MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Να λύσουν τα χέρια της αστυνομίας;

Advertisement

Sponsored by exness

Μετά από κάθε επεισόδιο βίας και ιδιαιτέρως μετά από έκτροπα που συμβαίνουν σε αθλητικούς χώρους, η αστυνομία βρίσκεται σε θέση άμυνας.

Πρέπει να εξηγήσει γιατί δεν πρόλαβε τα επεισόδια, γιατί πάσχει το δίκτυο πληροφοριών της, γιατί δεν έγινε ορθή εκτίμηση του κινδύνου, γιατί υπήρξε κακός σχεδιασμός της αστυνόμευσης και γιατί δεν έκανε ούτε μία σύλληψη.

Advertisement

Η μόνιμη επωδός στις επικρίσεις, είναι, είτε η υποστελέχωση, είτε ο περιορισμός στη δυνατότητα να ασκηθεί «ανάλογη βία».

Ωστόσο είναι γνωστό πως η κυπριακή αστυνομία είναι αναλογικά μια από τις πολυπληθέστερες παγκοσμίως σε σχέση με τον πληθυσμό του κράτους, και η άσκηση νόμιμης βίας, αποτελεί μονοπώλιο της, όπως συμβαίνει με όλα τα αστυνομικά σώματα στο κόσμο. Σε όλα τα κράτη, το δικαίωμα άσκησης νόμιμης βίας, για σκοπούς ασφάλειας, αποτροπής παράνομων ενεργειών και επιβολής τάξης, ανήκει αποκλειστικά στην αστυνομία και ουδείς το αφαίρεσε από τη κυπριακή αστυνομία.

Δεν είναι λοιπόν αντιληπτή η απαίτηση που διατυπώνεται από κάποιους «να λυθούν τα χέρια τω αστυνομικών». Ουδείς τους τα έχει δέσει και ουδείς τους απαγορεύει να τα χρησιμοποιήσουν όταν αυτό απαιτείται, στο πλαίσιο της νομιμότητας.

Αν όμως κάποιοι φαντασιώνονται φαινόμενα περασμένων δεκαετιών, όταν αστυνομικοί ξυλοκοπούσαν στη μέση του δρόμου φοιτητές, φορούσαν τενεκέδες στα κεφάλια υπόπτων που ανέκριναν και μοίραζαν κλοτσιές και μπουνιές στη βάση του δόγματος, «η αστυνομία δεν δέρνεται», τότε καλά θα κάνουν να το ξεχάσουν.

Οι αστυνομικοί, διαθέτουν τα νομικά και τα τεχνολογικά εργαλεία, για να κάνουν τη δουλειά τους, αλλά το ερώτημα είναι αν διαθέτουν τη κατάλληλη εκπαίδευση και αν η Πολιτεία έχει την απαραίτητη βούληση για να συγκρουστεί με καταστάσεις, τις οποίες αφήνει να δρουν, όπως οι λεγόμενοι σύνδεσμοι οργανωμένων «φιλάθλων».

Αν a priori αποφασίσουμε πως η αστυνομία θα μένει στο απυρόβλητο για βίαιη συμπεριφορά μελών της, είναι πολύ εύκολο να διολισθήσουμε σε αυθαιρεσία και αυτό δεν πρέπει να επιτραπεί γιατί, έχουμε ήδη στη πλάτη μας ως Κυπριακή Δημοκρατία, καταδίκες στο ΕΔΑΔ και εκθέσεις διεθνών οργανισμών ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Τα χέρια της αστυνομίας δεν είναι δεμένα, αλλά είναι μπερδεμένα λόγω της ανεπαρκούς εκπαίδευσης για αντιμετώπιση φαινομένων που σε άλλα κράτη αντιμετωπίστηκαν με επιτυχία και δεν χρειάζεται να άνουν συσκέψεις επί συσκέψεων, για διάγνωση των προβλημάτων.

Εμείς στη διάγνωση τα πάμε περίφημα, αλλά υστερούμε στη θεραπευτική αγωγή. Προφανώς και η κοινωνία μας δεν χρειάζεται περισσότερη βία. Χρειάζεται ορθολογισμό και βούληση.

Μ. Κα

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network

ΣΕΡΙ / ΑΡΗΣ

ShootandGoal