Έφεραν μουρμουρητά ξανά τα νέα επεισόδια στον τελικό κυπέλλου -Επανέρχεται το θέμα μόνιμων αντιοχλαγωγικών ομάδων σε επαρχίες – Τι γίνεται με τους ελέγχους στις εισόδους
Στις 29 Μαρτίου η Υπουργός Δικαιοσύνης μετά το πέρας σύσκεψης με όλους τους αρμόδιους φορείς και αφού προηγήθηκαν σοβαρά επεισόδια στο «Τάσσος Παπαδόπουλος-Ελευθερία», ανακοίνωνε 9 μέτρα για καταπολέμηση της βίας στα γήπεδα.
Πρώτο μέτρο ήταν η συγκρότηση μόνιμης αντιοχλαγωγικής ομάδας, με αποκλειστικά καθήκοντα την αστυνόμευση αγώνων. Στο τραπέζι συγκεκριμένα είχαν τεθεί προτάσεις για σύσταση μόνιμων αντιοχλαγωγικών ομάδων, σε Λευκωσία, Λεμεσό και Λάρνακα. Κάτι που ακόμη μελετάται.
- Τα έκαψαν Αελίστες στη Λεμεσό, επεισόδια από Ομονοιάτες στη Λευκωσία. Συλλήψεις-τραυματισμός αστυνομικού (pics-video)
- ΒΙΝΤΕΟ: Οπαδοί εκτόξευσαν με πιστόλι φωτοβολίδα κατά του ελικοπτέρου της Αστυνομίας
Τα νέα επεισόδια στον τελικό κυπέλλου, δεν έφεραν ξανά μόνο μουρμουρητά, αλλά επανέφεραν και την αναγκαιότητα για λήψη σοβαρών και άμεσων μέτρων πάταξης της βίας. Ένα από τα μέτρα που επαναφέρει η ΙΣΟΤΗΤΑ είναι αυτό, των μόνιμων αντιοχλαγωγικών ομάδων. Ένα μέτρο που θεωρούν σημαντικό ωστόσο όχι τόσο εύκολα υλοποιήσιμο σε σύντομο χρονικό διάστημα.
«Τα νέα έκτροπα του τελικού κυπέλλου, μας υπενθυμίζουν ότι η Υπουργός Δικαιοσύνης είχε ανακοινώσει μέτρα κατά της βίας, με κυριότερο την σύσταση μόνιμων αντιοχλαγωγικών. Εμείς επαναφέρουμε το θέμα, ζητώντας αυτό να προχωρήσει, όμως γνωρίζοντας ότι δεν υπάρχει αριθμητικά το ανθρώπινο προσωπικό στην πρώτη γραμμή. Άρα θα πρέπει να εξευρεθεί λύση από τους αρμόδιους, με την πρόσληψη αστυνομικών, ή ειδικών αστυνομικών για τον σκοπό αυτό» τονίζει ο Πρόεδρος του Αστυνομικού κλάδου ΙΣΟΤΗΤΑ.
Όπως τονίζει ο κ,Λοιζίδης, εάν υπήρχε μόνιμη αντιοχλαγωγική ομάδα σε κάθε επαρχία, η επέμβαση της αστυνομίας θα ήταν γρηγορότερη και πιο αποτελεσματική σε επεισόδια.
Τρύπιοι έλεγχοι στις εισόδους… «Βροχή» κροτίδες και βεγγαλικά
Μεταξύ των μέτρων που ανακοινώθηκαν πριν από 2 μήνες ήταν και η εντατικοποίηση των ελέγχων στις εισόδους των γηπέδων με την συμβολή πλέον και μελών της αστυνομίας.
Οι επιτηρητές του γηπέδου με την εποπτεία αστυνομικών προχώρησαν σε σωματικούς ελέγχους στις εισόδους του ΓΣΠ, ωστόσο για άλλη μία φορά έπεφταν «βροχή» οι κροτίδες και έγινε εκτενής χρήση βεγγαλικών στις κερκίδες.
Μπορεί οι αρχές να φόρεσαν χειροπέδες σε έξι πρόσωπα για μεταφορά επικίνδυνων αντικειμένων και να εντόπισαν μολότοφ κρυμμένες κατά τους ελέγχους, ωστόσο οι έλεγχοι θα πρέπει ξανά να προβληματίσουν και οι αρμόδιοι να βρουν τους τρόπους, ώστε να μην περνάει «καρφίτσα» στο γήπεδο.
Από τύχη κατά τον τελικό κυπέλλου δεν θρηνήσαμε θύματα, καθώς σε 3 περιπτώσεις οι κροτίδες εξερράγησαν μεταξύ ανυποψίαστων φιλάθλων που παρακολουθούσαν τον αγώνα, αναμέσά τους και μικρά παιδιά.
Η τροποποίηση της νομοθεσίας για αύξηση της ποινής απαγόρευσης εισόδου στα γήπεδα για δέκα έτη, όπου ανακοινώθηκε στη δέσμη μέτρων στις 29 Μαρτίου, είναι πλέον κάτι περισσότερο από επιτακτική, ωστόσο λύσεις θα πρέπει να βρεθούν και για τα έκτροπα εκτός γηπέδων.