MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Τι θα γίνει με τα «γερασμένα» κτίρια;

Advertisement

Sponsored by exness

Οι παλιές πολυκατοικίες με όλα τα γνωστά προβλήματα -υγρασίες, σωληνώσεις, εξωτερικές φθορές, ετοιμόρροπα μπαλκόνια, αυθαίρετα στέγαστρα- είναι μια μάστιγα στις πόλεις μας.

Του Στέλιου Γεωργίου
Τεχνικός Διευθυντής Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου

 

Advertisement

Μια απλή βόλτα στους δρόμους είναι αρκετή για να διαπιστώσει κανείς το μέγεθος του προβλήματος που δεν είναι μόνο αισθητικό αλλά και ζήτημα ασφάλειας. Πολλές από αυτές τις ασυντήρητες οικοδομές αποτελούν δημόσιο κίνδυνο για τους κατοίκους και τους περαστικούς, αλλά και εστία μικροβίων.

Ένας από τους σοβαρότερους λόγους που οι πολυκατοικίες φτάνουν σ’ αυτό το σημείο είναι η αδυναμία των διαχειριστικών επιτροπών να εισπράξουν τα οφειλόμενα κοινόχρηστα από τους ιδιοκτήτες των διαμερισμάτων. Πριν από ενάμιση χρόνο κατατέθηκε στη βουλή πρόταση νόμου για αλλαγή του πλαισίου λειτουργίας των διαχειριστών επιτροπών σε μια προσπάθεια να μπει μια τάξη. Μέχρι στιγμής δεν έχει προχωρήσει σε ψήφιση και δεν ξέρουμε καν αν έχει συζητηθεί στην αρμόδια επιτροπή.

Το σίγουρο είναι ότι πρέπει να μπει γρήγορα ένα τέλος. Οι διαχειριστικές επιτροπές αδυνατούν να εισπράξουν τα οφειλόμενα από τους ιδιοκτήτες και τα κτίρια χρόνο με το χρόνο γίνονται χειρότερα, οι φθορές επιδεινώνονται επικίνδυνα και ολόκληρες γειτονιές στις πόλεις μας παρουσιάζοντας μια εικόνα παρακμής.

Η ευρωπαϊκή υποχρέωση της Κύπρου να προχωρήσει σε ενεργειακή αναβάθμιση και απόδοση των κτιρίων προσφέρει μια πολύ καλή ευκαιρία για συντήρηση των πολυκατοικιών που έχουν παραδοθεί στη φθορά. Σήμερα υπάρχουν περισσότερα από 430.000 κτίρια κατοικιών από τα οποία σχεδόν τα μισά είναι μονοκατοικίες και τα υπόλοιπα είναι πολυκατοικίες με διαμερίσματα. Το 40% των κατοικιών στην Κύπρο έχει ανεγερθεί πριν το 1981 και το 54% μεταξύ 1981 και 2006 και χωρίς προδιαγραφές ενεργειακής απόδοσης.

Οι χορηγίες και οικονομικές διευκολύνσεις που προσφέρονται για ενεργειακή αναβάθμιση παλαιών κτιρίων μπορούν να δώσουν το έναυσμα για μια γενικότερη επιδιόρθωση τους. Αν αυτό γίνει με έναν γενικό σχεδιασμό και ενισχυθεί με τις ανάλογες νομοθετικές ρυθμίσεις μπορεί να λύσει τα χέρια στις διαχειριστικές επιτροπές, να δώσει κίνητρα στους κατοίκους και ιδιοκτήτες και να ξεκινήσει μια γενική κτιριακή αναβάθμιση. Θα μπορούσαμε πάντα να ακολουθήσουμε τα παραδείγματα και την εμπειρογνωμοσύνη ευρωπαϊκών πόλεων που έχουν καταφέρει να δώσουν νέα ζωή στους παλαιούς πυρήνες.

Η αναβάθμιση των παλιών κτιρίων θα φέρει νέες θέσεις εργασίας, θα συμβάλει στον εξωραϊσμό των πόλεων και θα βοηθήσει στη γενικότερη καθαριότητα και ασφάλεια των πόλεων. Το ζητούμενο είναι να υπάρξει η πολιτική βούληση και ένας καλό συντονισμός με την βουλή για προώθηση σχετικών νομοθεσιών σε συνδυασμό με μια σωστή εκστρατεία ενημέρωσης του κοινού που θα δώσει κίνητρο και ενθάρρυνση για την επιτυχία του εγχειρήματος.

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network