MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Αλλαγές στο χάρτη των media και των τραπεζών

Advertisement

Sponsored by exness

Νέα σελίδα ανοίγει στον κόσμο των media και των επιχειρήσεων ευρύτερα από το deal μεταξύ του τέως Υπουργού Σωκράτη Χάσικου και του Αρχιεπισκόπου για τη διαχείριση του τηλεοπτικού σταθμού TVOne, που ανήκει στην Εκκλησία.

Advertisement

Οι πληροφορίες της Cyprus Times που έφεραν τον Σωκράτη Χάσικο να είναι το φαβορί για την εξασφάλιση της διοίκησης του τηλεοπτικού σταθμού επιβεβαιώθηκαν, κόντρα στη φημολογία που ήθελε τον ομογενή επιχειρηματία Ιβάν Σαββίδη (Πρόεδρο του ΠΑΟΚ) να έχει προβάδισμα. Ενδιαφέρον για τη διαχείριση του σταθμού επέδειξε και ο εκδότης του Φιλελεύθερου Νίκος Παττίχης με πρόταση που υπέβαλε από κοινού με τον επιχειρηματία Γιώργο Κούμα.

Mε το νέο αυτό deal ξαναμοιράζεται η τράπουλα στο χώρο των media μόλις δύο μήνες μετά την αλλαγή φρουράς στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha Κύπρου, ο οποίος εκπέμπει από τα Λατσιά, στις εγκαταστάσεις που ανήκουν στον Σωκράτη Χάσικο. Ο Αlpha Kύπρου από τον περασμένο Απρίλιο πέρασε στα χέρια μελών της οικογένειας Παπαέλληνα. Βασικός μέτοχος ήταν ο Δημήτρης Κοντομηνάς ο οποίος τον πώλησε στην οικογένεια Παπαέλληνα κάτι που σύμφωνα με πληροφορίες, είχε ενοχλήσει τον Σωκράτη Χάσικο, ο οποίος είναι από τις παλιές καραβάνες στο τηλεοπτικό τοπίο με τον συνδρομητικό σταθμό Άλφα, που εξέπεμπε μέσω της πλατφόρμας της Lumiere (LTV). Αρχικώς ο Δημήτρης Κοντομηνάς έκανε κρούσεις στον πρώην υπουργό για να αυξήσει τη συμμετοχή του στο κανάλι. Όμως, το πρόβλημα υγείας που παρουσίασε ο πρώην υπουργός ανέτρεψε τους όποιους σχεδιασμούς και έτσι η πλάστιγγα έγειρε υπέρ της πλευράς Παπαέλληνα.

Ενδιαφέρον πάντως προκαλεί η πολιτική διάσταση του deal του Σωκράτη Χάσικου με τον Αρχιεπίσκοπο, δεδομένης της διαμετρικά αντίθετης γραμμής που ακολουθούν οι δύο πλευρές στο Κυπριακό. Ο Σωκράτης Χάσικος είναι ένθερμος υποστηρικτής της λύσης Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας σε αντίθεση με την Εκκλησία, η οποία, μέχρι τώρα τουλάχιστον, ήθελε να διασφαλίσει ότι θα έχει λέγειν στις αποφάσεις του σταθμού στα θέματα του Κυπριακού. Μια άλλη διάσταση είναι η έντονη αντιπολιτευτική κριτική που ασκεί στον Πρόεδρο Αναστασιάδη σε ό,τι αφορά το Κυπριακό η εφημερίδα «Αλήθεια», ιδιοκτησίας του πεθερού του Σωκράτη Χάσικου, Φρίξου Κουλέρμου. Οι γνώστες του παρασκηνίου επιβεβαιώνουν ότι στον τελευταίο χρόνο της παρουσίας του στο υπουργικό συμβούλιο ο Σωκράτης Χάσικος βρέθηκε σε ευθεία σύγκρουση με τον Νίκο Αναστασιάδη για μια σειρά από θέματα. Η άλλη διάσταση έχει να κάνει με τη δύναμη που αποκτά πλέον ο Σωκράτης Χάσικος για να μπορεί να επηρεάσει, στο βαθμό που είναι δυνατόν, τις ισορροπίες εντός του κυβερνώντος κόμματος, αφού είναι επίσης γνωστές οι διαφορές που έχει με τον πρόεδρο της παράταξης, Αβέρωφ Νεοφύτου.

Από εκεί και πέρα το ενδιαφέρον στρέφεται στις κινήσεις των ανταγωνιστικών καναλαρχών (Λουκής Παπαφιλίππου του ΑΝΤΕΝΝΑ και Κωστής Χατζηκωστής του Σίγμα) αλλά και ευρύτερα στο χώρο των media, ο οποίος βρίσκεται σε ένα μεταβατικό στάδιο, με ορισμένoυς ενημερωτικούς ομίλους να διανύουν μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο.

Αλλαγές όμως θα έχουμε και στον τραπεζικό χάρτη μετά την αναμενόμενη εξαγορά της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας από την Ελληνική Τράπεζα. Το deal είναι σχεδόν κλειστό αλλά εκκρεμεί η οριστικοποίηση του ύψους της απαιτούμενης αύξησης μετοχικού κεφαλαίου της Ελληνικής Τράπεζας, που πυροδοτεί και το power game ανάμεσα στους υφιστάμενους μετόχους. Σε περίπτωση που επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες για αποχώρηση της Third Point τότε κυρίαρχος που εσωτερικού παιχνιδιού καθίσταται η Wargaming. Κλειδί είναι επίσης και το ακριβές ποσό του χρηματοδοτικού κενού (ουσιαστικά το έλλειμμα μεταξύ ενεργητικού και παθητικού) το οποίο θα πληρώσει ο Κυπριακή Δημοκρατία, κάτι που εκτός από το οικονομικό κόστος θα έχει και πολιτικό αντίκτυπο στην κυβέρνηση.

Σε περίπτωση που οριστικοποιηθεί το deal με το Συνεργατισμό η Τράπεζα Κύπρου θα έχει περισσότερα καταστήματα από την μεγαλύτερη τώρα τράπεζα, την Τράπεζα Κύπρου. Συγκεκριμένα εάν αποκτήσει το καλό κομμάτι του Συνεργατισμού η Ελληνική θα έχει περί τους 2.600 υπαλλήλους και 135 καταστήματα σε όλη την Κύπρο. Η Τράπεζα Κύπρου διαθέτει 121 καταστήματα και 4.355 υπαλλήλους στην Κύπρο και στο εξωτερικού. Θεωρείται βέβαιο ότι ο αριθμός των υπαλλήλων στο Συνεργατισμό θα μειωθούν κατά χίλιους, μέσω σχεδίου εθελούσιας εξόδου. Και αυτό το ζήτημα είναι από τα πλέον ευαίσθητα και από πολιτικής άποψης, γιατί η τράπεζα ανήκει στο κράτος και η όποια απόφαση μοιραία θα έχει πολιτικές επιδράσεις.

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network