MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Όραμα μας ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης

Advertisement

Sponsored by exness

Οι βουλευτικές εκλογές έχουν παρέλθει. Ο κυρίαρχος λαός έστειλε μέσω της κάλπης το μήνυμα του σε όλα τα κόμματα.

Του Ευθύμιου Δίπλαρου
Αντιπρόεδρος ΔΗΣΥ και Βουλευτής Λεμεσού

Η ετυμηγορία του εκλογικού σώματος ήταν ξεκάθαρη: Ο ΔΗΣΥ παρέμεινε το πρώτο κόμμα στην Κύπρο και μάλιστα με σημαντική διαφορά από το δεύτερο ΑΚΕΛ. Η νέα σύνθεση της Βουλής έχει καθήκον να πορευτεί βάσει του εκλογικού αποτελέσματος. Οι συνάδελφοι βουλευτές πρέπει να λάβουν το μήνυμα πως ο λαός δεν πείθεται από την λασπολογία, τον λαϊκισμό και τα εύηχα συνθήματα. Οι ψηφοφόροι ζητούν από εμάς σύνεση, μετριοπάθεια και συνέπεια.

Advertisement

Η πιο πάνω σύνοψη του εκλογικού αποτελέσματος συνδέεται άμεσα με την πρώτη και πολύ σημαντική πρόκληση της νέας Βουλής. Πολύ σύντομα θα χρειαστεί να αποφασίσουμε για νόμους και πρόνοιες που συνδέονται με το 1.2 δις που θα εκταμιεύσει η πατρίδα μας από το Ταμείο Ανάκαμψης. Το ποσό αυτό αντιστοιχεί περίπου στο ένα τρίτο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης, επομένως αντιλαμβάνεται κανείς πως για να εφαρμοστούν στο ακέραιο οι κυβερνητικοί σχεδιασμοί που θα βελτιώσουν σφαιρικά το επίπεδο διαβίωσης όλων μας, πρέπει να μην χαθεί ούτε ένα σεντ από αυτά που δικαιούμαστε από το Ταμείο Ανάκαμψης. Και εδώ θα πρέπει να εξηγήσουμε πως τα δις ευρώ που θα αξιοποιήσουμε πρέπει να δικαιολογηθούν μέχρι τελικού σεντ για να εγκριθούν από τις Βρυξέλλες. Το 1.2 δις αποτελείται από τα ευρωπαϊκά κονδύλια που προορίζονται να βοηθήσουν την εγχώρια οικονομία να επανέλθει στα επίπεδα προ πανδημίας και ακολούθως να την οδηγήσει σε τροχιά σταθερής ανάπτυξης.

Τα κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης θα αποτελέσουν έναυσμα για ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης της χώρας μας, που θα βασίζεται σε ένα καινοτόμο ανασχηματισμό της κυπριακής οικονομίας. Έγινε μεγάλη συζήτηση για ποιο οικονομικό μοντέλο είναι καλύτερα να υιοθετήσουμε. Η εκταμίευση του 1.2 δις θα μας δώσει την ώθηση να επανασχεδιάσουμε το οικονομικό μας μοντέλο και να αναπτύξουμε την εγχώρια αγορά πάνω σε πιο υγιείς βάσεις.

Για να μπορέσουμε να πάρουμε και να αξιοποιήσουμε στο έπακρο το 1.2 δις βασική προϋπόθεση είναι να εφαρμόσουμε τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις. Οι Ευρωπαίοι πρέπει να πειστούν πως το ποσό αυτό θα δοθεί για την πραγματική ανάκαμψη της οικονομίας. Η μπάλα λοιπόν πέφτει στην πλευρά της Βουλής, που καθ’ όλη τη διάρκεια της νέας κοινοβουλευτικής περιόδου θα κληθεί να ψηφίσει υπέρ της εφαρμογής δεκάδων σημαντικών και απαραίτητων μεταρρυθμίσεων. Όλοι πρέπει να αντιληφθούμε πως από τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης δεν περισσεύει ούτε ένα σεντ.

Εάν δεν καταφέρουμε να ξεπεράσουμε την πόλωση και τον λαϊκισμό τότε οι χρηματοδοτήσεις δεν θα διοχετευτούν σε παραγωγικές επενδύσεις σε συνδυασμό με διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Αν συμβεί αυτό, υπάρχει ορατός κίνδυνος να οδηγηθούμε σε μια νέα οικονομική κρίση… και θα φανούμε κατώτεροι των περιστάσεων.

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network