MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

«Σύνοδος του Νότου» στην Αθήνα

Advertisement

Sponsored by exness

Το Κυπριακό, μεταξύ των θεμάτων που θα συζητηθούν στη σύνοδο μεσογειακών κρατών-μελών της ΕΕ στην Αθήνα – Εισήγηση Αναστασιάδη – Συντονισμός και συνεργασία ενόψει της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στην Σλοβακία

Advertisement

Η Σύνοδος, την οποία συγκάλεσε ο Αλέξης Τσίπρας, θα πραγματοποιηθεί το μεσημέρι στο Ζάππειο Μέγαρο στην Αθήνα.

Σκοπός της Συνόδου είναι ο συντονισμός και η συνεργασία για την περαιτέρω ένταξη του μεσογειακού «περιβάλλοντος» στην ευρωπαϊκή ατζέντα και την ανάπτυξη ενός νέου ευρωπαϊκού οράματος για την αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων.

Ουσιαστικά πρόκειται για μια προσπάθεια κοινού βηματισμού των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου απέναντι στις προκλήσεις αυτές.

Η συνάντηση γίνεται και ενόψει της άτυπης συνόδου των 27 (πλην Μεγάλης Βρετανίας δηλαδή) στις 16 Σεπτεμβρίου στη Μπρατισλάβα στην οποία θα συζητηθεί σε μεγάλο βαθμό η συνέχεια της ΕΕ μετά το Brexit.

Εκτός από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον Πρωθυπουργό Τσίπρα, στη Σύνοδο θα συμμετάσχουν ο Πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, ο Πρωθυπουργός της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι, ο Πρωθυπουργός της Μάλτας Τζόζεφ Μουσκάτ, ο Πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα και ο Αναπληρωτής Υπουργός Ευρωπαϊκής Ένωσης της Ισπανίας Φερνάντο Εγκιδάθου, εκπροσωπώντας τον υπηρεσιακό Πρωθυπουργό της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι.

Ιδιαίτερα σημαντική η Σύνοδος για τη Λευκωσία

Μιλώντας στο ΑΠΕ, ο Νίκος Χριστοδουλίδης χαρακτήρισε τη Σύνοδο ως ιδιαίτερα σημαντική και επιβεβλημένη, εν όψει της επικείμενης άτυπης συνάντησης Κορυφής στη Μπρατισλάβα.

Η λεκάνη της Μεσογείου, είπε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, αντιμετωπίζει σωρεία ειδικών προβλημάτων, τόσο στον τομέα της οικονομίας και της απασχόλησης όσο και στον τομέα της ασφάλειας, της τρομοκρατίας και της ριζοσπαστικοποίησης. Επομένως, όπως επισήμανε, στην Σύνοδο των Αθηνών, οι επτά ηγέτες θα έχουν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις για τρόπους επίλυσης των κοινών αυτών προκλήσεων.

Η ατζέντα

Ελλαδικά ΜΜΕ, επικαλούμενα πηγές του Μαξίμου, μεταδίδουν ότι η ατζέντα θα κινηθεί στο τρίπτυχο εξωτερική πολιτική – ανάπτυξη (οικονομική) – προσφυγικό.

Το Κυπριακό θα συζητηθεί στο πλαίσιο του κεφαλαίου της εξωτερικής πολιτικής, ενώ στο Εθνικό μας ζήτημα αναμένεται να αναφερθεί στην εισήγηση του ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Το πρόγραμμα

Η Σύνοδος είναι προγραμματισμένη να αρχίσει στις 13:00. Στις 15:15 ο Αλέξης Τσίπρας θα παραθέσει γεύμα στους υψηλούς προσκεκλημένους του και στις 16:45 οι ηγέτες και εκπρόσωποι των 7 κρατών θα παραθέσουν συνέντευξη τύπου. Το απόγευμα θα επισκεφθούν το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Επαφές Αναστασιάδη

Στο περιθώριο της Συνόδου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έχει σειρά επαφών, στο επίκεντρο των οποίων θα βρεθούν οι εξελίξεις στο Κυπριακό. Θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, ενώ στη συνέχεια θα δεχθεί τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη.

Χθες το βράδυ, ο Πρόεδρος δείπνησε με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας, τον οποίο ενημέρωσε αναλυτικά για τις εξελίξεις στο Κυπριακό, με έμφαση στο θέμα των εγγυήσεων.

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network