MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Κινητικότητα μέν, κόντρα μηνύματα δέ

Advertisement

Sponsored by exness

Στην Κύπρο φθάνει σήμερα η απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Τζέιν Χολ Λουτ –  Δευτέρα πρωί βλέπει Αναστασιάδη και απόγευμα Ακιντζί – Ελπίδα για επανέναρξη των συνομιλιών εξέφρασε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης – Κινητικότητα μεν αλλά… χωρίς αισιόδοξο κλίμα

Advertisement

Η απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Τζέιν Χολ Λουτ φθάνει σήμερα στο νησί ενόψει των συναντήσεων που θα έχει τη Δευτέρα με τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων. Το πρωί της Δευτέρας έχει προγραμματισμένη συνάντηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη ενώ το απόγευμα θα συναντηθεί με τον Μουσταφά Ακιντζί. Η κυρία Λουτ θα βολιδοσκοπήσει την κατάσταση καταγράφοντας τις απόψεις των δύο πλευρών και θα ενημερώσει απευθείας τον Αντόνιο Γκουτέρες για τα αποτελέσματα των επαφών της.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης εξέφρασε την ελπίδα οι επαφές της ειδικής απεσταλμένης του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών να επιτρέψουν στον Αντόνιο Γκουτέρες να ενεργοποιήσει τις διαδικασίες επανέναρξης ενός νέου διαλόγου.

Επανέλαβε δε, σε δηλώσεις του την Παρασκευή, την αποφασιστικότητά του να εμπλακεί σε ένα διάλογο για λύση του Κυπριακού με βάση τις παραμέτρους, όπως καθορίσθηκαν από τον Γενικό Γραμματέα στις 30 Ιουνίου του 2017 και διευκρινίστηκαν στις 4 Ιουλίου.

Κάλεσε την Τουρκία και τους Τουρκοκύπριους να αντιμετωπίσουν τη νέα προοπτική που δημιουργείται θετικά, λαμβάνοντας υπόψη συνολικά και όχι επιλεκτικά, τις παραμέτρους που έθεσε ο Γενικός Γραμματέας κατά τη Σύνοδο στο Κραν Μοντανά.

Έστειλε μάλιστα ξεκάθαρο μήνυμα προς τον Μουσταφά Ακιντζί λέγοντας «είμαι αναγκασμένος να απαντήσω στον Τουρκοκύπριο ηγέτη, κ. Ακιντζί, και να τονίσω πως ο δικός μας σεβασμός προς τους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας είναι δεδομένος και αποδεικνύεται μέσα από την αποδοχή της πολιτικής ισότητας, αλλά και της αποτελεσματικής συμμετοχής στη διακυβέρνηση της χώρας».

Κινητικότητα μέν, προκλητικότητα δέ… Αλλιώς τα λένε Μουσταφά και Ερντογάν

Αν και η επίσκεψη Λουτ φέρνει εκ νέου κινητικότητα στο Κυπριακό τα μηνύματα που στέλνουν οι δύο πλευρές απέχουν πολύ από το να δημιουργηθεί αισιόδοξο κλίμα.

Με αφορμή την επέτειο της τουρκικής εισβολής τα δικά του μηνύματα έστειλε και τόσο ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί όσο  και ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δυναμιτίζοντας ωστόσο την κατάσταση.

Ο Ακιντζί είπε η τουρκοκυπριακή πλευρά πάντα στήριζε την ειρήνη, την επίλυση του Κυπριακού και τη συνεργασία προσθέτοντας ότι χρειάζεται «σοβαρή αλλαγή» της νοοτροπίας της ελληνοκυπριακής πλευράς για την επίτευξη του στόχου.

Την ευθύνη στην ελληνοκυπριακή πλευρά έριξε για ακόμη μία φορά και ο Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος στις δικές του δηλώσεις είπε ότι «τον τελευταίο μισό αιώνα συνεργαζόμενοι προσπαθούμε για την επίτευξη μιας δίκαιης και βιώσιμης περιεκτικής λύσης στο Κυπριακό. Ωστόσο ακόμη και αν ο ‘Τ/κ λαός’ και η μητέρα πατρίδα Τουρκία έκανε δεόντως ό,τι της αναλογούσε επί αυτού, δυστυχώς εξαιτίας της στάσης της Ε/κ πλευράς η οποία με επιμονή δεν προσεγγίζει την ίδρυση ενός νέου συνεταιρισμού στη βάση της πολιτικής ισότητας με τους Τ/κ δεν έχει επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα σε καμιά διαδικασία διαπραγματεύσεων που διεξάγονται εδώ και δεκάδες χρόνια».

Ο Τούρκος Πρόεδρος υποστήριξε ότι το τελευταίο παράδειγμα είναι η σύνοδος για το Κυπριακό πέρσι κατά την οποία δεν επιτεύχθηκε συμφωνία.. Ο Τούρκος Πρόεδρος προσθέτει πως «ωστόσο όπως είναι φυσικό η μητέρα πατρίδα και εγγυήτρια Τουρκία δεν θα επιτρέψει να είναι θύματα της μη λύσης οι Τ/Κ οι οποίοι έχουν αποδείξει πολλές φορές την ισχυρή τους θέληση για λύση και συμβιβασμό».

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network