MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Όχι άλλη ήττα για την Δημοκρατία

Advertisement

Sponsored by exness

Διασφαλίστε την Δημοκρατία πριν να είναι αργά – Περί «αντιεμβολιαστών» και επεισοδίων ο λόγος

Του Νικόλα Πέτρου

Έντονος είναι ο απόηχος των όσων έλαβαν χώρα την περασμένη Κυριακή έξω από το Προεδρικό Μέγαρο και στο συγκρότημα «ΔΙΑΣ». Τα έκτροπα που είδαμε να διαδραματίζονται τόσο έξω από το Προεδρικό όσο και στο συγκρότημα «ΔΙΑΣ», σίγουρα δεν  τιμούν κανένα και ξύπνησαν μνήμες γεγονότων που άφησα ανοιχτές πληγές εδώ και δεκαετίες σε αυτόν τον πονεμένο τόπο.

Advertisement

Όλα αυτά έλαβαν χώρα σε μια περίοδο που η Τουρκία και ο εγκάθετος της στα κατεχόμενα, Ερσίν Τατάρ, προχωρούν σε νέα άνομα σχέδια στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου. Και αντί οι Κύπριοι αυτού του τόπου να στρέψουν τα βλέμματα προς αυτή την κατεύθυνση και να απαιτήσουν την άμεση επανέναρξη των διαπραγματεύσεων πριν σφραγιστεί οριστικά η διχοτόμηση, ορισμένοι απειλούν με τους χειρισμούς τους την ίδια την Δημοκρατία. Μια Δημοκρατία που ο Τούρκος πρόεδρος και τα τσιφλίκια του αγνοούν.

Θα ήθελα να ξεκαθαρίσω πως είναι δημοκρατικό δικαίωμα κάθε πολίτη να διαμαρτύρεται σθεναρά για τα πιστεύω και τις απόψεις του και είμαι βέβαιος πως η πλειοψηφία των χιλιάδων πολιτών που συγκεντρώθηκαν έξω από το Προεδρικό την περασμένη Κυριακή διαφωνούν –αν όχι έχουμε σοβαρότατο πρόβλημα- με τα έκτροπα που διαδραματίστηκαν στον «ΔΙΑ», ακόμα και αν δεν συμφωνούν με την προσέγγιση του συγκροτήματος σε ό,τι αφορά την μετάδοση ειδήσεων.

Παρακολουθώντας από ζωντανές μεταδόσεις τις προθέσεις ορισμένων, υπήρχαν κάποιοι που ήθελαν να εκμεταλλευτούν τον όχλο και να εισβάλουν μέχρι και στο Προεδρικό. Αυτό βέβαια δεν το έβγαλα από το κεφάλι μου, αλλά το άκουσα μέσω των βίντεο που ανάρτησαν τα ίδια τα πρόσωπα που βρίσκονταν στην κινητοποίηση της Κυριακής. Και διερωτώμαι αυτά τα άτομα που ήθελαν εισβάλουν στο Προεδρικό ή αυτοί που εισέβαλαν στον «ΔΙΑ» και τα έκαναν «γυαλιά-καρφιά», δεν άκουσαν ποτέ για το πραξικόπημα; Δεν έμαθαν γι’ αυτό στο σχολείο; Δεν τους μίλησε ποτέ κανείς;

Είναι δικαίωμα αυτών των πολιτών να αγνοούν την επιστημονική κοινότητα (κάτι για το οποίο εγώ προσωπικά δεν συμφωνώ) και να μην επιθυμούν να εμβολιαστούν, αλλά δεν έχουν σε καμία περίπτωση το δικαίωμα να απειλούν με αυτό τον τρόπο την ίδια την Δημοκρατία και να περιφρονούν όλους όσους έχουν αντίθετη γνώμη με αυτούς.

Να σημειωθεί πως αυτός ο πλουραλισμός απόψεων, μεταξύ των πολιτών που συμμετέχουν σε αυτές τις κινητοποιήσεις, συμβαίνει διότι δεν είναι οργανωμένες και πολλές φορές δεν έχουν ξεκάθαρο πλαίσιο. Κάποιοι διαμαρτύρονται για τα μέτρα, άλλοι για τα εμβόλια, άλλοι για τα 5G, άλλοι για την διαφθορά και άλλοι απλά ψάχνουν πρόσφορο έδαφος για να προκαλέσουν επεισόδια. Κάτι που φάνηκε σε όλες τις περιπτώσεις που συγκεντρώθηκε μεγάλος πλήθος στις κινητοποιήσεις των λεγόμενων «αντιεμβολιαστών.»

Το ζήτημα δεν είναι αν θα δείξει ανοχή η Αστυνομία ή αν θα παρέμβει κατασταλτικά -γιατί υπάρχουν οι περιπτώσεις που χειρίστηκε λάθος τις κινητοποιήσεις που έλαβαν χώρα εν μέσω πανδημίας (βλέπε κινητοποίηση Ως Δαμέ)- αλλά επιτέλους να αναλάβουν την ευθύνη αυτοί που κρύβονται πίσω από αυτές τις κινητοποιήσεις, να ξεκαθαρίσουν το πλαίσιο και να αποτρέψουν όλους αυτούς που έχουν πρόθεση να προκαλέσουν στην επεισόδια. Αν αυτό είναι που επιθυμούν τελικά (να προκαλούν επεισόδια), πρέπει η Αστυνομία να αναλάβει το ρόλο της και να αποτρέψει μια ενδεχόμενη νέα ήττα της Δημοκρατίας, σε μελλοντικές κινητοποιήσεις.

Μπορεί για μερικούς το Προεδρικό να αποτελεί ένα ακόμη κτήριο, αλλά για κάποιους από εμάς αποτελεί το ναό της Δημοκρατίας, όποιος κι αν είναι ο ένοικος του, όποιες πολιτικές αποφάσεις και να λαμβάνει. Δεν είναι λίγες οι φορές που διαφώνησαν με αποφάσεις της παρούσας κυβέρνησης, αλλά δεν μου πέρασε ποτέ από το μυαλό ότι η λύση είναι να… μπουκάρω μέσα και να αρχίσω να σπάζω ότι βρω μπροστά μου, υπάρχουν άλλες δημοκρατικές διαδικασίες για να περάσω την άποψη μου τόσο εγώ όσο και οι υπόλοιποι πολίτες που ζουν σε αυτόν τον τόπο.

Υγ: Τροφή για σκέψη…

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network