MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Λάθη κάνει μόνο ο άνθρωπος, όχι η φύση

Advertisement

Sponsored by exness

Ίσως η μοναδική σωστή ατάκα από την συνέντευξη του Έλληνα Πρωθυπουργού κ. Κ. Μητσοτάκη στις 12 Αυγούστου για τις μεγάλες πυρκαγιές που κατέκαψαν σχεδόν το 2.5% της έκτασης της Ελλάδας, προκαλώντας την μεγαλύτερη οικολογική -ίσως- καταστροφή για την χώρα.

Του Γιώργου Περδίκη

Αυτό που έκανε ιδιαίτερη εντύπωση στον οικολογικό χώρο ήταν η αναφορά του πρωθυπουργού σε «επίθεση της φύσης». Κι όχι μόνο μια φορά. Είπε: «Όπως ξέρετε, βρισκόμαστε ήδη στην 10η ημέρα μιας πρωτοφανούς επίθεσης της φύσης…». Η Φύση λοιπόν-κατά τον έλληνα πρωθυπουργό είναι ένας εχθρός που επιτέθηκε στην Ελλάδα με όπλο τις πυρκαγιές; Η σκέψη του επικεντρώνεται στην αναζήτηση των λαθών: «Πως αμυνθήκαμε απέναντι στην πιο μεγάλη οικολογική καταστροφή των τελευταίων δεκαετιών, αλλά και πως μας βρήκε ανέτοιμους η φύση. Πόσο θωρακισμένοι ήμασταν, αλλά και τι λάθη κάναμε».

Advertisement

Έχουμε λοιπόν κατά τον κ. Μητσοτάκη να κάνουμε με ένα εχθρό που δεν κάνει λάθη όταν στρέφεται κατά της ανθρωπότητας: «η αρνητική εμπειρία από αυτή την επέλαση της φύσης πρέπει να μετατραπεί σε θετική δύναμη αλλαγής».

Το μεγαλύτερο λάθος του κάθε κ. Μητσοτάκη είναι αυτή ακριβώς η προσέγγιση. Η Φύση δεν είναι εχθρός της ανθρωπότητας και δεν ευθύνεται για τις τραγωδίες της. Οι καύσωνες, οι πυρκαγιές, οι πλημμύρες, οι ξηρασίες, η απερήμωση και το λιώσιμο των πάγων κοκ δεν αποτελούν τα στοιχεία μιας επέλασης της Φύσης κατά των ανθρώπων. Είναι οι επιπτώσεις της παγκόσμιας αλλαγής των κλιματολογικών συνθηκών που για πρώτη φορά στα εκατομμύρια της ζωής του πλανήτη μας, έχει προκαλέσει ένα από τα είδη που ζουν σε αυτό : ο άνθρωπος.

Η Φύση δεν επιτίθεται όπως ατυχώς είπε ο κ. πρωθυπουργός. Ούτε εκδικείται όπως δυστυχώς λέμε συχνά. Η εποχή που ο άνθρωπος προσωποποιούσε τα καιρικά φαινόμενα, τα στοιχεία της φύσης και τους Θεούς -αποδίδοντάς τους ανθρώπινες ιδιότητες , πάθη και αδυναμίες – έχει περάσει ανεπιστρεπτί. Ο Ποσειδώνας δεν υπάρχει για να σηκώνει τρικυμίες και ούτε ο Εγκέλαδος για να προκαλεί σεισμούς. Η Φύση δεν ερωτεύεται -όπως τον Δια- ούτε ζηλεύει -όπως την Ήρα- και κατ’ επέκταση, δεν εκδικείται κανένα. Να σταματήσουμε να κατηγορούμε τη Φύση για τα ανθρώπινα κατορθώματα λοιπόν.

Όταν πετροβολούμε τον ουρανό, οι πέτρες θα πέσουν στο κεφάλι μας. Και δεν θα ευθύνεται γι’ αυτό η Φύση ή ο Νεύτωνας που ανακάλυψε τον νόμο της βαρύτητας.

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network

ΠΙΕΣΗ/ΑΠΟΕΛ

ShootandGoal