MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

«Από το δεν ξεχνώ στο Τhis is Cyprus»

Advertisement

Sponsored by exness

Μετά τα τραγικά γεγονότα του ΄74, σε αμέτρητες διαδηλώσεις και συλλαλητήρια για καταδίκη του προδοτικού πραξικοπήματος και της Τούρκικης Εισβολής είχαμε ως Σύνθημα μας το «ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ», γεμάτο μηνύματα αλλά και με ενθουσιασμό είχε γίνει βίωμα μας για την πάλη κατά της κατοχής.

Του Λουκά Στυλιανού
Μέλος Κεντρικής Επιτροπής Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών

Τα αυτοκόλλητα με την Κύπρο μοιρασμένη και το αναγραφόμενο σύνθημα «ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ» κοσμούσε το κάθε τι που χρησιμοποιείτο, στα βιβλία, σχολικές τσάντες, στις πινακίδες ανακοινώσεων, στα τζάμια των αυτοκινήτων. Όπου κι αν κοίταζες έβλεπες παντού το «ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ», που τόνιζε το αγωνιστικό φρόνημα αλλά και την υπερηφάνεια των πολιτών που εκδηλώνονταν βροντοφωνάζοντας το σε κάθε ευκαιρία.

Advertisement

Ο αγώνας συνεχίζεται ακόμα για δικαίωση. Σε αυτά όμως τα χρόνια, δυστυχώς όσο και αν αυτό πληγώνει, άρχισε να επικρατεί η πλασματική ευμάρεια, η οικονομική ανάπτυξη στηριζόμενη στον εύκολο πλουτισμό. Αυτή η πλασματική ανάπτυξη που φαντάζει ως μια εικονική πραγματικότητα, ράγισε με την μεγαλύτερη ευκολία την περίοδο 2010-2013 και με αποκορύφωμα την τραπεζική κρίση.

Στο βωμό όμως του εύκολου κέρδους, οι «πολυμήχανοι» κύπριοι, με μπροστάρη το επίσημο κράτος, έφτιαξαν το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα, ΚΕΠ, ώστε να βοηθηθεί η οικονομία να βγει από την οικονομική κρίση. Σε μια κρίση όπου εύκολα προέκυψε και αυξήθηκε ο πλούτος, αφού εκμεταλλευόμενοι αυτό το πρόγραμμα, κάποιοι για ίδιον όφελος κυρίως, έστησαν εργολαβικά μια διαδικασία που τους απέφερε πολλά εκατομμύρια κέρδη, ενώ στην πραγματική οικονομία πολύ λίγα επενδύονταν.

Δημιουργήθηκε άλλη μια πλασματική οικονομική ανάπτυξη του βραχυπρόθεσμου κέρδους και όχι σε μια επενδυτική διαδικασία αειφόρου και βιώσιμης ανάπτυξης.

Σύμφωνα με δημοσιευθέντα κατάλογο των Γραφείων που διενήργησαν τις σχετικές Αιτήσεις για τις πολιτογραφήσεις, καταδεικνύεται ποιοι και πόσοι έχουν καρπωθεί τη μερίδα του λέοντος από τις πολιτογραφήσεις.

Όπως απεικονίζεται στον πίνακα 1 πιο πάνω, ανάμεσα στα 290 Γραφεία που εξυπηρέτησαν τους 3,547 αιτούντες «Χρυσό Διαβατήριο», παρατηρούμε ότι 197 Γραφεία (68% από 1-5 αιτήσεις), συνολικά 396 αιτήσεις (11%), 34 Γραφεία (12% από 6-10 αιτήσεις ) συνολικά 252 αιτήσεις (7%) κοκ.

Αν παρατηρήσουμε τον συνοπτικό πίνακα 2 πιο κάτω, διαπιστώνεται ότι μια πολύ μικρή μερίδα Γραφείων και Εταιρειών, μετέτρεψε το Επενδυτικό Πρόγραμμα σε καθαρή επιχειρηματική κερδοσκοπική βάση, με ό,τι αυτό εξυπακούεται και την υλοποίηση των επιχειρηματικών τους στόχων.

Παρατηρείται ότι, 253 Γραφεία/Εταιρείες (87%) υπέβαλαν εκ μέρους των πελατών τους 961 αιτήσεις (27%), 28 Γραφεία (10%) υπέβαλαν εκ μέρους των πελατών τους 1001 αιτήσεις (28%), ενώ 7 Γραφεία (2%) υπέβαλαν εκ μέρους των πελατών τους 1092 αιτήσεις (31%). Δυο δε Γραφεία/Εταιρείες (1%) υπέβαλαν εκ μέρους των πελατών τους 493 αιτήσεις (14%).

Η Ε.Ε δεν είναι τυχαία που επεσήμανε τα πιο πάνω και απαίτησε διευκρινίσεις και περισσότερο έλεγχο για τις πολιτογραφήσεις ξένων. Σε αυτό δε το όλο σκηνικό, φαίνεται ότι μετείχαν όχι μόνο επιχειρηματίες, δικηγορικά και ελεγκτικά Γραφεία αλλά και πολιτικά πρόσωπα. Το βίντεο του Αλ Τζαζίρα επιβεβαίωσε ίσως ένα μόνο μέρος της διαπλοκής και διαφθοράς που είχε στηθεί εργολαβικά από κάποιους, που ενδεχομένως να εκμεταλλεύονταν κενά της Νομοθεσίας αλλά και της ανεύθυνης στάσης και έργου κρατικών λειτουργών και Αξιωματούχων. Και ενώ η Κύπρος έχει από τη μια να αντιμετωπίσει την κατοχή και τα συνεχόμενα επεκτατικά σχέδια της Άγκυρας, κάποιοι στη Δημοκρατία της Κύπρου έστησαν ένα μακρόπνοο επιχειρηματικό σχέδιο κερδοσκοπικής δραστηριότητας. Σε αυτό όμως το σχέδιο το επίσημο κράτος, είτε εθελοτυφλούσε είτε στάθηκε ανίκανο να ελέγξει όλη αυτή τη δραστηριότητα των επιτήδειων ή ενδεχομένως και να συναινούσε. Το πολιτικό σκηνικό ταρακουνήθηκε συθέμελα. Αδιαφανείς διαδικασίες, χωρίς επαρκή έλεγχο, συνεχιζόταν το έργο των κερδοσκόπων ανενόχλητα μέχρι πρότινος.

Σαράντα έξη χρόνια και το «ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ» αγνοήθηκε από κυβερνώντες και συνεργάτες αλλά και επιτήδειους επιχειρηματίες του κέρδους. Για αυτούς υπάρχει μόνο το «THIS IS CYPRUS» που θα τους ενισχύσει τον τραπεζικό τους λογαριασμό. Άλλωστε, το χρήμα δεν έχει ούτε χρώμα αλλά και ούτε πατρίδα.

Το Πόρισμα Καλογήρου, αν και δεν έχει δημοσιεύσει ονόματα ή συγκεκριμένα στοιχεία εμπλεκομένων, επαληθεύει τα όσα η κοινή γνώμη καταλογίζει σε πολιτικούς και επιχειρηματίες. Επαληθεύεται ακόμα και η εικασία αλλά και ευρήματα και του Γενικού Ελεγκτή που χρήζουν περαιτέρω νομικής διερεύνησης. Το στοιχείο της έλλειψης διαφάνειας, ελέγχου, διαφθοράς και διαπλοκής, χαρακτηρίζει το όλο σκηνικό.

Η Κυβέρνηση φέρει την απόλυτη ευθύνη να υπάρξει πλήρης διαφάνεια και να τιμωρηθούν όσοι εξέθεσαν την Κύπρο και ενήργησαν για ίδιον όφελος και σε βάρος της Κύπρου. Ας κάνει πράξη τη «μηδενική ανέχεια» που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συχνά –πυκνά επικαλείται.

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network