MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Είναι κακό οι άνθρωποι του Θεού να πληρώνονται;

Advertisement

Sponsored by exness

Εμπόριο, λεφτά και Θρησκεία

Της Δρ. Αρετής Δημοσθένους
Ισλαμολόγου-Κανονολόγου

Είναι κακό οι άνθρωποι του Θεού να πληρώνονται;

Advertisement

Ασφαλώς όχι. Άνθρωποι είναι και αυτοί! Εντούτοις Θρησκεία και λεφτά ήταν και είναι πάντοτε ένα επίμαχο θέμα. Από την Αρχαία Ελλάδα, ο Σοφοκλής στην Τραγωδία ‘Αντιγόνη’ αναφέρει διά του μάντη Τειρεσία: «Καὶ μὴν λέγεις, ψευδῆ με θεσπίζειν λέγων (1055). Ο δε τύραννος Κρέοντας απαντά με οργή: «Τὸ μαντικὸν γὰρ πᾶν φιλάργυρον γένος». Στη φιλαργυρία των μάντεων, του τότε δηλαδή θρησκευτικού κατεστημένου, παρόλο που υπήρχε πράγματι θεοσέβεια συνάμα δε μεγάλη φτώχεια στις τάξεις των μαντείων, αντιτάσσει ο Τειρεσίας σοφά την αισχροκέρδεια των τυράννων που αυθαιρετούσαν ή και αδικούσαν (1056).

Πόσο δύσκολο είναι να γίνει διάκριση λεφτών και προσευχής;

Όταν ο αείμνηστος πατέρας μου ο Γέροντας Αιμιλιανός Δημοσθένους έγινε ιερέας στο χωριό Κελλάκι, το 1963, ρώτησε τον τότε Μητροπολίτη Λεμεσού κ.κ. Άνθιμο: «Πώς θα αμείβομαι;» Εκείνος δε του άνοιξε την παλάμη του χεριού του σε σχήμα ζητιανιάς. Δηλαδή τον παρότρυνε να ζητά από τον κόσμο για τον οποίο θα προσευχόταν και θα έκανε Αγιασμό και άλλα Μυστήρια. Ο πατέρας μου του είπε: «Μα αγαπώ πραγματικά την εκκλησία και τον Θεό, αυτό δεν μπορώ να το κάνω!» Τότε ο Μητροπολίτης του είπε χαρακτηριστικά: «Τον πρώτο χρόνο φοβάται ο παπάς τον Θεό, τον δεύτερο χρόνο φοβάται ο Θεός τον παπά», τάχα λόγω της φτώχιας θα υποτασσόταν στο τότε σύστημα των τυχερών δικαιωμάτων. Πέρασαν 3 χρόνια, δεν δεχόταν να παίρνει χρήματα με αυτό τον τρόπο και ζούσαμε (είχα γεννηθεί και εγώ) με τις 60 λίρες, το δώρο από τον γάμο των γονέων μου. Τελείωσαν και αυτά τα λεφτά και οι Επίτροποι της Εκκλησίας πήγαν στον Δεσπότη και του είπαν ότι υπάρχει και παιδί τώρα και πεινούν. Ο Άνθιμος είπε, «δεν έχω κονδύλι για μισθούς ιερέων, να το πω στον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο». Μετά από λίγο καιρό ο Πρόεδρος Μακάριος θέσπισε 3 λίρες μισθό για τους ιερείς. Ας σημειωθεί ότι τότε ο πρωτοδιόριστος δάσκαλος έπαιρνε 28 λίρες μηνιαίο μισθό.

Ποια ήταν η πρώτη συναλλαγή των ανθρώπων;

Η πρώτη εμπορική συναλλαγή ήταν τότε που έκαναν οι πρωτόπλαστοι στον κήπο της Εδέμ παρακοή στον Θεό, και μετά ένοιωσαν γυμνοί. Έφτιαξαν λοιπόν καλύμματα από φύλλα των δένδρων και τα φόρεσαν. Με την πάροδο του χρόνου τα ενδύματα αυτά ήταν η πρώτη συναλλαγή.

Πως αντιμετωπίζουν οι Θρησκείες το εμπόριο;

Η πρώτη εργασία την οποία ευλόγησε υπό όρους ο Μωάμεθ ήταν το εμπόριο. Και αυτό διότι οι περισσότεροι σύντροφοί του στην Αραβία, τον 6ο μ.Χ. αιώνα ήταν έμποροι. Ο Χριστός πέταξε τους εμπόρους έξω από την αυλή του Ναού του Σολομώντα, διότι αντί να ανταλλάζουν τα νομίσματα των Ιουδαίων με τιμιότητα, τους ξεγελούσαν και έπαιρναν περισσότερα λεφτά. Τόνισε δε ότι πολύ δύσκολα θα μπουν οι πλούσιοι στον Παράδεισο, τόσο δύσκολα όπως όταν προσπαθείς να περάσεις από την τρυπίτσα του βελονιού το χοντρό σχοινί με το οποίο δένουν τα αγκυροβολημένα καράβια. Ωστόσο με τη μετάνοια, την ελεημοσύνη και τα καλά έργα, υπάρχει ελπίδα και γι’ αυτούς.

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network