MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Το σκάνδαλο Cypracovid

Advertisement

Sponsored by exness

Όπως πολύ ορθά δήλωσε δημόσια ο υπουργός Υγείας κ. Κ. Ιωάννου το περασμένο Σάββατο “ο εντοπισμός κατά συρροήν κρουσμάτων σε σφαγείο στην Λευκωσία καταδεικνύει πλημμελή εφαρμογή των σχετικών υγειονομικών πρωτοκόλλων και σε ορισμένες περιπτώσεις φανερώνει την παραβίαση των μέτρων προστασίας”.

Του βουλευτή Γιώργου Περδίκη

Όμως ξέχασε να πει σε ποιο από τα δύο σφαγεία που λειτουργούν στην επαρχία Λευκωσίας αναφέρεται.

Advertisement

Χρειάστηκε η δημόσια επέμβαση μου για να ανακοινωθεί δύο ώρες αργότερα ότι επρόκειτο για το σφαγείο Cypra στην Κ. Μονή. Θα μου πείτε λεπτομέρεια, και δεν θα διαφωνήσω μαζί σας. Αλλά πρόκειται για μια λεπτομέρεια που μύριζε συγκάλυψη σε εποχή κορωνοϊού. Δεν επιτρέπεται να γίνει κάτι τέτοιο. Ας πούμε λοιπόν κάποιες αλήθειες για αυτή την υπόθεση που εγώ ονομάζω συμβολικά cypracovid σκάνδαλο.

Δεδομένων των κατά συρροήν παρανομιών της συγκεκριμένης επιχείρησης, οι οποίες πολλές φορές καταδικάστηκαν από το δικαστήριο, την συνεχή παραβίαση διαταγμάτων και κανονισμών γεγονός που έχει πολλές φορές προκαλέσει την αντίδραση των κοινοτήτων και των πολτών, και δεδομένης της προσωπικής σχέσης του ιδιοκτήτη της επιχείρησης με υψηλόμισθο αξιωματούχο της Δημοκρατίας, έχουν γεννηθεί πολλά ερωτήματα σε σχέση με τον τρόπο που οι αρμόδιες αρχές έχουν διαχειριστεί την υπόθεση του σφαγείου Cypra.

Υπενθυμίζεται ότι οι συνθήκες εντός του σφαγείου ευνοούν την μετάδοση του κορωνοϊού. Θα ανέμενε κανείς ότι θα διεξάγονταν συνεχείς έλεγχοι και θα γινόταν συνέχεια τα σχετικά τεστ. Αποδείχθηκε ότι τίποτα από αυτά γινόταν, αφού μόνο μετά από τη επιμόλυνση ενός επισκέπτη (υπαλλήλου των κτηνιατρικών υπηρεσιών) έγινε αντιληπτή η εξάπλωση του ιού στη συγκεκριμένη μονάδα.

Μάταια η πολύπειρη δημοσιογράφος της πρωινής εκπομπής του κρατικού καναλιού αναζητούσε τον κρατικό φορέα που ήλεγχε την εφαρμογή των πρωτοκόλλων στο σφαγείο. Κανείς.

“Στο κάτω κάτω της γραφής είναι και προσωπική ευθύνη του επιχειρηματία, δεν μπορούμε να είμαστε παντού” είπε ο υπουργός όταν τον ρώτησα στη Βουλή. Σωστό αν ο επιχειρηματίας ήταν ήδη προφυλακισμένος για να αναλάβει τις ευθύνες του. Λάθος αν θέλουμε να δρούμε προληπτικά και όχι τιμωρητικά εκ των υστέρων.

Κανείς δεν ξέρει πόσο καιρό τα άτομα εργαζόμενοι στο σφαγείο είναι μολυσμένα με τον ιό. Ας σημειωθεί ότι οι αλλοδαποί εργαζόμενοι στο σφαγείο ζουν σε απάνθρωπες συνθήκες στοιβαγμένοι σε εμπορευματοκιβώτια γύρω από το εργοστάσιο. Βασικά ζουν σε συνθήκες συνοικισμού που είναι

ιδανικές για την εξάπλωση του ιού. Κινούνται μέσα στο πληθυσμό των πέριξ κοινοτήτων και πολλοί από αυτούς ταξιδεύουν σε ολόκληρη την Κύπρο για τις ανάγκες της επιχείρησης. Πόσους έχουν επιμολύνει άραγε;

Ο υπουργός όταν ρωτήθηκε είπε ότι ετοιμάζεται έκθεση. Όμως – παρακαλώ – ας μην διοριστεί ερευνητική επιτροπή!

Δεν θα έπρεπε ήδη οι κάτοικοι των πέριξ κοινοτήτων να περάσουν από υποχρεωτικό δωρεάν τεστ;

Δεν θα έπρεπε ίσως ο ιδιοκτήτης να τιμωρηθεί άμεσα με μεγάλο πρόστιμο.

Δεν θα έπρεπε να αναζητηθούν και πιθανές ποινικές ευθύνες;

Όμως το κράτος φαίνεται να καθυστερεί, να ολιγωρεί και να προσπαθεί να ρίξει εκ των υστέρων το θέμα στα μαλακά.

Όταν ένα γκαρσόνι τιμωρείται με 300 ευρώ πρόστιμο γιατί δεν φορούσε με ορθό τρόπο τη μάσκα, ή ένα κέντρο δεξιώσεων με 8000 ευρώ πρόστιμο γιατί επέτρεψε να χορέψει η νύφη κι ο γαμπρός , τότε αποτελεί όντως σκάνδαλο η στάση των αρχών έναντι του σφαγείου Cypra.

Γι’ αυτό μπορούμε να μιλούμε για σκάνδαλο Cypracovid. Μέχρι να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι της δημιουργίας της μεγαλύτερης αλυσίδας διάδοσης του κορωνοϊού στην Κύπρο, όλοι οι αρμόδιοι είναι εκτεθειμένοι σε δίκαιη κριτική. Και να μην “τσουνιάζονται” γι’ αυτό.

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network

ΠΙΕΣΗ/ΑΠΟΕΛ

ShootandGoal