MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Γερμανικά ΜΜΕ: «Κύπρος: Εκρηκτικό ζήτημα στη διένεξη»

Advertisement

Sponsored by exness

Ανταπόκριση από την Τουρκία της γερμανικής εφημερίδας Φρανκφούρτερ Ρούντσαου με τίτλο «Κύπρος: εκρηκτικό ζήτημα στη διένεξη» σημειώνει πως σύμφωνα με τουρκικά κρατικά ΜΜΕ η Τουρκία θέλει να δημιουργήσει ναυτική βάση στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου, ενώ σημείο τριβής αποτελούν τα ενεργειακά αποθέματα στη Μεσόγειο».

Ειδικότερα, όπως αναφέρουν τουρκικά ΜΜΕ –επισημαίνει η γερμανική εφημερίδα- το Γενικό Επιτελείο Στρατού στην Άγκυρα σχεδιάζει τη δημιουργία ναυτικής βάσης στην κατεχόμενη Κύπρο, με επίσημη αιτιολόγηση τη διαμάχη της Τουρκίας με την Κυπριακή Δημοκρατία για τα κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο. Αναμένεται κλιμάκωση στην περιοχή, εξαιτίας της προσεχούς άφιξης πλοίου έρευνας του ομίλου αμερικανικών συμφερόντων Exxon. H κυπριακή κυβέρνηση στη Λευκωσία δεν έχει αντιδράσει στην είδηση μέχρι στιγμής, προσθέτει η ανταπόκριση.

Advertisement

Το Γενικό Επιτελείο Στρατού σχεδιάζει τη δημιουργία ναυτικής βάσης στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου, ενώ έχει ήδη καταθέσει σχετική πρόταση για τη δημιουργία ναυτικής βάσης στα κατεχόμενα  στο Υπουργείο Εξωτερικών. Η εφημερίδα Γενί Σαφάκ -που ανήκει στην οικογένεια του Τούρκου Προέδρου- καλεί την κυβέρνηση να στηρίξει «επειγόντως» την πρόταση του στρατού.

Η Γενί Σαφάκ αιτιολόγησε την απαίτηση αυτή στη βάση της αναγκαίας «προστασίας της κυριαρχίας» στην κατεχόμενη ‘βόρεια Κύπρο’ καθώς πολλές χώρες έχουν επεκτείνει τη στρατιωτική τους παρουσία στη ‘νότια Κύπρο’ με τη δικαιολογία του πολέμου στη Συρία, συμπεριλαμβανομένης της Βρετανίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας. Ως δεύτερο λόγο, η εφημερίδα αναφέρει τη διένεξη για τα ενεργειακά αποθέματα αξίας δισεκατομμυρίων ανοιχτά της θαλάσσιας περιοχής της Κύπρου, επισημαίνοντας ότι η Λευκωσία εργάζεται για να κερδίσει τον έλεγχο των ενεργειακών κοιτασμάτων στην Αν. Μεσόγειο, προβαίνοντας σε συμφωνίες με όλες τις χώρες εκτός της Τουρκίας, κυρίως με το Ισραήλ, για να περιορίσει τη ναυτική δύναμη της Άγκυρας. Για τη μείωση του χρόνου απόκρισης για «στρατιωτικές και ανθρωπιστικές δράσεις», η ναυτική βάση είναι απαραίτητη, σύμφωνα με την εφημερίδα.

Πράγματι, μια νέα ναυτική βάση ταιριάζει στο μαζικό επανεξοπλισμό της Τουρκίας στην Αν. Μεσόγειο, όπως αναφέρει η γερμανική εφημερίδα. Σχολιαστές στην Κύπρο αξιολογούν την απόπειρα αυτή ως «πλήγμα στην προσπάθεια επανένωσης», όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα του «Εθνικού Κήρυκα». Η Τουρκία έχει επανειλημμένως διαμαρτυρηθεί κατά των σχεδίων της Λευκωσίας για την εκμετάλλευση των ενεργειακών αποθεμάτων στο θαλάσσιο χώρο του νησιού, ενώ την άνοιξη εμπόδισε ερευνητικά πλοία να πραγματοποιήσουν δοκιμαστικές εξορύξεις, επιμένοντας ότι είναι απαραίτητη η συμμετοχή της ‘ΤΔΒΚ’ στην εκμετάλλευση των ενεργειακών κοιτασμάτων.

Ωστόσο, δεν έχουν παρατηρηθεί συγκεκριμένες προετοιμασίες για την κατασκευή ναυτικής βάσης στα Κατεχόμενα. Αν υπήρχαν ορατές προετοιμασίες, οι Ελληνο-κύπριοι θα είχαν σημάνει το συναγερμό πολύ καιρό πριν», δηλώνει ο Χιούμπερτ Φάουστμαν, εκπρόσωπος του Ιδρύματος Φρίντριχ Έμπερτ στη Λευκωσία.

Προφανώς υπάρχει νευρικότητα, επισημαίνει ο Γερμανός ανταποκριτής, αναφερόμενος στη σύλληψη πριν δύο εβδομάδες Τουρκοκυπρίου στην Αμμόχωστο, ο οποίος παραδέχθηκε ότι τράβηξε 200 φωτογραφίες των τουρκικών στρατιωτικών εγκαταστάσεων και θα τις παρέδιδε σε έναν Ελληνοκύπριο.

Χωρίς να αποκλείει το ενδεχόμενο, το τουρκικό σχέδιο δημιουργίας ναυτικής βάσης να αποτελεί μέρος μιας αυστηρότερης ενεργειακής πολιτικής ή αντίποινα για την παραχώρηση δικαιώματος χρήσης του λιμανιού στην Κύπρο σε δυτικές χώρες, ο Φάουστμαν κρίνει ότι πρόκειται για την τελική αναμέτρηση σχετικά με το Κυπριακό ζήτημα.

Η επερχόμενη απαραίτητη επέκταση της αποστολής των στρατευμάτων του ΟΗΕ στην Κύπρο από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ τον Ιανουάριο αποτελεί μια ώθηση για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, επισημαίνεται. Η Ουάσιγκτον ασκεί πίεση ώστε να μην επεκταθεί η 44χρονη αποστολή  των Κυανόκρανων -και θα μπορούσε σε έκτακτη περίπτωση να ασκήσει βέτο. Εξάλλου, την επόμενη εβδομάδα, η Ειδική Απεσταλμένη του ΟΗΕ Τζέιν Χολ Λούτε θα συντάξει νέα έκθεση, μετά τη διαβούλευση της με όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές.

Η σκέψη απόσυρσης των στρατευμάτων του ΟΗΕ ανησυχεί τους Ελληνοκυπρίους και τους αναγκάζει να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα, τονίζει η ανταπόκριση. Η προοπτική επανένωσης τη Κύπρου ως ομοσπονδιακή δημοκρατία ή ως συνομοσπονδία δύο ανεξάρτητων κρατών μπορεί να αποτελεί την πραγματική αιτία της τουρκικής πίεσης. «Σε αυτή την περίπτωση, πρόκειται για την εξασφάλιση από πλευράς της Τουρκίας μιας κυριαρχικής στρατιωτικής βάσης στην Κύπρο, όπως η αντίστοιχη βρετανική», δηλώνει ο Φάουστμαν. Και καταλήγει «Θα ήταν ένα σημάδι μιας νέας δυναμικής στη μέχρι τώρα τελματωμένη διένεξη».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network

ΠΙΕΣΗ/ΑΠΟΕΛ

ShootandGoal