MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Σιγή ιχθύος για την αμερικανική βάση-μυστήριο στην Κύπρο

Advertisement

Sponsored by exness

Ερωτηματικά που -επί του παρόντος- ουδείς μπορεί να απαντήσει προκαλεί το δημοσίευμα του αμερικανικού δικτύου ΑBC το οποίο κάνει αναφορά σε κλείσιμο μυστικής αμερικανικής βάσης ελικοπτέρων στην Κύπρο.

Advertisement

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, η βάση λειτουργούσε υπό καθεστώς μυστικότητας για έκτακτη μεταφορά διπλωματικού προσωπικού που διατηρούσε το αμερικανικό ΥΠΕΞ στην Κύπρο και έκλεισε το 2017.
Το αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών μέσα σε μία τετραετία δαπάνησε -σύμφωνα με το δημοσίευμα- περίπου 70 εκατομμύρια δολάρια για μία βάση ελικοπτέρων στην Μεσόγειο. Σύμφωνα με κυβερνητική αναφορά, η βάση αυτή οργανώθηκε γρήγορα και χωρίς να υπάρχει ένας ξεκάθαρος σκοπός για την λειτουργία της, πριν κλείσει υπό καθεστώς μυστικότητας μέσα στο 2017, σύμφωνα με το ABC News.
Η βάση αυτή λειτούργησε τον Σεπτέμβριο του 2013 κι έκλεισε τον Αύγουστο του 2017. Φιλοξενούσε πέντε ελικόπτερα και περί τους 40 συμβασιούχους της αμερικανικής κυβέρνησης. Το οικονομικό κόστος της λειτουργίας της, ανερχόταν περίπου στα 20 εκατομμύρια δολάρια τον χρόνο, σύμφωνα με πρόσφατη αναφορά του Γραφείου του Γενικού Επιθεωρητή στο αμερικανικό υπουργείο των Εξωτερικών (OIG).

Ουδέν σχόλιο Κυβέρνησης…

Η Κυβέρνηση δεν έχει να κάνει κανένα σχόλιο αναφορικά με αμερικανικό δημοσίευμα περί μυστικής βάσης ελικοπτέρων των ΗΠΑ στην Κύπρο, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου. Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Προδρόμου παρέπεμψε για το ζήτημα στις αμερικανικές αρχές, σύμφωνα με το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Σιγή ιχθύος και από Βρετανικές Βάσεις

Τις πληροφορίες πάντως που θέλουν τη συγκεκριμένη αμερικανική βάση να βρισκόταν εντός της Βάσης των Βρετανών στο Ακρωτήρι, δεν έχουν σχολιάσει ούτε οι Βρετανοί. Επιχειρώντας να έχουμε ένα σχόλιο από αρμόδια πηγή μέσα από τις Βρετανικές Βάσεις, η απάντηση που πήραμε ήταν ότι «δε μπορεί να γίνει τοποθέτηση επί του θέματος».

ΑΚΕΛ: Η κυβέρνηση οφείλει να δώσει απαντήσεις

«Η απάντηση της κυβέρνησης -δια στόματος Κυβερνητικού Εκπροσώπου- στα αμείλικτα ερωτήματα που εγείρονται αναφορικά με την αποκάλυψη ότι στην Κύπρο υπήρχε μυστική αμερικανική βάση ελικοπτέρων από το 2013 μέχρι το 2018 πραγματικά άφησε εμβρόντητους όλους τους πολίτες.
Τι είπε η κυβέρνηση όταν ρωτήθηκε; «Όποιος έχει ερωτήματα να απευθυνθεί στις Αμερικανικές αρχές για να πάρει απαντήσεις».

Διερωτόμαστε: Σε τούτο τον τόπο υπάρχει κυβέρνηση υπεύθυνη ή υπεύθυνοι για τον τόπο είναι οι Αμερικανοί για να μας παραπέμπει η κυβέρνηση να πάρουμε απαντήσεις;
Ο τρόπος με τον οποίο προσεγγίζει τα πράγματα η κυβέρνηση είναι πραγματικά απαράδεκτος και καταδικαστέος.
Εγείρουμε ξανά τα ερωτήματα προς την κυβέρνηση η οποία οφείλει να δώσει απαντήσεις πρωτίστως προς τους πολίτες:

Γνώριζε ή όχι η κυβέρνηση για την ύπαρξη της μυστικής αμερικανικής βάσης στην Κύπρο;

Συναίνεσε ή όχι η κυβέρνηση στη δημιουργία αυτής της βάσης;

Αν ήξερε η κυβέρνηση –και πολύ περισσότερο- αν συναίνεσε η κυβέρνηση στη δημιουργία της βάσης, γιατί το κράτησε μυστικό; Και γιατί, τελικά, παραχώρησε μια τέτοια άδεια;

Για πόσα άλλα τέτοια ζητήματα η κυβέρνηση κρατά στο σκοτάδι από τους πολίτες;

Επαναλαμβάνουμε ότι η κυβέρνηση οφείλει να δώσει απαντήσεις.»

Ζητά ενημέρωση το ΔΗΚΟ

Αναφορικά με το θέμα αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας στην Κύπρο, όπως αποκαλύφθηκε από το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, το Δημοκρατικό Κόμμα, εκτιμώντας το ζήτημα ως ιδιαίτερα σημαντικό και ευαίσθητο, θα εγγράψει θέμα στη αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή και θα καλέσει τον Υπουργό Εξωτερικών να ενημερώσει αρμόδια το σώμα.
Το Δημοκρατικό Κόμμα θα αναμένει να έχει ενώπιον του όλα τα στοιχεία, για να τοποθετηθεί υπεύθυνα και με σοβαρότητα.
Ανεξαρτήτως της ενημέρωσης από την κυβέρνηση, το Δημοκρατικό Κόμμα στηλιτεύει την απάντηση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, ο οποίος σε σχετική ερώτηση, παρέπεμψε στις αμερικανικές αρχές.
Ο κ. Προδρόμου δεν λειτούργησε ως εκπρόσωπος συντεταγμένης πολιτείας και ως εκπρόσωπος κυβέρνησης ενός κράτους με κυριαρχικά δικαιώματα.
Η κυβέρνηση έπρεπε να γνωρίζει τι γίνεται στην επικράτεια του κράτους ή τουλάχιστον να λέει την αλήθεια στο λαό.   

ΕΔΕΚ: Σημαντικό ερώτημα αν ήταν ενήμερη η Κυβέρνηση

Τα όσα αποκάλυψε το δημοσίευμα του ABCnews για λειτουργία Αμερικανικής Βάσης για ελικόπτερα στην Κύπρο στο διάστημα από το 2013 μέχρι και το 2017 εγείρουν σοβαρά ερωτήματα τα οποία η κυβέρνηση καλείται να απαντήσει. Εκ των πιο σημαντικών ερωτημάτων είναι εάν η κυβέρνηση ήταν ενήμερη για την ύπαρξη της εν λόγω βάσης και εάν γνώριζε για τη χρήση που αυτή είχε.
Εάν η κυβέρνηση γνώριζε τότε πρέπει να ενημερώσει για τις ενέργειες που αυτή έπραξε, τα μέτρα που έλαβε και τις απαντήσεις που έδωσε.
Σημειώνουμε πως η χρήση των Βρετανικών Βάσεων από πλευράς Αμερικανών αντίκειται στη συμφωνία εγκαθίδρυσης των Βάσεων αφού σε αυτή αναφέρεται πως η χρήση τους θα γίνεται μόνο για αμυντικούς σκοπούς της Μεγάλης Βρετανίας.

Κίνημα Αλληλεγγύη: Οι επίσημες εξηγήσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν πείθουν κανένα

«Οι επίσημες εξηγήσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας για την παρουσία στην Κύπρο των Αμερικανικών βάσεων δεν πείθουν κανένα. Αποτελούν, δυστυχώς, το συνήθη τρόπο αντίδρασης των αρμοδίων στα δύσκολα. Με άλλα λόγια «δεν είδα, δε γνωρίζω».

Οι αρμόδιοι επιτέλους πρέπει να αντιληφθούν ότι λειτουργούν ως συντεταγμένο κράτος, όπως αρέσκεται να λέει ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, και να αντιμετωπίζουν με περισσότερη σοβαρότητα τα μικρά ή μεγάλα ζητήματα.

Ως εκ τούτου αναμένουμε πιο πειστικές εξηγήσεις που να στηρίζονται σε δεδομένα που έχουν διερευνηθεί, με βάση τις προσφερόμενες και ισχύουσες διαδικασίες. Διαφορετικά εμείς οι ίδιοι ροκανίζουμε την οποιαδήποτε κρατική οντότητα μας απόμεινε.»

Οικολόγοι: Άξιον απορίας

«Απορίες, ερωτηματικά και ανησυχίες για τη λειτουργία της βάσης ελικοπτέρων η οποία -σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύτηκαν στις ΗΠΑ- λειτούργησε από τον Σεπτέμβριο του 2013 και έκλεισε τον Αύγουστο του 2017 με αμερικανική διοίκηση», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του Κινήματος Οικολόγων-Συνεργασίας Πολιτών.
«Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών διερωτόμαστε ποιος ήταν ο σκοπός των Κυβερνώντων αν επέτρεψαν τη δημιουργία και λειτουργία μιας τέτοιας βάσης και στη βάση ποιας λογικής επετράπη ένα τέτοιο εγχείρημα; Ακόμα κι αν λειτουργούσε στο έδαφος των βρετανικών βάσεων προφανώς προκύπτει θέμα εάν έδωσε την συγκατάθεσή της η Κυπριακή Κυβέρνηση. Οι πληροφορίες δημιουργούν εύλογα ερωτήματα που αφορούν στην ασφάλεια της Κυπριακής Δημοκρατίας. Το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών καλεί άμεσα τους αρμόδιους να απαντήσουν στα ερωτήματα που προκύπτουν. Που λειτουργούσε η εν λόγω βάση, ποιος έλεγχος ασκείτο από την Κυπριακή Δημοκρατία, ποια ήταν η αποστολή των ελικοπτέρων στην Κύπρο και την περιοχή και τι είδους ελικόπτερα είχαμε στο νησί αυτό το χρονικό διάστημα; Ήταν επιθετικά, κατασκοπευτικά, ή ανθρωπιστικής δράσης; Τα ερωτήματα αυτά χρήζουν άμεσης, δημόσιας και επεξηγηματικής απάντησης», καταλήγει η ανακοίνωση.

Συμμαχία Πολιτών: Η Βρετανία με προκλητικό τρόπο συμπεριφέρεται στην Κυπριακή Δημοκρατία ωσάν να είναι βρετανική αποικία

«Δημοσιεύματα φέρουν τις ΗΠΑ να διατηρούν μέχρι το 2017 βάση ελικοπτέρων εντός των Βρετανικών Βάσεων στο Ακρωτήρι. Αν αυτό ευσταθεί, τότε για άλλη μια φορά η Βρετανία με προκλητικό τρόπο συμπεριφέρεται στην Κυπριακή Δημοκρατία ωσάν να είναι βρετανική αποικία.

Ταυτόχρονα, η δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου κ. Προδρόμου ο οποίος ισχυρίστηκε άγνοια και παρέπεμψε στις αμερικανικές αρχές, στην ουσία στηρίζεται στη λανθασμένη βάση ότι οι Βάσεις είναι κυρίαρχες.  Αντί η Κυβέρνηση Αναστασιάδη να στρουθοκαμηλίζει είναι καιρός, δυναμικά, να ανοίξει το θέμα της νομιμότητας των Βρετανικών Βάσεων  ως αποικιακό κατάλοιπο.

Υπάρχουν αποφάσεις του Εφετείου των Κυπριακών Δικαστηρίων, υπάρχει  η πρόσφατη απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου του Ηνωμένου Βασιλείου που απέρριψε προσφυγή πως το 1960 οι «Κυρίαρχες Περιοχές των Βάσεων» μετατράπηκαν σε νέες οντότητες (new entities) και πάμπολλες γνωματεύσεις διεθνολόγων και συνταγματολόγων παγκόσμιας εμβέλειας που αμφισβητούν την κυριαρχία και τη νομιμότητα των Βρετανικών Βάσεων.

Ως Συμμαχία Πολιτών δεν αναγνωρίζουμε οποιαδήποτε κυριαρχικά δικαιώματα στην επικράτεια της Κύπρου σε οποιοδήποτε άλλο, εκτός από την Κυπριακή Δημοκρατία.»

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network

ΟΧΙ ΤΥΧΑΙΑ

ShootandGoal