MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Ζητείται πολιτική ενσυναίσθηση

Advertisement

Sponsored by exness

Έχουμε μια νέα κυβέρνηση,  θεμιτό είναι να την πιστώνει κανείς με εύλογο χρονικό περιθώριο μέχρι να βρει τα πολιτικά της πατήματα. Να αντιληφθούν πρώτα ότι πλέον πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη να κυβερνήσουν, για να χαράξουν την πορεία υλοποίησης του κυβερνητικού προγράμματος της διακυβέρνησης της χώρας.

Του Νίκου Γεωργίου

Advertisement

Βουλευτής ΔΗΣΥ Αμμοχώστου

Υπάρχουν όμως πολιτικές συμπεριφορές, που προδίδουν πολλές φορές την έλλειψη σχεδίου, ειλικρινών θέσεων και ενσυναίσθησης από πλευράς της νέας κυβέρνησης.

Είναι εδώ ακριβώς που εισέρχεται ο ρόλος της αντιπολίτευσης, με την παράθεση θέσεων, ουσιαστικών επιχειρημάτων και επίγνωση πραγματικοτήτων, που αντιπαραβάλλονται με την τεχνοκρατική κυνικότητα και την έλλειψη πολιτικής βούλησης από εκείνους που κρατούν πλέον την εξουσία.

Απογοήτευση προκάλεσε σε όσους ασχολούνται με τα προσφυγικά θέματα η αναφορά του ΠΤΔ στο Ανώτατο Δικαστήριο για τον νόμο, που θεσπίστηκε από τη Βουλή για την υποχρεωτική διενέργεια μελέτης στατιστικής επάρκειας πριν από την παραχώρηση Τ/Κ κατοικίας και/ή επαγγελματικού υποστατικού σε δικαιούχο πρόσφυγα. Η αιτιολογία αφορά σε επίκληση παραβίασης του Συντάγματος με την αύξηση των εξόδων της κυβέρνησης. Αγνοώντας τη δυνητική μείωση δαπανών, μέσα από την προληπτική επιστημονική μελέτη, τα μετρήσιμα έξοδα και τις στοχευμένες δαπάνες που προκύπτουν πολλές φορές ακόμη και για ετοιμόρροπες οικοδομές. Μα περισσότερο, την πρόληψη για την προστασία της δημόσιας υγείας και ασφάλειας των πολιτών, που καλούνται να ζήσουν σε αυτές τις κατοικίες που το κράτος τους παρέχει. Είναι λυπηρό η πρώτη αναφορά του ΠΤΔ να γίνει για ζήτημα που αφορά στον προσφυγικό κόσμο.

Σε αυτή την πολιτικά λανθασμένη επιλογή του ΠΤΔ έρχεται πρόσφατα να προστεθεί και η δήλωση του Υπ. Οικονομικών ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προσφύγων, που συζητούσε τα αιτήματα του Φορέα Ισότιμης Κατανομής των Βαρών. Μας μετέφερε ενώπιον της επιτροπής την απαίτηση της κυβέρνησης να διεκδικήσει την εξόφληση της κρατικής εγγύησης ύψους €45εκ. που ενεργοποιήθηκε από τις Τράπεζες για την παραχώρηση δανείων, που δόθηκαν σε δικαιούχους πρόσφυγες. Βάζοντας στο μάτι και το χέρι στα έσοδα από το τέλος του 0.4% επί της μεταβίβασης ακίνητης ιδιοκτησίας για τη δημιουργία κι ενίσχυση του ταμείου για την ίση κατανομή των βαρών. Ακολούθως, δήλωσε «αφού εξοφληθεί η σχετική κρατική υποχρέωση να δημιουργηθεί αποθεματικό για την κάλυψη μελλοντικών προβλέψεων ΜΕΔ». Αγνοώντας προκλητικά ότι η πολιτική βούληση της ομόφωνης στήριξης της πρότασης νόμου από τα κοινοβουλευτικά κόμματα για το τέλος του 0,40% ήταν η δημιουργία πιστωτικού μαξιλαριού, ώστε να προχωρήσει επιτέλους το δίκαιο αίτημα του προσφυγικού κόσμου για την απόδοση της απώλειας χρήσης, για το οποίο ο Φορέας Ίσης Κατανομής εδώ και δύο χρόνια παρουσίασε σχετική μελέτη και εναλλακτικά σενάρια επί χάρτου.

Μια ενέργεια, η οποία αποτελεί μια ξεκάθαρη αθέτηση των προεκλογικών εξαγγελιών του ΠΤΔ για την ενίσχυση της οικονομικής φερεγγυότητας των προσφύγων. Μια πολιτικά επιφανειακή αβασάνιστη  τοποθέτηση, με λογιστική και τραπεζική προσέγγιση, που καμία σχέση δεν έχει με το γράμμα και το πνεύμα του νόμου που θεσπίστηκε.

Οι πιο πάνω ενέργειες είναι πολιτικά άστοχες, εκθέτουν και ακυρώνουν τους κυβερνώντες. Την ίδια ώρα που οι πρόσφυγες δέχονται προτάσεις  από εγκάθετους του καθεστώτος, για να πωλήσουν τις περιουσίες τους στην Αμμόχωστο, πρόσφυγες που βλέπουν τις περιουσίες τους στην υπόλοιπη κατεχόμενη Κύπρο να λεηλατούνται και να χάνονται.

Όλα αυτά αποδεικνύουν ότι τα πολιτικά αντανακλαστικά αυτής της κυβέρνησης είναι χαμηλά, αλλά δυστυχώς και  το πασιφανές… ελλείπει η πολιτική ενσυναίσθηση και ότι ακουστά έχουν την προσφυγική πολιτική.

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network

Δεδομένο..

Protathlima