!

ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΩΝΟΪΟ

MC MEDIA NETWORK

6 Αυγούστου, 2020 Πέμπτη 15:39:21

Όλες οι Ειδήσεις

Εγγραφή στο
Newsletter

!

ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΩΝΟΪΟ

Αβέρωφ Νεοφύτου στη CT: Όσοι ράβουν από τώρα προεδρικά κουστούμια θα τους μείνουν στο ερμάρι

«Κρινόμαστε από την κοινωνία και τα όσα έχουμε επιτύχει μέσα από τη διακυβέρνηση του Νίκου Αναστασιάδη, αποτελούν την ιδανική βάση για την Κύπρο του μέλλοντος» δηλώνει στη Cyprus Times o Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου και σημειώνει ότι το διακύβευμα των βουλευτικών εκλογών του 2021 δεν αφορά την πρόοδο του Δημοκρατικού Συναγερμού αλλά την πρόοδο του τόπου. Ο ηγέτης του κυβερνώντος κόμματος απαντά για τις προεδρικές του 2023, μιλά για το μέτωπο της οικονομίας εξαιτίας της πανδημίας, ενώ αναφέρεται στις προκλήσεις της Τουρκίας και τις προοπτικές επίλυσης του Κυπριακού.

Κατέβασε το APP της CYPRUS TIMES! ΕΔΩ για Android και ΕΔΩ για iOS

Πού αποδίδετε τη συγκρουσιακή ρητορική της  Τουρκίας; Σε τι προσβλέπει, κατά την εκτίμησή σας;

Η παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας και οι έκνομες ενέργειές της στην περιοχή, φαίνεται ότι έχουν παγιωθεί ως η εμπροσθοβαρή της πολιτική. Πάνω σε αυτή τη βάση, η Τουρκία ενεργεί εκτός διεθνούς δικαίου τόσο εις βάρος της Κύπρου αλλά και της Ελλάδας άρα κατ’ επέκταση της ΕΕ, ενώ η συγκρουσιακή της ρητορική όπως σωστά αναφέρετε, την έχει φέρει σε πορεία αντιπαράθεσης με χώρες που είναι και μέλη της ΕΕ αλλά του ΝΑΤΟ. Όποια κι αν είναι η στόχευση της Τουρκίας, θα πρέπει πολιτικά και συλλογικά να αντιμετωπιστούν οι όποιες προσπάθειες κλιμάκωσης της έντασης εκ μέρους της. Όπως σωστά ανέφερε και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, δεν πρέπει να αφήσουμε την Τουρκία να επιβάλλει το δικό της διεθνές δίκαιο. Είναι η ώρα και για την Ευρωπαϊκή Ένωση να κρατήσει μια πειστική στάση απέναντι στην Τουρκία. Είναι λοιπόν η Τουρκία που θα πρέπει να κάνει βήματα εγκαταλείποντας και τη συγκρουσιακή ρητορική αλλά και κάθε έκνομη ενέργεια εις βάρος και της Κύπρου και της Ελλάδας.

Πόσο αποτελεσματική μπορεί να είναι η παρέμβαση της ΕΕ για βελτίωση των σχέσεων με την Τουρκία;

Αν η Τουρκία θέλει να διατηρηθεί ανοιχτή η ευρωπαϊκή της προοπτική, να σχηματίσει στη βάση του διεθνούς δικαίου συνέργειες στην περιοχή και να μην άγεται ως χώρα πειρατής, έχει και τώρα ακόμη μια ευκαιρία να το αποδείξει. Κάθε παρέμβαση για να είναι αποτελεσματική, θα πρέπει να υπάρχει καλή θέληση και από τις δυο πλευρές.

Προφανώς αυτές οι συμπεριφορές δεν δημιουργούν προσδοκίες για θετικές εξελίξεις στο Κυπριακό. Σαράντα έξι χρόνια μετά την εισβολή τα δεδομένα παραμένουν αρνητικά. Ποιο είναι το επόμενο βήμα;

Η στόχευση μας ως Δημοκρατικός Συναγερμός και ως κυβέρνηση όσον αφορά το εθνικό μας θέμα, παραμένει αταλάντευτη. Μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του κυπριακού στη βάση της ΔΔΟ, του πλαισίου Γκουτέρες και εντός των αρχών της ΕΕ και των ΗΕ. Την ίδια ώρα είναι και δεδομένη η βούληση του Προέδρου της Δημοκρατίας για επανεκκίνηση των συνομιλιών. Το ότι αυτές δεν έχουν επαναρχίσει είναι λόγω και των εσωτερικών ζητημάτων της τ/κ πλευράς αλλά και της ίδιας της Τουρκίας που έβαζε εμπόδια ακόμη και στον Μουσταφά Ακιντζί. Εμείς παραμένουμε σταθεροί στις θέσεις μας και οι Τ/κ αλλά και η Τουρκία που πρέπει να επιδείξουν θέληση για διάλογο και στο κυπριακό, το οποίο δεν είναι ξεχωριστό θέμα από τις ευρωτουρκικές σχέσεις.

Και παράλληλα να σταματήσει η Τουρκία τις έκνομες ενέργειες της ενάντια στην Κύπρο.

Ο κόσμος παραμένει στη σκιά της πανδημίας, η οποία δοκιμάζει τις αντοχές κρατών και κυβερνήσεων. Η Κύπρος απέσπασε εύσημα για την διαχείριση της υγειονομικής κρίσης, η οποία δεν έφυγε οριστικά. Το στοίχημα εστιάζεται τώρα στην οικονομία, η οποία ασφαλώς θα δεχθεί πίεση. Πώς βλέπετε τα δεδομένα;

Θέλω να τονίσω καταρχάς το γεγονός πως πλέον, όλοι μας συζητάμε με επίκεντρο τη διαχείριση των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας. Δεν υπάρχει εφησυχασμός όσο αφορά την υγειονομική διαχείριση αλλά την ίδια στιγμή δεν μπορεί κανείς να αρνηθεί το ότι, αν δεν είχαμε καταφέρει επιτυχώς ως κοινωνία και πολιτεία να αντιμετωπίσουμε την υγειονομική κρίση, τώρα δεν θα μιλούσαμε σχεδόν αποκλειστικά για τις οικονομικές επιπτώσεις. Και όπως καταφέραμε να αντιμετωπίσουμε την υγειονομική κρίση, έτσι θα καταφέρουμε να αντιμετωπίσουμε και τις επιπτώσεις στην οικονομία. Η κυβέρνηση κινήθηκε μεθοδικά και με πρόγραμμα φέρνοντας τρία γενναιόδωρα πακέτα ενίσχυσης της οικονομίας, για να μην μείνει κανείς συμπολίτης μας χωρίς εισόδημα, μέσω ευρωπαϊκών αλλά και κυπριακών προγραμμάτων και παίρνοντας σειρά μέτρων. Τώρα και οι τράπεζες πρέπει να ξεκινήσουν την παροχή ρευστότητας σε βιώσιμους δανειολήπτες ενώ και πολύ σημαντική είναι και η σταδιακή επανεκκίνηση του τουρισμού που είναι πυλώνας της οικονομίας μας. Προσωπικά είμαι αισιόδοξος, ότι παρά το πλήγμα που δέχτηκε φέτος η οικονομία μας έχουμε το χρόνο και να διασώσουμε ότι μπορούμε από τη φετινή χρονιά αλλά και να προετοιμαστούμε κατάλληλα για την επόμενη, που εγώ προσωπικά θεωρώ πως το 2021 θα είναι μια χρονιά ανάκαμψης στην οικονομία, με πολύ θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Η πανδημία ανέδειξε τη σημασία της αποτελεσματικότητας του κράτους σε ζωτικούς τομείς, όπως είναι η υγεία, η οικονομία και η κοινωνική πρόνοια. Πώς αποτιμάτε τη διαχείριση που έγινε και ποιες προκλήσεις ιεραρχείτε ως σημαντικές για τη συνέχεια;

Έχετε δίκιο να επισημαίνετε την αποτελεσματικότητα που επέδειξε το κράτος, στη διαχείριση μιας ακόμη κρίσης, αυτή τη φορά παγκόσμιας όπως είναι η πανδημία. Είπα πρόσφατα και θα το επαναλάβω, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης συγκρίθηκε με παγκόσμιους ηγέτες και έχει να επιδείξει πολύ θετικότερα αποτελέσματα από πολλούς. Πλαισιωμένος από ένα ικανότατο υπουργικό που επέδειξε ταχύτητα και αποτελεσματικότητα σε όλες τις κατευθύνσεις. Ωστόσο δεν υπάρχει από υγειονομικής πλευράς, κανένα περιθώριο εφησυχασμού όπως λένε και οι ίδιοι οι επιστήμονες. Την ίδια ώρα, η πρόκληση που έχουμε ενώπιόν μας αφορά την επανεκκίνηση της οικονομίας. Θα πρέπει όλοι μας να δράσουμε ο καθένας από τον τομέα του. Οι τράπεζες παρέχοντας ρευστότητα στους βιώσιμους δανειολήπτες, οι επιχειρήσεις να βάλουν ξανά μπροστά τις μηχανές και οφείλω να πω ότι βλέπω ενθαρρυντικά σημάδια σε όλους τους τομείς στην εγχώρια αγορά και ζήτηση. Ακόμη και στον τουρισμό που έχει δεχθεί πλήγμα, πιστεύω πως το μεγαλύτερο κίνητρο για τον ίδιο τον τομέα είναι η επανεκκίνησή του.

Ο ΔΗΣΥ γιόρτασε πρόσφατα τα 44χρονά του και εγκαινίασε διάλογο με την κοινωνία. Σε τι ακριβώς αποσκοπούν οι Ομάδες Παραγωγής Πολιτικής, όπως ονομάζεται το φιλόδοξο αυτό project;

Ο Δημοκρατικός Συναγερμός με τις Ομάδες Παραγωγής Πολιτικής ανοίγει τις πόρτες του στην κοινωνία ώστε μέσα από μια διαρκή παραγωγική διαδικασία να τεθούν επί τάπητος προτάσεις που μπορούν να γίνουν πολιτική πράξη. Δεν θα το χαρακτήριζα φιλόδοξο αλλά ρεαλιστικό κάλεσμα στους ενεργούς πολίτες να συμμετέχουν στη διαμόρφωση της πολιτικής ατζέντας, επί όλων των θεμάτων που απασχολούν την κοινωνία. Θέλουμε την κοινωνία συμμέτοχη στις πολιτικές αποφάσεις που διαμορφώνουν το μέλλον της χώρας μας κι αυτό θα κάνουμε πράξη μέσα από τις Ομάδες Παραγωγής Πολιτικής. Είναι μια διαδικασία χωρίς ημερομηνία λήξεως όπως δεν έχει ημερομηνία λήξεως η πρόοδος και η ανάπτυξη αλλά και η επίλυση προβλημάτων που μας απασχολούν ως κοινωνία και ως χώρα. Είμαι βέβαιος πως και υπό την εποπτεία του Αναπληρωτή μας Προέδρου του Χάρη του Γεωργιάδη και τη συμμετοχή των πολιτών, οι Ομάδες Παραγωγής Πολιτικής θα επιδείξουν πολιτικό έργο με προτάσεις ικανές να οδηγήσουν την Κύπρο στο μέλλον που της αξίζει.

Βρισκόμαστε ένα χρόνο πριν τις βουλευτικές εκλογές και δειλά-δειλά η πολιτική δραστηριότητα αρχίζει να επανέρχεται σε κανονικούς ρυθμούς. Ποιο είναι για τον ΔΗΣΥ το διακύβευμα αυτών των εκλογών;

Ο Δημοκρατικός Συναγερμός πρωταγωνιστεί στην πολιτική ζωή της χώρας για 44 χρόνια τώρα. Δώσαμε ως παράταξη το «παρών» μας σε όλες τις στιγμές που καθόρισαν την ιστορία του. Στα εύκολα και στα δύσκολα. Με την είσοδό μας στην ΕΕ που είναι η μεγαλύτερή μας επιτυχία ως το να σταθεί η χώρα ξανά στα πόδια της μετά την οικονομική κρίση του 2013 αλλά και την τωρινή, επιτυχημένη διαχείριση της πανδημίας. Κρινόμαστε από την κοινωνία και τα όσα έχουμε επιτύχει μέσα από τη διακυβέρνηση του Νίκου Αναστασιάδη, αποτελούν την ιδανική βάση για την Κύπρο του μέλλοντος. Και πάνω σε αυτή τη βάση εργάζονται και οι βουλευτές μας στη Βουλή αλλά και το Υπουργικό Συμβούλιο. Το διακύβευμα των εκλογών δεν αφορά την πρόοδο του Δημοκρατικού Συναγερμού αλλά την πρόοδο του τόπου. Να προχωρήσουμε ακόμη πιο μπροστά, με πολιτικές και μεταρρυθμίσεις που στην πράξη αλλάζουν προς το καλύτερο και την κοινωνία και τη χώρα. Αυτή είναι η αποστολή μας καθημερινά και το έχουμε αποδείξει μακριά από κάθε εκλογική συγκυρία.

Η πολιτική παράδοση στην Κύπρο θέλει τις βουλευτικές εκλογές να θεωρούνται ο προθάλαμος των Προεδρικών εκλογών.  Ο ΔΗΣΥ κάνει επισήμως λόγο για φλερτ ΔΗΚΟ με ΑΚΕΛ. Προφανώς είναι κάτι που λαμβάνετε υπόψη στην εξίσωση.

Η όποια πολιτική εξίσωση θα πρέπει να έχει ως βάση τη σύγκλιση θέσεων και τη διαμόρφωση κοινών προτάσεων που αφορούν τα μεγάλα ζητήματα του τόπου. Από το κυπριακό ως την οικονομία. Δεν είμαι εγώ που θα κρίνω αν υπάρχει σύγκλιση θέσεων ανάμεσα στο ΔΗΚΟ και στο ΑΚΕΛ σε αυτά τα ζητήματα και ποια είναι αυτή.

Την ίδια ώρα στο κόμμα σας φαίνεται να υπάρχει «συνωστισμός», αν μου επιτραπεί η έκφραση, δυνητικών υποψηφίων για το χρίσμα. Από τη στιγμή που ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να είναι υποψήφιος, ο Αβέρωφ Νεοφύτου ως ο πρώτος τη τάξει στην παράταξη έχει και καταστατικώς και τον πρώτο λόγο, έτσι δεν είναι; Θα ήταν παράδοξο για οποιονδήποτε βρίσκετε στη θέση σας να μας πει ότι είναι πρόωρο να μιλά για κάτι τέτοιο.

Αν θεωρήσουμε πως είναι νωρίς να μιλάμε για τις βουλευτικές τότε είναι ακόμη πιο νωρίς να μιλάμε για τις προεδρικές. Έχουμε ακόμη δρόμο μπροστά μας και συγκεκριμένη δουλειά που πρέπει να την κάνουμε πράξη. Όπως έχω πει και στο παρελθόν δεν είναι σοβαροί όσοι ετοιμάζονται για υποψήφιοι Πρόεδροι το 2023. Όσοι ράβουν από τώρα προεδρικά κουστούμια, στο τέλος θα τους μείνουν στο ερμάρι. Ο τόπος έχει και αποτελεσματικό και πετυχημένο Πρόεδρο. Και έχουμε ακόμη μπροστά μας τρία σχεδόν χρόνια.

«Κρινόμαστε από την κοινωνία και τα όσα έχουμε επιτύχει μέσα από τη διακυβέρνηση του Νίκου Αναστασιάδη, αποτελούν την ιδανική βάση για την Κύπρο του μέλλοντος» δηλώνει στη Cyprus Times o Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου και σημειώνει ότι το διακύβευμα των βουλευτικών εκλογών του 2021 δεν αφορά την πρόοδο του Δημοκρατικού Συναγερμού αλλά την πρόοδο του τόπου. Ο ηγέτης του κυβερνώντος κόμματος απαντά για τις προεδρικές του 2023, μιλά για το μέτωπο της οικονομίας εξαιτίας της πανδημίας, ενώ αναφέρεται στις προκλήσεις της Τουρκίας και τις προοπτικές επίλυσης του Κυπριακού.

Πού αποδίδετε τη συγκρουσιακή ρητορική της  Τουρκίας; Σε τι προσβλέπει, κατά την εκτίμησή σας;

Η παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας και οι έκνομες ενέργειές της στην περιοχή, φαίνεται ότι έχουν παγιωθεί ως η εμπροσθοβαρή της πολιτική. Πάνω σε αυτή τη βάση, η Τουρκία ενεργεί εκτός διεθνούς δικαίου τόσο εις βάρος της Κύπρου αλλά και της Ελλάδας άρα κατ’ επέκταση της ΕΕ, ενώ η συγκρουσιακή της ρητορική όπως σωστά αναφέρετε, την έχει φέρει σε πορεία αντιπαράθεσης με χώρες που είναι και μέλη της ΕΕ αλλά του ΝΑΤΟ. Όποια κι αν είναι η στόχευση της Τουρκίας, θα πρέπει πολιτικά και συλλογικά να αντιμετωπιστούν οι όποιες προσπάθειες κλιμάκωσης της έντασης εκ μέρους της. Όπως σωστά ανέφερε και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, δεν πρέπει να αφήσουμε την Τουρκία να επιβάλλει το δικό της διεθνές δίκαιο. Είναι η ώρα και για την Ευρωπαϊκή Ένωση να κρατήσει μια πειστική στάση απέναντι στην Τουρκία. Είναι λοιπόν η Τουρκία που θα πρέπει να κάνει βήματα εγκαταλείποντας και τη συγκρουσιακή ρητορική αλλά και κάθε έκνομη ενέργεια εις βάρος και της Κύπρου και της Ελλάδας.

Πόσο αποτελεσματική μπορεί να είναι η παρέμβαση της ΕΕ για βελτίωση των σχέσεων με την Τουρκία;

Αν η Τουρκία θέλει να διατηρηθεί ανοιχτή η ευρωπαϊκή της προοπτική, να σχηματίσει στη βάση του διεθνούς δικαίου συνέργειες στην περιοχή και να μην άγεται ως χώρα πειρατής, έχει και τώρα ακόμη μια ευκαιρία να το αποδείξει. Κάθε παρέμβαση για να είναι αποτελεσματική, θα πρέπει να υπάρχει καλή θέληση και από τις δυο πλευρές.

Προφανώς αυτές οι συμπεριφορές δεν δημιουργούν προσδοκίες για θετικές εξελίξεις στο Κυπριακό. Σαράντα έξι χρόνια μετά την εισβολή τα δεδομένα παραμένουν αρνητικά. Ποιο είναι το επόμενο βήμα;

Η στόχευση μας ως Δημοκρατικός Συναγερμός και ως κυβέρνηση όσον αφορά το εθνικό μας θέμα, παραμένει αταλάντευτη. Μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του κυπριακού στη βάση της ΔΔΟ, του πλαισίου Γκουτέρες και εντός των αρχών της ΕΕ και των ΗΕ. Την ίδια ώρα είναι και δεδομένη η βούληση του Προέδρου της Δημοκρατίας για επανεκκίνηση των συνομιλιών. Το ότι αυτές δεν έχουν επαναρχίσει είναι λόγω και των εσωτερικών ζητημάτων της τ/κ πλευράς αλλά και της ίδιας της Τουρκίας που έβαζε εμπόδια ακόμη και στον Μουσταφά Ακιντζί. Εμείς παραμένουμε σταθεροί στις θέσεις μας και οι Τ/κ αλλά και η Τουρκία που πρέπει να επιδείξουν θέληση για διάλογο και στο κυπριακό, το οποίο δεν είναι ξεχωριστό θέμα από τις ευρωτουρκικές σχέσεις.

Και παράλληλα να σταματήσει η Τουρκία τις έκνομες ενέργειες της ενάντια στην Κύπρο.

Ο κόσμος παραμένει στη σκιά της πανδημίας, η οποία δοκιμάζει τις αντοχές κρατών και κυβερνήσεων. Η Κύπρος απέσπασε εύσημα για την διαχείριση της υγειονομικής κρίσης, η οποία δεν έφυγε οριστικά. Το στοίχημα εστιάζεται τώρα στην οικονομία, η οποία ασφαλώς θα δεχθεί πίεση. Πώς βλέπετε τα δεδομένα;

Θέλω να τονίσω καταρχάς το γεγονός πως πλέον, όλοι μας συζητάμε με επίκεντρο τη διαχείριση των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας. Δεν υπάρχει εφησυχασμός όσο αφορά την υγειονομική διαχείριση αλλά την ίδια στιγμή δεν μπορεί κανείς να αρνηθεί το ότι, αν δεν είχαμε καταφέρει επιτυχώς ως κοινωνία και πολιτεία να αντιμετωπίσουμε την υγειονομική κρίση, τώρα δεν θα μιλούσαμε σχεδόν αποκλειστικά για τις οικονομικές επιπτώσεις. Και όπως καταφέραμε να αντιμετωπίσουμε την υγειονομική κρίση, έτσι θα καταφέρουμε να αντιμετωπίσουμε και τις επιπτώσεις στην οικονομία. Η κυβέρνηση κινήθηκε μεθοδικά και με πρόγραμμα φέρνοντας τρία γενναιόδωρα πακέτα ενίσχυσης της οικονομίας, για να μην μείνει κανείς συμπολίτης μας χωρίς εισόδημα, μέσω ευρωπαϊκών αλλά και κυπριακών προγραμμάτων και παίρνοντας σειρά μέτρων. Τώρα και οι τράπεζες πρέπει να ξεκινήσουν την παροχή ρευστότητας σε βιώσιμους δανειολήπτες ενώ και πολύ σημαντική είναι και η σταδιακή επανεκκίνηση του τουρισμού που είναι πυλώνας της οικονομίας μας. Προσωπικά είμαι αισιόδοξος, ότι παρά το πλήγμα που δέχτηκε φέτος η οικονομία μας έχουμε το χρόνο και να διασώσουμε ότι μπορούμε από τη φετινή χρονιά αλλά και να προετοιμαστούμε κατάλληλα για την επόμενη, που εγώ προσωπικά θεωρώ πως το 2021 θα είναι μια χρονιά ανάκαμψης στην οικονομία, με πολύ θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Η πανδημία ανέδειξε τη σημασία της αποτελεσματικότητας του κράτους σε ζωτικούς τομείς, όπως είναι η υγεία, η οικονομία και η κοινωνική πρόνοια. Πώς αποτιμάτε τη διαχείριση που έγινε και ποιες προκλήσεις ιεραρχείτε ως σημαντικές για τη συνέχεια;

Έχετε δίκιο να επισημαίνετε την αποτελεσματικότητα που επέδειξε το κράτος, στη διαχείριση μιας ακόμη κρίσης, αυτή τη φορά παγκόσμιας όπως είναι η πανδημία. Είπα πρόσφατα και θα το επαναλάβω, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης συγκρίθηκε με παγκόσμιους ηγέτες και έχει να επιδείξει πολύ θετικότερα αποτελέσματα από πολλούς. Πλαισιωμένος από ένα ικανότατο υπουργικό που επέδειξε ταχύτητα και αποτελεσματικότητα σε όλες τις κατευθύνσεις. Ωστόσο δεν υπάρχει από υγειονομικής πλευράς, κανένα περιθώριο εφησυχασμού όπως λένε και οι ίδιοι οι επιστήμονες. Την ίδια ώρα, η πρόκληση που έχουμε ενώπιόν μας αφορά την επανεκκίνηση της οικονομίας. Θα πρέπει όλοι μας να δράσουμε ο καθένας από τον τομέα του. Οι τράπεζες παρέχοντας ρευστότητα στους βιώσιμους δανειολήπτες, οι επιχειρήσεις να βάλουν ξανά μπροστά τις μηχανές και οφείλω να πω ότι βλέπω ενθαρρυντικά σημάδια σε όλους τους τομείς στην εγχώρια αγορά και ζήτηση. Ακόμη και στον τουρισμό που έχει δεχθεί πλήγμα, πιστεύω πως το μεγαλύτερο κίνητρο για τον ίδιο τον τομέα είναι η επανεκκίνησή του.

Ο ΔΗΣΥ γιόρτασε πρόσφατα τα 44χρονά του και εγκαινίασε διάλογο με την κοινωνία. Σε τι ακριβώς αποσκοπούν οι Ομάδες Παραγωγής Πολιτικής, όπως ονομάζεται το φιλόδοξο αυτό project;

Ο Δημοκρατικός Συναγερμός με τις Ομάδες Παραγωγής Πολιτικής ανοίγει τις πόρτες του στην κοινωνία ώστε μέσα από μια διαρκή παραγωγική διαδικασία να τεθούν επί τάπητος προτάσεις που μπορούν να γίνουν πολιτική πράξη. Δεν θα το χαρακτήριζα φιλόδοξο αλλά ρεαλιστικό κάλεσμα στους ενεργούς πολίτες να συμμετέχουν στη διαμόρφωση της πολιτικής ατζέντας, επί όλων των θεμάτων που απασχολούν την κοινωνία. Θέλουμε την κοινωνία συμμέτοχη στις πολιτικές αποφάσεις που διαμορφώνουν το μέλλον της χώρας μας κι αυτό θα κάνουμε πράξη μέσα από τις Ομάδες Παραγωγής Πολιτικής. Είναι μια διαδικασία χωρίς ημερομηνία λήξεως όπως δεν έχει ημερομηνία λήξεως η πρόοδος και η ανάπτυξη αλλά και η επίλυση προβλημάτων που μας απασχολούν ως κοινωνία και ως χώρα. Είμαι βέβαιος πως και υπό την εποπτεία του Αναπληρωτή μας Προέδρου του Χάρη του Γεωργιάδη και τη συμμετοχή των πολιτών, οι Ομάδες Παραγωγής Πολιτικής θα επιδείξουν πολιτικό έργο με προτάσεις ικανές να οδηγήσουν την Κύπρο στο μέλλον που της αξίζει.

Βρισκόμαστε ένα χρόνο πριν τις βουλευτικές εκλογές και δειλά-δειλά η πολιτική δραστηριότητα αρχίζει να επανέρχεται σε κανονικούς ρυθμούς. Ποιο είναι για τον ΔΗΣΥ το διακύβευμα αυτών των εκλογών;

Ο Δημοκρατικός Συναγερμός πρωταγωνιστεί στην πολιτική ζωή της χώρας για 44 χρόνια τώρα. Δώσαμε ως παράταξη το «παρών» μας σε όλες τις στιγμές που καθόρισαν την ιστορία του. Στα εύκολα και στα δύσκολα. Με την είσοδό μας στην ΕΕ που είναι η μεγαλύτερή μας επιτυχία ως το να σταθεί η χώρα ξανά στα πόδια της μετά την οικονομική κρίση του 2013 αλλά και την τωρινή, επιτυχημένη διαχείριση της πανδημίας. Κρινόμαστε από την κοινωνία και τα όσα έχουμε επιτύχει μέσα από τη διακυβέρνηση του Νίκου Αναστασιάδη, αποτελούν την ιδανική βάση για την Κύπρο του μέλλοντος. Και πάνω σε αυτή τη βάση εργάζονται και οι βουλευτές μας στη Βουλή αλλά και το Υπουργικό Συμβούλιο. Το διακύβευμα των εκλογών δεν αφορά την πρόοδο του Δημοκρατικού Συναγερμού αλλά την πρόοδο του τόπου. Να προχωρήσουμε ακόμη πιο μπροστά, με πολιτικές και μεταρρυθμίσεις που στην πράξη αλλάζουν προς το καλύτερο και την κοινωνία και τη χώρα. Αυτή είναι η αποστολή μας καθημερινά και το έχουμε αποδείξει μακριά από κάθε εκλογική συγκυρία.

Η πολιτική παράδοση στην Κύπρο θέλει τις βουλευτικές εκλογές να θεωρούνται ο προθάλαμος των Προεδρικών εκλογών.  Ο ΔΗΣΥ κάνει επισήμως λόγο για φλερτ ΔΗΚΟ με ΑΚΕΛ. Προφανώς είναι κάτι που λαμβάνετε υπόψη στην εξίσωση.

Η όποια πολιτική εξίσωση θα πρέπει να έχει ως βάση τη σύγκλιση θέσεων και τη διαμόρφωση κοινών προτάσεων που αφορούν τα μεγάλα ζητήματα του τόπου. Από το κυπριακό ως την οικονομία. Δεν είμαι εγώ που θα κρίνω αν υπάρχει σύγκλιση θέσεων ανάμεσα στο ΔΗΚΟ και στο ΑΚΕΛ σε αυτά τα ζητήματα και ποια είναι αυτή.

Την ίδια ώρα στο κόμμα σας φαίνεται να υπάρχει «συνωστισμός», αν μου επιτραπεί η έκφραση, δυνητικών υποψηφίων για το χρίσμα. Από τη στιγμή που ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να είναι υποψήφιος, ο Αβέρωφ Νεοφύτου ως ο πρώτος τη τάξει στην παράταξη έχει και καταστατικώς και τον πρώτο λόγο, έτσι δεν είναι; Θα ήταν παράδοξο για οποιονδήποτε βρίσκετε στη θέση σας να μας πει ότι είναι πρόωρο να μιλά για κάτι τέτοιο.

Αν θεωρήσουμε πως είναι νωρίς να μιλάμε για τις βουλευτικές τότε είναι ακόμη πιο νωρίς να μιλάμε για τις προεδρικές. Έχουμε ακόμη δρόμο μπροστά μας και συγκεκριμένη δουλειά που πρέπει να την κάνουμε πράξη. Όπως έχω πει και στο παρελθόν δεν είναι σοβαροί όσοι ετοιμάζονται για υποψήφιοι Πρόεδροι το 2023. Όσοι ράβουν από τώρα προεδρικά κουστούμια, στο τέλος θα τους μείνουν στο ερμάρι. Ο τόπος έχει και αποτελεσματικό και πετυχημένο Πρόεδρο. Και έχουμε ακόμη μπροστά μας τρία σχεδόν χρόνια.

Θετικός στον κορωνοϊό εργαζόμενος του ΚΕΠ στη Λεμεσό. Κλειστό μέχρι τις 14 Αυγούστου

Κλειστό μέχρι τις 14 Αυγούστου το Κέντρο Εξυπηρέτησης του Πολίτη στη Λεμεσό λόγω κρούσματος σε υπάλληλο Αυτούσια η ανακοίνωση: Το Τμήμα Δημόσιας Διοίκησης και Προσωπικού (ΤΔΔΠ)...
gallery

Η φωτογραφία στην Κύπρο του Ρώσου επιχειρηματία που μετέφερε τη νιτρική αμμωνία. Στη CT ο πρώην ιδιοκτήτης του πλοίου

Από το 2012 είχε αγοράσει το πλοίο που μετέφερε το φονικό φορτίο ο Ρώσος επιχειρηματίας Ίγκορ Γκρετσούσκιν - Τι αναφέρει στη Cyprus Times ο Κύπριος που του το πούλησε

Top Stories

Λουκέτο σε μπαρ στην Πάφο. Καταγγέλθηκε επανειλημμένα για παραβάσεις των μέτρων

Είχαν προηγηθεί τρεις καταγγελίες σχετικά με παραβίαση του Περί Λοιμοκάθαρσης Νόμο.

LIVE: Μάχη με το χρόνο για τον εντοπισμό αγνοουμένων στη Βηρυτό… Οριακή η κατάσταση στα νοσοκομεία (video)

Μειώνονται αισθητά οι πιθανότητες να βρεθούν ζωντανοί οι δεκάδες άνθρωποι που αγνοούνται καθώς εγκλωβίστηκαν ή θάφτηκαν στα χαλάσματα των κτιρίων

MC MEDIA NETWORK

MC MEDIA NETWORK

Lifestyle

Lifestyle

CIM Council Lunch: To ετήσιο #gathering του Συμβουλίου του CIM είναι γεγονός. Τι θα δούμε και τι να περιμένουμε;

Ο Γιάγκος Χατζηγιάννης, Γενικός Διευθυντής στο Cyprus Institute of Marketing – The Cyprus Business School, μας μιλά για την πρώτη σύναξη του CIM Council...

«Βλέπει ζεστά» το θέμα ανοίγματος των Βαρωσίων ο Ερντογάν, λέει ο Τατάρ

Τι αναφέρει ο τουρκοκυπριακός τύπος για τις επαφές Τατάρ με Ερντογάν

Advertorials