MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Διάσωση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων από την πανδημία

Advertisement

Sponsored by exness

Η υγειονομική κρίση που ξέσπασε με την επέλαση του κορωνοϊού σε όλες τις χώρες του κόσμου ήταν επόμενο, μετά τα αλλεπάλληλα λοκντάουν που επιβλήθηκαν, να εξελιχθεί και σε κρίση οικονομικής φύσης.

Του Πάνου Αναστασίου
Υποψήφιος Βουλευτής Λεμεσού (ΔΗΠΑ, Αρ.2), Εγκεκριμένος Λογιστής, οικονομολόγος, Πρώην Δημοτικός Σύμβουλος Λεμεσού

Οι αλλαγές στην καθημερινότητά μας επέφεραν σημαντικότατο πλήγμα σε όλους τους τομείς της οικονομίας και ιδιαίτερα στις ευαίσθητες μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Advertisement

Είναι γεγονός πως πολλές επιχειρήσεις έχουν βάλει λουκέτο, ενώ οι περισσότερες μετρούν αντίστροφα για το κλείσιμό τους, αν η πρωτόγνωρη αυτή κατάσταση που βιώνουμε παραμείνει στάσιμη. Οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες βλέπουν από την περασμένη άνοιξη τα έξοδά τους να αυξάνονται και τα έσοδά τους να μειώνονται. Πολλοί λογαριασμοί και διάφορες άλλες οφειλές που είχαν, ήταν (ή είναι ακόμη) πολύ δύσκολο να εξοφληθούν. Πολύς κόσμος αναγκαστικά έχασε τη δουλειά του εν μέσω πανδημίας, όπου η αναζήτηση εργασίας είναι μια δυσχερής προσπάθεια αυτή την εποχή.

Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της Κυπριακής όπως ακριβώς και της Ευρωπαϊκής οικονομίας. Ο τομέας του τουρισμού, του εμπορίου, του πολιτισμού και των μεταφορών έχουν πληγεί περισσότερο από την πανδημική κρίση. Το Κράτος θα πρέπει να επικεντρωθεί στην ανάκαμψη και την επιβίωσή τους. Η Κυπριακή Δημοκρατία χρειάζεται να προχωρήσει σε περισσότερες επιδοτήσεις, οι οποίες θα ανακουφίσουν σημαντικά τους επιχειρηματίες. Μπορεί για παράδειγμα να μειώσει τις φορολογίες ή να διαγράψει τις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις των επιχειρήσεων προς το Κράτος κατά τους μήνες που διατάχθηκαν τα λοκντάουν.

Ως γνωστόν, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει στηρίξει οικονομικά τα κράτη μέλη της με το ποσό των 37 δισ. ευρώ περίπου από τα διαρθρωτικά ταμεία της. Λαμβάνοντας υπ’ όψη τις υποδείξεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, μπορεί επίσης να χρηματοδοτήσει και την πράσινη ανάπτυξη, την καινοτομία στην αγορά και τον ψηφιακό μετασχηματισμό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Με αυτό τον τρόπο, θα μπορέσουν να προσαρμοστούν στις προκλήσεις της νέας πραγματικότητας που εγκαινίασε ο COVID-19. Η επένδυση μπορεί να γίνει στην οικονομία δεδομένων, την τεχνητή νοημοσύνη, την έξυπνη παραγωγή, το διαδίκτυο των πραγμάτων (IoT), την κβαντική υπολογιστική και άλλα ούτως ώστε να διασφαλιστεί μια ισχυρή συνιστώσα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε αυτούς τους τομείς.

Κλείνοντας, τόσο το Κυπριακό Κράτος όσο και η Ευρωπαϊκή Ένωση χρειάζεται να λάβουν αποτελεσματικά μέτρα, με τα οποία οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις να μπορούν να σταθούν ξανά στα πόδια τους. Ο πυρήνας της οικονομίας του τόπου μας είναι αυτές οι επιχειρήσεις, και μόνο εφόσον επενδύσουμε σε αυτές, θα καταφέρουμε να αντιμετωπίσουμε με επιτυχία την ύφεση που ο κορωνοϊός προκάλεσε στην οικονομία.

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network