MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Τι λένε οι Πρέσβεις Ισραήλ και Παλαιστίνης στην Κύπρο για την ανάφλεξη στη Γάζα

Advertisement

Sponsored by exness

Το διεθνές δίκαιο επικαλούνται τόσο ο Πρέσβης του Ισραήλ όσο και ο Πρέσβης της Παλαιστίνης στην Κύπρο, σε δηλώσεις τους στο ΚΥΠΕ, υπεραμυνόμενος ο καθένας των θέσεων και των ενεργειών της πλευράς του σε ό,τι αφορά τα τελευταία τραγικά γεγονότα στη Γάζα, αλλά και γενικότερα την ισραηλινο-παλαιστινιακή διένεξη.

Advertisement

Σμούελ Ρέβελ και Τζουμπράν Ταουίλ αποτυπώνουν, με τα λεγόμενά τους, το βαθύ χάσμα μεταξύ των δυο μερών. Ο πρώτος επισημαίνει πως οι Παλαιστίνιοι και η Χαμάς είναι αυτοί στους οποίους πρέπει ο κόσμος να επιρρίπτει τις ευθύνες, όταν λυπάται για την τύχη της Γάζας, και πως ο λαός της Γάζας είναι θύμα του καθεστώτος της Χαμάς. Ο δεύτερος σημειώνει πως “οι ισραηλινές κατοχικές δυνάμεις δολοφονούν άοπλους Παλαιστίνιους, που ασκούν το νόμιμό τους δικαίωμα να διαμαρτύρονται «κατά της απάνθρωπης και απόλυτα παράνομης κατοχής». Παράλληλα, επικρίνει, με έντονο τρόπο, τη στάση των ΗΠΑ «που αποτελούν τώρα μέρος του προβλήματος, όχι της λύσης», όπως αναφέρει.

Ο Πρέσβης του Ισραήλ, Σμούελ Ρέβελ, επεσήμανε, στη δήλωσή του, στο ΚΥΠΕ πως η διεθνής κοινότητα πρέπει να αντιληφθεί ότι η βία στη Γάζα είναι “το άμεσο παράγωγο των επιλογών των Παλαιστινίων, υπό την καθοδήγηση της Χαμάς, που αναγνωρίζεται από την ΕΕ ως τρομοκρατική οργάνωση. Η Χαμάς επιδιώκει την καταστροφή του Ισραήλ και σκόπιμα στοχεύει τον άμαχο πληθυσμό του Ισραήλ για να προωθήσει αυτό τον στόχο”, επεσήμανε.

Είπε πως ο λαός στη Γάζα είναι “θύμα του καθεστώτος της Χαμάς που βάζει την εξτρεμιστική ιδεολογία της πάνω και πέραν από τα συμφέροντα του κόσμου. Οι Παλαιστίνιοι στη Γάζα υποφέρουν από οικονομική και κοινωνική εξαθλίωση, ως αποτέλεσμα της διακυβέρνησης της Χαμάς. Και ενώ υπάρχει άφθονη διεθνής βοήθεια, εντούτοις η Χαμάς αφήνει το λαό τους χωρίς εργασία, τις πόλεις χωρίς ανάπτυξη, και επιπλέον χρησιμοποιεί τον λαό τους κατά ένα σκληρό και ψυχρό τρόπο, ως ανθρώπινες ασπίδες στις επιθέσεις κατά του Ισραήλ”.

Σημείωσε πως “τις τελευταίες εβδομάδες δεκάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι έλαβαν μέρος στις βίαιες ταραχές στο σύνορο της Γάζας, αποτελώντας μέγιστη απειλή για τους πολίτες και τη γη του Ισραήλ. Αυτοί δεν ήταν πολίτες της Γάζας που επεδίωκαν να διαδηλώσουν ειρηνικά για μια καλύτερη ζωή. Το γνωρίζουμε αυτό γιατί, ακόμη και εντός της Γάζας, οι κάτοικοί της δεν δικαιούνται να συναθροίζονται και να διαδηλώνουν χωρίς την άδεια της Χαμάς”, ανέφερε.

Αυτοί οι άνθρωποι, πρόσθεσε, ήταν “εξτρεμιστές, που έκαναν βίαια έφοδο στο σύνορο για να διεισδύσουν στο Ισραήλ και να σκοτώσουν όσο το δυνατόν περισσότερους Ισραηλινούς πολίτες, που ζουν σε γειτονικά χωριά”.

Το Ισραήλ δεν μπορεί να το αφήσει αυτό να συμβαίνει. Το Ισραήλ προστατεύει τον πληθυσμό του από τρομοκράτες, όχι από διαδηλωτές, ανέφερε. Είπε πως για να κατανοήσει κάποιος τα γεγονότα πρέπει να δει πέραν των αριθμών των Παλαιστίνιων θυμάτων, στους οποίους, όπως επεσήμανε εστιάζουν τα μέσα ενημέρωσης.

“Δεν είναι το Ισραήλ που επιζητά ή ξεκινά τις αντιπαραθέσεις στον φράκτη της Γάζας. Είναι η Χαμάς. Οι Παλαιστίνιοι και η Χαμάς είναι αυτοί στους οποίους πρέπει ο κόσμος να επιρρίπτει τις ευθύνες όταν λυπάται για την τύχη της Γάζας”, ανέφερε.

“Προκειμένου να αποφευχθούν τέτοια φρικτά γεγονότα στο μέλλον, η διεθνής κοινότητα πρέπει να ασκήσει πίεση στους Παλαιστίνιους και στη Χαμάς να σταματήσουν την ανάφλεξη της βίας κατά του Ισραήλ και να μειώσουν την ένταση”, είπε ο κ. Ρέβελ.

Εξέφρασε θλίψη για την απώλεια ανθρώπινων ζωών, σημειώνοντας πως οι ενέργειες των δυνάμεων ασφαλείας του Ισραήλ είναι σύμφωνες με το διεθνές δίκαιο, και γίνονται προσπάθειες για μείωση των θυμάτων.

Ο Πρέσβης της Παλαιστίνης Τζουμπράν Ταουίλ, είπε, στη δήλωσή του στο ΚΥΠΕ, πως “η κλιμάκωση της επιθετικότητας του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, όπου οι ισραηλινές κατοχικές δυνάμεις εξακολουθούν ηθελημένα να επιτίθενται και να δολοφονούν άοπλους Παλαιστίνιους πολίτες, που ασκούν, στο σύνορο της Γάζας, το νόμιμό τους δικαίωμα για διαμαρτυρία κατά της απάνθρωπης και απόλυτα παράνομης κατοχής, απειλεί να αποσταθεροποιήσει περαιτέρω την κατάσταση επί του εδάφους και να πυροδοτήσει ακόμη ένα νέο γύρο θανάσιμης βίας από το Ισραήλ”.

“Καλούμε τη διεθνή κοινότητα, με μπροστάρη το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, να ενεργήσει άμεσα σύμφωνα με τις υποχρεώσεις του, με βάση τον Χάρτη (των ΗΕ) και το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο για να αντιμετωπίσουν αυτή την εντεινόμενη κρίση και να αποτρέψουν την πλήρη αποσταθεροποίηση αυτής της κατάστασης”, σημείωσε.

Παράλληλα, επέκρινε την αμερικανική Κυβέρνηση, σημειώνοντας πως ενεργεί με υπεροψία, αγνοώντας τα δικαιώματα των Παλαιστινίων, “επιβεβαιώνοντας πως τώρα είναι μέρος του προβλήματος, όχι της λύσης”.

Χαρακτήρισε τα εγκαίνια της αμερικανικής πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ ως «εχθρική πράξη κατά των παλαιστινιακών εθνικών δικαιωμάτων και του διεθνούς δικαίου», σημειώνοντας πως αποτελεί «προσβολή για την ισχύ και την ακεραιότητα της διεθνούς τάξης, περιλαμβανομένων των Ηνωμένων Εθνών».

Επίσης σημείωσε πως τα κράτη που ανακοίνωσαν την πρόθεσή τους να ακολουθήσουν «τα παράνομα βήματα των ΗΠΑ, θέτουν τους εαυτούς τους στις τάξεις των κρατών που απειλούν το διεθνές δίκαιο, παραβιάζουν τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, και έτσι αποτελούν παράγοντες διαμάχης, όχι ειρήνης».

Ακόμη υπογράμμισε πως «η τύχη της Ιερουσαλήμ δεν θα καθοριστεί από παράνομες πράξεις από οποιοδήποτε κράτος», αλλά μόνο «σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο».

Σύμφωνα με τον κ. Ταουίλ, η παλαιστινιακή ηγεσία θα συνεχίσει να επιδιώκει, μέσω όλων των διαθέσιμων νομικών και διπλωματικών οδών, την υπεράσπιση των δικαιωμάτων του παλαιστινιακού λαού, “από το εδραιωμένο αποικιοκρατικό καθεστώς και την επιθετικότητα του Ισραήλ, καθώς και από κράτη που υπερασπίζονται και υποστηρίζουν την καταπίεση από αυτό το καθεστώς”.

Επίσης σημείωσε ότι το κράτος της Παλαιστίνης θεωρεί τη συμμετοχή εκπροσώπων ορισμένων χωρών, περιλαμβανομένων κρατών μελών της ΕΕ, στις δραστηριότητες που αφορούν τα εγκαίνια της αμερικανικής πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ “ως εχθρική πράξη κατά των δικαιωμάτων των Παλαιστινίων και του διεθνούς δικαίου.».

Ο Πρέσβης της Παλαιστίνης υπογράμμισε πως η διεθνής κοινότητα έχει υποχρέωση να υπερασπιστεί την ισχύ του διεθνούς δικαίου και την ακεραιότητα της διεθνούς τάξης σε σχέση με την Παλαιστίνη.

«Τα δικαιώματα του παλαιστινιακού λαού για αυτοδιάθεση, ελευθερία και κυριαρχία είναι θεμελιώδη και μη διαπραγματεύσιμα. Τα κράτη που διακηρύττουν ότι υποστηρίζουν αυτά τα αναφαίρετα δικαιώματα πρέπει να ενεργήσουν ανάλογα», σημείωσε.

Επεσήμανε πως το κράτος της Παλαιστίνης θα συνεχίσει να ενεργεί σύμφωνα με τη διεθνή νομιμότητα και να συνεργάζεται με κράτη «που μοιράζονται τις αξίες μας για υπεράσπιση της ισχύος του διεθνούς δικαίου», επισημαίνοντας πως οι παρούσες σοβαρές προκλήσεις δεν έχουν αλλάξει τη δέσμευση των Παλαιστινίων για λύση δυο κρατών, που αποτελεί μια διεθνή λύση, όπως είπε.

Ο κ. Ταουίλ κάλεσε όλα τα κράτη να απορρίψουν «όλες αυτές τις παράνομες ενέργειες, να επιμείνουν στον σεβασμό του διεθνούς δικαίου και των σχετικών ψηφισμάτων, και να ενεργήσουν σύμφωνα με τις νομικές τους υποχρεώσεις».

Ακόμη κάλεσε επειγόντως το Συμβούλιο Ασφαλείας να ενεργήσει τώρα, και να κάνει τη φωνή του να ακουστεί «για να τερματιστεί το μακελειό που διαπράττεται κατά του λαού μας, ειδικότερα τώρα αυτή τη στιγμή στη Λωρίδα της Γάζας».

«Το Συμβούλιο πρέπει να ενεργήσει με βάση τις ευθύνες του που απορρέουν από τον Χάρτη και να διασφαλίσει σεβασμό από το Ισραήλ, την κατοχική δύναμη, που να περιλαμβάνει τη Συνθήκη της Γενεύης που σχετίζεται με την Προστασία των Πολιτών σε Περίοδο Πολέμου στα Κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη, περιλαμβανομένης της Ανατολικής Ιερουσαλήμ», υπογράμμισε.

Σημείωσε πως αυτό είναι ένα επείγον θέμα που είναι κεντρικό στη διατήρηση των διεθνών κανόνων και ηθικών μέτρων και σταθμών σε όλες τις περιπτώσεις και για να σωθούν ζωές αθώων πολιτών και να αποτραπεί η κατάρρευση της κατάστασης προκειμένου να διασωθούν οποιεσδήποτε ισχνές πιθανότητες για μια δίκαιη ειρήνη, που μπορεί να απομένουν.

Επίσης ο Πρέσβης της Παλαιστίνης εξέφρασε βαθιά εκτίμηση για τη στάση αρχών της Κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας προς τον παλαιστινιακό λαό και την υποστήριξή της στην επείγουσα ανάγκη για εφαρμογή όλων των διεθνών ψηφισμάτων για επίτευξη μιας δίκαιης και διαρκούς ειρήνης για το Κυπριακό και την παλαιστινιο-ισραηλινή διένεξη, που θα οδηγήσει σε ένα πιο ασφαλή και σταθερό κόσμο, όπως σημείωσε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network