MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Πανδημία αλήθειες και παραδοχές

Advertisement

Sponsored by exness

H πανδημία είναι μία πρωτόγνωρη αρνητική κατάσταση, που όμοια της είχε να αντιμετωπίσει η ανθρωπότητα από τις αρχές του προηγούμενου αιώνα.

Ευθύμιος Δίπλαρος
Αντιπρόεδρος ΔΗΣΥ – Βουλευτής Λεμεσού

Λόγω της έλλειψης εμπειρίας στη διαχείριση τόσο μεταδοτικών ιών, ακόμη και ανεπτυγμένες χώρες, με ιδιαίτερα προηγμένα συστήματα υγείας, είδαν μέσα σε μερικές εβδομάδες τα νοσοκομεία τους να καταρρέουν, γεγονός που οδήγησε σε χιλιάδες θανάτους καθημερινά. Η οικονομική κρίση που προκλήθηκε ως συνεπακόλουθο της πανδημίας οδήγησε στην απώλεια θέσεων εργασίας, αύξησε τον κίνδυνο φτώχιας για εκατομμύρια ανθρώπους και ανάγκασε κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο να περιορίσουν τις ελευθερίες των πολιτών.

Advertisement

Στην Κύπρο, κλείνοντας σήμερα ένα χρόνο από την πανδημία, καταφέραμε να έχουμε υπό έλεγχο την πανδημία από την πρώτη στιγμή. Σε αντίθεση με άλλες προηγμένες χώρες, η κατάσταση δεν ξέφυγε ποτέ, πάντα η μετάδοση βρισκόταν σε ελεγχόμενα επίπεδα. Καταφέραμε να έχουμε τις μικρότερες απώλειες ανθρωπίνων ζωών και περιορισμένες οικονομικές επιπτώσεις.

Η κυβέρνηση Νίκου Αναστασιάδη επέλεξε να επικεντρωθεί στην προστασία των πολιτών. Τίποτα μα τίποτα δεν αξίζει περισσότερο από την ανθρώπινη ζωή, για αυτό και τέθηκε ως πρώτη προτεραιότητα να σωθούν όσο περισσότεροι πολίτες γίνεται. Την ίδια ώρα, τα επίσημα στατιστικά στοιχεία των πλέον αξιόπιστων διεθνών οργανισμών μας κατατάσσουν πρώτους σε διαγνωστικούς ελέγχους στην Ευρώπη, μία από τις πρώτες χώρες στην εμβολιαστική κάλυψη, πέμπτη καλύτερη χώρα στον κόσμο στην αντιμετώπιση της πανδημίας και το σπουδαιότερο, δεύτερη στον κόσμο σε αναλογία πληθυσμού, με τους λιγότερους θανάτους.

Όλα τα πιο πάνω κατέστησαν εφικτά λόγω της ταχείας αντίδρασης της κυβέρνησης και της ετοιμότητας του συστήματος υγείας. Στις μεγάλες προσπάθειες του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού αλλά και στις θυσίες όλης της κοινωνίας. Επίσης, τα τελευταία χρόνια υπερδιπλασιάσαμε τον προϋπολογισμό για την υγεία και θέσαμε σε εφαρμογή το ΓΕΣΥ, που μαζί αναβάθμισαν το σύστημα δημόσιας υγείας.

Ταυτόχρονα, η χώρα μας προχωρά με γοργούς ρυθμού το πρόγραμμα μαζικού εμβολιασμού. Η Κύπρος εμβολιάζει άνω των 4.300 προσώπων κάθε μέρα. Με τέτοιους ρυθμούς το μεγαλύτερο μέρος του ενήλικου πληθυσμού της Κύπρου θα έχει εμβολιαστεί εντός του καλοκαιριού, δίνοντας ουσιαστικά ένα τέλος στην πανδημία και στα περιοριστικά μέτρα.

Η κυβέρνηση ήταν επίσης σε θέση να υποστηρίξει την εγχώρια οικονομία λόγω της συνετής πολιτικής που ακολούθησε τα προηγούμενα επτά χρόνια μετά την οικονομική κρίση και την κατάσταση που παρέλαβε το 2013. Η νοικοκυρεμένη και αποτελεσματική οικονομική πολιτική της κυβέρνησης Αναστασιάδη, έδωσε τη δυνατότητα την κρίσιμη ώρα να στηρίξει τους εργαζόμενους, τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά. Αυτή την περίοδο εφαρμόζεται το 12ο σχέδιο στήριξης εργαζομένων και επιχειρήσεων ύψους 1.6 δισεκατομμυρίων ευρώ, εκ των οποίων τα 650 εκατομμύρια θα κατευθυνθούν σε εργαζόμενους και τα 950 εκατομμύρια σε επιχειρήσεις.

Η άμεση και έμπρακτη στήριξη της οικονομίας έφερε αποτελέσματα, καθώς περιόρισε την ύφεση στην Κύπρο το 2020 μόλις σε 5.1%, που είναι πιο χαμηλό από το μέσο όρο της ΕΕ και πολύ πιο χαμηλό σε σύγκριση με τις οικονομικές ζημιές που είχαν άλλες χώρες της νότιας Ευρώπης που στηρίζονται στον τουρισμό. Επίσης, ο φετινός προϋπολογισμός του κράτους είναι ο πιο κοινωνικά προσανατολισμένος προϋπολογισμός που ψηφίστηκε ποτέ. Έχει ως πρώτιστο σκοπό του την υποστήριξη των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού, που πλήγηκαν περισσότερο από την πανδημία.

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network