!

ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΩΝΟΪΟ

MC MEDIA NETWORK

22 Οκτωβρίου, 2020 Πέμπτη 23:48:17

Όλες οι Ειδήσεις

Εγγραφή στο
Newsletter

!

ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΩΝΟΪΟ

Αβέρωφ: Στράγγισαν οι επιχειρήσεις… Εάν χρειαστεί να διώξουν τους εργαζόμενους τι θα γίνει;

«Δεν πρέπει να απαγορεύσουμε σε όποιον πάρει δάνειο να μην μπορεί να παίρνει μερίσματα, αψηφώντας ότι οι μικροεπιχειρήσεις ζουν από το μέρισμα. Στο τέλος θα πεθάνουν από την πείνα», ανέφερε μεταξύ άλλων σχετικά με τις κρατικές εγγυήσεις ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ μιλώντας το πρωί στο κρατικό ραδιόφωνο.

Κατέβασε το APP της CYPRUS TIMES! ΕΔΩ για Android και ΕΔΩ για iOS

«Χρειάζεται ρευστότητα. Στράγγισαν οι επιχειρήσεις. Στο τέλος της ημέρας λίγο πολύ οι επιχειρηματίες θα έχουν ένα κομμάτι ψωμί να τρώνε. Είναι τις μικροεπιχειρήσεις που γονατίζουμε» είπε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΛΕΠΤΟ ΠΡΟΣ ΛΕΠΤΟ

Πιο κάτω αυτούσια η συζήτηση στο κρατικό ραδιόφωνο:

Δημοσιογράφος: Μπερδεύτηκε ο κόσμος, υπάρχει και σύγχυση, υπάρχει και αγωνία μεγάλη, κάθε μέρα παίρνουμε μηνύματα από αυτοεργοδοτούμενους, μικρούς επιχειρηματίες, εξαγγέλθηκαν μας λένε επιδοτήσεις, βοήθεια από το κράτος πότε θα την πάρουμε;. Πότε θα την πάρουν είναι στα νομοθετήματα που πάνε την Παρασκευή στη Βουλή και για τα οποία δεν φαίνεται να υπάρχει συναίνεση αυτή την στιγμή.

Αβέρωφ: Έχετε πει πως θα ξεμπλέξουμε, πράγματι είμαι τόσα χρόνια στην πολιτική, διαχειριστήκαμε την κρίση του 2013, τέτοιο σταυρόλεξο που να μην υπάρχει λύση όπως τα περιέπλεξε με όλο τον σεβασμό η αντιπολίτευση, δεν ξανάζησα.

Δημοσιογράφος: Σοβαρά, ούτε τότε με την κρίση; Τότε ήταν καθαρά τα πράγματα, έπρεπε να τοποθετηθείς.

Αβέρωφ: Αγαπητή μου σας εξομολογούμαι περάσαμε σχεδόν τέσσερα ολόκληρα χρόνια να περπατάμε σε ένα σχοινί να προσπαθούμε να λύνουμε μικρά και μεγαλύτερα σταυρόλεξα, τέτοιο μπλέξιμο που έκαναν άθελα τους τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν το έχω ξαναζήσει. Η καθεμιά πρόταση τους να αντιστρατεύεται την άλλη. Είναι η πολιτική της προσέγγισης να κτυπάς την λογική της άλλης.

Δημοσιογράφος : Να πάρουμε την μεγάλη εικόνα, να μείνουμε μόνο στο σχέδιο με τα εγγυημένα. Να αφήσουμε έξω τα Vouchers, να αφήσουμε έξω τα ενοίκια γιατί δεν θα βρούμε άκρη. Να μείνουμε στα εγγυημένα δάνεια, να δώσουν οι τράπεζες δάνεια, να τα εγγυηθεί το κράτος, ένα μεγάλο ποσοστό, το 70%-75%, το 80%-85% και το υπόλοιπο η τράπεζα για να μπορέσει η τράπεζα να δώσει στις επιχειρήσεις φτηνό δανεισμό. Και με πολύ καλούς όρους. Αυτή ήταν λογική. Αυτό έπρεπε να μας ανάψουν το πράσινο φως και μας ανάψανε, είναι ένα εργαλείο μας έχετε εξηγήσει που το χρησιμοποίησαν και άλλες χώρες της Ευρώπης και έπρεπε να δούμε και πως θα το χρησιμοποιήσουμε και εμείς. Μπήκε ένα ποσό, είπαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης και εκεί ήταν η κύρια ένσταση και είπαν δεν έχουμε εμπιστοσύνη στις τράπεζες, στις μικρές επιχειρήσεις να βγάλει λεφτά από το ταμείο το κράτος και να τους τα δώσει απευθείας χωρίς να είναι δάνειο, δανεικά και αγύριστα. Θέλανε 300 εκατ. Είπε η κυβέρνηση 100 μπορούμε. Έχουν γίνει 150 αυτά;

Αβέρωφ. Κοιτάξετε πρώτον πολύ σωστά το έχετε θέσει. Τι έκανε η κυβέρνηση; Ξεκίνησε πρώτα να επιδοτήσει την απασχόληση για να μην τα επαναλαμβάνουμε με τα γνωστά πακέτα στήριξης των εργαζομένων και των αυτοτελώς. Αν συγκρίνει οποιοσδήποτε από οποιαδήποτε άλλη χώρα της Ευρώπης. Ένα, το καλύτερο πακέτο. Δεύτερο, τι έκανε η κυβέρνηση, αναστολή φόρων, εισφορών αλλά και δόσεων για 10 μήνες που πάλι δεν υπάρχει χώρα στον κόσμο που αναστάλθηκαν οι δόσεις των δανειοληπτών για 10 μήνες. Στην άλλη καλύτερη περίπτωση, στη δεύτερη καλύτερη χώρα, έξι μήνες. Ήρθε επιπρόσθετα η κυβέρνηση, μια κυβέρνηση που συχνά τα τελευταία 7 χρόνια μας έλεγαν και τσιγγούνηδες, ότι δεν ρίχνουμε χρήμα στην αγορά. Ναι ο λόγος που είχαμε αυτή την αυστηρή δημοσιονομική πολιτική για να έχουμε την δυνατότητα σε ώρα ανάγκης όπως και τώρα και φάνηκε πως είμαστε μια χώρα που είχαμε την δυνατότητα και ρευστά διαθέσιμα αλλά και την αξιοπιστία να δανειστούμε για τις ανάγκες που είπα πιο πάνω. Και ήρθε το τρίτο εργαλείο της κυβέρνησης να δώσει ρευστότητα παίρνοντας ρευστότητα από τις τράπεζες και να την μεταφέρει στις επιχειρήσεις. Δημιουργήθηκε ο πρώτος μύθος. Ποιος ήταν αυτός ο πρώτος μύθος; Πάλι αυτοί που «ταυτίζονται» με τις τράπεζες θέλουν να βοηθήσουν τις τράπεζες. Γιατί είναι μύθος; Γιατί δεν είναι τις τράπεζες που βοηθούμε αλλά η κυβέρνηση υποχρέωσε τις τράπεζες να δεχτούν να δανειοδοτήσουν μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τις επιχειρήσεις του τόπου με τα πιο ευνοϊκά επιτόκια, πιο χαμηλά από ότι δανείζεται ο Γερμανός. Την ώρα που μια τράπεζα θα μπορούσε και μπορεί σήμερα που μιλάμε να πάει στην δευτερογενή αγορά και να αγοράσει ένα κρατικό ομόλογο του κράτους, πενταετές, που θα είναι και 100% εγγυημένο από το κράτος και να έχει εισόδημα 2% το χρόνο με μηδέν έξοδα διαχείρισης. Και αυτή η κυβέρνηση έπεισε τις τράπεζες να δίνουν δάνεια από 0,75 ως 1,75 να δίνουν και 0,25 συν πίσω για το κόστος της κυβέρνησης. Δηλαδή μειωμένα αυτά τα ποσά που είπα κατά 0,25 την ώρα που αναλαμβάνουν και το ρίσκο του 30%.

Δημοσιογράφος: Μάξιμουμ 30

Αβέρωφ: Μάξιμουμ 30 γιατί αυτή την ώρα που λένε ότι γνοιάζονται για τις επιπτώσεις στα δημόσιο οικονομικά επέμεναν σε κάποια κατηγορία επιχειρήσεων, τις πολύ πολύ μικρές να αυξηθεί γιατί η πρώτη πρόταση της κυβέρνησης ήταν 70% στο σύνολο των δανείων και δέχτηκε την άποψη των κομμάτων της αντιπολίτευσης σε μια πολύ πολύ μικρή κατηγορία επιχειρήσεων κάτω από 10 άτομα, η εγγύηση του κράτους να φτάσει το 85%. Έρχομαι τώρα την ώρα που η κυβέρνηση ήρθε με δύο δισεκατομμύρια να βοηθήσει ποιον; Όχι τον επιχειρηματία γιατί δεν θα τα χρησιμοποιήσει για επένδυση ο επιχειρηματίας. Θέλουμε μόλις δείξουν τα προγράμματα που το κράτος στηρίζει τον εργαζόμενο να συνεχίσει με το ξεμούδιασμα της οικονομίας και την άρση των περιοριστικών μέτρων να αρχίσει ο επιχειρηματίας να πληρώνει τον υπάλληλο του για να μην καταλήξουμε όπως παραδείγματος χάρη βλέπουμε στην Αμερική, μέσα σε 1,5 μήνα η ανεργία ξεπέρασε το 30%.

Δεν θέλουμε στην Κύπρο άνεργους. Άρα πως θα βοηθήσουμε τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις να συνεχίσουν να απασχολούν τους εργαζόμενους τους και να τους πληρώνουν την στιγμή που όλοι ξέρουμε έστω και να ανοίξουν τους πρώτους μήνες τα έσοδα τους θα είναι κάθετα μειωμένα. Για αυτό η κυβέρνηση ήρθε με δύο δισεκατομμύρια, είναι πολλά είπαν γιατί θα τεθεί σε κίνδυνο τα δημόσια οικονομικά γιατί μπορεί αρκετοί από αυτούς να πάρουνε εγγυημένα δάνεια να μην τα πληρώσουν, άρα είναι μεγάλο το ρίσκο στην κυβέρνηση. Η κυβέρνηση παρόλο που επιμέναμε και επιμένουμε ότι χρειαζόμαστε δυόμιση δις. Το έκανε ενάμιση. Τι λεν τώρα; Να γίνει ένα δισεκατομμύριο. Μα θα είχε λογική να πουν ένα δισ. Αν δεν είχαν τις αντιπροτάσεις τους που επαυξάνουν τους κινδύνους αύξησης των αντικτύπων στα δημόσια οικονομικά την ώρα που έχουν την αιτιολογία ότι πρέπει να μειώσουμε τα δάνεια τα εγγυημένα για να μειώσουμε το ρίσκο της κυβέρνησης. Την ίδια ώρα τι λεν; Να αυξήσουμε κάθετα τις χορηγίες τις δωρεάν, που είναι απευθείας επίπτωση στα δημόσια οικονομικά, υπάρχουν και κάποιοι που λεν, όχι να μην τα δίδουν οι τράπεζες που δεν τους έχουμε εμπιστοσύνη, που θα τα δίδουν με 1,5% και θα παίρνουν 30% ρίσκο αλλά να δίνει τα δανεικά το κράτος που όλοι γνωρίζουμε, δανεικά και αγύριστα και το κάθε ευρώ δάνειο που θα δώσει το κράτος δεν θα το πάρεις ποτέ. Για αυτό είπα άλλες οι προφάσεις ενώ οι αντιπροτάσεις τους ακυρώνουν τις προφάσεις τους.

Έρχομαι παραπέρα, εδώ η κυβέρνηση το είχε και αυτή υπόψιν της, ήταν και οι απόψεις των κομμάτων, να δώσει μια μικρή χορηγία σε πολύ πολύ μικρές επιχειρήσεις, κάτω των δέκα και τους αυτοεργοδοτούμενους. Είπατε ένα ποσό 100 ο άλλος λέει να αυξηθεί σε 150

Δημοσιογράφος: Όχι όχι.100 ξέραμε, 150 λέει στη συνέντευξη του χθες ο Πρόεδρος, για αυτό σας ρωτώ αν έχουν γίνει 150. Αν έχουν ανέβει στα 150 και θέλουν 300 τα κόμματα. Το ΔΗΚΟ θέλει 300.

Αβέρωφ: Κανένας δεν ξέρει αν θα είναι 80, 100, 120 ή 150 γιατί δεν προβλέπεται ποσό.

Δημοσιογράφος: Τι προβλέπεται;

Αβέρωφ: Προβλέπεται ότι αν κάποια μικρομεσαία επιχείρηση που ήταν για τρεις μήνες

Δημοσιογράφος: Καλά έχει γίνει ένας υπολογισμός, μπορεί να μην είναι τόσο ακριβής.

Αβέρωφ: Δεν μπορεί να ξέρει κανείς μέχρι την τελευταία στιγμή γιατί δεν ξέρεις πόσες επιχειρήσεις τις επόμενες εβδομάδες θα συνεχίσουν να έχουν μείωση κάτω του 25%.

Δημοσιογράφος: Εσείς πόσο υπολογίζεται μάξιμουμ να είναι αυτό το ποσό;

Αβέρωφ: Μπορεί να είναι 100, μπορεί να είναι 120 μπορεί να είναι και 130 εκατομμύρια, μπορεί να είναι και 140. Εάν αναπτυχθεί η οικονομία τους επόμενους μήνες κάθετα και γίνει το θαύμα και βρεθεί αύριο το εμβόλιο μπορεί να χρειαστούμε και μόνο 80.

Δημοσιογράφος: Δεν λες δίνω τόσα και όποιος προλάβει. Λες δίνω σε αυτή την κατηγορία επιχειρήσεων.

Αβέρωφ: Σε αυτούς που παραμένουν κλειστοί μέχρι 3500 σε αυτούς που ανοίξανε 4 του Μάη

Δημοσιογράφος: Και τι είναι η πρόταση της αντιπολίτευσης, επομένως τι είναι η πρόταση της αντιπολίτευσης, να δοθούν περισσότερα, να ανέβει το ποσό που θα δοθεί στην κάθε επιχείρηση;

Αβέρωφ: Μα δεν βρίσκεις άκρη και είπα, την ώρα που λεν να μειώσουν από δύο δις σε ένα δις τις εγγυήσεις για να μην είναι σε κίνδυνο οι επιπτώσεις στα δημόσια οικονομικά από 80, 100, 120 εκατομμύρια άλλοι λεν 300, η ΠΟΒΕΚ λέει 600, το ΑΚΕΛ λέει 500. Ξέρεις μπορώ να πω κι εγώ να δώσουμε ένα trillion όπως έδωσε ο Τραμπ. Δεν είναι με την πλειοδοσία που μπαίνουν λεφτά και ξέρουν και μας ακούν, οι μικρές επιχειρήσεις και οι αυτοεργοδοτούμενοι δεν είναι με βάση τον πλειστηριασμό μεταξύ των κομμάτων που θα μπουν λεφτά στις τσέπες τους αλλά μόνον αν ψηφιστεί το λογικό νομοσχέδιο που η κυβέρνηση έχει καταθέσει.

Δημοσιογράφος: Καλά εσείς λέτε λογικό. Όλοι οι άλλοι θεωρούν ότι δεν είναι το δέον.

Αβέρωφ: Εντάξει ο καθένας θα κρίνει το λογικό από το μη λογικό και δέχομαι αυτούς που θα με κρίνουν ως μη λογικό. Άρα θα ξαναπώ το συμπέρασμα μου. Την ώρα που η πρόφαση είναι να μειώσω το ρίσκο της κυβέρνησης μειώνοντας από δύο δις σε ένα τις κρατικές εγγυήσεις, την ίδια ώρα αυξάνουν την επίπτωση στα δημόσια οικονομικά ζητώντας πενταπλασιασμό και βάλε των χορηγιών που δεν είναι δανεικά, είναι χορηγία που δεν θα την πάρεις ποτέ και επιπρόσθετα ζητούν αντί οι τράπεζες να δίνουν τα δάνεια να τα δίνει το κράτος.

Κι αν υπάρχει έστω και ένας Κύπριος που δεν ξέρει αυτό που λέω ότι όταν παίρνεις δανεικά από το κράτος είναι δανεικά και αγύριστα, να μην πω εκατό περιπτώσεις. Έρχομαι τώρα σε κάτι άλλο. Έρχονται μερίδα των κομμάτων και λεν μα πρέπει να βοηθηθούν όλοι οι δανειολήπτες παρόλο που ένα εκατομμύριο φορές τους είπαμε ότι αυτό προβλέπουν οι κανόνες της Ευρώπης, δεν μπορεί κάποιος που είχε μη εξυπηρετούμενο δάνειο να πάει. Έτσι λεν οι κανόνες, πρέπει να περιοριστούμε στους συνεπής δανειολήπτες. Επιμένουν ότι πρέπει να διευρύνουν τους δικαιούχους και με μια κατηγορία από αυτούς που δεν είχαν εξυπηρετούμενα δάνεια. Πάλι οι προφάσεις συγκρούονται με τις αντιπροτάσεις τους. Την ίδια ώρα

που νοιάζεσαι ότι με το να δώσεις δύο δισεκατομμύρια θα έχει επίπτωση στα δημόσια οικονομικά, αν δώσεις στον συνεπέστατο δανειολήπτη. Άμα διευρύνεις τους δικαιούχους και βάλεις μέσα και τους ασυνεπής και αυτούς που είχαν μη εξυπηρετούμενα και να αυξάνεις το ρίσκο.

Δημοσιογράφος: Ή τους μη βιώσιμους, να μην πούμε μόνο ασυνεπής. Δεν είναι στρατηγική κακοπληρωτές

Αβέρωφ: Δεν αυξάνεις τα ρίσκα; Χαίρομαι που ένας μη οικονομολόγος, αυτά τα λογικά πράγματα τα κατανοεί. Και την ώρα που αυξάνεις τα ρίσκα για το κράτος, την ώρα που πολλαπλασιάζεις τους δικαιούχους, την ίδια ώρα μειώνεις κατά το ήμισυ τη δανειοδότηση από 2 δις σε 1 δις.

Θέλουν επίσης να αυξήσουν και το κατανοώ την περίοδο που κάποιος θα πάρει εγγυημένο δάνειο να έχει υποχρέωση να κρατήσει για περισσότερους μήνες όλους τους υπαλλήλους τους σε απασχόληση. Η φιλοσοφία αυτών των δανείων είναι για να διευκολυνθούν, να έχουν ρευστότητα οι επιχειρήσεις, όντως για να κρατήσουν τους εργαζόμενους. Σε ένα λογικό πλαίσιο.

Δημοσιογράφος: Το νομοσχέδιο της κυβέρνησης τι λέει; Τι όρο βάζει;

Έξι μήνες από την ώρα που θα βγει το διάταγμα. Τι λεν η αντιπολίτευση; Να είναι από την ώρα που ξεκίνησε η κρίση μέχρι την ώρα που πήρε το δάνειο και μπορεί να είναι τον Ιούνιο, τον Ιούλιο, τον Αύγουστο ή τον Σεπτέμβρη να μην διώξει κανέναν. Και από την ώρα, τον Σεπτέμβρη παραδείγματος χάρη, που θα πάρει το δάνειο, άλλους έξι μήνες να μην μπορεί να διώξει έστω και ένα εργαζόμενο. Εάν πράγματι κάποιος καλοπροαίρετα και συνειδητά θέλει να δώσει αυτή την ασφάλεια, την περισσότερη στους εργαζόμενους, θα έλεγε κανείς ότι παράλληλα θα ήταν διαθετημένος να πει στον Αναστασιάδη: «Πρόεδρε, γιατί 2 δις; Δώσε 3 δις για να μπορέσουμε να κρατήσουμε στο φουλ την απασχόληση, περισσότερο καιρό.» Είναι λογικό από την μια τον Αναστασιάδη που σωστά και άριστα διαχειρίστηκε την κρίση να τον μαστιγώνουμε γιατί τόλμησε να έρθει με 2 δις να δώσει ρευστότητα, και του λες είσαι λάθος, μόνο 1 δις θα σου εγκρίνουμε, αλλά την ίδια ώρα να θέλουν την επιχείρηση στερώντας της το μισό της ρευστότητας που θα της έδιδε ο Αναστασιάδης να της προσθέσουν οικονομικά βάρη πολλαπλάσια. Πως γίνονται αυτά τα πράγματα;

Δημοσιογράφος: Νομίζετε, δηλαδή, αν έμενε στο μάξιμουμ του ποσού που μπορεί να δώσει η κυβέρνηση αφαιρώντας τις 100 χιλιάδες των επιδοτήσεων θα μπορούσαν να γίνουν δεκτά κάποια κριτήρια, κάποιες προϋποθέσεις πιο αυστηρές;

Όχι. Θα μπορούσε αν κάποιος έλεγε δώσε περισσότερη ρευστότητα, βάλε και περισσότερη υποχρέωση σε μήνες. Όχι να μειώνεις τη ρευστότητα τους κατά το ήμισυ και να πολλαπλασιάζεις την ευθύνη τους.

Να σας πω ακόμη κάτι, τελευταίο. Λένε, κοιτάξτε, όποιος πάρει δάνειο, δεν λέω τις άλλες προϋποθέσεις που βάζουν για τις τράπεζες που στο τέλος και να ψηφιστεί, δεν ξέρω αν θα βρεθεί είτε επιχειρηματίας να ενδιαφερθεί, ή μικρός ή μεγάλος, η τράπεζα για να μπει στο πρόγραμμα. Αλλά να πω το τελευταίο. Λεν, πρέπει να απαγορεύσουμε σε όποιον πιάνει δάνειο, στα πέντε ή έξι χρόνια που παίρνει δάνειο, να μην μπορεί να παίρνει μερίσματα. Αγνοώντας ότι η συντριπτική πλειοψηφία των μικρών επιχειρήσεων, η ζήση των οικογενειών είναι από το μέρισμα που παίρνει από την επιχείρηση. Αν είναι να πάρει δάνειο για να πληρώνει τον εργαζόμενο και στο τέλος η οικογένεια δεν θα μπορεί να πάρει μέρισμα και θα πεθάνει από την πείνα, τι δάνειο να πάρει αγαπητή μου;

Δημοσιογράφος: Μάλιστα. Δεν πάω στην άλλη προϋπόθεση για το ποιος θα κάνει τον έλεγχο γιατί εδώ αν δεν τα βρείτε στο περιεχόμενο, τον έλεγχο τι να τον κάνουμε; Είναι βασικά τα ζητήματα.

Να σας πω κάτι. Μα λέγοντας όλα αυτά που ήταν για να καταδείξω αγαπητή μου Ελένη ότι τα προβλήματα των τροπολογιών των συναδέλφων, δεν είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα ποια επιτροπή θα κάνει τον έλεγχο. Ανέφερα τόσα άλλα παραδείγματα για να καταδείξω πόσο προβληματικές είναι οι άλλες τροποποιήσεις, που δεν χρειάζεται να ασχοληθούμε με εκείνο το θέμα. Θέλουν να κάνουν επιτροπή εξέτασης παραπόνων, αν κάποιος πήρε ή όχι δάνειο, την στιγμή που γνωρίζουν ότι δεν μπορεί κάποιος με βάση τους ευρωπαϊκούς κανόνες της Φρανκφούρτης να πάρει είτε για το σημερινό δάνειο της Βρεττού είτε το αυριανό να ζητήσει εξηγήσεις σε ένα τραπεζικό ίδρυμα γιατί της έδωσες, γιατί δεν της έδωσες, γιατί της έδωσες 5 χιλιάδες και δεν της έδωσες 15 χιλιάδες.

Δημοσιογράφος: Μάλιστα. Τι κάνετε τώρα; Έχει νόημα να παραμείνει ενώπιον της Βουλής αυτό το νομοσχέδιο;

Θα εξαντλήσει, πιστεύω, η κυβέρνηση όλα τα περιθώρια. Έκανε μια έκκληση χθες στη σύσκεψη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο ίδιος θα αξιολογήσει σήμερα, τις επόμενες μέρες, τις επόμενες ώρες την κατάσταση και θα αποφασίσει.

Δημοσιογράφος: Είτε το αφήνεις και κάνεις αναπομπή, δεν ξέρω γιατί. Για να φανεί η τοποθέτηση του καθενός και να αναλάβει ο κάθε ένας τις ευθύνες του. Είτε το αποσύρεις και πας σε ένα άλλο πλάνο, που δεν ξέρω ποιο είναι αυτό.

Να σας πω την έγνοια. Εκτιμώ την έγνοια του Προέδρου της Δημοκρατίας την οποία κατανοώ, ένα εκατομμύριο τις εκατό. Έγνοια του δεν είναι τα politics. Έγνοια του είναι να βοηθήσει την οικονομία και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Δημοσιογράφος: Γιατί δεν το διαχωρίζει η κυβέρνηση αυτό το νομοσχέδιο; Όπως έχει ζητήσει και το ΑΚΕΛ; Δηλαδή, το ποσό που θα πάει απευθείας, για να το ψηφίσουν όλοι, να φύγει να πάει αυτό το ποσό στις επιχειρήσεις. Αφού δεν είναι δάνειο, είναι επιδότηση.

Έχουμε απόψεις για όλα τα ζητήματα, τις οποίες θα κουβεντιάσουμε με τον Πρόεδρο. Δεν είμαστε δογματικοί για κανένα θέμα. Αν κάτι κατηγορηθήκαμε για χρόνια αγαπητή μου είναι γιατί κρατούσαμε χαμηλούς τόνους, και δείχναμε μια ανεκτικότητα.

Δημοσιογράφος: Ποιος κρατούσε χαμηλούς τόνους;

Ο Δημοκρατικός Συναγερμός και ο Αβέρωφ. Για επτά χρόνια στην προσπάθεια να βρίσκουμε συναινέσεις. Και εντός και εκτός Βουλής.

Δημοσιογράφος: Σας απογοήτευσε το ΔΗΚΟ και ο κύριος Νικόλας Παπαδόπουλος;

Όχι, δεν απογοητεύομαι από κανέναν. Προσπαθούμε, κατανοώντας τον οποιοδήποτε, και ως κυβέρνηση και ως κόμμα, να βρίσκουμε λύσεις. Να πω κάτι γενικό, ιδιαίτερα σε κρίσιμες περιόδους, το ζήτημα είναι να μην βρίσκεις τα οποιαδήποτε προβλήματα σε μια δεδομένη λύση. Αλλά να προσπαθείς να βρίσκεις λύσεις στο πρόβλημα. Και σήμερα έχουμε πρόβλημα με την ρευστότητα. Στράγγισαν οι επιχειρήσεις. Στράγγισαν. Και στο τέλος της ημέρας λίγο – πολύ οι επιχειρηματίες θα έχουν ένα κομμάτι ψωμί να τρων. Εάν χρειαστεί να διώξουν τους εργαζόμενους τι θα γίνει; Θα άρεσε σε κανέναν να πάμε σε ανεργία του 30 και 40%;

Δημοσιογράφος: Κύριε Νεοφύτου, να σας ρωτήσω κάτι. Γιατί οι τράπεζες περιμένουν αυτό το σχέδιο με τα εγγυημένα και δεν δουλεύουν από μόνες τους εφόσον έχουν περιθώρια;

Δεν ξέρουν αν δουλεύουν ή όχι από μόνες τους. Αλλά το άλλο που θέλω να πω είναι ότι αυτοί οι επιχειρηματίες που έχουν κόκκαλο και έχουν και κάτι να υποθηκεύσουν, αυτοί όλοι έχουν κάνει τις διευθετήσεις τους. Δεν περιμένουν τους πολιτικούς τι θα κάνουν στη Βουλή. Είναι τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που γονατίζουμε. Και δεν είναι μόνο αυτές που είναι κάτω από 10 εργαζόμενους. Και αυτές που έχουν και 20 και 30 και 40. Αυτούς είναι που γονατίζουμε.

Για τα ενοίκια. Η τελευταία όπως διαμορφώθηκε από την κυβέρνηση πρόταση, είναι μια πάρα πολύ καλή προσέγγιση. Από τη στιγμή που δεν μπορούμε να παρέμβουμε στο Σύνταγμα και στην ιδιοκτησία, βρήκε τον άλλο τρόπο. Και συγχαρητήρια στην Κυβέρνηση. Για 3 μήνες όποιο ιδιοκτήτης μειώσει το ενοίκιο μέχρι και 50%, το 25% θα το πάρει πίσω ως επιστροφή φόρων. Άρα εάν ενοικιάζει ένα κατάστημα €2000 τον μήνα θα μπορεί ο ιδιοκτήτης για 3 μήνες να του πει €1000 τον μήνα, ο ενοικιαστής θα έχει μια μείωση 50%, ο ιδιοκτήτης μια επίπτωση μόνο 25%. Τα

€500 κάθε μήνα θα τα πάρει πίσω ως επιστροφή φόρου. Είναι μια χρυσή τομή, λογική.

Δημοσιογράφος: Γιατί είναι €500 οι φόροι;

Όχι, παίρνει πίστωση. Όχι φορολογική έκπτωση. Εάν εσείς είστε ιδιοκτήτης δώσατε €3000 μείωση ενοικίου για 3 μήνες. Στο τέλος του χρόνου θα έχει να πληρώσει €6000 φόρο. Δώσατε έκπτωση €3000, δικαιούσαι πίστωση €1500. Θα πληρώσετε φόρο €4500. Άρα το πόσο της έκπτωσης μοιράζεται μεταξύ του κράτους και του ιδιοκτήτη. Και πλησιάζουμε την πρόταση που έλεγαν τα άλλα κόμματα, μείωση 40% και να πληρώνει το κράτος. Είναι ουσιαστικά ένα 50% -25% – 25%.

Δημοσιογράφος: Να μας πει αν έχει διαβουλευθεί με άλλο κόμμα ο κύριος Αβέρωφ εκτός από το ΔΗΚΟ, ρωτά ένας ακροατής.

Εδώ αγαπητή μου για 2 μήνες καθυστερήσαμε. Αυτό το εργαλείο ήταν έτοιμο από την πρώτη στιγμή. Και η κυβέρνηση, ο ίδιος ο ΠτΔ, για να λάβει υπόψη τα κόμματα, έκανε δύο συσκέψεις. Τι σημαίνει δεν διαβουλεύθηκε; Στο Υπουργείο Οικονομικών στάλθηκαν γραπτώς όλες οι θέσεις των κομμάτων. Στο νέο νομοσχέδιο έχει 12 τροπολογίες από απόψεις όλων σχεδόν των κομμάτων. Πως δεν διαβουλεύθηκε η κυβέρνηση.

«Δεν πρέπει να απαγορεύσουμε σε όποιον πάρει δάνειο να μην μπορεί να παίρνει μερίσματα, αψηφώντας ότι οι μικροεπιχειρήσεις ζουν από το μέρισμα. Στο τέλος θα πεθάνουν από την πείνα», ανέφερε μεταξύ άλλων σχετικά με τις κρατικές εγγυήσεις ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ μιλώντας το πρωί στο κρατικό ραδιόφωνο.

«Χρειάζεται ρευστότητα. Στράγγισαν οι επιχειρήσεις. Στο τέλος της ημέρας λίγο πολύ οι επιχειρηματίες θα έχουν ένα κομμάτι ψωμί να τρώνε. Είναι τις μικροεπιχειρήσεις που γονατίζουμε» είπε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΛΕΠΤΟ ΠΡΟΣ ΛΕΠΤΟ

Πιο κάτω αυτούσια η συζήτηση στο κρατικό ραδιόφωνο:

Δημοσιογράφος: Μπερδεύτηκε ο κόσμος, υπάρχει και σύγχυση, υπάρχει και αγωνία μεγάλη, κάθε μέρα παίρνουμε μηνύματα από αυτοεργοδοτούμενους, μικρούς επιχειρηματίες, εξαγγέλθηκαν μας λένε επιδοτήσεις, βοήθεια από το κράτος πότε θα την πάρουμε;. Πότε θα την πάρουν είναι στα νομοθετήματα που πάνε την Παρασκευή στη Βουλή και για τα οποία δεν φαίνεται να υπάρχει συναίνεση αυτή την στιγμή.

Αβέρωφ: Έχετε πει πως θα ξεμπλέξουμε, πράγματι είμαι τόσα χρόνια στην πολιτική, διαχειριστήκαμε την κρίση του 2013, τέτοιο σταυρόλεξο που να μην υπάρχει λύση όπως τα περιέπλεξε με όλο τον σεβασμό η αντιπολίτευση, δεν ξανάζησα.

Δημοσιογράφος: Σοβαρά, ούτε τότε με την κρίση; Τότε ήταν καθαρά τα πράγματα, έπρεπε να τοποθετηθείς.

Αβέρωφ: Αγαπητή μου σας εξομολογούμαι περάσαμε σχεδόν τέσσερα ολόκληρα χρόνια να περπατάμε σε ένα σχοινί να προσπαθούμε να λύνουμε μικρά και μεγαλύτερα σταυρόλεξα, τέτοιο μπλέξιμο που έκαναν άθελα τους τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν το έχω ξαναζήσει. Η καθεμιά πρόταση τους να αντιστρατεύεται την άλλη. Είναι η πολιτική της προσέγγισης να κτυπάς την λογική της άλλης.

Δημοσιογράφος : Να πάρουμε την μεγάλη εικόνα, να μείνουμε μόνο στο σχέδιο με τα εγγυημένα. Να αφήσουμε έξω τα Vouchers, να αφήσουμε έξω τα ενοίκια γιατί δεν θα βρούμε άκρη. Να μείνουμε στα εγγυημένα δάνεια, να δώσουν οι τράπεζες δάνεια, να τα εγγυηθεί το κράτος, ένα μεγάλο ποσοστό, το 70%-75%, το 80%-85% και το υπόλοιπο η τράπεζα για να μπορέσει η τράπεζα να δώσει στις επιχειρήσεις φτηνό δανεισμό. Και με πολύ καλούς όρους. Αυτή ήταν λογική. Αυτό έπρεπε να μας ανάψουν το πράσινο φως και μας ανάψανε, είναι ένα εργαλείο μας έχετε εξηγήσει που το χρησιμοποίησαν και άλλες χώρες της Ευρώπης και έπρεπε να δούμε και πως θα το χρησιμοποιήσουμε και εμείς. Μπήκε ένα ποσό, είπαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης και εκεί ήταν η κύρια ένσταση και είπαν δεν έχουμε εμπιστοσύνη στις τράπεζες, στις μικρές επιχειρήσεις να βγάλει λεφτά από το ταμείο το κράτος και να τους τα δώσει απευθείας χωρίς να είναι δάνειο, δανεικά και αγύριστα. Θέλανε 300 εκατ. Είπε η κυβέρνηση 100 μπορούμε. Έχουν γίνει 150 αυτά;

Αβέρωφ. Κοιτάξετε πρώτον πολύ σωστά το έχετε θέσει. Τι έκανε η κυβέρνηση; Ξεκίνησε πρώτα να επιδοτήσει την απασχόληση για να μην τα επαναλαμβάνουμε με τα γνωστά πακέτα στήριξης των εργαζομένων και των αυτοτελώς. Αν συγκρίνει οποιοσδήποτε από οποιαδήποτε άλλη χώρα της Ευρώπης. Ένα, το καλύτερο πακέτο. Δεύτερο, τι έκανε η κυβέρνηση, αναστολή φόρων, εισφορών αλλά και δόσεων για 10 μήνες που πάλι δεν υπάρχει χώρα στον κόσμο που αναστάλθηκαν οι δόσεις των δανειοληπτών για 10 μήνες. Στην άλλη καλύτερη περίπτωση, στη δεύτερη καλύτερη χώρα, έξι μήνες. Ήρθε επιπρόσθετα η κυβέρνηση, μια κυβέρνηση που συχνά τα τελευταία 7 χρόνια μας έλεγαν και τσιγγούνηδες, ότι δεν ρίχνουμε χρήμα στην αγορά. Ναι ο λόγος που είχαμε αυτή την αυστηρή δημοσιονομική πολιτική για να έχουμε την δυνατότητα σε ώρα ανάγκης όπως και τώρα και φάνηκε πως είμαστε μια χώρα που είχαμε την δυνατότητα και ρευστά διαθέσιμα αλλά και την αξιοπιστία να δανειστούμε για τις ανάγκες που είπα πιο πάνω. Και ήρθε το τρίτο εργαλείο της κυβέρνησης να δώσει ρευστότητα παίρνοντας ρευστότητα από τις τράπεζες και να την μεταφέρει στις επιχειρήσεις. Δημιουργήθηκε ο πρώτος μύθος. Ποιος ήταν αυτός ο πρώτος μύθος; Πάλι αυτοί που «ταυτίζονται» με τις τράπεζες θέλουν να βοηθήσουν τις τράπεζες. Γιατί είναι μύθος; Γιατί δεν είναι τις τράπεζες που βοηθούμε αλλά η κυβέρνηση υποχρέωσε τις τράπεζες να δεχτούν να δανειοδοτήσουν μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τις επιχειρήσεις του τόπου με τα πιο ευνοϊκά επιτόκια, πιο χαμηλά από ότι δανείζεται ο Γερμανός. Την ώρα που μια τράπεζα θα μπορούσε και μπορεί σήμερα που μιλάμε να πάει στην δευτερογενή αγορά και να αγοράσει ένα κρατικό ομόλογο του κράτους, πενταετές, που θα είναι και 100% εγγυημένο από το κράτος και να έχει εισόδημα 2% το χρόνο με μηδέν έξοδα διαχείρισης. Και αυτή η κυβέρνηση έπεισε τις τράπεζες να δίνουν δάνεια από 0,75 ως 1,75 να δίνουν και 0,25 συν πίσω για το κόστος της κυβέρνησης. Δηλαδή μειωμένα αυτά τα ποσά που είπα κατά 0,25 την ώρα που αναλαμβάνουν και το ρίσκο του 30%.

Δημοσιογράφος: Μάξιμουμ 30

Αβέρωφ: Μάξιμουμ 30 γιατί αυτή την ώρα που λένε ότι γνοιάζονται για τις επιπτώσεις στα δημόσιο οικονομικά επέμεναν σε κάποια κατηγορία επιχειρήσεων, τις πολύ πολύ μικρές να αυξηθεί γιατί η πρώτη πρόταση της κυβέρνησης ήταν 70% στο σύνολο των δανείων και δέχτηκε την άποψη των κομμάτων της αντιπολίτευσης σε μια πολύ πολύ μικρή κατηγορία επιχειρήσεων κάτω από 10 άτομα, η εγγύηση του κράτους να φτάσει το 85%. Έρχομαι τώρα την ώρα που η κυβέρνηση ήρθε με δύο δισεκατομμύρια να βοηθήσει ποιον; Όχι τον επιχειρηματία γιατί δεν θα τα χρησιμοποιήσει για επένδυση ο επιχειρηματίας. Θέλουμε μόλις δείξουν τα προγράμματα που το κράτος στηρίζει τον εργαζόμενο να συνεχίσει με το ξεμούδιασμα της οικονομίας και την άρση των περιοριστικών μέτρων να αρχίσει ο επιχειρηματίας να πληρώνει τον υπάλληλο του για να μην καταλήξουμε όπως παραδείγματος χάρη βλέπουμε στην Αμερική, μέσα σε 1,5 μήνα η ανεργία ξεπέρασε το 30%.

Δεν θέλουμε στην Κύπρο άνεργους. Άρα πως θα βοηθήσουμε τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις να συνεχίσουν να απασχολούν τους εργαζόμενους τους και να τους πληρώνουν την στιγμή που όλοι ξέρουμε έστω και να ανοίξουν τους πρώτους μήνες τα έσοδα τους θα είναι κάθετα μειωμένα. Για αυτό η κυβέρνηση ήρθε με δύο δισεκατομμύρια, είναι πολλά είπαν γιατί θα τεθεί σε κίνδυνο τα δημόσια οικονομικά γιατί μπορεί αρκετοί από αυτούς να πάρουνε εγγυημένα δάνεια να μην τα πληρώσουν, άρα είναι μεγάλο το ρίσκο στην κυβέρνηση. Η κυβέρνηση παρόλο που επιμέναμε και επιμένουμε ότι χρειαζόμαστε δυόμιση δις. Το έκανε ενάμιση. Τι λεν τώρα; Να γίνει ένα δισεκατομμύριο. Μα θα είχε λογική να πουν ένα δισ. Αν δεν είχαν τις αντιπροτάσεις τους που επαυξάνουν τους κινδύνους αύξησης των αντικτύπων στα δημόσια οικονομικά την ώρα που έχουν την αιτιολογία ότι πρέπει να μειώσουμε τα δάνεια τα εγγυημένα για να μειώσουμε το ρίσκο της κυβέρνησης. Την ίδια ώρα τι λεν; Να αυξήσουμε κάθετα τις χορηγίες τις δωρεάν, που είναι απευθείας επίπτωση στα δημόσια οικονομικά, υπάρχουν και κάποιοι που λεν, όχι να μην τα δίδουν οι τράπεζες που δεν τους έχουμε εμπιστοσύνη, που θα τα δίδουν με 1,5% και θα παίρνουν 30% ρίσκο αλλά να δίνει τα δανεικά το κράτος που όλοι γνωρίζουμε, δανεικά και αγύριστα και το κάθε ευρώ δάνειο που θα δώσει το κράτος δεν θα το πάρεις ποτέ. Για αυτό είπα άλλες οι προφάσεις ενώ οι αντιπροτάσεις τους ακυρώνουν τις προφάσεις τους.

Έρχομαι παραπέρα, εδώ η κυβέρνηση το είχε και αυτή υπόψιν της, ήταν και οι απόψεις των κομμάτων, να δώσει μια μικρή χορηγία σε πολύ πολύ μικρές επιχειρήσεις, κάτω των δέκα και τους αυτοεργοδοτούμενους. Είπατε ένα ποσό 100 ο άλλος λέει να αυξηθεί σε 150

Δημοσιογράφος: Όχι όχι.100 ξέραμε, 150 λέει στη συνέντευξη του χθες ο Πρόεδρος, για αυτό σας ρωτώ αν έχουν γίνει 150. Αν έχουν ανέβει στα 150 και θέλουν 300 τα κόμματα. Το ΔΗΚΟ θέλει 300.

Αβέρωφ: Κανένας δεν ξέρει αν θα είναι 80, 100, 120 ή 150 γιατί δεν προβλέπεται ποσό.

Δημοσιογράφος: Τι προβλέπεται;

Αβέρωφ: Προβλέπεται ότι αν κάποια μικρομεσαία επιχείρηση που ήταν για τρεις μήνες

Δημοσιογράφος: Καλά έχει γίνει ένας υπολογισμός, μπορεί να μην είναι τόσο ακριβής.

Αβέρωφ: Δεν μπορεί να ξέρει κανείς μέχρι την τελευταία στιγμή γιατί δεν ξέρεις πόσες επιχειρήσεις τις επόμενες εβδομάδες θα συνεχίσουν να έχουν μείωση κάτω του 25%.

Δημοσιογράφος: Εσείς πόσο υπολογίζεται μάξιμουμ να είναι αυτό το ποσό;

Αβέρωφ: Μπορεί να είναι 100, μπορεί να είναι 120 μπορεί να είναι και 130 εκατομμύρια, μπορεί να είναι και 140. Εάν αναπτυχθεί η οικονομία τους επόμενους μήνες κάθετα και γίνει το θαύμα και βρεθεί αύριο το εμβόλιο μπορεί να χρειαστούμε και μόνο 80.

Δημοσιογράφος: Δεν λες δίνω τόσα και όποιος προλάβει. Λες δίνω σε αυτή την κατηγορία επιχειρήσεων.

Αβέρωφ: Σε αυτούς που παραμένουν κλειστοί μέχρι 3500 σε αυτούς που ανοίξανε 4 του Μάη

Δημοσιογράφος: Και τι είναι η πρόταση της αντιπολίτευσης, επομένως τι είναι η πρόταση της αντιπολίτευσης, να δοθούν περισσότερα, να ανέβει το ποσό που θα δοθεί στην κάθε επιχείρηση;

Αβέρωφ: Μα δεν βρίσκεις άκρη και είπα, την ώρα που λεν να μειώσουν από δύο δις σε ένα δις τις εγγυήσεις για να μην είναι σε κίνδυνο οι επιπτώσεις στα δημόσια οικονομικά από 80, 100, 120 εκατομμύρια άλλοι λεν 300, η ΠΟΒΕΚ λέει 600, το ΑΚΕΛ λέει 500. Ξέρεις μπορώ να πω κι εγώ να δώσουμε ένα trillion όπως έδωσε ο Τραμπ. Δεν είναι με την πλειοδοσία που μπαίνουν λεφτά και ξέρουν και μας ακούν, οι μικρές επιχειρήσεις και οι αυτοεργοδοτούμενοι δεν είναι με βάση τον πλειστηριασμό μεταξύ των κομμάτων που θα μπουν λεφτά στις τσέπες τους αλλά μόνον αν ψηφιστεί το λογικό νομοσχέδιο που η κυβέρνηση έχει καταθέσει.

Δημοσιογράφος: Καλά εσείς λέτε λογικό. Όλοι οι άλλοι θεωρούν ότι δεν είναι το δέον.

Αβέρωφ: Εντάξει ο καθένας θα κρίνει το λογικό από το μη λογικό και δέχομαι αυτούς που θα με κρίνουν ως μη λογικό. Άρα θα ξαναπώ το συμπέρασμα μου. Την ώρα που η πρόφαση είναι να μειώσω το ρίσκο της κυβέρνησης μειώνοντας από δύο δις σε ένα τις κρατικές εγγυήσεις, την ίδια ώρα αυξάνουν την επίπτωση στα δημόσια οικονομικά ζητώντας πενταπλασιασμό και βάλε των χορηγιών που δεν είναι δανεικά, είναι χορηγία που δεν θα την πάρεις ποτέ και επιπρόσθετα ζητούν αντί οι τράπεζες να δίνουν τα δάνεια να τα δίνει το κράτος.

Κι αν υπάρχει έστω και ένας Κύπριος που δεν ξέρει αυτό που λέω ότι όταν παίρνεις δανεικά από το κράτος είναι δανεικά και αγύριστα, να μην πω εκατό περιπτώσεις. Έρχομαι τώρα σε κάτι άλλο. Έρχονται μερίδα των κομμάτων και λεν μα πρέπει να βοηθηθούν όλοι οι δανειολήπτες παρόλο που ένα εκατομμύριο φορές τους είπαμε ότι αυτό προβλέπουν οι κανόνες της Ευρώπης, δεν μπορεί κάποιος που είχε μη εξυπηρετούμενο δάνειο να πάει. Έτσι λεν οι κανόνες, πρέπει να περιοριστούμε στους συνεπής δανειολήπτες. Επιμένουν ότι πρέπει να διευρύνουν τους δικαιούχους και με μια κατηγορία από αυτούς που δεν είχαν εξυπηρετούμενα δάνεια. Πάλι οι προφάσεις συγκρούονται με τις αντιπροτάσεις τους. Την ίδια ώρα

που νοιάζεσαι ότι με το να δώσεις δύο δισεκατομμύρια θα έχει επίπτωση στα δημόσια οικονομικά, αν δώσεις στον συνεπέστατο δανειολήπτη. Άμα διευρύνεις τους δικαιούχους και βάλεις μέσα και τους ασυνεπής και αυτούς που είχαν μη εξυπηρετούμενα και να αυξάνεις το ρίσκο.

Δημοσιογράφος: Ή τους μη βιώσιμους, να μην πούμε μόνο ασυνεπής. Δεν είναι στρατηγική κακοπληρωτές

Αβέρωφ: Δεν αυξάνεις τα ρίσκα; Χαίρομαι που ένας μη οικονομολόγος, αυτά τα λογικά πράγματα τα κατανοεί. Και την ώρα που αυξάνεις τα ρίσκα για το κράτος, την ώρα που πολλαπλασιάζεις τους δικαιούχους, την ίδια ώρα μειώνεις κατά το ήμισυ τη δανειοδότηση από 2 δις σε 1 δις.

Θέλουν επίσης να αυξήσουν και το κατανοώ την περίοδο που κάποιος θα πάρει εγγυημένο δάνειο να έχει υποχρέωση να κρατήσει για περισσότερους μήνες όλους τους υπαλλήλους τους σε απασχόληση. Η φιλοσοφία αυτών των δανείων είναι για να διευκολυνθούν, να έχουν ρευστότητα οι επιχειρήσεις, όντως για να κρατήσουν τους εργαζόμενους. Σε ένα λογικό πλαίσιο.

Δημοσιογράφος: Το νομοσχέδιο της κυβέρνησης τι λέει; Τι όρο βάζει;

Έξι μήνες από την ώρα που θα βγει το διάταγμα. Τι λεν η αντιπολίτευση; Να είναι από την ώρα που ξεκίνησε η κρίση μέχρι την ώρα που πήρε το δάνειο και μπορεί να είναι τον Ιούνιο, τον Ιούλιο, τον Αύγουστο ή τον Σεπτέμβρη να μην διώξει κανέναν. Και από την ώρα, τον Σεπτέμβρη παραδείγματος χάρη, που θα πάρει το δάνειο, άλλους έξι μήνες να μην μπορεί να διώξει έστω και ένα εργαζόμενο. Εάν πράγματι κάποιος καλοπροαίρετα και συνειδητά θέλει να δώσει αυτή την ασφάλεια, την περισσότερη στους εργαζόμενους, θα έλεγε κανείς ότι παράλληλα θα ήταν διαθετημένος να πει στον Αναστασιάδη: «Πρόεδρε, γιατί 2 δις; Δώσε 3 δις για να μπορέσουμε να κρατήσουμε στο φουλ την απασχόληση, περισσότερο καιρό.» Είναι λογικό από την μια τον Αναστασιάδη που σωστά και άριστα διαχειρίστηκε την κρίση να τον μαστιγώνουμε γιατί τόλμησε να έρθει με 2 δις να δώσει ρευστότητα, και του λες είσαι λάθος, μόνο 1 δις θα σου εγκρίνουμε, αλλά την ίδια ώρα να θέλουν την επιχείρηση στερώντας της το μισό της ρευστότητας που θα της έδιδε ο Αναστασιάδης να της προσθέσουν οικονομικά βάρη πολλαπλάσια. Πως γίνονται αυτά τα πράγματα;

Δημοσιογράφος: Νομίζετε, δηλαδή, αν έμενε στο μάξιμουμ του ποσού που μπορεί να δώσει η κυβέρνηση αφαιρώντας τις 100 χιλιάδες των επιδοτήσεων θα μπορούσαν να γίνουν δεκτά κάποια κριτήρια, κάποιες προϋποθέσεις πιο αυστηρές;

Όχι. Θα μπορούσε αν κάποιος έλεγε δώσε περισσότερη ρευστότητα, βάλε και περισσότερη υποχρέωση σε μήνες. Όχι να μειώνεις τη ρευστότητα τους κατά το ήμισυ και να πολλαπλασιάζεις την ευθύνη τους.

Να σας πω ακόμη κάτι, τελευταίο. Λένε, κοιτάξτε, όποιος πάρει δάνειο, δεν λέω τις άλλες προϋποθέσεις που βάζουν για τις τράπεζες που στο τέλος και να ψηφιστεί, δεν ξέρω αν θα βρεθεί είτε επιχειρηματίας να ενδιαφερθεί, ή μικρός ή μεγάλος, η τράπεζα για να μπει στο πρόγραμμα. Αλλά να πω το τελευταίο. Λεν, πρέπει να απαγορεύσουμε σε όποιον πιάνει δάνειο, στα πέντε ή έξι χρόνια που παίρνει δάνειο, να μην μπορεί να παίρνει μερίσματα. Αγνοώντας ότι η συντριπτική πλειοψηφία των μικρών επιχειρήσεων, η ζήση των οικογενειών είναι από το μέρισμα που παίρνει από την επιχείρηση. Αν είναι να πάρει δάνειο για να πληρώνει τον εργαζόμενο και στο τέλος η οικογένεια δεν θα μπορεί να πάρει μέρισμα και θα πεθάνει από την πείνα, τι δάνειο να πάρει αγαπητή μου;

Δημοσιογράφος: Μάλιστα. Δεν πάω στην άλλη προϋπόθεση για το ποιος θα κάνει τον έλεγχο γιατί εδώ αν δεν τα βρείτε στο περιεχόμενο, τον έλεγχο τι να τον κάνουμε; Είναι βασικά τα ζητήματα.

Να σας πω κάτι. Μα λέγοντας όλα αυτά που ήταν για να καταδείξω αγαπητή μου Ελένη ότι τα προβλήματα των τροπολογιών των συναδέλφων, δεν είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα ποια επιτροπή θα κάνει τον έλεγχο. Ανέφερα τόσα άλλα παραδείγματα για να καταδείξω πόσο προβληματικές είναι οι άλλες τροποποιήσεις, που δεν χρειάζεται να ασχοληθούμε με εκείνο το θέμα. Θέλουν να κάνουν επιτροπή εξέτασης παραπόνων, αν κάποιος πήρε ή όχι δάνειο, την στιγμή που γνωρίζουν ότι δεν μπορεί κάποιος με βάση τους ευρωπαϊκούς κανόνες της Φρανκφούρτης να πάρει είτε για το σημερινό δάνειο της Βρεττού είτε το αυριανό να ζητήσει εξηγήσεις σε ένα τραπεζικό ίδρυμα γιατί της έδωσες, γιατί δεν της έδωσες, γιατί της έδωσες 5 χιλιάδες και δεν της έδωσες 15 χιλιάδες.

Δημοσιογράφος: Μάλιστα. Τι κάνετε τώρα; Έχει νόημα να παραμείνει ενώπιον της Βουλής αυτό το νομοσχέδιο;

Θα εξαντλήσει, πιστεύω, η κυβέρνηση όλα τα περιθώρια. Έκανε μια έκκληση χθες στη σύσκεψη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο ίδιος θα αξιολογήσει σήμερα, τις επόμενες μέρες, τις επόμενες ώρες την κατάσταση και θα αποφασίσει.

Δημοσιογράφος: Είτε το αφήνεις και κάνεις αναπομπή, δεν ξέρω γιατί. Για να φανεί η τοποθέτηση του καθενός και να αναλάβει ο κάθε ένας τις ευθύνες του. Είτε το αποσύρεις και πας σε ένα άλλο πλάνο, που δεν ξέρω ποιο είναι αυτό.

Να σας πω την έγνοια. Εκτιμώ την έγνοια του Προέδρου της Δημοκρατίας την οποία κατανοώ, ένα εκατομμύριο τις εκατό. Έγνοια του δεν είναι τα politics. Έγνοια του είναι να βοηθήσει την οικονομία και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Δημοσιογράφος: Γιατί δεν το διαχωρίζει η κυβέρνηση αυτό το νομοσχέδιο; Όπως έχει ζητήσει και το ΑΚΕΛ; Δηλαδή, το ποσό που θα πάει απευθείας, για να το ψηφίσουν όλοι, να φύγει να πάει αυτό το ποσό στις επιχειρήσεις. Αφού δεν είναι δάνειο, είναι επιδότηση.

Έχουμε απόψεις για όλα τα ζητήματα, τις οποίες θα κουβεντιάσουμε με τον Πρόεδρο. Δεν είμαστε δογματικοί για κανένα θέμα. Αν κάτι κατηγορηθήκαμε για χρόνια αγαπητή μου είναι γιατί κρατούσαμε χαμηλούς τόνους, και δείχναμε μια ανεκτικότητα.

Δημοσιογράφος: Ποιος κρατούσε χαμηλούς τόνους;

Ο Δημοκρατικός Συναγερμός και ο Αβέρωφ. Για επτά χρόνια στην προσπάθεια να βρίσκουμε συναινέσεις. Και εντός και εκτός Βουλής.

Δημοσιογράφος: Σας απογοήτευσε το ΔΗΚΟ και ο κύριος Νικόλας Παπαδόπουλος;

Όχι, δεν απογοητεύομαι από κανέναν. Προσπαθούμε, κατανοώντας τον οποιοδήποτε, και ως κυβέρνηση και ως κόμμα, να βρίσκουμε λύσεις. Να πω κάτι γενικό, ιδιαίτερα σε κρίσιμες περιόδους, το ζήτημα είναι να μην βρίσκεις τα οποιαδήποτε προβλήματα σε μια δεδομένη λύση. Αλλά να προσπαθείς να βρίσκεις λύσεις στο πρόβλημα. Και σήμερα έχουμε πρόβλημα με την ρευστότητα. Στράγγισαν οι επιχειρήσεις. Στράγγισαν. Και στο τέλος της ημέρας λίγο – πολύ οι επιχειρηματίες θα έχουν ένα κομμάτι ψωμί να τρων. Εάν χρειαστεί να διώξουν τους εργαζόμενους τι θα γίνει; Θα άρεσε σε κανέναν να πάμε σε ανεργία του 30 και 40%;

Δημοσιογράφος: Κύριε Νεοφύτου, να σας ρωτήσω κάτι. Γιατί οι τράπεζες περιμένουν αυτό το σχέδιο με τα εγγυημένα και δεν δουλεύουν από μόνες τους εφόσον έχουν περιθώρια;

Δεν ξέρουν αν δουλεύουν ή όχι από μόνες τους. Αλλά το άλλο που θέλω να πω είναι ότι αυτοί οι επιχειρηματίες που έχουν κόκκαλο και έχουν και κάτι να υποθηκεύσουν, αυτοί όλοι έχουν κάνει τις διευθετήσεις τους. Δεν περιμένουν τους πολιτικούς τι θα κάνουν στη Βουλή. Είναι τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που γονατίζουμε. Και δεν είναι μόνο αυτές που είναι κάτω από 10 εργαζόμενους. Και αυτές που έχουν και 20 και 30 και 40. Αυτούς είναι που γονατίζουμε.

Για τα ενοίκια. Η τελευταία όπως διαμορφώθηκε από την κυβέρνηση πρόταση, είναι μια πάρα πολύ καλή προσέγγιση. Από τη στιγμή που δεν μπορούμε να παρέμβουμε στο Σύνταγμα και στην ιδιοκτησία, βρήκε τον άλλο τρόπο. Και συγχαρητήρια στην Κυβέρνηση. Για 3 μήνες όποιο ιδιοκτήτης μειώσει το ενοίκιο μέχρι και 50%, το 25% θα το πάρει πίσω ως επιστροφή φόρων. Άρα εάν ενοικιάζει ένα κατάστημα €2000 τον μήνα θα μπορεί ο ιδιοκτήτης για 3 μήνες να του πει €1000 τον μήνα, ο ενοικιαστής θα έχει μια μείωση 50%, ο ιδιοκτήτης μια επίπτωση μόνο 25%. Τα

€500 κάθε μήνα θα τα πάρει πίσω ως επιστροφή φόρου. Είναι μια χρυσή τομή, λογική.

Δημοσιογράφος: Γιατί είναι €500 οι φόροι;

Όχι, παίρνει πίστωση. Όχι φορολογική έκπτωση. Εάν εσείς είστε ιδιοκτήτης δώσατε €3000 μείωση ενοικίου για 3 μήνες. Στο τέλος του χρόνου θα έχει να πληρώσει €6000 φόρο. Δώσατε έκπτωση €3000, δικαιούσαι πίστωση €1500. Θα πληρώσετε φόρο €4500. Άρα το πόσο της έκπτωσης μοιράζεται μεταξύ του κράτους και του ιδιοκτήτη. Και πλησιάζουμε την πρόταση που έλεγαν τα άλλα κόμματα, μείωση 40% και να πληρώνει το κράτος. Είναι ουσιαστικά ένα 50% -25% – 25%.

Δημοσιογράφος: Να μας πει αν έχει διαβουλευθεί με άλλο κόμμα ο κύριος Αβέρωφ εκτός από το ΔΗΚΟ, ρωτά ένας ακροατής.

Εδώ αγαπητή μου για 2 μήνες καθυστερήσαμε. Αυτό το εργαλείο ήταν έτοιμο από την πρώτη στιγμή. Και η κυβέρνηση, ο ίδιος ο ΠτΔ, για να λάβει υπόψη τα κόμματα, έκανε δύο συσκέψεις. Τι σημαίνει δεν διαβουλεύθηκε; Στο Υπουργείο Οικονομικών στάλθηκαν γραπτώς όλες οι θέσεις των κομμάτων. Στο νέο νομοσχέδιο έχει 12 τροπολογίες από απόψεις όλων σχεδόν των κομμάτων. Πως δεν διαβουλεύθηκε η κυβέρνηση.

4 μαθητές θετικοί στον κορωνοϊό στο Λανίτειο Λύκειο Λεμεσού. Άλλοι 139 σε αυτοπεριορισμό

Σε αυτοπεριορισμό και 3 εκπαιδευτικοί- Ενημερώνει η Διεύθυνση του σχολείου

Κλείνουν τα εκπαιδευτήρια στην Πόλη Χρυσοχούς… Δεν αφήνουν τα παιδιά τους να πάνε σχολείο μέχρι 6/11

Δυσαρεστημένοι γονείς και Δήμος της Πόλης Χρυσοχούς από την άρνηση του Υπουργείου να κλείσει τα σχολεία

188 νέα κρούσματα σε ένα 24ωρο στην Κύπρο. Όλες οι πληροφορίες

Αυτούσια η ανακοίνωση του Υπουργείου για τα νέα κρούσματα

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κύπρο και τον Κόσμο, την ώρα που συμβαίνουν στη Cyprus Times

Top Stories

Μάσκα και στα διαλείμματα για μαθητές λέει ο Υπουργός. «Θερμοπαρακαλώ τον κόσμο να τηρούμε τα πρωτόκολλα…»

Σε δραματικούς τόνους η έκκληση του Υπουργού Υγείας για τήρηση των έκτακτων μέτρων - Έρχονται τα rapid test

Απάντηση Προεδρικού σε ΑΚΕΛ-ΔΗΚΟ για παραίτηση Αναστασιάδη… «Ο ΠτΔ δε θα προδώσει την απόφαση των πολιτών»

Ο Πρόεδρος δεν θα προδώσει την απόφαση της μεγάλης πλειοψηφίας των πολιτών και θα ολοκληρώσει τη θητεία του - Απαντά το Προεδρικό σε ΑΚΕΛ...

Κλείνουν όλα από τις 22:30… δεν κυκλοφορούν πολίτες μετά τις 23:00 σε Λεμεσό και Πάφο. Ποιοι εξαιρούνται

Διαβάστε αναλυτικά... Επιτρέπεται το delivery-Σε ισχύ παράλληλα και άλλα μέτρα ανά το παγκύπριο

MC MEDIA NETWORK

Μποτεάκ: «Καλός βαθμός/Δεν μου άρεσε που…»

Μποτεάκ: «Καλός βαθμός/Δεν μου άρεσε που…»

MC MEDIA NETWORK

Μποτεάκ: «Καλός βαθμός/Δεν μου άρεσε που…»

Μποτεάκ: «Καλός βαθμός/Δεν μου άρεσε που…»

Lifestyle

Lifestyle

Advertorials