MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Προς παράταση μέχρι 2026 κράτηση ανηλίκων στις Κεντρικές. «Πρόβλημα η αδυναμία εφαρμογής νομοθεσιών»

Advertisement

Sponsored by exness

Προς παράταση μέχρι 2026 για κράτηση ανηλίκων στις Κεντρικές εν μέσω καταγγελιών – Καταγγελίες για προαυλισμό ανηλίκων με βαρυποινίτες και εμπόρους ναρκωτικών –  «Πρόβλημα δεν είναι η νομοθεσία αλλά η αδυναμία εφαρμογής» λέει ο Πασιουρτίδης – Πρόταση νόμου για ποινικοποίηση ανυπόστατων καταγγελιών κατά μελών Αστυνομίας

Η εφαρμογή της νομοθεσίας για ανήλικους παραβάτες, ο χώρος κράτησής τους και οι επιμελητές αυτών καθώς και η πρόταση νόμου για ποινικοποίηση των ανυπόστατων καταγγελιών στην Αρχή Διερεύνησης Ισχυρισμών και Παραπόνων κατά της Αστυνομίας (ΑΔΥΠΑ) ήταν μερικά από τα θέματα που απασχόλησαν την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών την Τετάρτη.

Advertisement

Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Ανδρέας Πασιουρτίδης, κάλεσε το Υπουργείο Δικαιοσύνης να πάρει τις αποφάσεις και να δρομολογήσει «εκείνα που πρέπει για να διαμορφωθούν οι χώροι κράτησης ανηλίκων αλλά και για να προχωρήσει το θέμα με τους επιμελητές ανηλίκων για να μπορεί η νομοθεσία να εφαρμοστεί αποτελεσματικά».

Πρόσθεσε ότι «όταν το 2002 ψηφίζαμε τη νομοθεσία για τους ανήλικους παραβάτες τονίζαμε ότι δεν αρκεί μόνο η ψήφιση της νομοθεσίας αλλά αυτή η νομοθεσία έπρεπε να εφαρμοστεί».

Όπως είπε ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ «δύο πολύ σημαντικές πτυχές της νομοθεσίας είναι οι επιμελητές ανηλίκων και ο χώρος κράτησης ανηλίκων θέμα που συζητήθηκε κατά τη σημερινή συνεδρία».

Ανέφερε ότι «σήμερα, το 2024, δεν έχουν ακόμη εφαρμοστεί έτσι συζητήσαμε νομοσχέδιο το οποίο μας καλεί να δώσουμε διετή παράταση ούτε ώστε να μπορεί συγκεκριμένος χώρος ειδικά διαμορφωμένος στις Κεντρικές Φυλακές να χρησιμοποιείται ως χώρος κράτησης ανηλίκων».

Ο κ. Πασιουρτίδης είπε ότι «το 2021 ψηφίστηκε ο νόμος και μέχρι το τέλος του 2025 θα πρέπει οι ανήλικοι παραβάτες να βρίσκονται σε ξεχωριστό ειδικό χώρο κράτησης, αυτόνομο και ανεξάρτητο από τις Κεντρικές Φυλακές σε ένα εντελώς διαφορετικό περιβάλλον, δηλαδή για πέντε χρόνια θα είναι σε τμήμα των Κεντρικών Φυλακών».

Πρόσθεσε ότι «με βάση τα όσα ακούσαμε σήμερα και για τα οποία θα πάμε επιτόπου να ελέγξουμε αν ισχύουν ή όχι μπορεί και να προαυλίζονται και οι ανήλικοι να έρχονται σε επαφή είτε με βαρυποινίτες είτε με κατάδικους και υπόδικους για άλλα πολύ σοβαρά αδικήματα».

Όπως είπε ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ «όλο αυτό δείχνει και απαντά και σε συζητήσεις των προηγούμενων ημερών κατά πόσον το πρόβλημα στην Κύπρο είναι το ελλιπές νομοθετικό πλαίσιο ή ανεπαρκείς νομοθεσίες». Αποδεδειγμένα, συνέχισε «το πρόβλημα δεν είναι η έλλειψη νομοθεσιών είναι η αδυναμία εφαρμογής των νομοθεσιών».

Ελπίζω και εύχομαι, ανέφερε ο Βουλευτής, «ότι δεν θα ζητηθεί άλλη παράταση διότι αντιλαμβανόμαστε ότι δεν μπορούμε να έχουμε τους ανήλικους να συναγελάζονται και να βρίσκονται μαζί με κατάδικους και υπόδικους σοβαρών αδικημάτων».

Αλλιώς, πρόσθεσε, «ο σκοπός της νομοθεσίας που είναι η επανένταξη τους αλλά και ο διαφορετικός τρόπος χειρισμού των ανηλίκων σε σύγκριση με τους ενήλικες, παύει να υφίσταται και θα έχουμε μια νομοθεσία απλά στη θεωρία και όχι εφαρμοσμένη στην πράξη».

Πρόταση νόμου για ποινικοποίηση ανυπόστατων καταγγελιών κατά μελών Αστυνομίας

Σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος του Κλάδου Αστυνομικού Σώματος της Ανεξάρτητης Συντεχνίας Δημοσίων Υπαλλήλων Κύπρου (ΑΣΔΥΚ) Λούκας Χρίστου ανέφερε ότι «χαιρετίσαμε και δώσαμε τη συναίνεσή μας για την πρόταση νόμου για ποινικοποίηση των ανυπόστατων καταγγελιών στην ΑΔΥΠΑ κατά μελών της Αστυνομίας».

Πρόσθεσε ότι «κατά τη διάρκεια της συζήτησης τονίσαμε ότι υπάρχει επιτακτική ανάγκη για θέσπιση νομοθεσίας που να θέτει χρονικά πλαίσια διερεύνησης μιας υπόθεσης από την ΑΔΥΠΑ».

Όπως είπε ο κ. Χρίστου «σήμερα παρατηρείται τεράστια χρονοτριβή» και έχουμε λάβει ως συντεχνία παράπονο από συνάδελφο ότι η καταγγελία εναντίον του κατατέθηκε στις 23/07/2018 και κατηγορήθηκε στις 05/01/2024 σχεδόν έξι χρόνια μετά».

Ανέφερε ότι «αναμένουμε ως συντεχνία ότι θα ληφθούν από την πολιτεία τα απαραίτητα μέτρα ώστε να προστατευθούν τα μέλη της Αστυνομίας και να παύσει επιτέλους αυτή η τεράστια χρονοτριβή».

Από την πλευρά του ο Νίκος Λοϊζίδης, Πρόεδρος του Κλάδου Αστυνομικού Σώματος Ισότητα δήλωσε ότι ένα από τα θέματα που συζητήθηκαν ήταν η τροποποίηση του νόμου της ΑΔΥΠΑ του 2016.

Πρόσθεσε ότι «μας εξέπληξε το ότι κάποιοι είπαν ότι θα επηρεαστεί ο νόμος της Δημόσιας Υπηρεσίας στους οποίους θέλω να υπενθυμίσω το άρθρο 122 του Συντάγματος που λέει ότι τα σώματα ασφαλείας δεν είναι δημόσια υπηρεσία».

Ο κ. Λοϊζϊδης, για τα όσα ακούστηκαν περί αντισυνταγματικότητας του νόμου, υπενθύμισε «ότι 17 χρόνια δεν συγκινήθηκε κανένας για τους αστυνομικούς που πληρώνουν δικηγόρους και εκτίθενται στα δικαστήρια ή στις υποανακριτικές καταθέσεις που λαμβάνει η ΑΔΥΠΑ».

Υπενθύμισε, επίσης, «όσον αφορά την αντισυνταγματικότητα που επικαλέστηκαν κάποιοι, ότι όταν ψήφιζαν τον νόμο των αδιάφθορων εναντίον των αστυνομικών να μας κάνουν αλκοτέστ και ναρκοτέστ 24 ώρες ή να μας σταματούν να μας κάνουν έρευνα οπουδήποτε λες και δεν είμαστε πολίτες, τότε δεν υπήρχε αντισυνταγματικότητα όπως ούτε υπήρχε αντισυνταγματικότητα όταν ψηφιζόταν ο νόμος της ΑΔΥΠΑ το 2006 που της δίνει υπερεξουσίες απέναντι στους αστυνομικούς για ανακριτικές καταθέσεις».

Καταλήγοντας ο κ. Λοϊζίδης είπε ότι «όλα αυτά είναι δικαιολογίες, θέλουν να καθυστερήσουν την τροποποίηση του νόμου της ΑΔΥΠΑ, θέλουν να την αποφύγουν και ο λόγος είναι απλός: θέλουν να ελέγχουν την Αστυνομία με κάποιο τρόπο».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network