MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Σε δύο κράτη αναφέρθηκε ο Ερτουγρούλογλου ενημερώνοντας ξένους στα κατεχόμενα

Advertisement

Sponsored by exness

Σήμερα στην Κύπρο υπάρχουν δύο χωριστά κράτη και αυτό -παρά το ότι το γνωρίζει ολόκληρη η διεθνής κοινότητα – δεν θέλει να το αποδεχθεί για διαφορετικούς πολιτικούς λόγους, δήλωσε ο «υπεξ», Ταχσίν Ερτουγρούλογλου μιλώντας σήμερα σε ξένους Βουλευτές και δημοσιογράφους που βρίσκονται στα κατεχόμενα για τους αυριανούς εορτασμούς για την παράνομη ανακήρυξη του ψευδοκράτους

Advertisement

Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, ο κ. Ερτουγρούλογλου είπε ότι εδώ και 50 χρόνια, παρά τις πρωτοβουλίες της τ/κ πλευράς, η ε/κ δεν έκανε κανένα βήμα, θέλει να καταστήσει την Κύπρο ελληνικό νησί, που δεν είναι, και πρόσθεσε ότι οι Τ/κ είναι ίσοι εταίροι του νησιού.

Οι πραγματικότητες στην Κύπρο πρέπει να εξηγηθούν στη διεθνή κοινότητα αντικειμενικά, είπε ο «υπεξ» επαναλαμβάνοντας τη θέση του ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έγινε μονομερώς μέλος στην ΕΕ ουσιαστικά σαν ένα ε/κ κράτος μόνο με την Ένωση να παραβλέπει τις πραγματικότητες στο νησί. «Τα ΗΕ, η ΕΕ, οι ΗΠΑ και κυρίως η Βρετανία, ολόκληρη όμως η διεθνής κοινότητα, συμπεριφέρεται στην Κύπρο μονομερώς. Δίπλα στον τ/κ ‘λαό’, που πληρώνει από το παρελθόν μέχρι σήμερα όλο το τίμημα, είναι μόνο η εγγυήτρια Τουρκία. Ο τ/κ ‘λαός’, λόγω ενός προβλήματος και χωρίς λόγο, κρατείται κάτω από άδικα εμπάργκο. Δεν πρέπει πλέον να υπάρξει σιωπή γι’ αυτό το θέμα».

Ο Ερτουγρούλογλου υποστήριξε ότι το 1974 δεν ήταν η αρχή του Κυπριακού αλλά το πρόβλημα υπήρχε πριν από το 1963. Οι Ε/κ δεν θέλουν ισότητα μαζί μας, ούτε να μοιραστούν τα οφέλη μιας δημοκρατίας, μέχρι πότε να συνεχίσουμε τις διαπραγματεύσεις έτσι, διερωτήθηκε ο «υπεξ» υποστηρίζοντας ότι μοναδικός στόχος των Ε/κ στο Κραν Μοντανά ήταν «μηδέν στρατός, μηδέν εγγυήσεις». Πρόσθεσε δε ότι οι Τ/κ δεν εμπιστεύονται τις εγγυήσεις κανενός άλλου εκτός από την Τουρκία και επέκρινε την ε/κ πλευρά ότι θέλει να συνεχίσει τις συνομιλίες από εκεί που έμειναν έχοντας συνομιλητή μόνο την Τουρκία.

«Η διαδικασία 50 χρόνων ολοκληρώθηκε, κατέρρευσε στο Κραν Μοντανά. Δεν ήταν η Διάσκεψη που κατέρρευσε, αλλά μια διαδικασία 50 χρόνων. Δεν τίθεται θέμα να αναβιώσει η διαδικασία μετά τις προεδρικές εκλογές των Ε/κ. Η νέα διαδικασία μπορεί να ξεκινήσει στη βάση της ισότητας, κράτος με κράτος. Είμαστε έτοιμοι για συνομιλίες. Αλλά αυτό θα γίνει όταν επιδειχθεί σεβασμός στα δικαιώματά μας, την ισότητά μας και το καθεστώς μας».

Ο Ταχσίν Ερτουγρούλογλου είπε ότι θα πρέπει να υπάρξει μια νέα μεθοδολογία για μια νέα διαδικασία και πρόσθεσε ότι με την Τουρκία συζητούν αυτό το θέμα και θα αποφασίσουν από κοινού για τη νέα διαδικασία ή το σχέδιο Β. «Είμαστε σε μια περιοχή στρατηγικής σημασίας, αυτό το βλέπουν όλες οι πλευρές, όλες οι δυνάμεις θέλουν να έχουν λόγο σε αυτή την περιοχή. Γι’ αυτό το λόγο θα συνεχίσουμε να διαφυλάττουμε τα δικαιώματα του τουρκικού έθνους σε αυτή τη γεωγραφία».

Επανέλαβε επίσης ότι μια επιλογή είναι ο δρόμος της αναγνώρισης του ψευδοκράτους ενώ πρέπει – είπε – να αρθούν τα άδικα εμπάργκο. Υποστήριξε δε ότι και οι Τ/κ έχουν δικαιώματα στον ενεργειακό πλούτο γύρω από το νησί και δεν θα επιτρέψουν στους Ε/κ να κάνουν μονομερής κινήσεις.

Πηγή: KYΠΕ

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network