MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Η επανάσταση της ηλεκτρονικής Δικαιοσύνης

Advertisement

Sponsored by exness

Στην ιστορία της ανθρωπότητας, μέσα από κάθε μεγάλη κρίση γεννιέται κάτι που αλλάζει ριζικά την πορεία των κοινωνιών.

Της Φωτεινής Τσιρίδου
Δικηγόρος

Τις οικονομικές και τραπεζικές κρίσεις της περιόδου 1900-1903 διαδέχθηκαν οι εφευρέσεις και μαζικές παραγωγές του αυτοκινήτου και του αεροσκάφους. Μέσα από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο γεννήθηκαν οι σύγχρονοι ηλεκτρονικοί υπολογιστές Α’ γενιάς. Την κορύφωση του Ψυχρού Πολέμου και την πτώση της ΕΣΣΔ διαδέχθηκε η εφαρμογή της υπηρεσίας του Παγκόσμιου Ιστού και του ίντερνετ στην τωρινή του μορφή. Η πανδημία του κορονοϊού φαίνεται ότι αφήνει παρακαταθήκη την μαζική ψηφιοποίηση και ηλεκτρονικοποίηση κρατικών δομών. Μια τέτοια διαδικασία βλέπουμε στην Κύπρο αυτή την περίοδο, μέσα από το πρώτο βήμα προς την κατεύθυνση της ηλεκτρονικής Δικαιοσύνης.

Advertisement

Το σύστημα i-Justice που αρχίζει να εφαρμόζεται στη χώρα μας αποτελεί ένα ιστορικό βήμα, σχεδόν επαναστατικό. Η έναρξη λειτουργίας του συστήματος ηλεκτρονικής καταχώρησης, το ηλεκτρονικό πρωτοκολλητείο ουσιαστικά, επιταχύνει την απονομή Δικαιοσύνης, κάνοντας καλύτερη και αποτελεσματικότερη την εξυπηρέτηση του πολίτη, ενώ παράλληλα βελτιώνει το έργο που παράγουν όλοι οι επαγγελματίες που σχετίζονται με τη νομική επιστήμη. Με αυτόν τον τρόπο γίνεται το πρώτο, αλλά αρκετά αποφασιστικό, βήμα για την αναβάθμιση της Δικαιοσύνης στην Κύπρο.

Όλα αυτά δεν είναι καινούργια – είναι ένα όνειρο που άρχισε πριν 15 χρόνια. Χρειάστηκε εμείς οι δικηγόροι να περάσουμε μέσα από πολλά κύματα για να καταφέρουμε να φτάσουμε στο τώρα: ακυρώσεις προκηρύξεων, γραφειοκρατικές διαδικασίες, τεχνικά προβλήματα. Σήμερα, όμως, βλέπουμε να παίρνει σάρκα και οστά μια μεγάλη μεταρρύθμιση χάρη στην αποτελεσματική συνεργασία της πολιτείας με τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο και το Ανώτατο Δικαστήριο. Αυτή η συνεργασία πρέπει να είναι η πυξίδα μας και για τα επόμενα βήματα που πρέπει να γίνουν.

Το έργο μας δεν τελειώνει εδώ – αντίθετα, τώρα αρχίζει. Αρχικά χρειάζεται χρόνος εξοικείωσης και προσαρμογής προτού το σύστημα καταστεί υποχρεωτικό ως προς τη χρήση του. Όλοι οι δικηγόροι πρέπει να εκπαιδευτούν ώστε να μη μείνει κανείς πίσω. Και σε αυτό το σημείο πρέπει να δείξουμε κατανόηση και υπομονή, τόσο οι δικηγόροι, όσο και η πολιτεία και οι πολίτες. Έπειτα χρειάζεται καλή οργάνωση. Για να φτάσουμε στην ηλεκτρονική Δικαιοσύνη, για να μπορέσουμε τα επόμενα χρόνια να έχουμε ακόμη και ηλεκτρονικές δίκες, πρέπει να σχεδιαστούν από την πολιτεία και τους Συλλόγους εκείνα τα εργαλεία που κάνουν εύκολη τη ζωή των επαγγελματιών και γρήγορη την εξυπηρέτηση των πολιτών. Τρίτον, χρειάζεται επιτάχυνση. Ο τρόπος λειτουργίας της Δικαιοσύνης, εκτός από το αίσθημα των πολιτών περί δικαίου, επηρεάζει τις επενδύσεις. Η επιτάχυνση υλοποίησης των απαραίτητων βημάτων θα κάνει πιο ελκυστική τη χώρα προς το επενδυτικό κοινό.

Το i-Justice είναι ένα μεγάλο βήμα προς την ενδυνάμωση του κύρους της πολύπαθης κυπριακής Δικαιοσύνης. Στέλνει ένα σαφές μήνυμα αναβάθμισης του κράτους γενικότερα, αφού η ποιότητα του δικαστικού συστήματος αποτελεί βασικό πυλώνα αξιοπιστίας ενός σύγχρονου και δημοκρατικού κράτους δικαίου.

Είναι χρέος όλων μας να συνδράμουμε, ο καθένας με τον τρόπο του, στην επιτυχία αυτής της ιστορικής μεταρρύθμισης.

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network

MVP Η ΦΡΙΝΤΑ

ShootandGoal