MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Νέο Σύστημα Διορισμών στην Εκπαίδευση: Να μιλήσουμε για παραδοξότητες…

Advertisement

Sponsored by exness

Ένα από τα πιο καυτά καλοκαίρια που πέρασε η εκπαίδευση ήταν τον καλοκαίρι του 2015. Το Νέο Σύστημα Διορισμών στην Εκπαίδευση (ΝΣΔΕ) ήταν προ των πυλών και η εντολή εδόθει για εφαρμογή.

Των Γιώτα Τσαλακού, (Γραμματέας Προοδευτικής Κίνησης Δασκάλων και Νηπιαγωγών Λάρνακας) και Αλέκα Ζάουρα (Πρόεδρος Προοδευτικής Κίνησης Δασκάλων και Νηπιαγωγών Λάρνακας)

Παρά τις προειδοποιήσεις της ΠΟΕΔ για τις ασάφειες που υπήρχαν αλλά και τις «παραδοξότητες» που επρόκειτο να δημιουργήσει η συγκεκριμένη πρόταση, η κυβέρνηση είχε τα αυτιά κλειστά.

Advertisement

Η ΠΟΕΔ μαζί με τους αντικαταστάτες και συμβασιούχους εκπαιδευτικούς την τότε εποχή έκαναν δεκάδες συναντήσεις με το κυβερνητικό κόμμα και βουλευτές της Επιτροπής Παιδείας, επισημαίνοντας  ότι δεν υπήρχαν νέες θέσεις διορισμού στη Δημοτική Εκπαίδευση, αλλά ήταν οι ίδιες θέσεις που δίνονταν κατ’ επανάληψη κάθε χρόνο και καταλαμβάνονταν από έκτακτους εκπαιδευτικούς. Συνεπώς, δεν υπήρχε λόγος εφαρμογής του Νέου Συστήματος Διορισίμων στη Δημοτική Εκπαίδευση, καθώς το μόνο που θα πετύχαινε είναι η παραδοξότητα να χάσουν κάποιοι τη δουλειά τους ενώ κάποιοι άλλοι να διορίζονται 1-2 χρόνια και μετέπειτα να χάνουν και αυτοί την εργασία τους. Η κατάληξη της εφαρμογής του ΝΣΔΕ θα ήταν η δημιουργία ενός συστήματος διορισμού που εργοδοτεί εκπαιδευτικούς για  μικρή διάρκεια. Ο απόλυτος εξευτελισμός των εκπαιδευτικών αλλά και του δημόσιου σχολείου.

Για να καταφέρουν λοιπόν να πείσουν τη βουλή ως προς την ύπαρξη κενών θέσεων, οι κυβερνώντες παρουσίασαν τις κενές θέσεις 3 ετών οι οποίες επαναλαμβάνονταν κάθε χρόνο. Με άλλα λόγια ήταν οι θέσεις που καλύπτονταν με έκτακτους διορισμούς και σε αυτές υπήρχαν ήδη διορισμένοι έκτακτοι εκπαιδευτικοί.

Η επόμενη «παραδοξότητα» την οποία γνώριζαν πολύ καλά, ήταν ότι οι εργαζόμενοι που είχαν 30 μήνες υπηρεσίας θα έπρεπε να μετατραπούν σε αορίστου χρόνου εκπαιδευτικούς. Για να ξεπεράσουν το συγκεκριμένο εμπόδιο οι κυβερνώντες, παράγγειλαν νομική γνωμάτευση βάσει της οποίας το καθεστώς αυτό δεν μπορεί να ισχύσει στην εκπαίδευση. Για κακή τους τύχη όμως, συνάδελφος από την Τεχνική Εκπαίδευση την ίδια περίοδο δικαιώθηκε στο δικαστήριο και μετατράπηκε σε Αορίστου χρόνου. Τη δεδομένη στιγμή το Υπουργείο πιέστηκε ν’ αναγνωρίσει όσους ήταν αορίστου χρόνου. Η πρόθεση της μη αναγνώρισης των αορίστου χρόνου εκπαιδευτικών διαφαίνεται και με την παράλογη απόφαση που πάρθηκε ότι θα μετατρέπονται σε αορίστου χρόνου εκπαιδευτικοί, μόνο όσοι έχουν 30 μήνες συνεχόμενη υπηρεσία, αποκλείοντας συνάμα πολλούς συνάδελφους/ισσες που είτε είχαν διακεκομμένη συνολική υπηρεσία 30 μηνών με σύμβαση είτε είχαν αθροιστική υπηρεσία 30 μηνών ως αντικαταστάτες.

Δεν θα μπορούσαμε να μην συμπεριλάβουμε και την «παραδοξότητα» των αντικαταστατών συναδέλφων. Οι πλείστοι εκ των οποίων μετρούν χρόνια υπηρεσίας σε αυτή την θέση, ενώ δεν αναγνωρίζεται αθροιστικά η υπηρεσία τους και το μέλλον τους καταγράφεται αβέβαιο, αφού από το 2027 σύμφωνα με τις αποφάσεις του ΥΠΠΑΝ, ο κατάλογος διοριστέων καταργείται και δεν έχει ξεκάθαρα καθοριστεί αν θα διορίζονται και από που θα διορίζονται οι αντικαταστάτες συνάδελφοι.

Φτάνοντας στο σήμερα, η ανακύκλωση εκπαιδευτικών καλά κρατεί με κίνδυνο να επηρεαστεί άμεσα η παρεχόμενη εκπαίδευση των παιδιών μας. Όλο και περισσότεροι συνάδελφοι αδικούνται, κάποιοι γιατί έχουν πέραν των 30 μηνών αθροιστική υπηρεσία η οποία δεν αναγνωρίζεται και άλλοι που εγκατέλειψαν τις δουλειές τους και ξαφνικά βρίσκονται χωρίς εργασία.

Μπορεί όλα τα πιο πάνω να έρχονται σε αντίθεση με την κοινή λογική, αλλά είναι η πραγματικότητα χιλιάδων νέων εκπαιδευτικών. Ενώ γνωρίζουμε και καταγγέλλουμε τις αδικίες, ταυτόχρονα υπάρχει μια μορφή σιωπηρής ανοχής. Θα μπορούσαμε να προτείνουμε λύσεις, αλλά αυτός δεν είναι ο σκοπός του άρθρου μας. Σκοπός μας είναι η γνωστοποίηση των ζητημάτων που προκάλεσε η εφαρμογή του ΝΣΔΕ. «Παραδοξότητες» που οδήγησαν σε αδιέξοδα για τα οποία ως οι άμεσα επηρεαζόμενοι, τότε, είχαμε προειδοποιήσει .

Το να κλείνω τα μάτια και να μην βλέπω τα προβλήματα, είναι νοοτροπίες που παραπέμπουν σε μη δημοκρατικά καθεστώτα, καθεστώτα υποταγής και εκμετάλλευσης. Ως εκ τούτου, έστω και εκ των υστέρων, η όποια εκπαιδευτική πολιτική ευαγγελίζεται την βελτίωση του δημόσιου σχολείου, που όπως φαίνεται μέχρι σήμερα δεν έχει αποκτήσει ανοσία μέσα σε ένα εκπαιδευτικό σύστημα που νοσεί, θα πρέπει να ασχοληθεί σοβαρά με τα προβλήματα αυτά, τα οποία δημιουργούν και θα δημιουργούν προβλήματα στην ποιότητα της μάθησης και ταυτόχρονα καταπατούν βασικά εργασιακά δικαιώματα.

O άνθρωπος πρέπει να υπηρετεί τον άνθρωπο γι’ αυτό και ελπίζουμε πως οι υπεύθυνοι φορείς θα ασχοληθούν σοβαρά με τα προβλήματα αυτά και θα τα διαχειριστούν με το πιο δίκαιο τρόπο. Λύσεις υπάρχουν και μάλιστα λύσεις δίκαιες. Και όταν μιλάμε για δίκαιο πρωτίστως αναφερόμαστε σε ότι είναι πιο δίκαιο για τα παιδιά μας.

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network

ΚΟΚΟΡΙΝ;

ShootandGoal