MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Υπόμνημα για το θέμα των εργατικών ατυχημάτων παρέδωσε στην Υπ. Εργασίας η ΠΕΟ 

Advertisement

Sponsored by exness

Υπόμνημα με το οποίο εκφράζει την ανησυχία της για την μεγάλη αύξηση των εργατικών ατυχημάτων που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια, παρέδωσε σήμερα, μετά τη πορεία διαμαρτυρίας της για τα εργατικά ατυχήματα, στην Υπουργό Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ζέτας Αιμιλιανίδου, η Παγκύπρια Εργατική Ομοσπονδία (ΠΕΟ).

Advertisement

Η πορεία διαμαρτυρίας, σύμφωνα με ανακοίνωση της ΠΕΟ, ξεκίνησε στις 14.00 από το οίκημα της.  Στο υπόμνημα της, η ΠΕΟ αναφέρει ότι σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας από το 2013 μέχρι το 2017 ο αριθμός των εργατικών ατυχημάτων αυξήθηκε κατά 34,6% και η συχνότητα αυξήθηκε κατά 27,3%.

Σημειώνει ότι μέχρι σήμερα, για το 2018, 5 ανθρώπινες ζωές χάθηκαν στην εργασία σε σύγκριση με 4 που χάθηκαν ολόκληρο το 2017.

«Ιδιαίτερα μεγάλη είναι η αύξηση  στους κλάδους Ξενοδοχείων και χώρων εστίασης με 74%, το Εμπόριο με 59% και στον κλάδο των  Μεταφορών και Αποθήκευσης με 48%. Η αύξηση των ατυχημάτων αποτελεί μεγάλη οπισθοχώρηση, παίρνει πίσω την Κύπρο και σ’ αυτό το κεφαλαιώδης ζήτημα για τις συνθήκες απασχόλησης των εργαζομένων στην Κύπρο. Είναι ξεκάθαρο ότι η οικονομική κρίση, χρησιμοποιείται και σ’ αυτό τον τομέα από τους εργοδότες μέσα στο γενικότερο πλαίσιο απορρύθμισης της εργασίας και συμπίεσης των εργατικών δικαιωμάτων, για εκπτώσεις και μη λήψη των μέτρων που υποχρεώνονται με βάση νομοθεσία να λάβουν στον τομέα της Ασφάλειας και Υγείας», προσθέτει.

Αναφέρει, επίσης, ότι η εργασία με ρυθμισμένους όρους απασχόλησης όπως αυτοί καθορίζονται από τις συλλογικές συμβάσεις και τις νομοθεσίες, ο σεβασμός των εργοδοτών στο δικαίωμα της οργάνωσης και στις διαδικασίες συλλογικής διαβούλευσης και συνεργασίας είναι προϋπόθεση για να υπάρχει το αναγκαίο περιβάλλον, ώστε να εφαρμόζονται στην πράξη οι σχετικές νομοθεσίες και να προλαβαίνονται τα εργατικά ατυχήματα.

Η πολιτεία, συνεχίζει η ΠΕΟ στο υπόμνημα της, δεν μπορεί απλώς να παρακολουθεί την αύξηση των εργατικών ατυχημάτων και να μην παρεμβαίνει αποφασιστικά για να σταματήσει αυτό το αρνητικό φαινόμενο.

Σημειώνει ότι το συνδικαλιστικό κίνημα της ΠΕΟ απαιτεί το Υπουργείο Εργασίας να προχωρήσει στη λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων για να υπάρξει αναστροφή της σημερινής αρνητικής κατάστασης.

Στο υπόμνημα της η ΠΕΟ αναφέρεται και σε σειρά προτάσεων, τις οποίες έχει ήδη καταθέσει, όπως την άμεση προώθηση της τροποποίησης  του νόμου για εισαγωγή διοικητικών προστίμων, την εισαγωγή στο νόμο της υποχρέωσης των εργοδοτών να καταρτίζουν τους νεοεισερχόμενους στην εργασία για τα θέματα ασφάλειας και υγείας, την υποχρεωτική κατάρτιση στα θέματα ασφάλειας και υγείας σε κλάδους υψηλού κίνδυνου, την εντατικοποίηση των ελέγχων και πρόσθετη στελέχωση του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας, την εκστρατεία για την εφαρμογή της νομοθεσίας για την σύσταση και διασφάλιση της λειτουργίας των επιτροπών ασφάλειας στους χώρους εργασίας, την εισαγωγή των επαγγελματικών προσόντων και την διασύνδεση τους με την ασφάλεια και υγεία στην εργασία.

Εισηγείται, τέλος, όπως το Παγκύπριο Συμβούλιο Ασφάλειας και Υγείας να ενημερώνεται για τα ευρήματα της διερεύνησης των εργατικών ατυχημάτων.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network