MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Καλούμαστε να βρούμε λύσεις το έτος 2023

Advertisement

Sponsored by exness

Διεκδίκηση, ενότητα και αξιοπιστία για την αντιμετώπιση των προκλήσεων

Του Λουκά Φουρλά
Ευρωβουλευτής ΔΗΣΥ – ΕΛΚ

Το 2023, θα μας βρει αντιμέτωπους με πολλές προκλήσεις. Μέσα στον κυκεώνα των παγκόσμιων πολιτικών εξελίξεων και των γεωπολιτικών αλλαγών, η Ευρώπη οφείλει να πρωταγωνιστήσει.

Advertisement

Το νέο έτος θα είναι ιδιαίτερα καθοριστικό σε πολλά επίπεδα και φυσικά ως προς το μέλλον της Ευρώπης. Προκειμένου να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τις πολυμέτωπες προκλήσεις που έχουμε ενώπιον μας, απαιτείται εγρήγορση και αποφασιστικότητα. Παρακολουθούμε τις εξελίξεις όμως δεν παραμένουμε απλοί θεατές.

Η Ευρώπη και ο κόσμος βρίσκονται σε μεταβατική περίοδο. Αυτές φυσικά αφορούν και τα εργασιακά ζητήματα και την επαγγελματική απασχόληση. Η πράσινη και η ψηφιακή μετάβαση δημιουργούν νέες ευκαιρίες για τους Ευρωπαίους και την οικονομία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πέραν των ευκαιριών όμως, έχουμε να αντιμετωπίσουμε και προκλήσεις.

Η νέα χρόνια, έχει οριστεί ως Ευρωπαϊκό Έτος Δεξιοτήτων και αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα εγχειρήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Έχω την τιμή να είμαι ο Εισηγητής της Γνωμοδότησης και η ευθύνη είναι μεγάλη. Γνωρίζω και αντιλαμβάνομαι απόλυτα τη σημαντικότητα της τελικής έκθεσης που θα πρέπει να ετοιμάσουμε, γιατί αυτή θα έχει στο επίκεντρο τον άνθρωπο. Σκοπός δεν είναι άλλος από την αντιμετώπιση της έλλειψης εξειδικευμένου προσωπικού. Αυτό θέλω να πετύχουμε μέσω της Έκθεσης.

Η Ευρώπη είναι ένα συνονθύλευμα τοπικών αγορών εργασίας με εντυπωσιακές παραλλαγές στον κλάδο, τις δεξιότητες του εργατικού δυναμικού, τις δυνατότητες καινοτομίας και τον επιχειρηματικό δυναμισμό. Με την τεχνολογία στη ζωή μας, επιβάλλεται να προσαρμοστούμε. Οι ψηφιακές δεξιότητες είναι απαραίτητες. Η δημιουργία λύσεων για την κοινωνία με τη χρήση τεχνολογίας στην καθημερινότητά μας απαιτεί τεχνογνωσία. Έχουμε ήδη αποφασίσει για τους στόχους μας, τώρα είναι η ώρα να αναλάβουμε δράση.

Επιπρόσθετα, δεν μπορούμε να μην λάβουμε υπόψη την έλλειψη πόρων καθώς και την κλιματική αλλαγή. Έχουμε ολοένα και λιγότερο ορυκτό πλούτο, πρωτοφανείς καιρικές συνθήκες, άνοδο της στάθμης της θάλασσας από την τήξη των πόλων και έλλειψη καθαρού νερού. Η ζήτηση για ενέργεια και νερό προβλέπεται να αυξηθεί έως και 50% και 40% αντίστοιχα έως το 2030.

Θα πρέπει να δημιουργηθούν νέοι τύποι θέσεων εργασίας σε εναλλακτική ενέργεια, νέες τεχνικές διαδικασίες, σχεδιασμό προϊόντων, διαχείριση και επαναχρησιμοποίηση αποβλήτων. Οι παραδοσιακές βιομηχανίες ενέργειας, και τα εκατομμύρια των ατόμων που απασχολούνται σε αυτές, θα δουν μια αναπόφευκτη αναδιάρθρωση.

Το μεταναστευτικό παραμένει ένα τεράστιο ζήτημα για όλες τις χώρες πρώτης γραμμής και φυσικά την Κύπρο. Οι αιτητές ασύλου συνεχίζουν να είναι δεκάδες χιλιάδες για τον τόπο μας. Πέραν της σημαντικότητας της επιτήρησης της Πράσινης Γραμμής, ως μέλος της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων, δεν θα σταματήσω να υπογραμμίζω την ανάγκη στήριξης και αλληλεγγύης από όλα τα κράτη μέλη της Ένωσης.

Δεν θα σταματήσω επίσης, να τονίζω την ανάγκη άμεσης αντιμετώπισης των φαινομένων διαφθοράς που έχουν προκύψει το τελευταίο διάστημα. Οι πολίτες μας εμπιστεύτηκαν να τους εκπροσωπούμε και όποιος λερώνει τα χέρια του, δεν έχει θέση στα έδρανα του Ευρωκοινοβουλίου αλλά και σε οποιοδήποτε άλλο θεσμό. Πρέπει επιτέλους να στείλουμε το μήνυμα προς όλους ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν ξεπουλιέται και δεν εξαγοράζεται.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει σίγουρα αδυναμίες. Διαχρονικά έχει φανεί ότι δυσκολεύεται να αντιμετωπίσει συνολικά και ολιστικά όλα τα μείζονα ζητήματα όπως την οικονομία, την προσφυγική κρίση και τώρα την ενεργειακή κρίση. Με τον πόλεμο στην Ουκρανία, αναδείχθηκε και πάλι το θέμα της ενεργειακής απεξάρτησης της Ευρώπης. Ένα κοινό πρόβλημα.

Με τα λάθη και τις αδυναμίες της, η Ευρώπη παραμένει ένα μοναδικό μοντέλο συνεργασίας κρατών. Ένα παράδειγμα για όλο τον κόσμο. Στα κοινά προβλήματα η Ένωση των 27 συσπειρώνεται και πάντα βρίσκει λύσεις. Αυτό, μας το αναγνωρίζουν όλοι.

Ξέρω καλά, ότι τα συμφέροντα των χωρών είναι αρκετές φορές συγκρουόμενα, όμως η συνέπεια, η συνεχής παρουσία, η δυναμικότητα όσον αφορά τη διεκδίκηση και η αξιοπιστία, διαδραματίζουν τεράστιο ρόλο.

Ακριβώς έτσι θα πορευτώ και το 2023.

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network

Δεδομένο..

Protathlima