MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Με προβλήματα αρχίζει και στα κατεχόμενα η νέα σχολική χρονιά 

Advertisement

Sponsored by exness

Στην σκιά της παραίτησης με υπονοούμενα και αιχμές του «νούμερο δύο» στο «υπουργείο παιδείας» αλλά και με έντονα παράπονα για ελλείψεις από τις εκπαιδευτικές οργανώσεις ξεκινά την ερχόμενη Δευτέρα η νέα σχολική χρονιά στα κατεχόμενα.

Advertisement

Ο «υπουργός παιδείας», Τζεμάλ Όζγιγιτ ανέφερε σήμερα ότι η παραίτηση χθες του «υφυπουργού παιδείας», Ασίμ Ιντρίς δεν έχει να κάνει με το μάθημα των θρησκευτικών, αλλά «με το μέλλον του», ενώ η εφημερίδα Χαβαντίς γράφει ότι ο Ιντρίς παραιτήθηκε χθες και από σήμερα άρχισε να εργάζεται ως διευθυντής του κολεγίου εγγύς Ανατολή.

Για το μάθημα των θρησκευτικών είπε ότι είναι υποχρεωτικό στα δημοτικά και μη υποχρεωτικό στα λύκεια, ενώ στα γυμνάσια είναι επιλέξιμο, αλλά για ένα μάθημα που γίνεται μόνο μία φορά την εβδομάδα – όπως είπε – «σαν να είναι μια σταγόνα στο ωκεανό, κάποιοι προσπαθούν συνεχώς να το φέρνουν στην πολιτική ατζέντα».

Ο Τζεμάλ Οζγιγίτ είπε ότι φέτος υπάρχει 20% στις εγγραφές μαθητών στην δημόσια εκπαίδευση και αυτό δημιουργεί περισσότερες ανάγκες σε εκπαιδευτικό προσωπικό που με τη σειρά του είναι ένα πρόσθετο βάρος οικονομικά. Αλλά, σημείωσε, έτσι δημιουργείται ευκαιρία για τους τελειόφοιτους της παιδαγωγικής «ακαδημίας» Ατατούρκ να κάνουν την πρακτική τους στα σχολεία.

Η νέα σχολική χρονιά θα αρχίσει με ελλείψεις σε εκπαιδευτικούς και βιβλία ανέφερε η συντεχνία των τ/κ καθηγητών σημειώνοντας πως λόγω της κρίσης πολλά παιδιά έχουν φύγει από την ιδιωτική εκπαίδευση και γράφτηκαν σε δημόσια σχολεία, τα οποία θα είναι φέτος γεμάτα. «Αυτό που βλέπουμε είναι ότι τα υφιστάμενα σχολεία φέτος θα είναι υπερπλήρη. Η ανάγκη είναι να γίνονται περισσότερα τζαμιά αλλά όχι σχολεία» δήλωσε ειρωνικά σε διάσκεψη Τύπου σήμερα η πρόεδρος της συντεχνίας, Σελμά Εϊλέμ.

Σημείωσε δε ότι υπάρχουν σχολεία τα οποία βρίσκονται υπό συντήρηση με τις εργασίες να συνεχίζονται και άλλα που οι δημόσιοι διαγωνισμοί για τις επισκευές κλείνουν στις 18 του μηνός «δηλαδή αφού ανοίξουν τα σχολεία».

Είπε επίσης ότι λόγω της μη έγκυρης προκήρυξης του διαγωνισμού για την εκτύπωση των βιβλίων αυτά δεν είναι έτοιμα ακόμα και η χρονιά θα αρχίσει χωρίς βιβλία, ενώ οι προκηρύξεις θέσεων για εκπαιδευτικούς είναι λιγότερες από τις ανάγκες.

Ζήτησε προγραμματισμό για τα θέματα εκπαίδευσης καθώς ο αριθμός των μαθητών αυξάνεται παράλληλα με τον πληθυσμό στα κατεχόμενα, επέκρινε την ανάμειξη της τουρκικής «πρεσβείας» στα της παιδείας και την επιβολή της κουλτούρας από την Άγκυρα, λέγοντας ότι οι εκπαιδευτικοί θα συνεχίσουν τον αγώνα τους για δημόσια και δωρεάν, λαϊκή, δημοκρατική, επιστημονική, εκπαίδευση.

Επικρίσεις διατύπωσε σε γραπτή του δήλωσε και ο γραμματέας εκπαίδευσης της συντεχνίας των τ/κ δασκάλων, Μπουράκ Μαβίς λέγοντας ότι η «συγκυβέρνηση» έμεινε στην ίδια τάξη όσον αφορά την επίλυση των προβλημάτων στα θέματα παιδείας – εκπαίδευσης, τρεις μέρες πριν από την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.

Και αυτός έκανε λόγο σε αύξηση του αριθμού των μαθητών φέτος που δημιουργεί ανάγκες για περισσότερους δασκάλους, τάξεις και απαραίτητο υλικό.

Είμαστε μια «χώρα» που το 80% του «κρατικού» προϋπολογισμού προέρχεται από εσωτερικούς πόρους και το άλλο 20% από την Τουρκία, είπε, και είναι από αυτό το 20%  που λαμβάνονται χρήματα για τα σχολεία, καταγγέλλοντας ότι το «γραφείο οικονομικής βοήθειας» στην τουρκική «πρεσβεία» στα κατεχόμενα είχε μπλοκάρει ποσό 10 εκ ΤΛ για την παιδεία λόγω του μαθήματος των θρησκευτικών (για να γίνει υποχρεωτικό).
Προανήγγειλε ότι η συντεχνία των δασκάλων KTÖS την Δευτέρα, 17 Σεπτεμβρίου, ημέρα έναρξης της σχολικής χρονιάς θα προβεί σε δήλωση μπροστά από το «υπουργείο παιδείας» για τα προβλήματα στην παιδεία.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network