτέθηκαν στη Λεμεσό

Όσα κατήγγειλε 52χρονος Σύρος στο ΤΑΕ Λεμεσού – Στο Νοσοκομείο με ελαφρά τραύματα – Εντοπίστηκε ο ένας, ψάχνει τον δεύτερο η Αστυνομία

Παραμένουν κέρφιου, απαγόρευση συναθροίσεων και sms. Οι περιορισμοί που θα μας «συντροφεύουν» μέχρι 15/2

Με την προσοχή στραμμένη στις ανακοινώσεις του Υπουργού Υγείας στις 12 και 30 οι πολίτες

Βήμα unlock με ένα όπλο και ένα στοίχημα

Απομακρυσμένο αλλά χωρίς να αποκλείεται το ενδεχόμενο το Υπουργικό να επιτρέψει άνοιγμα και των γυμνασίων καθώς και των μεγάλων καταστημάτων, εμπορικών κέντρων και malls

MC MEDIA NETWORK

ΤΙΑΓΚΟ: «Πρέπει να είμαστε έξυπνοι / Να μην τα παρατάμε»

Ο Βραζιλιάνος μεσοεπιθετικός της Ομόνοιας, Τιάγκο, μίλησε για το παιχνίδι με τον Ολυμπιακό, τον προηγούμενο αγώνα με την Ένωση Νέων Παραλιμνίου, ενώ αναφέρθηκε στην...

Haute Couture Week: Όσα είδαμε στο ονειρικό show του οίκου Chanel

Πραγματοποιήθηκε στο Grand Palais του Παρισιού το haute couture show του οίκου Chanel H Haute Couture συλλογή του γαλλικού οίκου μάδας Chanel παρουσιάστηκε το μεσημέρι...

Επίσημα επιστροφή Μαλεκκίδη στον Απόλλωνα

Επίσημα επιστροφή Μαλεκκίδη στον Απόλλωνα

Χριστιάνα Αρτεμίου: Έχεις δει την αδερφή και την ανιψιά της ηθοποιού; (pic)

Για πρώτη φορά η δημοφιλής Κύπρια ηθοποιός με μια της ανάρτηση μας συστήνει την αδερφή και την ανιψιά της. Η Χριστιάνα Αρτεμίου που γενικά κρατά...

MC MEDIA NETWORK

ΤΙΑΓΚΟ: «Πρέπει να είμαστε έξυπνοι / Να μην τα παρατάμε»

Ο Βραζιλιάνος μεσοεπιθετικός της Ομόνοιας, Τιάγκο, μίλησε για το παιχνίδι με τον Ολυμπιακό, τον προηγούμενο αγώνα με την Ένωση Νέων Παραλιμνίου, ενώ αναφέρθηκε στην...

Haute Couture Week: Όσα είδαμε στο ονειρικό show του οίκου Chanel

Πραγματοποιήθηκε στο Grand Palais του Παρισιού το haute couture show του οίκου Chanel H Haute Couture συλλογή του γαλλικού οίκου μάδας Chanel παρουσιάστηκε το μεσημέρι...

Επίσημα επιστροφή Μαλεκκίδη στον Απόλλωνα

Επίσημα επιστροφή Μαλεκκίδη στον Απόλλωνα

Χριστιάνα Αρτεμίου: Έχεις δει την αδερφή και την ανιψιά της ηθοποιού; (pic)

Για πρώτη φορά η δημοφιλής Κύπρια ηθοποιός με μια της ανάρτηση μας συστήνει την αδερφή και την ανιψιά της. Η Χριστιάνα Αρτεμίου που γενικά κρατά...

Lifestyle

Lifestyle

Χριστιάνα Αρτεμίου: Έχεις δει την αδερφή και την ανιψιά της ηθοποιού; (pic)

Για πρώτη φορά η δημοφιλής Κύπρια ηθοποιός με μια της ανάρτηση μας συστήνει την αδερφή και την ανιψιά της. Η Χριστιάνα Αρτεμίου που γενικά κρατά...

Επίσημα επιστροφή Μαλεκκίδη στον Απόλλωνα

Επίσημα επιστροφή Μαλεκκίδη στον Απόλλωνα

Advertorials