!

ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΩΝΟΪΟ

MC MEDIA NETWORK

14 Ιουλίου, 2020 Τρίτη 22:28:37

Όλες οι Ειδήσεις

Εγγραφή στο
Newsletter

!

ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΩΝΟΪΟ

Αποκαλυπτικός ο Γενικός Εισαγγελέας στη Cyprus Times για όλους και για όλα

 «Είναι γεγονός ότι η διαφθορά και η διαπλοκή απλώνει τα πλοκάμια της σχεδόν σε όλο το δημόσιο τομέα» τονίζει στη Cyprus Times ο Γενικός Εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης, στην εφ᾽όλης της ύλης συνέντευξη που παραχώρησε λίγο προτού εκπνεύσει η θητεία του σε ένα από τα πλέον νευραλγικά αξιώματα της Δημοκρατίας. Ο Κώστας Κληρίδης προβαίνει σε απολογισμό πεπραγμένων στη Νομική Υπηρεσία, μιλά για την υπόθεση Ρίκκου Ερωτοκρίτου, αναφέρεται στις κατά καιρούς διαφωνίες με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ενώ σχολιάζει σε έντονο ύφος τους ισχυρισμούς για συμπόρευση με τον Γενικό Ελεγκτή, Οδυσσέα Μιχαηλίδη.

Κατέβασε το APP της CYPRUS TIMES! ΕΔΩ για Android και ΕΔΩ για iOS

Πολύ σύντομα ολοκληρώνεται η θητεία σας στο υψηλό αξίωμα του Γενικού Εισαγγελέως και θα ήταν ιδιαίτερα ενδιαφέρον να έχουμε μια αποτίμηση πεπραγμένων. Ποιο θεωρείτε ως το σημαντικότερο έργο που αφήνετε στη Νομική Υπηρεσία; Υπάρχει κάτι που μένει ατελές; Ίσως κάτι που θα επιθυμούσατε να ολοκληρωθεί επί της θητείας σας στη Νομική Υπηρεσία και δεν ολοκληρώθηκε;

Με την αποχώρηση οποιουδήποτε προσώπου από κάποιο αξίωμα, αναμένεται να γίνεται κάποια περιγραφή πεπραγμένων κατά τη θητεία του και κάποια αξιολόγηση του έργου που παρήγαγε. Για το δεύτερο, αρμόδια να προβούν σε αξιολόγηση είναι οποιαδήποτε τρίτα πρόσωπα και όχι ο αποχωρών. Για το πρώτο θα μπορούσα να εκφέρω την προσωπική μου άποψη αναφέροντας το τρίπτυχο:

(α) Απάμβλυνση προβλήματος υποστελέχωσης της Νομικής Υπηρεσίας.

(β) Διαδικασία Μεταρρυθμίσεων επί οργανωμένης βάσεως.

(γ) Αναβάθμιση των θέσεων των νομικών λειτουργών και προώθηση της προσπάθειας περαιτέρω ανεξαρτητοποίησης της Νομικής Υπηρεσίας.

Το μεγάλο πρόβλημα στους κόλπους της Νομικής Υπηρεσίας ήταν διαχρονικά αυτό της υποστελέχωσης. Με την επίτευξη της έγκρισης αριθμού νέων θέσεων, την πλήρωση όλων των κενών θέσεων αλλά κυρίως με την αναβάθμιση των όρων εργοδοσίας των νομικών λειτουργών, έχει πιστεύω απαμβλυνθεί το πρόβλημα αυτό και αποτραπεί ο μόνιμος κίνδυνος της φυγής ικανών στελεχών προς τον ιδιωτικό τομέα και προς τη Δικαστική Υπηρεσία.  Ένα άλλο, φιλόδοξο έργο το οποίο άρχισε και βρίσκεται σε εξέλιξη, είναι αυτό των διαρθρωτικών και άλλων Μεταρρυθμίσεων στη Νομική Υπηρεσία. Μετά από επί τόπου εξετάσεις και διερευνήσεις, ομάδα έμπειρων Ιρλανδών ειδικών, υπέβαλε εμπεριστατωμένη έκθεση στην οποία γίνονται ουσιαστικές εισηγήσεις. Έχει διοριστεί ειδική ομάδα νομικών και διοικητικών λειτουργών στη Νομική Υπηρεσία, η οποία προωθεί την υλοποίηση των εισηγήσεων, ενώ πρόσφατα έχει διοριστεί και Υπεύθυνος Διευθυντής του έργου. Η υλοποίηση των εισηγήσεων αναμένεται ότι θα καταστήσει τη Νομική Υπηρεσία πιο αποτελεσματική και παραγωγική.

Ένα πολύ σημαντικό έργο το οποίο έχει επίσης τροχοδρομηθεί και πάρει το δρόμο του, είναι η περαιτέρω ανεξαρτητοποίηση της Νομικής Υπηρεσίας. Με αυτό εννοούμε, ότι όλοι οι νομικοί λειτουργοί της Υπηρεσίας, θα πρέπει να λειτουργούν κάτω από ένα νέο καθεστώς. Τόσο οι διορισμοί τους, όσο και οι προαγωγές, μεταθέσεις τους κλπ, δεν θα διενεργούνται από την Επιτροπή Δημόσιας Υπηρεσίας, αλλ’ από ένα Εισαγγελικό Συμβούλιο αποτελούμενο από ανώτατα στελέχη της Νομικής Υπηρεσίας και δικαστικούς λειτουργούς. Κάτι τέτοιο σίγουρα θα προσθέσει στην υπάρχουσα ανεξαρτησία της Νομικής Υπηρεσίας όπως αυτή προβλέπεται στο Σύνταγμα. Έχουμε ετοιμάσει προς τούτο σχετικό προσχέδιο νομοσχεδίου το οποίο υποβάλαμε στην εκτελεστική εξουσία και η προώθηση του αναμένεται.

Η παρουσία σας στη Νομική Υπηρεσία συνέπεσε με το τεράστιο έργο των ερευνών για την κατάρρευση της οικονομίας. Υπήρξαν διώξεις και δίκες για μεμονωμένες περιπτώσεις όμως δεν ικανοποιήθηκε το περί δικαίου αίσθημα σε ό,τι αφορά την απόδοση ευθυνών και  τη λογοδοσία. Μήπως ήταν λάθος που καλλιεργήθηκαν υπέρμετρες προσδοκίες από την αρχή;

Μέσα στο πλαίσιο των ποινικών ερευνών για την κατάρρευση της Οικονομίας, διενεργήθηκε πολύχρονο ανακριτικό έργο από την Αστυνομία με τη συνδρομή εμπειρογνωμόνων. Όσες υποθέσεις κατέστη δυνατόν να στοιχειοθετηθούν, στάληκαν από τη Νομική Υπηρεσία στα Δικαστήρια, με κατηγορούμενα ανώτατα στελέχη Τραπεζών και Τράπεζες, κάτι πρωτόγνωρο για τα Κυπριακά δεδομένα. Σε κάποιες υποθέσεις επιτεύχθηκαν καταδίκες και επιβλήθηκαν ποινές, σε άλλες υπήρξαν αθωώσεις για διάφορους νομικούς λόγους, ενώ άλλες αποφάσεις ανατράπηκαν κατ’ έφεση. Παρόμοια φαινόμενα λόγω εγγενών κυρίως δυσκολιών στην απόδειξη τέτοιου είδους υποθέσεων, έχουν παρατηρηθεί και σε υποθέσεις τραπεζιτών τόσο στη Βρετανία όσο και στην Ιρλανδία. Πάντως, πιστεύω έχει δοθεί το μήνυμα ότι και τα ανώτατα στελέχη τραπεζών και τα διοικητικά συμβούλια πρέπει να λειτουργούν εντός των πλαισίων του νόμου, διαφορετικά θα αντιμετωπίζουν ποινικές κατηγορίες και ενδεχόμενα καταδίκες.

Δεν νομίζω ότι καλλιεργήθηκαν τουλάχιστον από δικής μας πλευράς, υπέρμετρες προσδοκίες από την αρχή των ερευνών. Αντίθετα, ως Νομική Υπηρεσία είμαστε πάντα προσεκτικοί σε δηλώσεις μας, επισημαίνοντας τις εγγενείς δυσκολίες που αναφύονται, τόσο στη διερεύνηση, όσο και στην απόδειξη στο Δικαστήριο, τέτοιων υποθέσεων.

«Αφ’ ης στιγμής ενεργείς κατ’ αυτό τον τρόπο, ακόμα και αν δεν ικανοποιήσεις κάποιους ή δημιουργήσεις εχθρούς, έχεις τη συνείδηση σου πάντα ήσυχη»

Υπήρξαν περιπτώσεις κατά τις οποίες ήρθατε σε σύγκρουση με τις πεποιθήσεις σας; Ή με τη συνείδησή σας;

Έχοντας υπηρετήσει για 25 χρόνια στη δικαστική υπηρεσία σε όλες τις βαθμίδες της ιεραρχίας, ασκήθηκα πιστεύω στο να μην ενεργώ στη βάση οποιωνδήποτε προσωπικών πεποιθήσεων. Τόσο ως δικαστικός, όσο και ως εισαγγελέας θα πρέπει πάντοτε να ενεργείς και να αποφασίζεις στη βάση του Συντάγματος, των νόμων, των δικαστικών αποφάσεων και, εκεί όπου χρειάζεται και του δημόσιου συμφέροντος. Αφ’ ης στιγμής ενεργείς κατ’ αυτό τον τρόπο, ακόμα και αν δεν ικανοποιήσεις κάποιους ή δημιουργήσεις εχθρούς, έχεις τη συνείδηση σου πάντα ήσυχη.

Μήπως υπήρξαν περιπτώσεις κατά τις οποίες δεχθήκατε ή αισθανθήκατε πίεση, για κάποια ενέργειά σας, ή απόφασή σας;

Κατά την επιτέλεση των καθηκόντων του, ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας πολύ συχνά είναι υποχρεωμένος να λάβει σημαντικές αποφάσεις, είτε στο πλαίσιο παροχής νομικών συμβουλών, είτε σε σχέση με σοβαρές ποινικές υποθέσεις. Αυτού του είδους οι υποθέσεις ενέχουν πάντοτε το στοιχείο του δημόσιου ενδιαφέροντος και καθίστανται αντικείμενο καθημερινής ενασχόλησης από τα Μ.Μ.Ε.. Συνήθως δε, οι προβαλλόμενες απόψεις από ειδικούς και μη ειδικούς, διίστανται.

Εκ προοιμίου επομένως, όποια και αν είναι η τελική σου απόφαση, γνωρίζεις ότι θα είναι στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, της κρίσης και της επίκρισης. Μια τέτοια κατάσταση πραγμάτων συνιστά έμμεση άσκηση πίεσης. Εκείνο όμως που έχει σημασία, είναι να καταφέρνεις σε κάθε περίπτωση να μην επηρεάζεσαι καθ’ οιονδήποτε τρόπο από την άσκηση αυτής της πίεσης και να ενεργείς ελεύθερα και ανεξάρτητα από οποιεσδήποτε σκοπιμότητες.

«Η υπόθεση Ρίκκου Ερωτοκρίτου υπήρξε μια ιδιαίτερα ψυχοφθόρα και τραυματική εμπειρία…Ασκήθηκαν σε όλα τα στάδια, αφόρητες πιέσεις στον Γενικό Εισαγγελέα από πλειάδα προσώπων. Πολιτικών, νομικών, δημοσιογράφων»

Για πρώτη φορά στα χρονικά της Δημοκρατίας είχαμε δίωξη και παύση βοηθού γενικού εισαγγελέα. Τι αφήνει εκείνη η περίοδος για εσάς; 

Η συνολική περίοδος από την έναρξη διερεύνησης της συγκεκριμένης ποινικής υπόθεσης μέχρι και την απόφαση στην έφεση, περιλαμβανομένων και των διαδικασιών ενώπιον του Συμβουλίου του Ανωτάτου Δικαστηρίου για απόλυση κρατικού αξιωματούχου, υπήρξε μια ιδιαίτερα ψυχοφθόρα και τραυματική εμπειρία. Μέσω αυτής τέθηκαν σε δοκιμασία οι θεσμοί απονομής της δικαιοσύνης. Ασκήθηκαν σε όλα τα στάδια, αφόρητες πιέσεις στον Γενικό Εισαγγελέα από πλειάδα προσώπων. Πολιτικών, νομικών, δημοσιογράφων. Με τα γνωστά βέβαια αποτελέσματα. Το τίμημα ήταν βαρύ και συνεχίζει ακόμα να το πληρώνει, τόσο ο Γενικός Εισαγγελέας ο οποίος δεν υποχώρησε στις πιέσεις, όσο και η Νομική Υπηρεσία της οποίας προΐσταται, ως παράπλευρη απώλεια. Αυτό είναι παγκοίνως γνωστό σε πάρα πολλούς οι οποίοι γνωρίζουν πράγματα και καταστάσεις και ποιοι κρύβονται πίσω από τις καθημερινές επιθέσεις μερίδας του Tύπου εναντίον του Γενικού Εισαγγελέα και της Νομικής Υπηρεσίας. Είναι δε ιδιαίτερα ανησυχητικό. Ακόμα όμως πιο ανησυχητική είναι η απάθεια και αδιαφορία έναντι τέτοιων γνωστών καταστάσεων από όσους γνωρίζουν και αδιαφορούν.

Eχετε πει πολλές φορές ότι στην Κύπρο η διαφθορά έχει απλώσει τα πλοκάμια της σχεδόν σε όλο το δημόσιο τομέα. Που εντοπίζετε τη γενεσιουργό αιτία; Σε κρατικούς λειτουργούς ή σε πολιτικά πρόσωπα;

Είναι γεγονός ότι η διαφθορά και η διαπλοκή απλώνει τα πλοκάμια της σχεδόν σε όλο το δημόσιο τομέα. Αυτό καταδεικνύεται καθημερινά με την αποκάλυψη μεγάλου αριθμού υποθέσεων σε πολλούς και διαφορετικούς τομείς του δημόσιου βίου, όπου τυγχάνουν διαχείρισης δημόσιο χρήμα και δημόσια έργα. Αυτό βέβαια δεν είναι ούτε φαινόμενο της εποχής, ούτε Κυπριακό φαινόμενο. Πρόκειται για καταστάσεις πραγμάτων που υπάρχουν διαχρονικά και καταλογίζονται στην ανθρώπινη απληστία και τάση για εύκολο χρήμα. Η έξαρση η οποία όμως παρατηρείται κατά τα τελευταία χρόνια στον αριθμό αυτού του τύπου υποθέσεων λευκού κολλάρου που εκδικάζονται στα Δικαστήρια, δεν νομίζω ότι οφείλεται σε έξαρση στη συχνότητα διάπραξης τους, αλλά είναι αποτέλεσμα καλύτερης διερεύνησης των οικονομικών του κράτους και αυξημένης αποφασιστικότητας των διωκτικών και εισαγγελικών αρχών να στοιχειοθετηθούν υποθέσεις και να στέλλονται στη Δικαιοσύνη, όποιοι και αν ενέχονται σ’ αυτές.

Σε αρκετές περιπτώσεις έχετε πει ότι δεχθήκατε πόλεμο από οικονομικά και άλλα συμφέροντα, αφήσατε αιχμές εναντίον Μέσων Ενημέρωσης. Εάν ένας αξιωματούχος με τόση δύναμη, όπως ο Γενικός Εισαγγελέας, δεν μπορεί να συγκρουστεί με αυτά τα συμφέροντα, πώς είναι δυνατόν ο πολίτης να προσβλέπει σε δικαιοσύνη;

Χωρίς προς στιγμή να ισχυρίζομαι ότι εγώ ως Γενικός Εισαγγελέας είμαι το χελιδόνι, πρέπει να πω ότι ισχύει στην περίπτωση η παροιμία «ένα μόνο χελιδόνι, δεν φέρνει την άνοιξη». Μάλιστα, θα πρόσθετα ότι ούτε δύο, ούτε τρία χελιδόνια μπορούν να φέρουν την άνοιξη, αν όλα τα άλλα χελιδόνια χειμάζουν. Αν όλα τα άλλα χελιδόνια χειμάζουν, παραμένει και θα παραμείνει παντοτινά χειμώνας. Ερωτάτε όμως εάν ένας αξιωματούχος με τόση δύναμη όπως ο Γενικός Εισαγγελέας δεν μπορεί να συγκρουστεί με τα οικονομικά και άλλα συμφέροντα, πώς είναι δυνατό ο πολίτης να προσβλέπει σε δικαιοσύνη. Ποιος είπε όμως ότι ο Γενικός Εισαγγελέας δεν συγκρούστηκε με θεσμούς, με αξιωματούχους, με οικονομικούς παράγοντες, με πολιτικούς κλπ τα τελευταία χρόνια; Συνεχείς ήσαν οι συγκρούσεις. Αποτέλεσμα; Πόλεμος από εκείνους των οποίων τα συμφέροντα επηρεάζονται, όπως από τραπεζίτες, από δικηγόρους τους, από εξηρτημένες εφημερίδες κλπ και πλήρης αδιαφορία και απάθεια από τους υπόλοιπους. Μπορεί κάποτε και κάποια στήριξη, όμως ποτέ, μα ποτέ, συμπόρευση εναντίον των θιγόμενων συμφερόντων. Αν δεν παύσει αυτή η απάθεια και αδιαφορία, τίποτε δεν μπορεί να διορθωθεί.

Δεν είναι μυστικό ότι υπήρξαν περιπτώσεις κατά τις οποίες συγκρουστήκατε δημοσίως με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Η λέξη «ντροπή» που έχετε απευθύνει ήταν ίσως η κορύφωση αυτής της έντονης διαφωνίας. Οι διαφωνίες ασφαλώς και είναι θεμιτές, όχι όμως σε αυτό το επίπεδο.

Εκείνο το οποίο προέχει στην περίπτωση της κατοχής της θέσης του Γενικού Εισαγγελέα είναι η προάσπιση της ανεξαρτησίας του θεσμού. Ο Γενικός Εισαγγελέας κατέχει την υπεύθυνη αυτή θέση αφ’ ενός για να ασκεί τα καθήκοντα και τις εξουσίες σε όλες τις ποινικές υποθέσεις και αφ’ ετέρου για να είναι ο νομικός σύμβουλος της Δημοκρατίας, του Υπουργικού Συμβουλίου και των υπουργών. Με ακεραιότητα, αμεροληψία και μακριά από παρεμβάσεις. Αναπόφευκτα επομένως μπορεί στην πορεία να προκύψουν και διαφωνίες και διαφορές και αντιπαραθέσεις. Εκτός βέβαια και αν ο φορέας του θεσμού επιθυμεί απλά να είναι αρεστός, ή ολιγωρεί υποχωρώντας.

Η συγκεκριμένη περίπτωση στην οποία αναφέρεστε, υπήρξε ιδιαίτερα ακραία λόγω των γεγονότων που την περιέβαλλαν. Εκδηλώθηκε πρόθεση για διορισμό ανεξάρτητων ποινικών ανακριτών για διερεύνηση των κατηγοριών εναντίον του Γενικού Εισαγγελέα και άλλων προσώπων που εκτόξευσε σε αντιπερισπασμό ο Βοηθός Γενικού Εισαγγελέα, ο οποίος αργότερα τις αναίρεσε ενόρκως ενώπιον του Δικαστηρίου και τις χαρακτήρισε ως ψευδείς. Επομένως κάθε πράξη, απόφαση ή και δήλωση θα πρέπει να εξετάζεται στο πλαίσιο των ιδιαίτερων περιστατικών της.

«Καμιά πρόθεση ή φιλοδοξία έχω να διεκδικήσω υπουργικό ή προεδρικό θώκο»

Πολλές φορές δημοσίως έχετε στηρίξει τον Γενικό Ελεγκτή, όπως και εκείνος εσάς, σε περιπτώσεις σύγκρουσης με πολιτικά πρόσωπα. Ορισμένοι δε, σας κατηγορούν ότι υπηρετείτε την ίδια ατζέντα.

Θεωρώ προσβλητικό να καταλογίζεται σε οποιοδήποτε πρόσωπο το οποίο κατέχει δημόσια θέση, ότι υπηρετεί οποιαδήποτε προσωπική ατζέντα. Θέλω να πιστεύω ότι εκείνα τα οποία υπηρετώ, με ιδιαίτερο κόστος είναι τον τόπο μου και ειδικότερα το κράτος δικαίου και την ορθή απονομή της δικαιοσύνης. Με τον Γενικό Ελεγκτή της Δημοκρατίας είχαμε κατά την περίοδο που χρονικά συνέπεσαν οι θητείες μας, εξαίρετη συνεργασία, όπως άλλωστε θα πρέπει να είναι πάντοτε η συνεργασία μεταξύ των δύο αυτών νευραλγικής σημασίας θεσμών, αλλά και όλων των θεσμών. Είναι μάλιστα σ’ αυτή τη συνεργασία που οφείλεται το γεγονός ότι κατά τα τελευταία χρόνια, μια πλειάδα προσώπων σε δημόσιες θέσεις, οδηγήθηκαν στα δικαστήρια και καταδικάστηκαν για αδικήματα διαφθοράς και διαπλοκής, για αδικήματα λευκού κολλάρου. Μεταξύ αυτών συγκαταλέγονται Δήμαρχοι, Δημοτικοί Σύμβουλοι, βουλευτές, Πρόεδροι και διοικητικά συμβούλια οργανισμών κλπ. Καμμιά σύγκρουση δεν υπήρξε στην πορεία, με πολιτικά πρόσωπα η οποία να εμφορείτο από οποιαδήποτε προσωπικά, πολιτικά ή κομματικά κίνητρα. Όλες οι διαφορές που έχουν παρατηρηθεί κατά καιρούς και έλαβαν δημόσιες προεκτάσεις, αναφέρονταν σε διαφωνίες ως προς χειρισμούς υπηρεσιακών θεμάτων.

Ο κύκλος του Κώστα Κληρίδη στα δημόσια δρώμενα ολοκληρώνεται με την αφυπηρέτηση από τη Γενική Εισαγγελία, ή μήπως όχι; Λέγεται ότι το όνομά σας συζητείται για τις προεδρικές του 2023. Υπάρχει κάτι που μπορείτε να μας πείτε;

Δεν θα μπορούσα να πω ότι η λήξη της θητείας μου στη θέση του Γενικού Εισαγγελέα θα σημάνει και τη λήξη της οποιασδήποτε ανάμειξης στο δημόσιο βίο ή ενασχόλησης με τα κοινά. Εκείνο όμως που μπορώ να διαβεβαιώσω είναι ότι καμιά πρόθεση ή φιλοδοξία έχω να διεκδικήσω υπουργικό ή προεδρικό θώκο.

 «Είναι γεγονός ότι η διαφθορά και η διαπλοκή απλώνει τα πλοκάμια της σχεδόν σε όλο το δημόσιο τομέα» τονίζει στη Cyprus Times ο Γενικός Εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης, στην εφ᾽όλης της ύλης συνέντευξη που παραχώρησε λίγο προτού εκπνεύσει η θητεία του σε ένα από τα πλέον νευραλγικά αξιώματα της Δημοκρατίας. Ο Κώστας Κληρίδης προβαίνει σε απολογισμό πεπραγμένων στη Νομική Υπηρεσία, μιλά για την υπόθεση Ρίκκου Ερωτοκρίτου, αναφέρεται στις κατά καιρούς διαφωνίες με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ενώ σχολιάζει σε έντονο ύφος τους ισχυρισμούς για συμπόρευση με τον Γενικό Ελεγκτή, Οδυσσέα Μιχαηλίδη.

Πολύ σύντομα ολοκληρώνεται η θητεία σας στο υψηλό αξίωμα του Γενικού Εισαγγελέως και θα ήταν ιδιαίτερα ενδιαφέρον να έχουμε μια αποτίμηση πεπραγμένων. Ποιο θεωρείτε ως το σημαντικότερο έργο που αφήνετε στη Νομική Υπηρεσία; Υπάρχει κάτι που μένει ατελές; Ίσως κάτι που θα επιθυμούσατε να ολοκληρωθεί επί της θητείας σας στη Νομική Υπηρεσία και δεν ολοκληρώθηκε;

Με την αποχώρηση οποιουδήποτε προσώπου από κάποιο αξίωμα, αναμένεται να γίνεται κάποια περιγραφή πεπραγμένων κατά τη θητεία του και κάποια αξιολόγηση του έργου που παρήγαγε. Για το δεύτερο, αρμόδια να προβούν σε αξιολόγηση είναι οποιαδήποτε τρίτα πρόσωπα και όχι ο αποχωρών. Για το πρώτο θα μπορούσα να εκφέρω την προσωπική μου άποψη αναφέροντας το τρίπτυχο:

(α) Απάμβλυνση προβλήματος υποστελέχωσης της Νομικής Υπηρεσίας.

(β) Διαδικασία Μεταρρυθμίσεων επί οργανωμένης βάσεως.

(γ) Αναβάθμιση των θέσεων των νομικών λειτουργών και προώθηση της προσπάθειας περαιτέρω ανεξαρτητοποίησης της Νομικής Υπηρεσίας.

Το μεγάλο πρόβλημα στους κόλπους της Νομικής Υπηρεσίας ήταν διαχρονικά αυτό της υποστελέχωσης. Με την επίτευξη της έγκρισης αριθμού νέων θέσεων, την πλήρωση όλων των κενών θέσεων αλλά κυρίως με την αναβάθμιση των όρων εργοδοσίας των νομικών λειτουργών, έχει πιστεύω απαμβλυνθεί το πρόβλημα αυτό και αποτραπεί ο μόνιμος κίνδυνος της φυγής ικανών στελεχών προς τον ιδιωτικό τομέα και προς τη Δικαστική Υπηρεσία.  Ένα άλλο, φιλόδοξο έργο το οποίο άρχισε και βρίσκεται σε εξέλιξη, είναι αυτό των διαρθρωτικών και άλλων Μεταρρυθμίσεων στη Νομική Υπηρεσία. Μετά από επί τόπου εξετάσεις και διερευνήσεις, ομάδα έμπειρων Ιρλανδών ειδικών, υπέβαλε εμπεριστατωμένη έκθεση στην οποία γίνονται ουσιαστικές εισηγήσεις. Έχει διοριστεί ειδική ομάδα νομικών και διοικητικών λειτουργών στη Νομική Υπηρεσία, η οποία προωθεί την υλοποίηση των εισηγήσεων, ενώ πρόσφατα έχει διοριστεί και Υπεύθυνος Διευθυντής του έργου. Η υλοποίηση των εισηγήσεων αναμένεται ότι θα καταστήσει τη Νομική Υπηρεσία πιο αποτελεσματική και παραγωγική.

Ένα πολύ σημαντικό έργο το οποίο έχει επίσης τροχοδρομηθεί και πάρει το δρόμο του, είναι η περαιτέρω ανεξαρτητοποίηση της Νομικής Υπηρεσίας. Με αυτό εννοούμε, ότι όλοι οι νομικοί λειτουργοί της Υπηρεσίας, θα πρέπει να λειτουργούν κάτω από ένα νέο καθεστώς. Τόσο οι διορισμοί τους, όσο και οι προαγωγές, μεταθέσεις τους κλπ, δεν θα διενεργούνται από την Επιτροπή Δημόσιας Υπηρεσίας, αλλ’ από ένα Εισαγγελικό Συμβούλιο αποτελούμενο από ανώτατα στελέχη της Νομικής Υπηρεσίας και δικαστικούς λειτουργούς. Κάτι τέτοιο σίγουρα θα προσθέσει στην υπάρχουσα ανεξαρτησία της Νομικής Υπηρεσίας όπως αυτή προβλέπεται στο Σύνταγμα. Έχουμε ετοιμάσει προς τούτο σχετικό προσχέδιο νομοσχεδίου το οποίο υποβάλαμε στην εκτελεστική εξουσία και η προώθηση του αναμένεται.

Η παρουσία σας στη Νομική Υπηρεσία συνέπεσε με το τεράστιο έργο των ερευνών για την κατάρρευση της οικονομίας. Υπήρξαν διώξεις και δίκες για μεμονωμένες περιπτώσεις όμως δεν ικανοποιήθηκε το περί δικαίου αίσθημα σε ό,τι αφορά την απόδοση ευθυνών και  τη λογοδοσία. Μήπως ήταν λάθος που καλλιεργήθηκαν υπέρμετρες προσδοκίες από την αρχή;

Μέσα στο πλαίσιο των ποινικών ερευνών για την κατάρρευση της Οικονομίας, διενεργήθηκε πολύχρονο ανακριτικό έργο από την Αστυνομία με τη συνδρομή εμπειρογνωμόνων. Όσες υποθέσεις κατέστη δυνατόν να στοιχειοθετηθούν, στάληκαν από τη Νομική Υπηρεσία στα Δικαστήρια, με κατηγορούμενα ανώτατα στελέχη Τραπεζών και Τράπεζες, κάτι πρωτόγνωρο για τα Κυπριακά δεδομένα. Σε κάποιες υποθέσεις επιτεύχθηκαν καταδίκες και επιβλήθηκαν ποινές, σε άλλες υπήρξαν αθωώσεις για διάφορους νομικούς λόγους, ενώ άλλες αποφάσεις ανατράπηκαν κατ’ έφεση. Παρόμοια φαινόμενα λόγω εγγενών κυρίως δυσκολιών στην απόδειξη τέτοιου είδους υποθέσεων, έχουν παρατηρηθεί και σε υποθέσεις τραπεζιτών τόσο στη Βρετανία όσο και στην Ιρλανδία. Πάντως, πιστεύω έχει δοθεί το μήνυμα ότι και τα ανώτατα στελέχη τραπεζών και τα διοικητικά συμβούλια πρέπει να λειτουργούν εντός των πλαισίων του νόμου, διαφορετικά θα αντιμετωπίζουν ποινικές κατηγορίες και ενδεχόμενα καταδίκες.

Δεν νομίζω ότι καλλιεργήθηκαν τουλάχιστον από δικής μας πλευράς, υπέρμετρες προσδοκίες από την αρχή των ερευνών. Αντίθετα, ως Νομική Υπηρεσία είμαστε πάντα προσεκτικοί σε δηλώσεις μας, επισημαίνοντας τις εγγενείς δυσκολίες που αναφύονται, τόσο στη διερεύνηση, όσο και στην απόδειξη στο Δικαστήριο, τέτοιων υποθέσεων.

«Αφ’ ης στιγμής ενεργείς κατ’ αυτό τον τρόπο, ακόμα και αν δεν ικανοποιήσεις κάποιους ή δημιουργήσεις εχθρούς, έχεις τη συνείδηση σου πάντα ήσυχη»

Υπήρξαν περιπτώσεις κατά τις οποίες ήρθατε σε σύγκρουση με τις πεποιθήσεις σας; Ή με τη συνείδησή σας;

Έχοντας υπηρετήσει για 25 χρόνια στη δικαστική υπηρεσία σε όλες τις βαθμίδες της ιεραρχίας, ασκήθηκα πιστεύω στο να μην ενεργώ στη βάση οποιωνδήποτε προσωπικών πεποιθήσεων. Τόσο ως δικαστικός, όσο και ως εισαγγελέας θα πρέπει πάντοτε να ενεργείς και να αποφασίζεις στη βάση του Συντάγματος, των νόμων, των δικαστικών αποφάσεων και, εκεί όπου χρειάζεται και του δημόσιου συμφέροντος. Αφ’ ης στιγμής ενεργείς κατ’ αυτό τον τρόπο, ακόμα και αν δεν ικανοποιήσεις κάποιους ή δημιουργήσεις εχθρούς, έχεις τη συνείδηση σου πάντα ήσυχη.

Μήπως υπήρξαν περιπτώσεις κατά τις οποίες δεχθήκατε ή αισθανθήκατε πίεση, για κάποια ενέργειά σας, ή απόφασή σας;

Κατά την επιτέλεση των καθηκόντων του, ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας πολύ συχνά είναι υποχρεωμένος να λάβει σημαντικές αποφάσεις, είτε στο πλαίσιο παροχής νομικών συμβουλών, είτε σε σχέση με σοβαρές ποινικές υποθέσεις. Αυτού του είδους οι υποθέσεις ενέχουν πάντοτε το στοιχείο του δημόσιου ενδιαφέροντος και καθίστανται αντικείμενο καθημερινής ενασχόλησης από τα Μ.Μ.Ε.. Συνήθως δε, οι προβαλλόμενες απόψεις από ειδικούς και μη ειδικούς, διίστανται.

Εκ προοιμίου επομένως, όποια και αν είναι η τελική σου απόφαση, γνωρίζεις ότι θα είναι στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, της κρίσης και της επίκρισης. Μια τέτοια κατάσταση πραγμάτων συνιστά έμμεση άσκηση πίεσης. Εκείνο όμως που έχει σημασία, είναι να καταφέρνεις σε κάθε περίπτωση να μην επηρεάζεσαι καθ’ οιονδήποτε τρόπο από την άσκηση αυτής της πίεσης και να ενεργείς ελεύθερα και ανεξάρτητα από οποιεσδήποτε σκοπιμότητες.

«Η υπόθεση Ρίκκου Ερωτοκρίτου υπήρξε μια ιδιαίτερα ψυχοφθόρα και τραυματική εμπειρία…Ασκήθηκαν σε όλα τα στάδια, αφόρητες πιέσεις στον Γενικό Εισαγγελέα από πλειάδα προσώπων. Πολιτικών, νομικών, δημοσιογράφων»

Για πρώτη φορά στα χρονικά της Δημοκρατίας είχαμε δίωξη και παύση βοηθού γενικού εισαγγελέα. Τι αφήνει εκείνη η περίοδος για εσάς; 

Η συνολική περίοδος από την έναρξη διερεύνησης της συγκεκριμένης ποινικής υπόθεσης μέχρι και την απόφαση στην έφεση, περιλαμβανομένων και των διαδικασιών ενώπιον του Συμβουλίου του Ανωτάτου Δικαστηρίου για απόλυση κρατικού αξιωματούχου, υπήρξε μια ιδιαίτερα ψυχοφθόρα και τραυματική εμπειρία. Μέσω αυτής τέθηκαν σε δοκιμασία οι θεσμοί απονομής της δικαιοσύνης. Ασκήθηκαν σε όλα τα στάδια, αφόρητες πιέσεις στον Γενικό Εισαγγελέα από πλειάδα προσώπων. Πολιτικών, νομικών, δημοσιογράφων. Με τα γνωστά βέβαια αποτελέσματα. Το τίμημα ήταν βαρύ και συνεχίζει ακόμα να το πληρώνει, τόσο ο Γενικός Εισαγγελέας ο οποίος δεν υποχώρησε στις πιέσεις, όσο και η Νομική Υπηρεσία της οποίας προΐσταται, ως παράπλευρη απώλεια. Αυτό είναι παγκοίνως γνωστό σε πάρα πολλούς οι οποίοι γνωρίζουν πράγματα και καταστάσεις και ποιοι κρύβονται πίσω από τις καθημερινές επιθέσεις μερίδας του Tύπου εναντίον του Γενικού Εισαγγελέα και της Νομικής Υπηρεσίας. Είναι δε ιδιαίτερα ανησυχητικό. Ακόμα όμως πιο ανησυχητική είναι η απάθεια και αδιαφορία έναντι τέτοιων γνωστών καταστάσεων από όσους γνωρίζουν και αδιαφορούν.

Eχετε πει πολλές φορές ότι στην Κύπρο η διαφθορά έχει απλώσει τα πλοκάμια της σχεδόν σε όλο το δημόσιο τομέα. Που εντοπίζετε τη γενεσιουργό αιτία; Σε κρατικούς λειτουργούς ή σε πολιτικά πρόσωπα;

Είναι γεγονός ότι η διαφθορά και η διαπλοκή απλώνει τα πλοκάμια της σχεδόν σε όλο το δημόσιο τομέα. Αυτό καταδεικνύεται καθημερινά με την αποκάλυψη μεγάλου αριθμού υποθέσεων σε πολλούς και διαφορετικούς τομείς του δημόσιου βίου, όπου τυγχάνουν διαχείρισης δημόσιο χρήμα και δημόσια έργα. Αυτό βέβαια δεν είναι ούτε φαινόμενο της εποχής, ούτε Κυπριακό φαινόμενο. Πρόκειται για καταστάσεις πραγμάτων που υπάρχουν διαχρονικά και καταλογίζονται στην ανθρώπινη απληστία και τάση για εύκολο χρήμα. Η έξαρση η οποία όμως παρατηρείται κατά τα τελευταία χρόνια στον αριθμό αυτού του τύπου υποθέσεων λευκού κολλάρου που εκδικάζονται στα Δικαστήρια, δεν νομίζω ότι οφείλεται σε έξαρση στη συχνότητα διάπραξης τους, αλλά είναι αποτέλεσμα καλύτερης διερεύνησης των οικονομικών του κράτους και αυξημένης αποφασιστικότητας των διωκτικών και εισαγγελικών αρχών να στοιχειοθετηθούν υποθέσεις και να στέλλονται στη Δικαιοσύνη, όποιοι και αν ενέχονται σ’ αυτές.

Σε αρκετές περιπτώσεις έχετε πει ότι δεχθήκατε πόλεμο από οικονομικά και άλλα συμφέροντα, αφήσατε αιχμές εναντίον Μέσων Ενημέρωσης. Εάν ένας αξιωματούχος με τόση δύναμη, όπως ο Γενικός Εισαγγελέας, δεν μπορεί να συγκρουστεί με αυτά τα συμφέροντα, πώς είναι δυνατόν ο πολίτης να προσβλέπει σε δικαιοσύνη;

Χωρίς προς στιγμή να ισχυρίζομαι ότι εγώ ως Γενικός Εισαγγελέας είμαι το χελιδόνι, πρέπει να πω ότι ισχύει στην περίπτωση η παροιμία «ένα μόνο χελιδόνι, δεν φέρνει την άνοιξη». Μάλιστα, θα πρόσθετα ότι ούτε δύο, ούτε τρία χελιδόνια μπορούν να φέρουν την άνοιξη, αν όλα τα άλλα χελιδόνια χειμάζουν. Αν όλα τα άλλα χελιδόνια χειμάζουν, παραμένει και θα παραμείνει παντοτινά χειμώνας. Ερωτάτε όμως εάν ένας αξιωματούχος με τόση δύναμη όπως ο Γενικός Εισαγγελέας δεν μπορεί να συγκρουστεί με τα οικονομικά και άλλα συμφέροντα, πώς είναι δυνατό ο πολίτης να προσβλέπει σε δικαιοσύνη. Ποιος είπε όμως ότι ο Γενικός Εισαγγελέας δεν συγκρούστηκε με θεσμούς, με αξιωματούχους, με οικονομικούς παράγοντες, με πολιτικούς κλπ τα τελευταία χρόνια; Συνεχείς ήσαν οι συγκρούσεις. Αποτέλεσμα; Πόλεμος από εκείνους των οποίων τα συμφέροντα επηρεάζονται, όπως από τραπεζίτες, από δικηγόρους τους, από εξηρτημένες εφημερίδες κλπ και πλήρης αδιαφορία και απάθεια από τους υπόλοιπους. Μπορεί κάποτε και κάποια στήριξη, όμως ποτέ, μα ποτέ, συμπόρευση εναντίον των θιγόμενων συμφερόντων. Αν δεν παύσει αυτή η απάθεια και αδιαφορία, τίποτε δεν μπορεί να διορθωθεί.

Δεν είναι μυστικό ότι υπήρξαν περιπτώσεις κατά τις οποίες συγκρουστήκατε δημοσίως με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Η λέξη «ντροπή» που έχετε απευθύνει ήταν ίσως η κορύφωση αυτής της έντονης διαφωνίας. Οι διαφωνίες ασφαλώς και είναι θεμιτές, όχι όμως σε αυτό το επίπεδο.

Εκείνο το οποίο προέχει στην περίπτωση της κατοχής της θέσης του Γενικού Εισαγγελέα είναι η προάσπιση της ανεξαρτησίας του θεσμού. Ο Γενικός Εισαγγελέας κατέχει την υπεύθυνη αυτή θέση αφ’ ενός για να ασκεί τα καθήκοντα και τις εξουσίες σε όλες τις ποινικές υποθέσεις και αφ’ ετέρου για να είναι ο νομικός σύμβουλος της Δημοκρατίας, του Υπουργικού Συμβουλίου και των υπουργών. Με ακεραιότητα, αμεροληψία και μακριά από παρεμβάσεις. Αναπόφευκτα επομένως μπορεί στην πορεία να προκύψουν και διαφωνίες και διαφορές και αντιπαραθέσεις. Εκτός βέβαια και αν ο φορέας του θεσμού επιθυμεί απλά να είναι αρεστός, ή ολιγωρεί υποχωρώντας.

Η συγκεκριμένη περίπτωση στην οποία αναφέρεστε, υπήρξε ιδιαίτερα ακραία λόγω των γεγονότων που την περιέβαλλαν. Εκδηλώθηκε πρόθεση για διορισμό ανεξάρτητων ποινικών ανακριτών για διερεύνηση των κατηγοριών εναντίον του Γενικού Εισαγγελέα και άλλων προσώπων που εκτόξευσε σε αντιπερισπασμό ο Βοηθός Γενικού Εισαγγελέα, ο οποίος αργότερα τις αναίρεσε ενόρκως ενώπιον του Δικαστηρίου και τις χαρακτήρισε ως ψευδείς. Επομένως κάθε πράξη, απόφαση ή και δήλωση θα πρέπει να εξετάζεται στο πλαίσιο των ιδιαίτερων περιστατικών της.

«Καμιά πρόθεση ή φιλοδοξία έχω να διεκδικήσω υπουργικό ή προεδρικό θώκο»

Πολλές φορές δημοσίως έχετε στηρίξει τον Γενικό Ελεγκτή, όπως και εκείνος εσάς, σε περιπτώσεις σύγκρουσης με πολιτικά πρόσωπα. Ορισμένοι δε, σας κατηγορούν ότι υπηρετείτε την ίδια ατζέντα.

Θεωρώ προσβλητικό να καταλογίζεται σε οποιοδήποτε πρόσωπο το οποίο κατέχει δημόσια θέση, ότι υπηρετεί οποιαδήποτε προσωπική ατζέντα. Θέλω να πιστεύω ότι εκείνα τα οποία υπηρετώ, με ιδιαίτερο κόστος είναι τον τόπο μου και ειδικότερα το κράτος δικαίου και την ορθή απονομή της δικαιοσύνης. Με τον Γενικό Ελεγκτή της Δημοκρατίας είχαμε κατά την περίοδο που χρονικά συνέπεσαν οι θητείες μας, εξαίρετη συνεργασία, όπως άλλωστε θα πρέπει να είναι πάντοτε η συνεργασία μεταξύ των δύο αυτών νευραλγικής σημασίας θεσμών, αλλά και όλων των θεσμών. Είναι μάλιστα σ’ αυτή τη συνεργασία που οφείλεται το γεγονός ότι κατά τα τελευταία χρόνια, μια πλειάδα προσώπων σε δημόσιες θέσεις, οδηγήθηκαν στα δικαστήρια και καταδικάστηκαν για αδικήματα διαφθοράς και διαπλοκής, για αδικήματα λευκού κολλάρου. Μεταξύ αυτών συγκαταλέγονται Δήμαρχοι, Δημοτικοί Σύμβουλοι, βουλευτές, Πρόεδροι και διοικητικά συμβούλια οργανισμών κλπ. Καμμιά σύγκρουση δεν υπήρξε στην πορεία, με πολιτικά πρόσωπα η οποία να εμφορείτο από οποιαδήποτε προσωπικά, πολιτικά ή κομματικά κίνητρα. Όλες οι διαφορές που έχουν παρατηρηθεί κατά καιρούς και έλαβαν δημόσιες προεκτάσεις, αναφέρονταν σε διαφωνίες ως προς χειρισμούς υπηρεσιακών θεμάτων.

Ο κύκλος του Κώστα Κληρίδη στα δημόσια δρώμενα ολοκληρώνεται με την αφυπηρέτηση από τη Γενική Εισαγγελία, ή μήπως όχι; Λέγεται ότι το όνομά σας συζητείται για τις προεδρικές του 2023. Υπάρχει κάτι που μπορείτε να μας πείτε;

Δεν θα μπορούσα να πω ότι η λήξη της θητείας μου στη θέση του Γενικού Εισαγγελέα θα σημάνει και τη λήξη της οποιασδήποτε ανάμειξης στο δημόσιο βίο ή ενασχόλησης με τα κοινά. Εκείνο όμως που μπορώ να διαβεβαιώσω είναι ότι καμιά πρόθεση ή φιλοδοξία έχω να διεκδικήσω υπουργικό ή προεδρικό θώκο.

H αεροπορική εταιρεία που πλούτισε παρά την πανδημία

Ο ελβετός δισεκατομμυριούχος ιδιοκτήτης δεν απέλυσε ούτε έναν εργαζόμενο

Οι χώρες που έθεσαν περιοχές τους εκ νέου σε καραντίνα

Ανησυχία σε περιοχές ανά τον πλανήτη για την αύξηση των κρουσμάτων

Top Stories

MC MEDIA NETWORK

Το πάρτι επιβεβαίωσε το εξαιρετικό κλίμα στον Απόλλωνα (video)

Το πάρτι επιβεβαίωσε το εξαιρετικό κλίμα στον Απόλλωνα (video)

MC MEDIA NETWORK

Το πάρτι επιβεβαίωσε το εξαιρετικό κλίμα στον Απόλλωνα (video)

Το πάρτι επιβεβαίωσε το εξαιρετικό κλίμα στον Απόλλωνα (video)

Lifestyle

gallery

Δένδιας: «Μακρύς ο κατάλογος κυρώσεων της ΕΕ κατά της Τουρκίας» (video)

«Ανύπαρκτο το τουρκολιβυικό μνημόμονιο, η Ευρώπη πρέπει να είναι έτοιμη σε περίπτωση παραβίασης της ελληνικής κυριαρχίας» πρόσθεσε

Lifestyle

Το πάρτι επιβεβαίωσε το εξαιρετικό κλίμα στον Απόλλωνα (video)

Το πάρτι επιβεβαίωσε το εξαιρετικό κλίμα στον Απόλλωνα (video)

Επικοινωνία Ερντογάν – Τραμπ: Συμφώνησαν να συνεργαστούν για τη σταθερότητα στη Λιβύη

Οι δυο ηγέτες έθεσαν και έναν εμπορικό στόχο, ύψους 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων

Την προσχώρησή της στο ΔΗΚΟ ανακοίνωσε η Ανδρούλλα Ελευθερίου

«Bρισκόμαστε ενώπιον σημαντικών προκλήσεων που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε δραστικά»

Advertorials