MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Το όραμα της ΕΕ για μια νέα και περιεκτική στρατηγική σύνδεσης ΕΕ και Ασίας

Advertisement

Sponsored by exness

Το όραμα της ΕΕ για μια νέα και περιεκτική στρατηγική για την καλύτερη σύνδεση της Ευρώπης και της Ασίας, παρουσίασε σήμερα στις Βρυξέλλες η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική Φεντερίκα Μογκερίνι.

Advertisement

“Όσο πιο συνδεδεμένοι είμαστε, τόσο περισσότερες ευκαιρίες έχουμε – να βρούμε κοινές πολιτικές λύσεις και να φέρουμε την οικονομική ευημερία στους πολίτες”, δήλωσε η Ύπατη Εκπρόσωπος. “Η `προσέγγισή` είναι ο τρόπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης: να δημιουργηθούν ισχυρότερα δίκτυα και να ενισχυθούν οι εταιρικές σχέσεις για βιώσιμη συνδετικότητα σε όλους τους τομείς και να βασιστούν στο σεβασμό των κοινών κανόνων. Πρόκειται για τον ευρωπαϊκό τρόπο αντιμετώπισης προκλήσεων και ευκαιριών προς όφελος των τόσο της ΕΕ όσο και της Ασίας”, δήλωσε.

Σύμφωνα με το πλάνο που παρουσίασε η Φ.Μογκερίνι, η ΕΕ θα συνδυάσει μια προσέγγιση με βάση την αρχή της σύνδεσης και την αναγνώριση ότι η Ασία περιλαμβάνει διαφορετικές περιφέρειες, οι οποίες φιλοξενούν πολύ διαφορετικές χώρες όσον αφορά τα οικονομικά μοντέλα και το επίπεδο ανάπτυξη.

Το πρώτο σκέλος του πλάνου αφορά τη δημιουργία διασυνοριακών δικτύων. Περιλαμβάνονται και συνδέσεις μεταφοράς με τα ενεργειακά δίκτυα, και επαφές μεταξύ των ανθρώπων σε ψηφιακούς ιστούς. Η ΕΕ σκοπεύει να επεκτείνει τα δικά της δίκτυα και θα συνεισφέρει σε νέα εκτός των συνόρων της.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, τα Διευρωπαϊκά Δίκτυα Μεταφορών (ΔΕΔ-Μ) της ΕΕ επεκτείνονται σε χώρες που συνορεύουν με την Ασία. “Θα μοιραστούμε την εμπειρία μας όσον αφορά τη δημιουργία περιφερειακών, απελευθερωμένων αγορών ενέργειας με έμφαση στην μεταστροφή προς την κατεύθυνση της καθαρής ενέργειας. Θα συνεχίσουμε να προωθούμε τις ανταλλαγές και την κινητικότητα των ανθρώπων, για παράδειγμα στην εκπαίδευση, την έρευνα, την καινοτομία, τον πολιτισμό και τον τουρισμό”, σημειώνει σχετικά η Κομισιόν.

Επιπλέον το πλάνο της ΕΕ περιλαμβάνει την ανάπτυξη ισχυρών διμερών και παγκόσμιων εταιρικών σχέσεων συνδεσιμότητας. Αναλυτικά, η πλατφόρμα σύνδεσης ΕΕ-Κίνας, για παράδειγμα, θα βοηθήσει και τα δύο μέρη να δημιουργήσουν συνέργειες και να αντιμετωπίσουν διαφορετικές απόψεις. Όπως αναφέρει η Κομισιόν, σε περιφερειακό επίπεδο, η ΕΕ είναι σε θέση να αξιοποιήσει την εμπειρία της συμβάλλοντας στην ενισχυμένη διασύνδεση και ολοκλήρωση διαφόρων περιφερειακές δομές συνεργασίας, για παράδειγμα στη Βαλτική και τη Μαύρη Θάλασσα, καθώς και με τον ASEAN και ως μέρος της διαδικασίας του ASEM.

Η προώθηση της αυξημένης συνεργασίας σε περιφερειακό επίπεδο όσον αφορά τη διασύνδεση θα επέτρεπε στην Ευρωπαϊκή Ένωση να επεκτείνει το μοντέλο συνδεσιμότητας που βασίζεται στη βιώσιμη και βασιζόμενη σε κανόνες.

Η ΕΕ θα συνεργαστεί με διεθνείς οργανισμούς για τον καθορισμό των νομικών πλαισίων και των συγκεκριμένων μορφών συνδεσιμότητας, για παράδειγμα για τον καθορισμό διεθνών προτύπων.

“Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου, ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας, ο Διεθνής Ναυτιλιακός Οργανισμός και τα όργανα των Ηνωμένων Εθνών είναι μόνο μερικά παραδείγματα όπου η Ευρωπαϊκή Ένωση θα συνεχίσει να εργάζεται για βιώσιμες και δίκαιες παγκόσμιες πρακτικές”, αναφέρει η Κομισιόν.

Σε ό,τι αφορά τέλος τις επενδύσεις (που υπολογίζεται σε δυναμικό στα 1,3 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως για επενδύσεις σε υποδομές), η Κομισιόν θεωρεί ότι  υπάρχουν σημαντικές ευκαιρίες για τις επιχειρήσεις της ΕΕ, υπό την προϋπόθεση ότι υπάρχουν ισχυρά νομικά πλαίσια.

Η ΕΕ θα προσπαθήσει να συνδυάσει χρηματοπιστωτικές πηγές από διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, πολυμερείς τράπεζες ανάπτυξης και τον ιδιωτικό τομέα για να εξασφαλίσει βιώσιμη εγχώρια και διεθνή χρηματοδότηση για τη διασύνδεση, εξασφαλίζοντας παράλληλα διαφάνεια και ίσους όρους ανταγωνισμού για τις επιχειρήσεις.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network